Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z serem cheddar

Zupa z serem cheddar

Zupa z serem cheddar to przepyszna zupa krem, która nie wymaga miksowania. Jest to przepis na każdą okazję, a do tego zupę szykuje się błyskawicznie i tylko z kilku składników. 

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4 duże porcje - około 1100 ml

Kaloryczność kcal: 145 w 100 ml zupy [ więcej ]

Składniki na zupę krem [ więcej ]

  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g sera cheddar - drobno starty
  • 3 żółtka dużych lub średnich jajek - nie z lodówki
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 % - nie z lodówki
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli i spora szczypta pieprzu

Składniki do podania

  • 200 g ulubionego makaronu - waga przed ugotowaniem
  • garść świeżo siekanej natki pietruszki

Zupa z serem cheddar
Zupa z serem cheddar, 1

Krok 1: Zagotuj bulion + daj ser

Do garnka wlej 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Może być to dzień wcześniej odlany rosół lub też bulion odlany częściowo podczas szykowania innej zupy. Do gotującego się wywaru dodaj 100 gramów bardzo drobno startego sera cheddar. Zredukuj moc palnika i mieszaj powoli zupę. 

Już w trakcie gotowania zupy warto zacząć gotować do niej makaron. Do tej zupy daję sporo makaronu i sięgam po Penne Rigate, ale może to być też inny, większy lub drobniejszy makaron. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.  Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron waży około 400 gramów. 

Zagotuj bulion + daj ser

Krok 2: Połącz śmietankę z żółtkami

W osobnym naczyniu umieść 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub śmietanki do zup i sosów 18 % oraz trzy żółtka większych jajek. Połącz oba składniki np. przy pomocy rózgi kuchennej. 

Porada: Białka można zamrozić i użyć w dowolnym momencie np. podczas szykowania bezy. 

Połącz śmietankę z żółtkami

Krok 3: Całość gotuj kilka minut

Jedną chochlę delikatnie gotującego się bulionu serowego przelej do miski ze śmietanką i żółtkami. Zamieszaj zawartość miski i od razu wlej wszystko do garnka. Zamieszaj zupę i podnieś nieco moc palnika. Wsyp 1/4 płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Mieszaj powoli zupę i ponownie doprowadź ją do wrzenia. Ma się jednak gotować bardzo delikatnie. Po około 2-3 minutach wyłącz zupą i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dopraw ją wedle gustu. 

Porada: Ostateczny sumak zupy w dużej mierze zależy od użytego do jej zrobienia bulionu. Im intensywniejszy wywar, tym ciekawszy/mocniejszy smak zupy. Na koniec można do niej dodać również odrobinę kurkumy lub gałki muszkatołowej. Aby zupa była nieco kwaśna ciekawym dodatkiem będzie odrobina suszonych pomidorów z oleju. 

Całość gotuj kilka minut

Krok 4: Podawaj z makaronem i natką

Na talerz wyłóż ugotowaną porcję makaronu. Zalej go gorącą zupą i udekoruj świeżo siekaną natką pietruszki. Całość warto oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz dodatkową porcją tartego sera cheddar. 

Podawaj z makaronem i natką

Zupa z serem cheddar, 6

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (35 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa z serem cheddar

Zupa krem z tartym serem cheddar, to błyskawiczna w przygotowaniu zupa, którą gotuje się na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. Zupa krem z serem cheddar to zupa błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy zagotować bulion, dodać do niego starty drobno ser oraz mieszankę śmietanki i żółtek. Całość zagotowujemy i doprawiamy wedle smaku. Do zupy osobno gotuje się ulubiony makaron. Całość warto pokryć sporą ilością świeżej natki pietruszki. To bardzo smaczna i szybka do zrobienia zupa, która smakuje za każdym razem. Bardzo gorąco polecam ten przepis, ponieważ zupa z serem cheddar to super sposób na obiad w niecałe pół godziny. Domowa zupa cebulowa krem to świetny przepis, do którego nie używasz ani bulionu, ani wina. Domowe kopytka ze szparagami to również super pomył na szybki i pyszny posiłek bez mięsa. Polecam!