Najlepsze ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę

Sekretem najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej jest dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta. Poznaj mój przepis na idealne ciasto na pizzę.

Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1 pizza

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • ponad 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
  • 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
  • łyżka oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Mąka o oznaczeniu typ. 00 najbardziej zbliżona jest do mąki pszennej tortowej typ. 400 i 450.  Mąka pszenna typ 550 (mąka luksusowa) też się nada.. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka. 

Aby sprawdzić, czy Twoje drożdże suche są aktywne, trzeba wcześniej odlać odrobinę ciepłej wody ze szklanki. Następnie należy dodać łyżeczkę mąki oraz cukru ze składników z przepisu. Całość rozetrzeć i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się buzować i pienić. Jeśli drożdże pracują prawidłowo zawartość szklanki dodaj do miski z resztą składników na ciasto.

W dużej misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10-15 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie ciasta jest w tym przepisie kluczowe. 

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę około 45 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość. 

Najlepsze ciasto na pizzę, 1

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i wyrabiaj kilka minut. Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę, chleb, bułki i inne wypieki drożdżowe wytrawne. Po uformowaniu wybranego wypieku należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 30 minut. 
Najlepsze ciasto na pizzę, 2

Takie wytrawne ciasto drożdżowe polecam jako bazę pod domową pizzę, przepisy na focaccię, domowe paluchy drożdżowe, chleby pszenne na drożdżach, domowe kajzerki...

Jak przygotować pizzę w wersji podstawowej:
Jeśli planujesz z ciasta upiec pizzę, to w wersji podstawowej po pierwszym wyrośnięciu rozciągnij ciasto pod wybrany kształt pizzy (możesz je też rozwałkować) i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie zacznij nagrzewać piekarnik - minimum 250 stopni.

Wyrośnięte ciasto gotowe do formowania pizzy.
Najlepsze ciasto na pizzę, 3

W trakcie nagrzewania pieca na pizzę wyłóż wybrane składniki: sos pomidorowy oraz kawałki sera mozzarella i inne dodatki wybrane przez Ciebie. Gotową pizzę umieść na w nagrzanym piecu, na środkowej półce i piecz:

10-12 minut - ciasto cienkie
12-15 minut - ciasto grube

A tutaj domowe paluchy drożdżowe z makiem - dokładnie z tego przepisu na wytrawne ciasto drożdżowe!


Zapraszam też po przepis na pizzę parmeńską oraz kilka porad jak upiec idealną pizzę w domowych warunkach. W przepisie opisuję dwa sposoby pieczenia domowej pizzy.
Najlepsze ciasto na pizzę, 5

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (141 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-01-11 14:09
Wygląda świetnie. Wypróbuję!

Pizza to moje ulubione danie. No, może drugie po sushi 😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Smacznego 👍
2018-01-11 17:03
Uwielbiam domową pizze
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Zapraszam do robienia 👍
2018-01-11 21:49
A czy mozna użyć normalnych drożdży?;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-12 10:14
Tak Patrycjo. Możesz użyć 15 gramów świeżych drożdży. Wcześniej przygotuj z nich zaczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki i około 30 ml ciepłej wody - pobrane ze składników na ciasto).
2018-11-18 13:13
witam, czyli świeżych drożdży daje 15gram, dodaje mkae i cukier z przepisu i ta wodę i to wszystko musze dobrze wymieszac i czekac az drożdże wyrosną czy po rozmieszaniu dac do ciasta i potem jak reszta przepisu??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-18 17:47
Proponuję zrobić zaczyn i jak już zacznie ładnie buzować to dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
2018-01-21 21:00
Ciasto puszyste i elastyczne! Mniami!!!😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-22 09:54
😍Julio, jaka cudna pizza! I jaka wyrośnięta 👏️👌
2018-02-11 14:55
Aniu wczoraj zrobiłam ciasto na pizze z twojego przepisu,, chyba wyszło dobrze,,,podzielę się tym ciastem,,jednak nie zrobiłam zdjecia gotowej pizzy ,,chłopaki ja zjedli 🙂 następnym razem podzielę się reszta dziękuję.. 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-11 15:00
Twoje ciasto do pizzy wygląda super. Pięknie wyrosło. Polecam do wyrastania przykrywać je wilgotną ściereczką bawełnianą.
2018-02-11 17:57
Dziekuje za dobra rade,przykrylam....ale sucha scierka bawelniana,,, zostalam zachecona tym przepisem do pieczenia Pizzy ..dziekuje 👏️👌👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Wiesiu ❤️
2018-02-12 05:52
Pizza 🍕 na cieście z Ani przepisu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie i smacznie👍
2018-05-30 19:50
Co tydzień musi być ale tylko domowa
🍕
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-31 09:12
Ale rodzina musi być szczęśliwa!! Cudowna pizza Beatko👍👌
2018-06-16 08:47
Ciasto na pizzę - Wypróbowałam przepis, pizza wyszła znakomicie :) Dziękuję :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-16 17:45
Bardzo mi miło. Zapraszam też po domowe kajzerki 👍
2018-06-22 18:53
Ciasto pięknie wyrosło
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-22 19:39
Wyszła super domowa pizza. Brawo 👏️
2018-07-05 20:55
Ciasto caly czas kleilo sie do rąk . Do blatu , mimo ciaglego podsypywania mąką . Nie wyroslo tak jak u Pani na zdjeciu. Zobaczymy co wyjdzie po upieczeniu.
2018-09-11 17:30
👌 Pyszne ciasto. Polecam gorąco : ))👌🍨
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-11 19:40
Super pizza ! Brawo 👏️
2018-09-21 18:44
Mega super przepis😍🍕
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna i z pewnością pyszna!
2018-09-21 19:05
Wyszla przepysznie!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍🌼😍
2019-02-26 09:14
Przepyszna 🥰🥰🥰 mój mąż dziekuje 😃😌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego kochani!🙂
2018-09-24 14:22
Z tego ciasta wychodzi mi najlepsza 🍕 pizza
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2018-10-06 12:01
Czy ten przepis na ciasto jest na dużą blachę?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-06 17:34
Tak, to porcja na dużą blaszkę.
2018-10-09 17:27
Suuuuper ciasto!!!Robilam dzisiaj.Uzylam drozdzy swiezych.Polecam ten przepis a u mnie laduje do ulubionych👍
Pozdrawiam serdecznie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
Reklama
2018-10-14 15:21
Od lat korzystam z takich składników,jedna różnica...zawsze daje świeże drożdże👍Ciasto jest pyszne,puszyste😋 Dzis to moja propozycja obiadowa 🍴🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-14 17:28
Super Aga👍 Pewnie pizza już dawno spałaszowana? 👍
2018-11-04 10:29
Wygląda super☺ następnym razem robie z Twojego przepisu Aniu 😙
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam oczywiście 👍
2018-11-04 21:31
Witam pieczarki na pizze dodajecie surowe czy podsmazone wczesniej na patelni bo zawsze u mnie puszczaja wode na pizzy
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-05 12:56
Jeśli pieczarki kroisz na super cienkie, prawie przezroczystsze plasterki, to nie trzeba ich podsmażać. Te grubsze można podsmażyć bez przykrywki, przestudzić i wyłożyć na pizzę bez płynu z patelni.
2018-11-05 16:09
A mogą być świeże drożdże i ile
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-06 09:23
Tak Ewo. Możesz użyć 15 gramów świeżych drożdży. Wcześniej przygotuj z nich zaczyn (łyżeczka cukru, łyżka mąki i około 30 ml ciepłej wody - pobrane ze składników na ciasto).
2018-11-25 17:11
W końcu znalazłam idealny przepis , mąż wyrabiał ciasto - nie była to idealna ķula jak w przepisie oraz zrobiłam z mąki tortowej - dlatego proszę się nie zrażać . Najważniejsze wydaje mi sie jest ogrzewanie w ciepłym miejscu zgodnie z zaleceniami , ja trzymałam w piekarniku 45 stopni co pewien czas włączając dla podtrzymania temperatury. Jednym słowem polecam .
👍🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo 🌼
2018-11-26 10:11
Mniam . Aniu jak zwykle dajesz dobry pomysł na obiad czy kolacje ❤ ps. Zdjęcie przed pieczeniem bo potem już nic nie zostało ..
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Beatko!
2018-11-28 10:01
Robiłam, jest rewelacja! Zdjęcie niestety nie mam :( Ale mam Aniu do Ciebie pytanie. Jak bym chciała z tego ciasta zrobić takie mini pizze na przyjęcie dla gości, to mogę zrobic chwilę wcześniej i położyć składniki tak gdzieś z godzinę przed i zostawić surowe? A później tylko do piekarnika
🌼🌼
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-28 11:54
Tak, tylko nie kładź za mokrych składników👏️. A potem w piecu to już tylko kilka minut zapewne 🙂🙂
2019-01-06 20:28
Pyszności😍 ciasto elastyczne,mięciutkie fajnie się z nim pracuje.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-01-27 17:51
Aniu dziękuję za przepis pizza idealna pyszna niammm😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego👏️
2019-01-29 13:11
dlaczego moje ciasto nie wyroslo zrobilam wszystko jak w przepisie....ehhhh:(
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-29 15:31
Jakie drożdże zostały użyte? Jak długo i w jakich warunkach wyrastało ciasto?
2019-01-30 12:03
Z Twojego przepisu na pizze korzystam zawsze bo ciasto wychodzi idealne i pyszne!!! Z tego samego przepisu zrobiłam dziś bułeczki i śmiem twierdzić, że to najlepszy przepis na bułki jaki do tej pory mialam!!!
Chrupiąca skórka a w środku pyszysta i pyszna bułaaaaa!!! Mniam i dziękuję🤩😘😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!
2019-05-26 19:18
Jak dlugo pieczemy buleczki?
2019-02-26 16:53
Zrobiliśmy jeszcze jedna tak smakowała 🙈🥰🥰🥰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-03-07 16:49
Robiłaś może taką pizzę na zakwasie? Zastanawia mnie jak by wtedy wyglądał przepis, po zastąpieniu drożdży właśnie zakwasem.
-- Ania z AniaGotuje.pl Nie robiłam, ale pomyślę o tym 👍
2019-03-07 18:59
Lepszego przepisu nie znam. Dziękujemy Pani Aniu. Według mnie i moich bliskich pizza lepsza niż w niejednej pizzerii! Pozdrawiamy🤗
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Kasiu!😍
2019-05-25 12:31
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.Mąka luksusowa nie jest odpowiednikiem mąki typu 00.
2019-05-25 16:40
Zapomniał Pan tylko napisać ludziom, która mąka w takim razie jest 😜
2019-06-04 09:45
Aniu dzisiaj robiłam pizzę z Twojego przepisu Super szynka brokuły pomidorki to co miałam w lodówce pozdrawiam ☺😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-06-20 18:48
przepis jest mega a pizza wyśmienita 🍕❤️😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boska pizza Kamilo!👏️
Reklama

Przepis na ciasto do pizzy włoskiej

Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. 00 z dodatkiem drożdży suchych. Ciasto na pizze z drożdżami bardzo ładnie wyrasta i jest puszyste. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Dzięki temu smak drożdży ograniczam do minimum. Wbrew pozorom jest to szybkie ciasto na pizzę. Jeśli tylko posiadasz mikser z miską i hakami do ciasta drożdżowego, praca zrobi się sama.

Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Z tego ciasta możesz zrobić zarówno cienkie ciasto do pizzy, jak i grube czy też domową focaccię. Kulę wyrośniętego ciasta można tez posypać sezamem lub makiem i upiec chleb pszenny na drożdżach. Cudowne będą też domowe paluchy chlebowe z makiem. Jeśli planujesz zrobić domową pizzę, to gorąco polecam Ci mój najlepszy przepis na sos do pizzy, czyli domowy sos czosnkowy. Zapraszam również po inne moje przepisy na domowe chleby i bułki