Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Super przepis na bardzo chrupiące, tradycyjne placki ziemniaczane. Placki są rumiane i pachnące. Nie można się im oprzeć, dlatego też od razu proponuję usmażyć podwójną porcję i podać na kilka sposobów. 

- prosty przepis krok po kroku
- wiele pomysłów na podanie placków
- świetny pomysł  na obiad lub przekąskę

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 25 sporych placków

Kaloryczność kcal: 70 w 1 placku

Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków - około 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie lub małe jajka
  • mała cebula - około 120 g
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej - 20 g
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu
  • do smażenia: smalec lub olej

Placki ziemniaczane

Dodatkowo do placków ziemniaczanych: tłuszcz do smażenia. Ja użyłam domowego smalcu wieprzowego lub gęsiego. Możesz też użyć oleju roślinnego do smażenia w ilości około pięciu łyżek. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. 

Z przepisu wychodzi około 25 placków o średnicy do 12 cm.

Placki ziemniaczane, 1

Placki ziemniaczane, 2

Przepis na placki ziemniaczane

Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj malaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.

Placki ziemniaczane, 3

Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Odlałam do osobnej miski około 100 ml płynu (czasem odlewam nawet do 150 m wody). Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda. 

Poniżej na zdjęciu masa ziemniaczana po odciśnięciu nadmiaru wody.
Placki ziemniaczane, 4

Odciśniętej wody nie wylewaj. Odstaw ją w miseczce na 10-20 minut. Po tym czasie na dnie naczynia powinna zebrać się skrobia z ziemniaków. 
Placki ziemniaczane, 5

Wylej całą wodę. Na dnie zbierze Ci się przynajmniej jedna łyżka skrobi, którą polecam ponownie dodać do startych ziemniaków. 
Placki ziemniaczane, 6

Szczypiorek oraz cebulę drobno poszatkuj. Nie są to składniki niezbędne i można je śmiało pominąć przy szykowaniu placków ziemniaczanych, jednak gorąco polecam dodać przynajmniej odrobinę szczypiorku. 
Placki ziemniaczane, 7

Do miski ze startymi ziemniakami dodaj skrobię, która zebrała się na dnie miseczki po odlaniu nadmiaru wody. Wbij również dwa jajka. Wsyp dwie płaskie łyżki mąki pszennej oraz po płaskiej łyżeczce cukru, soli i pieprzu. Nie zapomnij o posiekanym szczypiorku i cebuli. 
Placki ziemniaczane, 8

Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę.
Placki ziemniaczane, 9

Przygotuj sobie średnią lub dużą patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj 2-3 łyżki smalcu (u mnie smalec gęsi, ale może być też dobry smalec wieprzowy lub w ostateczności olej do smażenia).

Dużą łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej. Placki ziemniaczane przewracaj na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Jeśli po kilku minutach są nadal dość blade, to zwiększ moc palnika. To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości placków. Orientacyjnie jednak nie powinno to trwać dłużej niż trzy minut na stronę. W ten sposób usmaż wszystkie placki ziemniaczane. Powinno Ci wyjść minimum 20-25 placków. 
Placki ziemniaczane, 10

Placki ziemniaczane, 11

Po zdjęciu z patelni placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. 
Placki ziemniaczane, 12

Placki ziemniaczane, 13

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek dotyczących szykowania placków ziemniaczanych. Jeśli chcesz spróbować poeksperymentować z plackami, to polecam parę trików. Możesz bowiem cześć ziemniaków zetrzeć na bardzo drobnych oczkach, zaś drugą część zetrzeć na oczkach grubszych. Dodatkowo można też osobno ubić na sztywno białka jajek i wmieszać je delikatnie w gotową do smażenia masę ziemniaczaną. Takie placki ziemniaczane będą puszyste a do tego bardziej chrupiące.

Z czym podawać placki ziemniaczane:
Placki ziemniaczane świetnie smakują posypane cukrem i maczane w kwaśnej śmietanie lub w gęstym jogurcie naturalnym.. jednak nie tylko. Oprócz klasycznych placków węgierskich świetnie smakują podane do jajecznicy lub twarożku. Placki ziemniaczane warto czasem podać z warzywami z patelni. Najlepsze są leśne grzyby w formie sosu lub cebula pokrojona w piórka i smażona na oleju. 

Masz jeszcze inne sposoby na pyszne podanie placków ziemniaczanych?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (469 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Placki ziemniaczane

Przepis na placki ziemniaczane powinien być prosty i niewymagający. Placki z tartych ziemniaków to jedno z popularniejszych dań polskich. Tradycyjne placki ziemniaczane zazwyczaj smażone są na smalcu, jednak coraz częściej sięgamy też po oleje roślinne. Są łatwiej dostępne i aktualnie mamy ich ogromny wybór. Dodatkowo taki przepis na placki ziemniaczane będzie przepisem również dla wegetarian. Placek po węgiersku też jest cudownie pyszny i polecam podawać do na syty obiad. To już jest przepis z mięsem, ale można też zrobić wersję np. z samymi pieczarkami. Placki ziemniaczane są jednym ze starszych dań i jednym z pierwszych, jakie sama szykowałam u mnie w domu. Pamiętam jak moja Babcia przynosiła nam swoje placki ziemniaczane na szerokim talerzu. Babcia mieszkała w domu obok i bardzo często przynosiła nam albo placki ziemniaczane, które smażyła oczywiście ze swoich ziemniaków z pola i to zawsze na smalcu z gęsi... albo racuchy drożdżowe lub najpyszniejszy a świecie chleb na prawdziwym zakwasie i pieczony w piecu na drewno. To była najpyszniejsza i jednocześnie najprostsza kuchnia świata. 

Placki ziemniaczane przepis

Jestem miłośniczką placków ziemniaczanych. Uwielbiam je na słodko z cukrem i śmietaną, ale i na wytrawnie z warzywami, czy nawet chilli. Jeśli wolisz szybą wersję, to polecam mój przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach. Jeśli twoje ziemniaki mają mało skrobi, możesz usmażyć placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną. Zazwyczaj wystarczy do masy dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Po więcej pomysłów na podobne smakołyki zapraszam na przepisy na placki i naleśniki. Placki ziemniaczane wspaniale smakują z różnymi sosami. Sos grzybowy lub łatwiejszy w przygotowaniu sos pieczarkowy. Koniecznie sprawdź też mój przepis na klejnot wśród polskich dań tradycyjnych, czyli najlepszy bigos. Placki ziemniaczane można miksować, czyli oprócz samych tartych ziemniaków dodawać też inne tarte warzywa takie jak np. słodkie ziemniaki, cukinię, czy marchew. Można ziemniaki ścierać na bardzo drobnych oczkach, zaś inne warzywa na większych. 

Przepisy na placki ziemniaczane

W naszym domu każdy uwielbia placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane przepis, który pojawia się chyba u każdego. Osobiście nie znam osoby, która chociaż raz nie próbowałaby jak smakują placki ziemniaczane. Mój przepis na placki ziemniaczane jest oczywiście bardzo prosty. Zatem jak zrobić placki ziemniaczane, by były idealnie wysmażone, chrupiące i pyszne? Wszystko znajdziesz w moim przepisie :) Często pojawia się pytanie: placki ziemniaczane z czym podać? Ja mam bardzo dużo pysznych propozycji i o ile placki ziemniaczane nie zostaną zjedzone od razu, to można je podawać z cukrem, ze śmietaną lub jogurtem. Bardzo dobry jest też do nich sos tzatziki czy nawet sos czosnkowy. Mój przepis n a placki ziemniaczane jest bardzo uniwersalny. Takie placki ziemniaczane można podawać też z warzywami z patelni, czy różnymi sosami grzybowymi. Mój przepis na placki ziemniaczane to super pomysł na prosty i pyszny obiad. Oczywiście jest bardzo dużo świetnych sposobów na to, by zrobić pyszne placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane przepisy z pieczarkami w środku, czy też przepisy bez użycia jajek. Sama chętnie szykuję też placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Bardzo smaczne są też placki ziemniaczane odsmażane na drug dzień w formie pasków z placków.. polecam.