Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Przepis na gofry

Przepis na gofry

Poznaj mój prosty przepis na gofry, które są idealnie rumiane i chrupiące. Nie musisz już szukać sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić ciasto na gofry. Te gofry smakują dosłownie jak z budki.. a może lepiej?!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 24 minut
Liczba porcji: 12 gofrów

Kaloryczność kcal: 180 w 1 gofrze [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 1,5 szklanki mleka - 375 ml
  • 1/3 szklanki oleju - 80 g
  • 3 średnie jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Gofry

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko możesz nawet lekko podgrzać. 
Dodatki do gofrów: cukier puder, konfitury, świeże owoce, krem czekoladowy, bita śmietana..

Chrupiące gofry to świetny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Jeśli lubicie gofry, to gwarantuję Wam, że znikną w kilka minut od razu po wyjęciu z gofrownicy. Jestem więc przezorna i zawsze szykuję wcześniej dodatki do gofrów, by każdy mógł sobie od razu zjeść gorącego jeszcze gofra z ulubionymi owocami, czy bitą śmietaną. 

Przepis na gofry, 1
Krok 1: Składniki umieść w misce

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej i czystej metalowej lub szklanej misce. Żółtka zaś umieść w drugim naczyniu. Do naczynia z żółtkami wlej też lekko ciepłe mleko oraz dodaj 1/3 szklankę oleju roślinnego o delikatnym i neutralnym smaku. Może to być olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Składniki umieść w misce

Krok 2: Zmiksuj składniki

Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na gładkie ciasto.

Zmiksuj składniki

Krok 3: Ubij białka

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli. Białka ubij na sztywno. Zacznij od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększaj je do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste (już po minucie ubijania) możesz dodać łyżeczkę cukru. Białka z cukrem ubijaj dalej, aż zrobią się idealnie białe i puszyste. Będzie to trwało jedną do dwóch minut. Białko ubite z niewielką ilością cukru jest lekkie jak piana z wanny.

Ubij białka

Krok 4: Połącz pianę z ciastem

Do miski z ciastem dodawaj stopniowo po łyżce ubitej piany. Delikatnie mieszaj całość po każdej dodanej łyżce. W taki sposób wmieszaj całą pianę z białek i cukru.

Połącz pianę z ciastem

Krok 5: Usmaż gofry

Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Przy pomocy średniej chochli lub łyżki stołowej nakładaj porcje na wyznaczone płytki w gofrownicy. Ciasto jest dość sztywne, więc nie powinno wypływać poza płytki grzewcze. Zamknij gofrownicę.

Moja gofrownica ma moc 1300 W. Nie wiem jednak ile prętów grzewczych przechodzi w płytkach. Gofrownica, której używam posiada dwie kieszonki na prostokątne gofry. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po 4 minutach pieczenia. 

Bardzo ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia gofrów. A przynajmniej nie robić tego za często, ponieważ to jedna z przyczyn nieudanych wypieków. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.

Usmaż gofry

Przepis na gofry, 7

Przydatne porady:
Przed nagrzaniem gofrownicy umyj/przetrzyj dokładnie i osusz płytki grzewcze. Następnie posmaruj je odrobiną oleju. Robisz to jednak tylko przy pierwszym pieczeniu gofrów. Do kolejnych sztuk nie natłuszczasz już gofrownicy. 

Bardzo ważne jest, by nie otwierać za często gofrownicy podczas pieczenia gofrów. Tak samo, jak nie otwieramy piekarnika, gdy pieczemy ciasto. Temperatura nie powinna się gwałtownie zmieniać a gofry nie powinny za mocno odparowywać, ponieważ tracisz w ten sposób idealne ciśnienie między płytkami grzewczymi.

Gofry piecz zawsze do lekkiego zarumienienia. Każda gofrownica jest inna, więc musisz dobrze poznać swój sprzęt. Jedna gofrownice mają mniejsze kostki między płytkami grzewczymi, inne będą potrzebowały większej ilości ciasta. 

Gofry piecz zawsze od razu po przygotowaniu ciasta, ponieważ ciasto z czasem traci pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania piany z białek. 

Jeśli nie planujesz zjeść gofrów od razu po wyjęciu ich z gofrownicy, to koniecznie jest umieszczenie ich na kratce do wypieków. Wówczas zachowają swoją kruchość i nie zrobią się miękkie. Jeśli gorące gofry położysz od razu na talerzu, to zaczną się od od spodu pocić i z pewnością zmiękną. 

Ulubione dodatki kładź zawsze przed zjedzeniem gofrów. Jeśli gofry poleżą dłużej z warstwą bitej śmietany czy wsiąkającym w nie sokiem z owoców, to również zrobią się miękkie. 
Koniecznie zobacz też jak zrobić idealne naleśniki oraz pyszne pankejki.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (16689 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przepis na gofry

Uwielbisz jeść domowe gofry jak z budki? Ja tak.. Gofry pachną zawsze tak smakowicie, że nie sposób się im oprzeć. Moje gofry chrupiące wychodzą zawsze idealnie wyrośnięte i super pyszne. Czy jest to przepis na gofry fit? Tak, jeśli nie będziesz ich obsypywać potem dużą ilością cukru pudru, czy też nie dodać bitej śmietany i słodkiego dżemu. Gofry najczęściej szykujemy latem, gdy jest dużo świeżych owoców. Są one świetnym dodatkiem do domowych gofrów. 

Przepisy na gofry

A więc idealne i sprawdzone ciasto n a gofry istnienie. Sama robię gofry na kilka sposobów. Czasem dodaję do nich jogurt naturalny, czy też maślankę, jednak najczęściej wracam i sięgam po mój podstawowy przepis na gofry. Jak zrobić gofry? Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które wychodzą za każdym razem to zapraszam po mój przepis na gofry. Pamiętaj, że domowe gofry to też świetny pomysł na śniadanie a nawet obiad. A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów  w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Inaczej gofry zaczynają się pocić a temperatura w grzałkach spadać. Ważne jest też to, by nie zostawiać ciasta na długo bez pieczenia. Traci ono pęcherzyki powietrza i gofry nie wyjdą już takie puszyste. 

Gofry

Mój przepis na gofry jest tak dobry, że znają go już wszyscy nasi znajomi. Gofry przepisy są róże i nawet na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz ich kilka. Można bowiem dodać do ciasta różne dodatki lub też przygotować gofry na różnych rodzajach mąki. Gorąco polecam Ci też mój przepis na racuszki z jabłkami, który kochają wszystkie dzieci. Bardzo dobre są też moje placki z jabłkiem. Ten przepis również jest prosty. Zapraszam Ci po idealne ciasto n a gofry.

Gofry przepis

Moje ciasto na gofry wychodzi bardzo puszyste i podczas smażenia jeszcze wyrasta. Ponieważ do ciasta dodajemy jeszcze olej, to wychodzą nam perfekcyjne, gofry chrupiące. Moje ciasto n a gofry łatwo jest zapamiętać. Są to bowiem bardzo popularne i łatwo dostępne składniki. Niektórzy myślą, że przepis na chrupiące gofry musi być skomplikowany a do tego chrupiące gofry wyjdą tylko wtedy, gdy będziemy mieć profesjonalną gofrownicę. Mój prosty przepis na gofry jest taki, że każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy tylko podążać za wszystkimi radami, jakie umieściłam w przepisie. 

Gofry chrupiące

Aby zrobić chrupiące gofry, które będą idealnie puszyste i wyrośnięte należy pamiętać o tym, by w cieście znalazł się cukier. Cukier podczas pieczenia krystalizuje się i gofry są bardziej chrupiące. Nie można też za często zaglądać go gofrów w trakcie pieczenia, by nie powodować parowania. Należy też sprawnie piec gofry w gofrownicy. Im dłużej ciasto czeka, tym jest mniej napowietrzone. 

Ciasto na gofry

Aby gofry wyszły pyszne i chrupiące bardzo ważna jest gofrownica oraz jej prawidłowe używanie. Trzeba ją dobrze nagrzać i odrobinę natłuścić przed szykowaniem gofrów. Najważniejsze jest jednak dobrze napowietrzone ciasto na gofry. Gofry szykowane z idealnie dobranych składników a do tego prawidłowo wymieszane ciasto, to już naprawdę połowa sukcesu. Moje ulubione ciasto na gofry powinno mieć lekko waniliowy, maślany i mleczny zapach. Coś pysznego.