Ciasto na pizze

Ciasto na pizze

Sekretem najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.

Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1 pizza

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • ponad 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Ciasto na pizze

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Mąka o oznaczeniu typ. 00 najbardziej zbliżona jest do mąki pszennej tortowej typ. 400 i 450.  Mąka pszenna typ 550 (mąka luksusowa) też się nada.. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka. 

Aby sprawdzić, czy Twoje drożdże suche są aktywne, trzeba wcześniej odlać odrobinę ciepłej wody ze szklanki. Następnie należy dodać łyżeczkę mąki oraz cukru ze składników z przepisu. Całość rozetrzeć i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się buzować i pienić. Jeśli drożdże pracują prawidłowo zawartość szklanki dodaj do miski z resztą składników na ciasto.

Pizza przepis

W dużej misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10-15 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie ciasta jest w tym przepisie kluczowe. 

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę do 35 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość. 

Ciasto na pizze, 1

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i wyrabiaj kilka minut. Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę, chleb, bułki i inne wypieki drożdżowe wytrawne. Po uformowaniu wybranego wypieku należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 30 minut. 
Ciasto na pizze, 2

Jak przygotować pizzę w wersji podstawowej:
Jeśli planujesz z ciasta upiec pizzę, to w wersji podstawowej po pierwszym wyrośnięciu rozciągnij ciasto pod wybrany kształt pizzy (możesz je też rozwałkować) i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie zacznij nagrzewać piekarnik - minimum 250 stopni.

Wyrośnięte ciasto gotowe do formowania pizzy.
Ciasto na pizze, 3

W trakcie nagrzewania pieca na pizzę wyłóż wybrane składniki: sos pomidorowy oraz kawałki sera mozzarella i inne dodatki wybrane przez Ciebie. Gotową pizzę umieść na w nagrzanym piecu, na środkowej półce i piecz:

10-12 minut - ciasto cienkie
12-15 minut - ciasto grube

Z innych tradycyjnych i pysznych włoskich dań polecam oryginalny przepis lazania oraz carbonara. Alternatywą dla pizzy będzie też prosta, ale równie pyszna foccacia.

Na deser to warto przygotować za to panna cotta.


Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1011 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto na pizze

Pizza to tradycyjne włoskie danie. Ciasto na pizzę formowane jest w spłaszczony, okrągły placek na bazie pszenicy i zakwasu, a na nie układa się górną warstwę w skład której wchodzą zazwyczaj pomidory, ser oraz inne dodatki. Pizza w sposób tradycyjny wypiekana jest w piecu opalanym drewnem. Pierwsze zapiski o pizzy pochodzą z X wieku. Zbliżony placek / chlebek był jednak już wypiekany wiele wieków przed naszą erą. Współczesny sposób przygotowywania pizzy i popularność to zasługa Neapolu. Tradycyjna pizza z Neapolu jest zarejestrowana jako regionalna potrawa i wpisana na listę UNESCO. Powinna mieć maksymalnie 35 cm średnicy, 3 mm grubości ciasta i mieć charakterystyczne podniesione brzegi na około 1-2 cm. Wykonanie w domu pizzy wedle oryginalne receptury jest niemożliwe. Nie chodzi nawet o pracochłonność, zalecany czas wyrastania i ugniatania 8 godzin, ale o temperaturę pieca 430-480C° i czas pieczenia między 60, a 90 sekund! Tak wysokiej temperatury nie osiągniemy w domowym piekarniku. Możemy jednak przygotować pizzę do niej zbliżoną i z podobnym składem.

Przepisy na pizze

Tradycyjnie do pizzy neapolitańskiej dodaje się rozdrobnione grubo pomidory, ser mozzarella pokrojony w paski, do tego ser tarty, świeże liście bazylii, a to wszystko polane oliwą z oliwek. Inna bardzo popularna pizza Margherita również została stworzona w Neapolu na cześć włoskiej królowej - stąd jej nazwa. Same składniki miały swoimi kolorami przypominać włoską flagę: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory.

Przepis na ciasto do pizzy

Wedle Googla pizza to najpopularniejsze i najczęściej wyszukiwane danie na cały świecie. Jeżeli zastanawiasz się jakie jest drugi to już podpowiadam. Jest nim kurczak. W USA 13% ludzi je pizzę każdego dnia!! Pizza zawdzięcza swoją popularność przez jej intensywny i sycący smak. Co więcej możemy kupić ją bądź przygotować na setki sposobów i dostosować do swojej diety. Czy wolimy pizzę z mięsem, wegetariańską, wegańską czy bezglutenową. Popularność pizzy to również fakt, że z łatwością zamówimy ją na telefon czy przez Internet :) Dobrej jakości mrożone ciasto na pizzę możesz również kupić gotowe w sklepie. Gotowe ciasto kupują nawet czasem niektóre pizzerie. Koniecznie zobacz też mój przepis na Calzone

Przepis na pizze

Ja lubię pizzę za jej łatwość przygotowania. Ciasto na pizze wymaga co prawda trochę pracy, ale przy odrobinie wprawy idzie to sprawnie. Dla mnie tradycyjna pizza to chrupiące ciasto i wyrośnięte kanty, intensywny smak pomidorów, bazylii, oliwy oraz ciągnący się ser. W moim przepisie przygotowuję ciasto do pizzy z mąki pszennej typ. 00 z dodatkiem drożdży suchych. Czyli w podobny sposób jak robi się to tradycyjnie we Włoszech. Ciasto na pizze z drożdżami bardzo ładnie wyrasta i jest puszyste. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Dzięki temu smak drożdży ograniczam do minimum. Wbrew pozorom jest to szybkie ciasto do przygotowania. Jeśli tylko posiadasz mikser z miską i hakami do ciasta drożdżowego, praca zrobi się sama. Mój przepis na ciasto do pizzy jest uniwersalny, więc to świetna baza na dowolną pizzę jaką tylko lubisz.

Pizza ciasto

Z tego ciasta możesz zrobić zarówno cienkie ciasto do pizzy, jak i grube czy też domową focaccię. Kulę wyrośniętego ciasta można tez posypać sezamem lub makiem i upiec chleb pszenny na drożdżach. Cudowne będą też domowe paluchy drożdżowe. Jeśli planujesz zrobić domową pizzę, to gorąco polecam Ci mój najlepszy przepis na sos do pizzy, czyli domowy sos czosnkowy oraz pomidorowy sos do pizzy. Taka domowa pizza pojawia się u nas gdy mam więcej czasu, czyli zazwyczaj w weekendy. To też pomysł na fajne danie gdy odwiedzają nas znajomi. Domowa pizza smakuje każdemu. Czasem robimy kilka małych pizz i każdy może sobie wybrać swoje ulubione dodatki. Moje ciasto do pizzy jest proste i łatwo jest też zapamiętać same składniki.