Najlepsze ciasto na pizzę
W czym tkwi sekret najlepszych przepisów na ciasto do pizzy włoskiej? Jest to z pewnością dobrej jakości mąka pszenna, odpowiednia ilość drożdży oraz wyrabianie i wyrastanie ciasta.
Gorąco polecam mój przepis na ciasto do pizzy domowej. Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia.
Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę dodaję więcej drożdży oraz skracam czas wyrabiania ciasta.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 1 godzina 30 minut
Dieta: wegetariańska
- 2,5 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 450 g
- 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka suchych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka. Do zrobienia ciasta drożdżowego sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.
Aby sprawdzić, czy Twoje drożdże suche są aktywne, trzeba wcześniej odlać odrobinę ciepłej wody ze szklanki. Następnie należy dodać łyżeczkę mąki oraz cukru ze składników z przepisu. Całość rozetrzeć i zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się buzować i pienić. Jeśli drożdże pracują prawidłowo zawartość szklanki dodaj do miski z resztą składników na ciasto.
W dużej misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10-15 minut. Powinna powstać z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie ciasta jest w tym przepisie kluczowe.
Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 60 minut. Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę około 45 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość.

Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i wyrabiaj kilka minut. Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę, chleb, bułki i inne wypieki drożdżowe wytrawne. Po uformowaniu wybranego wypieku należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 30 minut.

Takie wytrawne ciasto drożdżowe polecam jako bazę pod domową pizzę, przepisy na focaccię, domowe paluchy drożdżowe, chleby pszenne na drożdżach, domowe kajzerki...
Jak przygotować pizzę w wersji podstawowej:
Jeśli planujesz z ciasta upiec pizzę, to w wersji podstawowej po pierwszym wyrośnięciu rozciągnij ciasto pod wybrany kształt pizzy (możesz je też rozwałkować) i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie zacznij nagrzewać piekarnik - minimum 250 stopni.
Wyrośnięte ciasto gotowe do formowania pizzy.

W trakcie nagrzewania pieca na pizzę wyłóż wybrane składniki: sos pomidorowy oraz kawałki sera mozzarella i inne dodatki wybrane przez Ciebie. Gotową pizzę umieść na w nagrzanym piecu, na środkowej półce i piecz:
10-12 minut - ciasto cienkie
12-15 minut - ciasto grube
A tutaj domowe paluchy drożdżowe z makiem - dokładnie z tego przepisu na wytrawne ciasto drożdżowe!
Zapraszam też po przepis na pizzę parmeńską oraz kilka porad jak upiec idealną pizzę w domowych warunkach. W przepisie opisuję dwa sposoby pieczenia domowej pizzy.
Smacznego!
Komentarze
Pizza to moje ulubione danie. No, może drugie po sushi 😂