Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Omlet cesarski

Omlet cesarski

Omlet cesarski to przepyszny, bardzo puszysty i aromatyczny omlet, który jeszcze na patelni dzielimy na małe kawałki. To świetny pomysł na wyjątkowe śniadanie i bardzo przydatny przepis. 

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2 spore porcje

Kaloryczność kcal: 480 w 1 porcji [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki na omlet [ więcej ]

  • 3 bardzo duże jajka
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka - pół szklanki
  • 2 łyżki cukru pudru - do 25 g
  • 2 płaskie łyżki masła klarowanego do smażenia - 20 g

Składniki do podania - do wyboru

  • rodzynki moczone w rumie + cynamon
  • świeże owoce + skyr + miód
  • ulubiony dżem + serek puszysty

Omlet cesarski
Omlet cesarski, 1

Krok 1: Połącz mąkę, mleko, żółtka

W jednej misce umieść razem 100 gramów mąki pszennej tortowej (ponad pół szklanki) oraz 125 ml mleka (pół szklanki) i trzy żółtka dużych jajek. Białka, bez najmniejszych śladów żółtka, przelej do osobnej (szklanej lub metalowej) miski. 

Porada: Mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Połącz mąkę, mleko, żółtka

Krok 2: Zmiksuj na gładkie ciasto

Mleko, żółtka i mąkę zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Możesz to zrobić mikserem lub ręcznym blenderem. 

Zmiksuj na gładkie ciasto

Krok 3: Ubij białka z cukrem

Trzy białka jajek miksuj przez chwilę na wysokiej mocy miksera (do 15 sekund), by je napuszyć. Od razu dodaj dwie łyżki cukru pudru i miksuj dalej białka z cukrem tak długo, aż otrzymasz sztywną, błyszczącą i puszystą pianę bezową. U mnie trwało to około półtorej minuty. 

Porada: Można też dać dwie łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego. Będzie się on jednak dłużej rozpuszczał w białkach (chyba, że wcześniej zmielisz go na puder). 

Ubij białka z cukrem

Krok 4: Delikatnie wymieszaj składniki

Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem. Ustaw niską moc, by patelnia dobrze i "równo" się nagrzała. 
Połącz pianę z ciastem naleśnikowym i delikatnie wymieszaj całość przy pomocy szpatułki.  

Delikatnie wymieszaj składniki

Krok 5: Wyłóż na patelnię z masłem

Zwiększ moc palnika do średniej. Na patelnię wyłóż łyżkę masła klarowanego (ewentualnie olej kokosowy). Po chwili, delikatnie rozłóż na patelni całe puszyste ciasto tak, by miało tę samą grubość i zaokrąglony kształt.

Wyłóż na patelnię z masłem

Krok 6: Podziel na małe kawałki

Zmniejsz moc i czekaj nawet 4 minuty, aż omlet "upiecze się" z jednej strony. Przy pomocy łapki delikatnie przewróć go na drugą stronę. Po maksymalnie dwóch minutach zacznij dzielić go na małe kawałki na jeden kęs (jeszcze na patelni). Używam do tego szpatułki do przewracania placków. Dodaj drugą łyżkę masła. Kawałki omleta podgrzewaj jeszcze chwilę (do 30 sekund), a następnie zdejmij z patelni. 

Podziel na małe kawałki

Krok 7: Podawaj tak jak lubisz

Z podanej ilości składników wychodzą dwie porcje. W wersji tradycyjnej omlet cesarski podawaj z rodzynkami moczonymi wcześniej w rumie lub brandy. W sezonie polecam świeże owoce oraz ulubiony syrop lub miód. Poza sezonem sprawdzą się owoce z puszki, banany oraz domowe dżemy i konfitury z bitą śmietaną lub jogurtem. 

Aby omlet po cesarsku był bardziej syty, zawsze można też podać go dodatkowo ze skyrem, twarogiem lub serkiem puszystym.  

Podawaj tak jak lubisz

Omlet cesarski, 9

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (22 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Omlet cesarski

Omlet cesarski, znany również jako Kaiserschmarrn, to jedno z kulinarnych arcydzieł kuchni austriackiej, które zyskało popularność również poza granicami tego kraju, stając się cenionym deserem w wielu częściach świata. Historia tego niezwykłego dania jest równie fascynująca co jego smak. Mówi się, że Kaiserschmarrn został nazwany na cześć cesarza Franciszka Józefa I, który bardzo cenił ten rodzaj puszystego omletu. Istnieją również różne anegdoty dotyczące jego powstania, w tym ta, że został on stworzony przez nieudolnego kucharza, który próbując ratować nieudane danie, przypadkowo wynalazł coś, co szybko znalazło uznanie na dworze cesarskim. Tradycyjnie, omlet cesarski to bogato przyrządzany i puszysty deser, wykonany z prostych, lecz wyselekcjonowanych składników, takich jak mąka, jajka, mleko, cukier oraz rodzynki, które dodaje się dla uzyskania unikatowego smaku i tekstury. Często doprawia się go odrobiną rumu lub brandy, które dodatkowo podnoszą jego smakowe walory. Jedną z charakterystycznych cech Kaiserschmarrn jest jego forma podawania. Zazwyczaj po przygotowaniu, omlet cesarski jest rozrywany na mniejsze kawałki, odrobinę przypominające rozerwane placuszki, co dodatkowo ułatwia absorpcję dodatków takich jak cukier puder, sos z owoców czy konfitury, które są niezastąpionymi kompanami tego deseru. Sekret puszystości i delikatności tego omletu tkwi w precyzyjnym oddzieleniu białek od żółtek i ubiciu ich na sztywno, co następnie delikatnie łączy się z pozostałymi składnikami, starając się nie stracić powietrza zamkniętego w białkach, co sprawia, że Kaiserschmarrn jest jednocześnie bogaty w smaku, a zarazem lekki i puszysty. To, co sprawia, że Kaiserschmarrn jest tak niezwykle pyszny, to jego cudownie delikatna, niemal eteryczna tekstura w połączeniu z bogactwem dodatków, które sprawiają, że każdy kęs rozpieszcza podniebienie. Obecność rodzynków dodaje nie tylko słodyczy, ale i delikatnej tekstury, która kontrastuje z puszystością omletu, a cukier puder, lekko się topiąc, dodaje całemu deserowi dodatkowej słodkości i zmysłowości. Omlet cesarski, lub Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski Kaiserschmarrn, to więc nie tylko deser, ale również część historycznego dziedzictwa kulinarnego, które zostało przekazane z pokolenia na pokolenie, zachwycając niezmiennie swym wyjątkowym smakiem i formą. Omlet cesarski przepis to danie, które bez wątpienia warto odkrywać, smakować i dzielić się nim z bliskimi, stanowiąc pretekst do wspólnego celebrowania małych przyjemności, które oferuje nam kuchnia. Na wytrawnie zaś polecam przepis na omlet z szynką i serem. Przepyszna jest też tarta cytrynowa z bezą, którą można piec przez cały rok. Ciasto Balladyna to przepiękne, przepyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu ciasto, które można podać również jako tort.