Najlepsze ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę

W czym tkwi sekret najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej? Jest to z pewnością dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta.

Gorąco polecam mój przepis na ciasto do pizzy domowej. Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta.

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 1 godzina 30 minut

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka. Do zrobienia ciasta drożdżowego sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.

Aby sprawdzić, czy Twoje drożdże suche są aktywne, trzeba wcześniej odlać odrobinę ciepłej wody ze szklanki. Następnie należy dodać łyżeczkę mąki oraz cukru ze składników z przepisu. Całość rozetrzeć i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się buzować i pienić. Jeśli drożdże pracują prawidłowo zawartość szklanki dodaj do miski z resztą składników na ciasto.

W dużej misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10-15 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie ciasta jest w tym przepisie kluczowe. 

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę około 45 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość. 

Najlepsze ciasto na pizzę, 1

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i wyrabiaj kilka minut. Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę, chleb, bułki i inne wypieki drożdżowe wytrawne. Po uformowaniu wybranego wypieku należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 30 minut. 
Najlepsze ciasto na pizzę, 2

Takie wytrawne ciasto drożdżowe polecam jako bazę pod domową pizzę, przepisy na focaccię, domowe paluchy drożdżowe, chleby pszenne na drożdżach, domowe kajzerki...

Jak przygotować pizzę w wersji podstawowej:
Jeśli planujesz z ciasta upiec pizzę, to w wersji podstawowej po pierwszym wyrośnięciu rozciągnij ciasto pod wybrany kształt pizzy (możesz je też rozwałkować) i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie zacznij nagrzewać piekarnik - minimum 250 stopni.

Wyrośnięte ciasto gotowe do formowania pizzy.
Najlepsze ciasto na pizzę, 3

W trakcie nagrzewania pieca na pizzę wyłóż wybrane składniki: sos pomidorowy oraz kawałki sera mozzarella i inne dodatki wybrane przez Ciebie. Gotową pizzę umieść na w nagrzanym piecu, na środkowej półce i piecz:

10-12 minut - ciasto cienkie
12-15 minut - ciasto grube

A tutaj domowe paluchy drożdżowe z makiem - dokładnie z tego przepisu na wytrawne ciasto drożdżowe!


Zapraszam też po przepis na pizzę parmeńską oraz kilka porad jak upiec idealną pizzę w domowych warunkach. W przepisie opisuję dwa sposoby pieczenia domowej pizzy.
Najlepsze ciasto na pizzę, 5

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (46 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Robert
2018-01-11 14:09
Wygląda świetnie. Wypróbuję!

Pizza to moje ulubione danie. No, może drugie po sushi 😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Smacznego 👍
Konrad
2018-01-11 17:03
Uwielbiam domową pizze
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Zapraszam do robienia 👍
Patrycja
2018-01-11 21:49
A czy mozna użyć normalnych drożdży?;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-12 10:14
Tak Patrycjo. Możesz użyć 15 gramów świeżych drożdży. Wcześniej przygotuj z nich zaczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki i około 30 ml ciepłej wody - pobrane ze składników na ciasto).
Julia
2018-01-21 21:00
Ciasto puszyste i elastyczne! Mniami!!!😍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-22 09:54
😍Julio, jaka cudna pizza! I jaka wyrośnięta 👏️👌
Wiesia Janik
2018-02-11 14:55
Aniu wczoraj zrobiłam ciasto na pizze z twojego przepisu,, chyba wyszło dobrze,,,podzielę się tym ciastem,,jednak nie zrobiłam zdjecia gotowej pizzy ,,chłopaki ja zjedli 🙂 następnym razem podzielę się reszta dziękuję.. 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-11 15:00
Twoje ciasto do pizzy wygląda super. Pięknie wyrosło. Polecam do wyrastania przykrywać je wilgotną ściereczką bawełnianą.
wiesia ...:)
2018-02-11 17:57
Dziekuje za dobra rade,przykrylam....ale sucha scierka bawelniana,,, zostalam zachecona tym przepisem do pieczenia Pizzy ..dziekuje 👏️👌👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Wiesiu ❤️
Ania Gawłowska
2018-02-12 05:52
Pizza 🍕 na cieście z Ani przepisu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie i smacznie👍

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej

Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. 00 z dodatkiem drożdży suchych. Ciasto na pizze z drożdżami bardzo ładnie wyrasta i jest puszyste. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Dzięki temu smak drożdży ograniczam do minimum. Wbrew pozorom jest to szybkie ciasto na pizzę. Jeśli tylko posiadasz mikser z miską i hakami do ciasta drożdżowego, praca zrobi się sama.

Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Z tego ciasta możesz zrobić zarówno cienkie ciasto do pizzy, jak i grube czy też domową focaccię. Kulę wyrośniętego ciasta można tez posypać sezamem lub makiem i upiec chleb pszenny na drożdżach. Cudowne będą też domowe paluchy chlebowe z makiem. Jeśli planujesz zrobić domową pizzę, to gorąco polecam Ci mój najlepszy przepis na sos do pizzy, czyli domowy sos czosnkowy. Zapraszam również po inne moje przepisy na domowe chleby i bułki