Pancakes

Pancakes

Pancakes to super puszyste placki śniadaniowe na sodzie. Są proste do zrobienia i bardzo uniwersalne. Możesz je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami czy z ulubionym syropem.

- super prosty i sprawdzony przepis
- idealne proporcje składników
- ulubione placki każdego dziecka

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 8 sztuk o średnicy 15 cm

Kaloryczność kcal: 170 w 1 placku

Składniki:
  • pełna szklanka mąki pszennej - około 200 g
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego krowiego. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. 
Z podanej ilości składników otrzymałam osiem pancakes o średnicy 15 cm każdy. 
Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser.

Pancakes przepis

Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.

Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki :-)

Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki - do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.

W ten sposób usmaż wszystkie pancakes. Powinno wyjść równo osiem sztuk.

Pancakes, 1

Przepis na pancakes

Uwagi i porady o plackach śniadaniowych:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Piszę o smażeniu placków.. jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz go jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz  poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas wyczuwalna w pancakes. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).

Pancakes, 2

Koniecznie zobacz też mój przepis na racuchy z jabłkami. To super popularne i szybkie do zrobienia placki na śniadanie dla Dzieci.


Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (300 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pancakes

Puszyste i pachnące placki na śniadanie.. marzenie, prawda? Idealne pancakes wyjdą Ci zawsze, jeśli tylko będziesz przestrzegać kilku zasad. Składniki takie jak mleko oraz jajka i jogurt naturalny powinny mieć temperaturę pokojową. Do tego jeszcze odrobina cierpliwości, ponieważ pancakes wymagają dopieszczenia. Takie placki na sodzie najczęściej robi się na maślance lub na jogurcie. Ja zazwyczaj dodaję również mleko. Polecam gorąco mój prosty i podstawowy przepis na pancakes. Myślę, że każdy chociaż raz je robił w swojej kuchni. Jestem pewna, że wyzwanie podjęła już niejedna Mama, która usmażyła już niejeden placek pankejk. 

Pancakes przepis

Zastanawiasz się jak zrobić pancakes? Można oczywiście przygotować te puszyste placuszki bez dodatku mleka, jednak ja bardzo lubię dodawać mleko do placków. Takie własnie placuszki z jogurtu naturalnego polecam podawać z owocami, jogurtem, czy słodkim syropem. Placki z jagodami czy placki z jabłkami będą zdecydowanie wersją fit. Pancakes to u mnie w domu najlepsze placuszki śniadaniowe dla dzieci. Jeśli lubisz takie placki i wszelkiego typu racuchy, to zapraszam również po moje najlepsze naleśniki. Zobacz też pozostałe moje przepisy kulinarne na dania kuchni polskiej i nie tylko.