Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane

Super przepis na bardzo chrupiące, tradycyjne placki ziemniaczane. Placki są rumiane i pachnące. Takim plackom bardzo ciężko się oprzeć. Dlatego też od razu proponuję usmażyć podwójną porcję i podać na dwa sposoby. Jedną partię placków ziemniaczanych możesz podać z kwaśną śmietaną i cukrem. Połowę placków ziemniaczanych podaj np. z domowym sosem czosnkowym

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 25 sporych placków

Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu

Dodatkowo: tłuszcz do smażenia. Ja użyłam domowego smalcu wieprzowego. Możesz też użyć oleju roślinnego.
Z przepisu wychodzi około 25 placków o średnicy do 12 cm.

Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Odlałam do osobnej miski około 100 ml płynu. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda. 

Szczypiorek oraz cebulę drobno poszatkuj i umieść w misce z masą ziemniaczaną. Dodaj też jajka, mąkę, sol, cukier i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj tyle tłuszczu, by przykryć całą powierzchnię patelni. Dużą łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe placki ziemniaczane możesz podać z kwaśną śmietaną, gulaszem węgierskim, czy też z sosem grzybowym

tradycyjne-placki-ziemniaczane-1

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (22 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Aga
2017-12-14 16:54
Chrup chrup.. ale dobre wyszły. Ja nie odpalam wody z ziemniaków, bo miały mało. To najlepszy przepis!!! Dziękuję 😊
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-14 17:23
Dziękuję Agnieszko! Smacznego :-)
Zuza
2017-12-14 20:11
tak banalne, znane od pokoleń danie, a nigdy się nie nudzi :)
Reklama
Candy Pandas
2017-12-15 13:22
Zjadłoby się takie chrupiące placki :D

Placki ziemniaczane chrupiące

Przepis na placki ziemniaczane powinien być prosty i niewymagający. Placki z tartych ziemniaków to jedno z popularniejszych dań polskich. Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj smażone są na smalcu, jednak coraz częściej sięgamy też po oleje roślinne.

Placki ziemniaczane przepis prosty

Jestem miłośniczką placków ziemniaczanych. Uwielbiam je na słodko z cukrem i śmietaną, ale i na wytrawnie z warzywami, czy nawet chilli. Jeśli wolisz szybą wersję, to polecam mój przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach. Jeśli twoje ziemniaki mają mało skrobi, możesz usmażyć placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną. Zazwyczaj wystarczy do masy dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Po więcej pomysłów na podobne smakołyki zapraszam na przepisy na placki i naleśniki