Pancakes
Pancakes to super puszyste placki śniadaniowe na sodzie. Są proste do zrobienia i bardzo uniwersalne. Możesz je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami czy z ulubionym syropem.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 8 sztuk o średnicy 15 cm
Kaloryczność kcal: 170 w 1 placku
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- pełna szklanka mąki pszennej np. tortowej - około 200 g
- 1 szklanka mleka - około 250 ml
- 3 średnie jajka - około 160 g po rozbiciu
- 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego - około 30 g
- 2 łyżki cukru - około 25 g
- pół łyżeczki sody oczyszczonej - około 3 g
- 3 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - około 30 ml
Pancakes
Mleko, jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Wyjmij je wcześniej z lodówki.
Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm lub większa; chochla do nakładania ciasta; łopatka do przewracania placków; dwie miski oraz mikser.
Zanim zaczniesz szykować pancakes, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Jogurt naturalny (około 30 gramów) wymieszaj z sodą, i odstaw by chwilę "pobuzował".
Do miski wbij jajka (u mnie około 160 gramów po rozbiciu) i dodaj cukier drobny lub cukier puder (około 20-25 gramów). Jajka z cukrem ubijaj chwilę przy użyciu miksera na gładki krem. Używam do tego ręcznego miksera, a ubijanie zajmuje mi około minuty.
Do miski ze słodkich puchem jajecznym możesz od razu wlać trzy łyżki oleju (u mnie zazwyczaj kujawski lub delikatna oliwa) lub roztopionego i przestudzonego masła. Wlej tez 250 ml letniego lub lekko ciepłego mleka (można zastąpić napojem roślinnym bez cukru). Dodaj 200 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (pełna szklanka z lekkim czubem) oraz buzujący jogurt z sodą.
Jeszcze chwilę mieszaj ciasto na placki, by wszystkie składniki się połączyły (mikser na średnich obrotach). Ciasto odstaw na 5-10 minut. Jeśli ciasto wyszło Ci dość rzadkie, a planujesz grubsze wyższe pancakes, to możesz śmiało dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Mąkę dodawaj przez sitko (mieszając ciasto).
Nagrzej dobrze małą lub większą patelnię z grubym dnem i najlepiej nieprzywieralną powłoką. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 0,5 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka do momentu, gdy całą jego powierzchnię pokryją bąbelki, zazwyczaj do 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz zdjąć go na talerz.
W ten sposób usmaż wszystkie pancakes. Powinno wyjść równo osiem sztuk.
Uwagi i porady o plackach śniadaniowych:
• Placki wylewamy na suchą patelnię. Po dodaniu do ciasta oleju, nie ma potrzeby natłuszczania patelni.
• Piszę o smażeniu placków.. jest to jednak bardziej pieczenie ich na patelni. Nie ma potrzeby umieszczania na talerzu ręcznika papierowego. Placki nie są tłuste.
• Do ciasta wlej olej o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi również olej kokosowy. Musisz go jednak wcześniej podgrzać, by stał się płynny.
• Placki po wylaniu na patelnię powinny urosnąć przynajmniej do wysokości 1 cm.
• Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka jest sygnałem do przełożenia placka na drugą stronę. Możesz poczekać jeszcze 10 sekund i dopiero przewrócić go na drugą stronę. Będzie wówczas bardziej zarumieniony.
• Należy uważać na to, by nie dodać do ciasta więcej sody. Będzie ona wówczas wyczuwalna w pancakes. Jeśli tak się stanie polecam użyć takich dodatków jak: syrop klonowy, słodki ser, dżemy truskawkowe lub śliwkowe (nie kwaśne).
Koniecznie zobacz też mój przepis na racuchy z jabłkami. To super popularne i szybkie do zrobienia placki na śniadanie dla Dzieci.
Smacznego.