Pancakes śniadaniowe
Pancakes to super puszyste placki śniadaniowe na sodzie. Są proste do zrobienia i bardzo uniwersalne. Możesz je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami czy z ulubionym syropem.
Taki przepis na domowe pankejki to idealny sposób na przekąskę, którą można zabrać do szkoły, czy na piknik. Jeśli lubisz domowe placki, to z pewnością spodoba Ci się również mój przepis na pancakes o smaku waniliowym oraz przepis na puszyste placki na jogurcie.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 8 sztuk o średnicy 15 cm
Kalorie: 170 w 1 placku
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka mleka - 250 ml
- 3 łyżki oleju (ryżowy, z pestek winogron..)
- pełna szklanka mąki pszennej - około 200 g
Jakie dodatki do placków: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury
Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser.
Pancakes
Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.
Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki :-)
Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki - do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
W ten sposób usmaż wszystkie placki. Powinno wyjść równo 8 sztuk.

Uwagi i porady o plackach śniadaniowych:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Pisze o smażeniu placków, jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz do jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas odczuwana w plackach. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).

Koniecznie zobacz też mój przepis na placki z serków waniliowych. To najpopularniejsze i super szybkie do zrobienia placki na śniadanie dla Dzieci.

Smacznego.
Komentarze
Szklanka mleka -tj.jaka pojemność ma być?
Pozdrawiam
Przyznam szczerze tylko naleśniki jadłem
Tego jeszcze nie .. ale to jest coś podobnego do naleśnika Tylko amerykańska wersja
Przepis juz dodany do moich zbiorow :)
To bylo moje pierwsze podejscie do pancakes, wiec pewnie daleko im do idealu.
Ale urosly, sa puchate, miekkie i elastyczne. I wyszlo rowno 8!
Poniewaz jestem beztalenciem nalesnikowym, zwykle nalesniki nigdy mi nie wychodza tak jak powinny, pancakes zostaja ze mna na stale.
Dziekuje za przepis :)