Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kebab

Kebab

Domowy kebab to gwarancja świeżych składników i smaku idealnie dostosowanego do Twojego podniebienia. Dołącz do mnie i odkryj, jak w prosty sposób możesz zdziałać w swojej kuchni prawdziwe kulinarne cuda.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia mięsa: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6 kebabów

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g mięsa [ więcej ]

Składniki na kebab z kurczaka [ więcej ]

  • 1 kg udek bez kości i bez skóry - mięso z nogi kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • przyprawy: po 2 łyżeczki czosnku i słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, kolendry i kuminu; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta chili
  • 1 bardzo duża cebula + 3 patyczki do szaszłyków

Składniki na warzywa do podania

  • pomidory, cebula, świeże ogórki

Pozostałe dodatki - w treści linki do przepisów

  • Sos czosnkowy, jogurtowy lub ketchup
  • Pita lub placki tortilli
  • Kapusta do kebabu
  • frytki domowe lub ryż

Kebab

Przed rozpoczęciem pieczenia i szykowania składników zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących samych składników oraz ich zamienników. Być może wypróbujesz marynatę do mięsa z dodatkiem jogurtu greckiego lub też podasz mięso z innym sosem. Podane przeze mnie przyprawy można zastąpić gotową mieszanką np. kebab-gyros. Kebab podaję też na trzy sposoby. Możesz zatem od razu zdecydować się na ten, który najbardziej Ci odpowiada. 

Tutaj linki do przepisów na wybrane dodatki:
- domowe frytki
- kapusta do kebabu
- sos czosnkowy
- sos jogurtowy
- domowa pita
- domowa tortilla

A poniżej jeszcze pomocnicze zdjęcia na trzy wersje podania mięsa. 
Kebab na talerzu z frytkami, kapustą, sosem i warzywami. 

Kebab, 1

Doner kebab, w bułce pita - z kapustą, sosem i warzywami.
Kebab, 2

Kebab w tortilli - z kapustą, sosem i warzywami. Dodatkowo można też przygotować do niego frytki. 
Kebab, 3

Kebab przepis

Domowy kebab szykuję z mięsa z kurczaka. Nie używam filetów, tylko mięsa z nogi kurczaka, zazwyczaj z udek. W razie potrzeby usuwam całą skórkę oraz kości. Kawałki mięsa można dodatkowo rozbić tłuczkiem, by powstały cieńsze "placki" mięsa. W taki sposób przygotowuję kilogram mięsa. 

W jednej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suszone przyprawy: po 2 łyżeczki czosnku i słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, ziaren kolendry i kminu rzymskiego (kumin); 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; spora szczypta chili. W razie potrzeby użyj moździerza - np. do rozdrobnienia ziaren kolendry. Mieszanką przypraw pokryj wszystkie kawałki mięsa, a następnie całość polej olejem i wymieszaj. Miskę z mięsem przykryj folią i odłóż na bok, na około 30 minut (jeśli gyros będzie szykowany od razu) lub też do lodówki, na minimum godzinę lub nawet na całą noc.  

Porady: Czosnek suszony można zamienić na 3-4 obrane i przepuszczone przez praskę ząbki świeżego czosnku. Podany przeze mnie zestaw przypraw można zamienić na gotową, sklepową mieszankę: kebab-gyros w ilości około 3 płaskich łyżek. Gotowe mieszanki mają nieco inny skład, ale ostateczny smak upieczonego mięsa będzie wystarczająco podobny. Razem z przyprawami można też dodać dwie łyżki jogurtu greckiego lub innego, gęstego i kremowego jogurtu. Powstanie wówczas nieco inna marynata. 

Kebab, 4

Jak największą cebulę przekrój równo na pół (w poprzek), by można ją było stabilnie położyć na desce (płaską stroną do deski). Namoczone wcześniej w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków wbij w cebulę ostrzem do góry. Użyłam trzech patyczków, ale mogą być i cztery sztuki. Lepiej jest sięgnąć po nieco dłuższe patyczki, które w razie potrzeby będzie można skrócić (po nałożeniu na nie mięsa).
Kebab, 5

Kawałki mięsa nabijaj na patyczki tak, by zawsze nabić jeden, płaski kawałek przynajmniej na dwa ostrza na raz. "Placki" mięsa dociskaj mocniej, by utworzyć ciasny stos. W taki sposób nabij na patyczki wszystkie kawałki mięsa. Jeśli patyczki okażą się za długie, to możesz je śmiało skrócić. Jeśli Twoja konstrukcja za mocno się rozchodzi, to możesz użyć sznurka wędliniarskiego i końce wystających patyczków związać ze sobą tak, by zbliżyć je nieco do siebie. Po pieczeniu taki sznurek wystarczy usunąć. 

Porada: Można też nie tworzyć "kebabowej" konstrukcji, tylko kawałki mięsa ciasno nabijać na patyczki do szaszłyków lub na metalowe szpikulce (jak klasyczne szaszłyki) i umieścić jeden obok drugiego (na płasko) na kratce z wyposażenia piekarnika. Pod spodem warto dać jakąś blaszkę, by sos z tłuszczem nie spływał bezpośrednio na dno piekarnika. 

Kebab, 6

"Kebabową więżę" umieść w małym, odrobinę wyższym naczyniu, które można umieścić w nagrzanym piekarniku (kebab nie powinien jednak dotykać wewnętrznych rantów naczynia). Dzięki temu sos z tłuszczem będzie spływał do naczynia, zaś nieco wyższe ranty w razie przechylenia kebabu utrzymają mięso w pionie. 

Naczynie z kebabem umieść na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z funkcją termoobiegu ustaw około 170 stopni. Mięso piecz tak przez około 60 minut. Jest to jednak bardzo orientacyjny czas pieczenia i zalecam już po około 30 minutach pieczenia obserwować mięso. W razie zbyt szybkiego zarumieniania zredukuj nieco temperaturę. Jeśli zaś mięso przypieka się za mocno od góry, to przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone mięso można od razu wyjąć z komory piekarnika. 

Porada: Jeśli pieczesz szaszłyki, to powinny być gotowe znacznie szybciej, czyli już po około 20-30 minutach pieczenia. 

Kebab, 7

Przy pomocy bardzo ostrego noża skrajaj cienkie fragmenty mięsa. W ten sposób zdejmij i pokrój całego kebaba. Jeśli chodzi o zebrany w naczyniu sok i tłuszcz, to od Ciebie zależy, czy wymieszasz go z mięsem, czy też nie. Zazwyczaj nie używam już tego tłuszczu lub też mieszam ze skrojonym mięsem do dwóch łyżek gorącego tłuszczu z sokiem.

Porada: Upieczona cebula jest jak najbardziej jadalna i można z niej zrobić ciekawy dodatek. Poszatkuj ją drobno np. z odrobiną sosu sojowego i podaj do ziemniaków lub frytek. 
Kebab, 8

Domowy kebab jest już prawie gotowy. Wystarczy go teraz podać. Jeśli wybierasz opcję na talerzu, to sporą porcję pokrojonego mięsa umieść na płaskim talerzu. Na mięso lub w osobnej misce wyłóż tez sos czosnkowy, jogurtowy lub ketchup. Obok mięsa wyłóż pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: cebula pokrojona w piórka, ogórki w plasterki (w sezonie mogą być tez małosolne), zaś pomidory w kawałki na jeden kęs lub w półplasterki. Kolejno wyłóż również kapustę do kebabu oraz domowe frytki lub porcję ryżu. 

Porady: Na moim Blogu znajdziesz też inne przepisy na frytki. Polecam Ci przepis na frytki belgijskie oraz na frytki z piekarnika. Możesz tylko ugotować i wyłożyć ulubiony ryż lub też zrobić wersję na ryż po meksykańsku, który tez będzie pasował do tego dania. Sos czosnkowy można zastąpić sosem jogurtowym lub też prostą mieszanką ulubionego ketchupu i majonezu.

Kebab, 9

Druga opcja podania, to doner kebab, czyli kebab w bułce. Domową lub sklepową bułkę pita podgrzej lekko na suchej patelni pod przykrywką, by zmiękła i zrobiła się elastyczna. Natnij ją, by stworzyć kieszeń. W środku umieść upieczone kawałki mięsa, ulubiony sos, kapustę do kebabu oraz warzywa (cebula pokrojona w piórka, ogórki i pomidory w plasterki). Gotowego kebaba warto przed podaniem lekko zapiec (najlepiej w domowym grillowniku). 

Porady: Dodatkowo można też podać go z frytkami lub też frytki umieścić w bułce z innymi składnikami. Jeśli nie masz pity, to sprawdzi się tez zwykła szeroka bułka, którą da radę przekroić tak, by umieścić w niej jak najwięcej składników. Kapustę można zastąpić sałatą lodową lub rzymską. 
Kebab, 10

Kebab w tortilli, to moja trzecia propozycja. Na jak największy placek pszennej tortilli wykładaj składniki: upieczone kawałki mięsa, sos czosnkowy lub inny; kapustę do kebabu; warzywa: cebula pokrojona w piórka, ogórki i pomidory w plasterki. Składniki wykładaj jak na zdjęciu poniżej. Dolny odcinek zostaw wolny, zaś górny wypełnij składnikami, aż do krawędzi. Załóż najpierw dolny kawałek placka tortilli (ten bez składników), by stworzyć zamknięty dół kebabu. Następnie załóż jeden bok i zwijaj go aż do końca.

Kebab, 11

Gotowego kebaba w tortilli warto przed podaniem lekko zapiec (najlepiej w domowym grillowniku). Dodatkowo można też podać go z frytkami lub też frytki umieścić w tortilli z pozostałymi składnikami. Po zawinięciu zawsze możesz też dołożyć do środka więcej składników oraz wlać dodatkową porcję sosu. 
Kebab, 12

Napisz jaki jest Twój ulubiony kebab.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (364 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kebab

Historia kebabu zaczyna się o wiele wcześniej, niż nam się wydaje, a jego korzenie możemy odnaleźć głęboko w tradycjach kulinarnej sztuki Bliskiego Wschodu. Słowo "kebab" pochodzi z języka perskiego i oznacza "pieczeń", "smażenie". Jest to danie o tysiącletniej tradycji, które już w starożytnych czasach było podawane na dworach sułtanów. Początkowo kebab był przyrządzany z kawałków baraniny nabijanych na drewniane patyki i pieczonych na ogniu. Tradycyjnie, sukces tej potrawy zależał w dużej mierze od jakości mięsa i umiejętności kucharza. Dzisiaj, w dobie różnorodności kulinarnych propozycji, kebab przepis przybiera wiele form i jest przyrządzany z różnego rodzaju mięs, w tym drobiu, ryb, a nawet warzyw. W zasadzie składa się z pokrojonych i pieczonych kawałków mięsa, podawanych zazwyczaj z ryżem, lub z frytkami, warzywami i różnymi sosami. Chociaż rosnąca popularność kebabu jest faktem, warto zauważyć, że nie każdy kebab jest taki sam. Popularny są na przykład kebab z Turcji, który serwowany jest w cieście pita z sosem jogurtowym. Do tego dodaje się zazwyczaj kawałki pomidorów, ogórków i zielonej sałaty. Kebab turecki, często nazywany "doner kebab", to pierwsza i najbardziej rozpoznawalna wersja kebabu na świecie. Taki kebab kalorie ma i to ma ich sporo, ponieważ podczas odcinania kawałki mięsa spadają na tackę, gdzie spływa i tłuszcz oraz soki. Kawałki mięsa wybiera się razem z tłuszczem i podaje w bułce. Z powodzeniem można powiedzieć, że kebab jest obecnie jednym z najbardziej popularnych dań na świecie. Przez swoją prostotę, różnorodność składników i smaku, czy to będzie chicken kebab, czy też kebab z baraniny, stał się on symbolem wielu kuchni narodowych. Kebab w bułce, czyli pita kebab podbił nie tylko kraje Bliskiego Wschodu, ale też Europę, Amerykę i Australię, gdzie stał się typowym daniem ulicznym serwowanym na stoiskach street food. Koniec końców, kebab jest nie tylko smaczny, ale i syty wartościowy. dzięki obfitości warzyw i mięsa kebab chicken stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny do spożycia w ciągu dnia. Kebab z jagnięciny jest bardzo dobry, jednak nie jest mięso, które łatwo dostać w sklepie, dlatego też domowy kebab szykowany jest prawie zawsze z mięsa z nogi z kurczaka, które jest bardzo smaczne i soczyste. Kebab z kurczaka należy do moich ulubionych. Warto wiedzieć, że zestaw przypraw, który znajduje się w moim przepisie można też zastąpić gotową mieszanką  przypraw, sprzedawaną w sklepach. Skład nie będzie taki sam, ale smak mięsa wyjdzie bardzo poprawnie. 

Domowy kebab

Samodzielne przygotowanie kebabu w domu to prawdziwa kulinarna przygoda i ogromna przyjemność. To nie tylko sposobność do odkrycia nowego dania, ale również wyzwanie, które pozwoli na rozwinięcie umiejętności kulinarnych. Kebab domowy jest przepyszny. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy na pewno warte jest poświęcenia. Właściwe przyprawienie mięsa, umiejętne jego upieczenie i kompozycja dodatków to klucze do sukcesu. Mięso kebabowe to zazwyczaj kurczak, który gorąco polecam. Jeśli myślisz nad hasłem: mięso kebab i nie wiesz jakie mięso będzie najlepsze, to zapewniam, że nie będzie to pierś z kurczaka. Na kebab przepisy są bardzo różne, jednak na taki domowy kebab najlepsze będzie mięso z podudzi kurczaka. Kebab, swoją drogą, to idealne danie na spotkania ze znajomymi. Właściwie przyrządzony, zaskoczy każdego nie tylko smakiem, ale i prezentacją. Co więcej, danie to jest niezwykle uniwersalne, możemy bowiem dowolnie modyfikować jego składniki, dostosowując go do naszych preferencji. Jak widać już po samym opisie na kebaby przepis nie jest tylko jeden. Kebab może być podany na talerzu z ryżem lub z frytkami i sosem czosnkowym i warzywami. Kebab pita, czyli oczywiście kebab w picie to coś co sama uwielbiam najbardziej. Taki domowy kebab kcal ma, ale jest ich zaskakująco mniej niż w takim kebabie z budki. To od Ciebie bowiem zależy, czy użyjesz tłuszczu i soku, który spłyną podczas grillowania mięsa, czy też nie. Tłuszcz, który spływa i zbiera się w pojemniku zbieram i w zdecydowanej większości wyrzucam. Dodaję go niewiele do pokrojonego mięsa. Domowy kebab szykuję zazwyczaj tak samo, zaś podaję na trzy lub cztery sposoby. Samo szykowanie może wyglądać tak, jak to opisałam w przepisie na domowy kebab lub też trochę prościej. Szykuję wówczas szaszłyki z mięsa, które piekę na kratce z wyposażenia piekarnika. Mój kebab szykuję zazwyczaj tak jak to opisałam. Czasem wzbogacam marynatę o kilka innych dodatków, ale o tym już w samym przepisie. Gotowy i pokrojony na cienkie kawałki kebab można podać na kilka sposobów. Doner kebab to kebab w bułce, najczęściej w picie. Do środka dajemy sos czosnkowy, czy też mieszankę majonezu i ketchupu. Zawsze dodajemy kapustę oraz warzywa. Kebab w tortilli, czy też kebab w cieście innym niż pita to bardzo podobne danie. Kebab na talerzu to danie, które podaję dodatkowo albo z ryżem albo z frytkami. Pomijam wówczas pitę i tortillę. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić kebab, czyli poznać przepis na kebaba domowego w mojej wersji, to bardzo gorąco zachęcam do spróbowania mojego przepisu na pysznego, domowego kebaba. 

Doner kebab

Doner kebab, nazywany też dönerem, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tureckiej kuchni, popularnym nie tylko w kraju swojego pochodzenia, ale także na całym świecie. Składa się z mieszanki cielęcego mięsa, baraniny lub z drobiu. Doner kebab przyrządzany jest na wielkim pionowym rożnie, który obraca się powoli wokół jego osi, co pozwala stopniowo piec naraz małe porcje mięsa. Tradycyjnie podaje się go w bułce pide (tureckiej bułce, podobnej do naszej bułki pita), wraz z świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, sałata czy cebula, a także z sosem (często na bazie jogurtu lub tahini) oraz opcjonalnymi dodatkami jak pikle czy papryczki chili. Doner kebab zyskał ogromną popularność na całym świecie dzięki swej uniwersalności i łatwości podawania. Jest nie tylko smaczny, ale także praktyczny. Doner kebab to danie, które łatwo jest zjeść na stojąco czy w biegu, a dzięki jego uniwersalnym składnikom i mocnym, pełnym smakom, sprawdza się w roli szybkiego obiadu, czy też kolacji. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a sprzęt do jego produkcji dostępny praktycznie w każdym kraju. Częścią jego globalnego sukcesu jest także możliwość personalizacji. Każdy może dostosować kebab pod własne podniebienie, dodając lub pomijając składniki w zależności od swoich upodobań. Można go podać na ostro, na słodko, można zwiększyć ilość mięsa lub zastąpić je wegetariańską alternatywą. To właśnie doner kebab stał się jednym z najbardziej popularnych dań na świecie.