Pancakes

Pancakes

Pancakes to super puszyste placki śniadaniowe na sodzie. Są proste do zrobienia i bardzo uniwersalne. Możesz je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami czy z ulubionym syropem.

- puszyste, miękkie i pyszne
- idealne proporcje składników
- super prosty i sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 8 sztuk o średnicy 15 cm

Kaloryczność kcal: 170 w 1 placku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pełna szklanka mąki pszennej np. tortowej - około 200 g
  • 1 szklanka mleka - około 250 ml
  • 3 średnie jajka - około 160 g po rozbiciu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego - około 30 g
  • 2 łyżki cukru - około 25 g
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej - około 3 g
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - około 30 ml

Pancakes

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm lub większa; chochla do nakładania ciasta; łopatka do przewracania placków; dwie miski oraz mikser.

Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego krowiego. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam osiem pancakes o średnicy 15 cm każdy. Zanim zaczniesz szykować pancakes, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pancakes, 1

Pancakes, 2

Pancakes przepis

Jogurt naturalny (około 30 gramów) wymieszaj z sodą, i odstaw by chwilę "pobuzował".

Pancakes, 3

Do miski wbij jajka (u mnie około 160 gramów po rozbiciu) i dodaj cukier drobny lub cukier puder (około 20-25 gramów). Jajka z cukrem ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Używam do tego ręcznego miksera, a ubijanie zajmuje mi około minuty. 
Pancakes, 4

Do miski ze słodkich puchem jajecznym możesz od razu wlać trzy łyżki oleju (u mnie zazwyczaj kujawski lub delikatna oliwa) lub roztopionego i przestudzonego masła. Wlej tez 250 ml letniego lub lekko ciepłego mleka (można zastąpić napojem roślinnym bez cukru). Dodaj 200 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (pełna szklanka z lekkim czubem) oraz buzujący jogurt z sodą.

Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Ciasto na 5-10 minut. Jeśli ciasto wyszło Ci dość rzadkie, a planujesz grubsze wyższe pancakes, to możesz śmiało dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Mąkę dodawaj przez sitko (mieszając ciasto). 
Pancakes, 5

Nagrzej dobrze małą lub większą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywieralną powłoką. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki, zazwyczaj do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz zdjąć go na talerz.

W ten sposób usmaż wszystkie pancakes. Powinno wyjść równo osiem sztuk.

Pancakes, 6

Pancakes, 7

Przepis na pancakes

Uwagi i porady o plackach śniadaniowych:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Piszę o smażeniu placków.. jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz go jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz  poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas wyczuwalna w pancakes. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).

Pancakes, 8

Koniecznie zobacz też mój przepis na racuchy z jabłkami. To super popularne i szybkie do zrobienia placki na śniadanie dla Dzieci.
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (2827 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pancakes

Puszyste i pachnące placki na śniadanie to marzenie, prawda? Idealne pancakes wyjdą Ci zawsze, jeśli tylko będziesz przestrzegać kilku zasad. Składniki takie jak mleko oraz jajka i jogurt naturalny powinny mieć temperaturę pokojową. Do tego jeszcze odrobina cierpliwości, ponieważ pancake wymagają dopieszczenia. Takie placki na sodzie najczęściej robi się na maślance lub na jogurcie. Ja zazwyczaj dodaję jednak mleko. Polecam gorąco mój prosty i podstawowy przepis na pancakes. Myślę, że każdy chociaż raz je robił w swojej kuchni. Jestem pewna, że wyzwanie podjęła już niejedna Mama, która usmażyła już niejeden placek pankejk. A w trochę mniejszej wersji polecam przepis na idealne pankejki. Czasem zapominam o tym jak wspaniale smakują domowe pancakes. Zajmując się nowymi przepisami, zdarza mi się przez jakiś czas nie robić w swoim domu pancake. Kiedy jednak przyjdzie taki moment, że moich Chłopcy upomną się o pyszne pancakes na śniadanie, to szykuję je z ogromną przyjemnością. Pancakes to przepis rewelacyjny, ponieważ wszystkie składniki zawsze ma w swojej kuchni. Są tak podstawowe, że nigdy nie brakuje mi mąki, mleka oraz jajek, cukru i sody. Olej lub masło również zawsze mam pod ręką. Do tego jeszcze domowe pancake ją banalne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zawsze mi wychodzą i zawsze super smakują. 

Pancakes przepis

Zastanawiasz się jak zrobić pancakes? Można oczywiście przygotować te puszyste placuszki bez dodatku mleka, jednak ja bardzo lubię dodawać mleko do placków. Takie właśnie placuszki z jogurtu naturalnego polecam podawać z owocami, jogurtem, czy słodkim syropem. Placki z jagodami czy placki z jabłkami będą zdecydowanie wersją fit. Pancakes to u mnie w domu najlepsze placuszki śniadaniowe dla dzieci. Jeśli lubisz takie placki i wszelkiego typu racuchy, to zapraszam również po moje najlepsze naleśniki. Zobacz też pozostałe moje przepisy kulinarne na dania kuchni polskiej i nie tylko. Swoje domowe pancakes szykuję tak, że do ciasta na pancakes dodaję tłuszcz. Albo jest to olej roślinny do smażenia albo też roztopione i przestudzone masło. Dzięki temu pancake smażę na suchej patelni, czyli już bez dodatku żadnego tłuszczu. Jak dla mnie to najlepszy sposób na smażenie pancakes. Po pierwsze używam tylko i wyłącznie taką ilość oleju, jaką dodam do ciasta na pancakes, więc mam całkowitą kontrolę nad ilością użytego tłuszczu. Po drugie tak naprawdę bardziej piekę panckes niż smażę, zatem pancake wychodzą znacznie zdrowsze. A po trzecie takie pances wyglądają rewelacyjni i nie są tłuste, zatem można je złapać w rękę i zajadać, nie przejmując się tym, że ubrudzimy się tłuszczem. Smażone tak pancakes można z powodzeniem spakować w torebkę papierową i zabrać do szkoły lub do pracy.  

Pancake

Pancakes to taka amerykańska wersja naszych polskich naleśników. Na pancake przepis składać się jednak musi również środek spulchniający i jest to zazwyczaj soda oczyszczona lub ewentualnie proszek do pieczenia. To jak zrobić pancake, opisałam bardzo dokładnie w treści mojego przepisu na puszyste pancakes. Mój sprawdzony przepis pancake spodoba się każdej gospodyni. Do zrobienia pancakes możesz użyć zwykłego ręcznego miksera. Ni musisz posiadać miksera stojącego o dużej mocy. Zarówno Amerykanie, jak u Polacy uwielbiają zajadać wszelkie placki na śniadanie. Szukając pod hasłami: przepisy pancakes, czy też przepis pancakes, znajdziesz zatem bardzo dużo najróżniejszych super przepisów. Warto próbować nowych smaków, by wybrać taki, który najbardziej nam odpowiada. Uwielbiam pancakes z jogurtem naturalnym i świeżymi owcami. Poza sezonem swoje pancakes podaję z jogurtem lub z serkiem waniliowym oraz z domowych dżemem lub z bananami, które są dostępne przez cały rok. Czasem pancake podaję polane miodem lub też domowym sokiem zagęszczonym np. z malin lub z truskawek. Pancakes z kremem czekoladowym, tylko na wyjątkowe okazje. Pancakes prosto z patelni i bez żadnych dodatków, to u mnie również standard i zazwyczaj tak właśnie zjadam swoją porcję. Zapraszam po mój ulubiony i bardzo sprawdzony przepis na najpyszniejsze pod słońcem pancakes.