Pancakes
Pancakes to super puszyste placki śniadaniowe na sodzie. Są proste do zrobienia i bardzo uniwersalne. Możesz je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami czy z ulubionym syropem.
- super prosty i sprawdzony przepis
- idealne proporcje składników
- ulubione placki każdego dziecka
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 8 sztuk o średnicy 15 cm
Kaloryczność kcal: 170 w 1 placku
Dieta: wegetariańska
- pełna szklanka mąki pszennej - około 200 g
- szklanka mleka - 250 ml
- 3 średnie jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju roślinnego
Pancakes
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego krowiego. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja.
Z podanej ilości składników otrzymałam osiem pancakes o średnicy 15 cm każdy.
Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser.
Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Dodaj kolejno olej, ciepłe mleko, mąkę oraz jogurt z sodą.
Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie możesz przygotować ulubione dodatki :-)
Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki - do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
W ten sposób usmaż wszystkie pancakes. Powinno wyjść równo osiem sztuk.

Przepis na pancakes
Uwagi i porady o plackach śniadaniowych:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Piszę o smażeniu placków.. jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz go jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas wyczuwalna w pancakes. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).

Koniecznie zobacz też mój przepis na racuchy z jabłkami. To super popularne i szybkie do zrobienia placki na śniadanie dla Dzieci.
Smacznego.