Omlet

Omlet

Zapraszam po mój ulubiony przepis na super puszysty omlet na słodko. Omlet jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego można go podawać na wiele ciekawych sposobów. 

- możesz dobrać do niego ulubione dodatki, takie jak owoce jagodowe, chude jogurty
- składa się z kilku tanich, popularnych w każdym domu składników
- szybki i prosty w wykonaniu

Czas przygotowania: 20 minut
Czas "pieczenia" na patelni: 10 minut
Liczba porcji: 2 spore omlety

Kaloryczność kcal: 330 w 1 omlecie
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 4 średnie lub duże jajka
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej - do 80 g
  • 1 łyżeczka cukru drobnego lub cukru pudru - około 5 g (można dać więcej)
  • do usmażenia: olej lub odrobina masła klarowanego

Omlet

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności omletów nie uwzględniłam dodatków w postaci jogurtu, czy owoców. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa spore molety na słodko. Zanim zaczniesz szykować przepis na omlet, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Omlet, 1

Omlet przepis

Do "upieczenia" omleta na patelni potrzebujesz tylko odrobiny delikatnego oleju roślinnego do smażenia lub masła klarowanego. Jeśli masz taką możliwość najlepiej używać patelni do pieczenia bez tłuszczu (z nieprzywierającą powłoką). Im więcej dasz tłuszczu na patelnię, tym omlety wyjdą bardziej chrupiące i rumiane z zewnątrz. Takie omlety mogą się już lekko łamać, czyli nie będą już tak elastyczne, jak te "pieczone" prawie bez tłuszczu. 

Przygotuj maksymalnie 80 gramów mąki pszennej tortowej np. typ. 405 i umieść w małej misce. Będą to około cztery pełne łyżki. Mąkę polecam przesiać dodatkowo przez sitko. Przygotuj również odrobinę cukru drobnego lub nawet cukru pudru. Podałam w przepisie jedną łyżeczkę, ale jak dasz dwie, to omlet też wyjdzie super i nie będzie za słodki. 

Potrzebujesz jeszcze cztery spore jajka. Bardzo ostrożnie i dokładnie oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w małej miseczce (wyszło mi tym razem 85 gramów żółtek). Białka umieść w szklanej, dużej misce (u mnie waga białek wyniosła 140 gramów).

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw niską moc, by patelnia dobrze i "równo" się nagrzała. 

Zacznij ubijać białka przy pomocy miksera zaczynając od mniejszych obrotów. Stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj tak chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. Dodaj łyżeczkę cukru drobnego lub cukru pudru i dalej miksuj białka na najwyższych obrotach. Jeśli dodajesz dodatkową łyżeczkę cukru, to możesz to zrobić prawie od razu po tej pierwszej. Białka z niewielką ilością cukru miksuj tak jeszcze około 30 sekund (krócej lub dłużej, w zależności od mocy miksera). Kolejno dodaj też żółtka i całość miksuj tak samo przez około 5 sekund. Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj przesianą mąkę.

Omlet, 2

Zamieszaj całość dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Zwiększ moc palnika do średniej. Patelnię wysmaruj od wewnątrz odrobiną tłuszczu. Ilość oleju lub masła ma być symboliczna, tylko po to by omlet nie przykleił się do patelni. Na patelnię wyłóż część sztywnej masy. Delikatnie rozłóż puszyste ciasto tak, by miało tę samą grubość i zaokrąglony kształt. 
Omlet, 3

Zmniejsz moc i czekaj nawet 4 minuty, aż omlet "upiecze się" z jednej strony. Przy pomocy łapki delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po maksymalnie dwóch minutach możesz go zdjąć z patelni. Od razu upiecz tak samo drugi omlet. 

Omlety na słodko podaję z zazwyczaj z ulubionymi owocami oraz z jogurtem naturalnym i listkami mięty. Poza sezonem można sięgnąć po dżemy, banany, owoce z puszki oraz owoce mrożone. Świetnie sprawdzą się też syropy, miód oraz sam cukier puder. 

Omlet, 4

Omlet, 5

Całkowicie przestudzony omlet (bez dodatków) można śmiało przechować do dnia następnego. Suchy omlet zawijam luźno w papier śniadaniowy, a potem dodatkowo w przezroczystą torbę spożywczą. Przechowuję go w chłodnej szafce. 

Jakie są Wasze ulubione dodatki do omletów na słodko?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (645 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Omlety

Omlety z samych jajek lub omlety biszkoptowe można przygotować na kilka sposobów. W moim przepisie na omlet puszysty można się zakochać, zatem postanowiłam pokazać moim Czytelnikom wersję na omlet biszkoptowy, który lubimy najbardziej. Będzie to tym razem przepis na omlet na słodko. Na moim Blogu Kulinarnym pojawi się niebawem również dokładnie opisany przepis na słono. Tym razem jednak skupmy się na tym jak sie robi omlet w wersji na słodko. Sam omlet jednak nie będzie bardzo słodki. Mój przepis na omleta na słodko składa się z delikatnego ciasta, w którym tylko odrobinę wyczuwa się słodycz. Ponieważ jest to omlet przepis na słodko, to postawiłam bardziej na słodkie dodatki. Dostaję bardzo dużo pytań o to właśnie jak sie robi omleta, czy też zwyczajnie, jak zrobic omleta by był puszysty i nie za suchy. Bardzo ważne jest to, by nie dodać za dużo mąki oraz bardzo dokładnie ubić białko z odrobiną cukru. Samą mąkę należy wmieszać delikatnie w puch jajeczny. Zapraszam też po przepis na puszysty omlet z warzywami

Omlet

Dla niektórych hasło: omlet przepisy kojarzy się wyłącznie z omletem z warzywami lub nawet z kurczakiem. Dla mnie jednak omlet to w pierwszej kolejności przepis na omlety na słodko. Na omlety przepis jest naprawdę prosty i wystarczy przestrzegać zasad szykowania oraz proporcji, by zrobić idealny i puszysty omlet. Domowe omlety są idealne nie tylko na śniadanie, ale i na kolację. Takie usmażone i przestudzone omlety można nawet spakować w papier i torbę przezroczystą i trzymać poza lodówką do następnego dnia. Takie przepisy na omlety na słodko sprawdzą się zatem nawet jako prowiant na wycieczkę, na piknik, czy coś pysznego do szkoły i do pracy. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić omlet, który nie opadnie i nie będzie tłusty, a do tego zachowa wilgotność, to zapraszam po mój sprawdzony przepis na omleta. Z kategorii pysznych dań na słodko gorąco polecam wszelkie owsianki. Owsianka na mleku z owocami jest super. Tak samo zupa mleczna z prawdziwą wanilią, czy też najlepszy na świecie ryż z truskawkami

Omlety na słodko

Nie istnieje oczywiście tylko jeden przepis na omlety, chociaż mój przepis na omlet jest bardzo uniwersalny, ponieważ omlet nie wychodzi mocno słodki. Różne przepisy na omlet mają więcej czy mniej mąki. Tak naprawdę na jedno średnie lub duże jajko zdecydowanie wystarczy dać maksymalnie jedną łyżkę mąki. Najlepiej jest sięgnąć po mąkę miałką, czyli tortową. Mąkę pod omlet na słodko warto dodatkowo przesiać, by z łatwością wmieszać ją w puch jajeczny. Domowe przepisy na omlet są idealne dla rodzin z dziećmi. Omlety można szykować przez cały rok, ponieważ podajemy je z takimi dodatkami, jakie aktualnie są dostępne. Tak więc na pytanie w stylu jak zrobic omlet zimą, kiedy nie ma za dużo owoców, odpowiadam, że bez problemu. Omlet na słodko z bananem i miodem lub syropem, czy też omlety z dżemem i jogurtem, to prawdziwa rozkosz. Albo też jak się robi omlety bez owoców. Tutaj wystarczy nawet sam jogurt z cukrem pudrem i cynamonem lub bita śmietana i też będzie pyszne. Z moletami jest trochę jak z goframi na słodko. Zarówno gofry jak i omlety można podawać z takimi samymi dodatkami. Zapraszam zatem po mój najlepszy przepis na pyszne omlety na słodko i życzę smacznego.