Perfekcyjny omlet

Perfekcyjny omlet

Omlet jest posiłkiem idealnym.

- możesz dobrać do niego ulubione dodatki, takie jak owoce jagodowe, chude jogurty..
- składa się z kilku tanich, popularnych w każdym domu składników
- szybki i prosty w wykonaniu
- najlepszy dla każdego a w szczególności dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych na WZW

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Z podanych składników wyjdą 2 duże omlety, czyli posiłek na dwóch osób.

Jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia (nie bezpośrednio z lodówki).
Do "upieczenia" omleta na patelni potrzebujesz tylko odrobiny delikatnego oleju roślinnego.  Jeśli masz taką możliwość najlepiej używać patelni do pieczenia bez tłuszczu (z nieprzywierającą powłoką).

Odmierz mąkę i umieść w małej misce. Przygotuj również odrobinę cukru, olej i patelnię. Ważne, by wszystko mieć "pod ręką".

Jajka umyj, osusz. Bardzo ostrożnie i dokładnie oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w małej miseczce. Białka umieść w szklanej, dużej misce. Do zrobienia omleta używaj jak najświeższych i najlepszych jajek z symbolem 1 lub 0. 

Zacznij nagrzewać patelnię. Ustaw średnią moc, by patelnie dobrze i "równo" się nagrzała. Wysmaruj ją od wewnątrz odrobiną oleju roślinnego lub oliwą. Możesz to zrobić nawet ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oliwą. Ilość tłuszczu ma być symboliczna, tylko po to by omlet nie przykleił się do patelni. 

Białka ubijaj kilka minut na sztywno (najlepiej przy pomocy miksera). Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 1-2 minutach możesz dodać małą łyżeczkę cukru. Ciągle miksując piankę na najwyższych obrotach dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka sekund. 

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mąkę do sztywnej piany jajecznej. Zamieszaj całość dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Na patelnię wyłóż część sztywnej masy. Zmniejsz moc i czekaj nawet 4 minuty, aż omlet "upiecze się" z jednej strony. Przy pomocy łapki delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po dwóch minutach możesz go zdjąć z patelni. Odłóż go na kratkę, by ostygł. Upiecz drugą sztukę.

perfekcyjny-omlet-1

Jako delikatny dodatek do omletów polecam chudy jogurt naturalny oraz sok z owoców jagodowych jak np. maliny, truskawki czy jagody leśne.

Jak szybko zrobić gęsty sok z owoców?
Garść umytych owoców (w razie potrzeby usuń ogonki lub szypułki) umieść w małym rondelku i podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok. Po chwili przetrzyj owoce przez sitko do naczynia. Skórki, pestki.. wyrzuć. Sokiem zaś polej omlet.

perfekcyjny-omlet-2


Dieta WZW
- Omlet powinien stanowić jeden z 5-6 posiłków w ciągu dnia. W diecie może się on pojawić nie częściej niż raz na tydzień.
- Omlet powinien być jednym z pierwszych posiłków spożytych w ciągu dnia.
- Dodatkami do omletu powinny być chude jogurty, niesłodzone soki owoców leśnych oraz kawa zbożowa lub herbaty ziołowe.

Dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby.
Przepis dla osób stosujących specjalną dietę chorych na WZW został stworzony na podstawie wytycznych dietetyka Anicety Brzozowskiej.
Moje przepisy (zalecane dla osób chorych na WZW) do 28 lipca, czyli Światowego Dnia WZW będą udostępniane na fan page Fundacji Gwiazda Nadziei.

Średnia 4.6 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Malwinka
2017-06-21 11:03
Wow! Dawno nie byłam na tak dobrze przygotowanej stronie. Z takiego przepisu, to ja się już na pewno czegoś nauczę!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-21 12:39
Dziękuję i zapraszam po więcej inspiracji :-)
user pic
Magdalena
2017-06-22 14:55
Oj, ja też, długi opis ale wszystko kwestią wprawy, tak myślę. Dziękuje za przepis, będę działać :)