Naleśniki

Naleśniki

Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki. Ciasto jest super proste do zrobienia. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki. To uniwersalne naleśniki, które możesz podać z dowolnym farszem. 

- tylko kilka łatwo dostępnych składników
- uniwersalny przepis na naleśniki
- z ciasta można też zrobić krokiety
- idealnie cienkie i elastyczne naleśniki

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 25 minut
Ilość porcji: 16 naleśników średnicy 24 cm

Kaloryczność kcal: 60 w 1 naleśniku

Składniki:
  • 1 pełna szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody - zwykła lub gazowana
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do usmażenia naleśników użyłam szerokiej patelni do naleśników: średnica 24 cm.
Z podanej ilości składników wyszło mi 16 bardzo cienkich naleśników. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz też lekko podgrzać mleko do temperatury nie wyższej niż 40 stopni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. 

Naleśniki szykuję przynajmniej raz w tygodniu. To danie proste, szybkie i uwielbiane przez dzieci. Możesz je podać na dowolny posiłek w ciągu dnia. Naleśniki możesz zabrać do pracy, do szkoły lub na piknik. Są po prostu boskie!

Naleśniki, 1

Przepis na naleśniki

Do miski wsyp pełną szklankę mąki pszennej + jeszcze dwie łyżki mąki. Będzie to około 230 gramów mąki. Używam zazwyczaj mąki pszennej tortowej lub mąki uniwersalnej. Wbij trzy średniej wielkości jajka i wlej szklankę mleka oraz szklankę wody. Dodaj szczyptę soli i wlej cztery łyżki oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron.

Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto możesz odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, chociaż zawsze polecam zostawić ciasto, by uzyskało idealną konsystencję. 

Jeśli szykujesz ciasto na naleśniki na słodko, to zamiast wody możesz użyć ulubionego, owocowego napoju gazowanego. Olej możesz też zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem lub olejem kokosowym (również roztopionym i przestudzonym).
Jeśli szykujesz naleśniki na słono, to zamiast wody możesz użyć piwa (tylko dla dorosłych).

Naleśniki, 2

Dobrze nagrzej płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. Naleśniki powinny być cienkie. Możesz nawet za każdym razem odlać nadmiar ciasta z powrotem do miski. 

Po około 40-50 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. 

Naleśniki, 3

Warto pamiętać:
- Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały. 
- Już wylewając ciasto na patelnię zaczynaj rozprowadzać je po całej powierzchni. Warto wówczas podnieść na chwilę patelnię. 
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką. 
- Jeśli wylejesz odrobinę więcej ciasta na patelnię, to naleśniki możesz również wykorzystać do zrobienia krokietów.
- Jeśli chcesz, by naleśniki były rumiane i lekko chrupiące już podczas smażenia samych placków, przed każdym plackiem rozprowadź na patelni odrobinę masła. Takie naleśniki będą odrobinę grubsze, więc zapewne wyjdzie ich około 10-14 sztuk. 

Koniecznie napisz jakie są Twoje ulubione naleśniki jak często je szykujesz.
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (853 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki

Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników. Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono. Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Naleśniki wychodzą elastycznie i cieniutkie. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów. Naleśniki to danie, które pojawia się w menu prawie w każdym domu. Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację. W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. W wersji na wytrawnie sprawdzą się idealnie na obiad. Polecam Ci mój rewelacyjny przepis na naleśniki z pieczarkami. Naleśniki ze szpinakiem zna chyba każdy miłośnik zielonych warzyw. 

Przepis na naleśniki

Ciasto na naleśniki powinno mieć idealnie gładką konsystencję. Warto zatem po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawić gotowe ciasto, by mąka połączyła się z płynami. Przed samym smażeniem warto raz jeszcze zamieszać ciasto i sprawdzić jego konsystencję. Ciasto naleśnikowe ma bez problemu rozpływać się swobodnie po całej powierzchni patelni. Ciasto na naleśniki warto wzbogacić o dodatek tłuszczu. Wówczas nie ma potrzeby natłuszczania patelni podczas smażenia naleśników. Najbardziej podstawowym i najczęściej używanym tłuszczem jest olej roślinny lub ewentualnie delikatna oliwa z oliwek. Olej jest płynny i ma uniwersalny smak, zatem łatwo i szybko dodaje się go do ciasta na naleśniki a do tego nie zmienia ona smaku gotowych naleśników. Naleśniki z masłem lub też olejem kokosowym będą delikatniejsze i słodsze. Masło i olej kokosowy pasuje do ciasta na naleśniki na sodko. Trzeba jednak przed dodaniem tych tłuszczy do ciasta najpierw je roztopić i przestudzić. 

Naleśniki przepis

Tak naprawdę naleśniki nie potrzebują jajek, by wyszły i nie rozrywały się podczas smażenia. Ja jednak w tym podstawowym przepisie na naleśniki zawsze daję jajka. To samo tyczy się mleka. Możesz śmiało użyć samej wody. Polecam jednak mleko, ponieważ naleśniki smakują bardziej jak placki, niż podpłomyki. Przepis na naleśniki zawiera u mnie jeszcze szczyptę soli, która jest niemal niezbędna przy szykowaniu przepisów kulinarnych. Naleśniki wychodzą delikatne i lekko puszyste, gdy do ciasta dodamy bąbelki. Bardzo dobrze sprawdza się zatem woda gazowana. Możesz użyć wodę gazowaną pół na pół z mlekiem. Przy przepisach, w których wiesz, że podasz naleśniki na słodko możesz nawet zamiast wody gazowanej użyć oranżadę smakową. W przypadku naleśników na słono możesz wlać szklankę piwa! Niektórzy myślą, że naleśniki należy smażyć wyłącznie na specjalnych patelniach. Oczywiście patelnie do naleśników są znacznie wygodniejsze, ponieważ mają niskie ranty, jednak naleśniki możesz usmażyć na dowolnej patelki klasycznej. Odpada Ci wok oraz patelnie grillowe. Sama bardzo lubię robić naleśniki na mojej małej patelni zwykłej o średnicy 18 cm. Szykuję wówczas takie maluszki naleśnikowe z cukrem i jogurtem naturalnym. Są bardzo smaczne. Naleśniki to danie, które kochają i dzieci i dorośli. Gorąco zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Zobacz też doskonały przepis na amerykańskie naleśniki pancakes. Na moim Blogu każdy znajdzie coś dla siebie :)