Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Super przepis na bardzo chrupiące, tradycyjne placki ziemniaczane. Placki są rumiane i pachnące. Nie można się im oprzeć. Dlatego też od razu proponuję usmażyć podwójną porcję i podać na dwa sposoby.

Jedną partię placków ziemniaczanych możesz podać z kwaśną śmietaną i cukrem. Połowę placków ziemniaczanych podaj np. z domowym sosem czosnkowym. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 25 sporych placków

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu

Dodatkowo do placków ziemniaczanych: tłuszcz do smażenia. Ja użyłam domowego smalcu wieprzowego. Możesz też użyć oleju roślinnego.
Z przepisu wychodzi około 25 placków o średnicy do 12 cm.

Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Odlałam do osobnej miski około 100 ml płynu. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda. 

Szczypiorek oraz cebulę drobno poszatkuj i umieść w misce z masą ziemniaczaną. Dodaj też jajka, mąkę, sol, cukier i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.

Nagrzej patelnię. Dodaj tyle tłuszczu, by przykryć całą powierzchnię patelni. Dużą łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe placki ziemniaczane możesz podać z kwaśną śmietaną, gulaszem węgierskim, czy też z sosem grzybowym. 

Placki ziemniaczane, 1

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (98 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-12-14 16:54
Chrup chrup.. ale dobre wyszły. Ja nie odpalam wody z ziemniaków, bo miały mało. To najlepszy przepis!!! Dziękuję 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-14 17:23
Dziękuję Agnieszko! Smacznego :-)
2017-12-14 20:11
tak banalne, znane od pokoleń danie, a nigdy się nie nudzi :)
2017-12-15 13:22
Zjadłoby się takie chrupiące placki :D
2018-03-02 08:39
Ja dodaje 2 łyżki majeranku.👌
2018-06-22 18:31
Placki ziemniaczane!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego!🙂
Reklama
2018-10-24 15:50
To moje drugie danie z Pani przepisu i zdecydowanie też je uwielbiam !!! Od dziś gotuję tylko z Panią 😁💪 pycha !
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-24 20:02
Dziękuję Julito i zapraszam też po inne przepisy 🙂
2019-01-31 17:29
Witam, mam pytanko, dlaczego dodajemy cukier do masy ziemniaczanej?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-31 17:58
Dodaję trochę cukry, by placki były bardziej chrupiące 🙂
2019-03-20 17:53
Będę zaraz smazyc bo mam taki smak na nie ze masakra😂
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀😜
2019-10-19 19:42
Idealne. To moje ulubione placki ziemniaczane 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️

Placki ziemniaczane

Przepis n a placki ziemniaczane powinien być prosty i niewymagający. Placki z tartych ziemniaków to jedno z popularniejszych dań polskich. Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj smażone są na smalcu, jednak coraz częściej sięgamy też po oleje roślinne. Są łatwiej dostępne i aktualnie mamy ich ogromny wybór. Dodatkowo taki przepis na placki ziemniaczane będzie przepisem również dla wegetarian. Placek po węgiersku też jest cudownie pyszny i polecam podawać do na syty obiad. To już jest przepis z mięsem, ale można też zrobić wersję np. z samymi pieczarkami. 

Placki ziemniaczane przepis

Jestem miłośniczką placków ziemniaczanych. Uwielbiam je na słodko z cukrem i śmietaną, ale i na wytrawnie z warzywami, czy nawet chilli. Jeśli wolisz szybą wersję, to polecam mój przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach. Jeśli twoje ziemniaki mają mało skrobi, możesz usmażyć placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną. Zazwyczaj wystarczy do masy dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Po więcej pomysłów na podobne smakołyki zapraszam na przepisy na placki i naleśniki. Placki ziemniaczane wspaniale smakują z różnymi sosami. Sos grzybowy lub łatwiejszy w przygotowaniu sos pieczarkowy

Przepis n a placki ziemniaczane

W naszym domu każdy uwielbia placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane przepis, który pojawia się chyba u każdego. Osobiście nie znam osoby, która chociaż raz nie próbowałaby jak smakują placki ziemniaczane. Mój przepis na placki ziemniaczane jest oczywiście bardzo prosty. Zatem jak zrobić placki ziemniaczane, by były idealnie wysmażone, chrupiące i pyszne? Podążaj za przepisem. Placki ziemniaczane kalorie