Sernik na zimno z twarogu

Sernik na zimno z twarogu

W sezonie letnim polecam przepis na sernik na zimno z twarogu z wiaderka lub z sera mielonego samodzielnie. Jest super prosty w przygotowaniu i pięknie się prezentuje. 

- na spodzie z biszkoptów
- tylko podstawowe składniki
- truskawki można zastąpić innymi owocami

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas tężenia sernika: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 24 cm

Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sernika

Składniki na spód

  • około 60 g dowolnych biszkoptów

Składniki na masę serową

  • 800 g twarogu tłustego lub półtłustego - może być z wiaderka
  • 200 g śmietanki kremówki 30 % - około 200 ml
  • 60 g cukru pudru - około 4 pełne łyżki
  • 2 galaretki np. truskawkowe
  • 250 ml wrzątku - 1 szklanka

Składniki na owoce z galaretką

  • 1 galaretka np. truskawkowa
  • 400 ml wrzątku
  • 500 g truskawek

Sernik na zimno z twarogu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: u mnie była to tortownica o średnicy 24 cm. 
Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik na zimno z twarogu mielonego o wadze około 2440 gramów. Zanim zaczniesz szykować serniczek, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Kupuj sprawdzone i dobrej jakości galaretki (nie za kwaśne). Jedna saszetka galaretki ważyła u mnie 77 gramów - użyłam marki Dr. Oetker. Na opakowaniu galaretki powinno być napisane, że jest to galaretka, którą rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Uwaga - my rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku - wszystko się zgadza 😁

Sernik na zimno z twarogu, 1

Sernik na zimno z twarogu, 2

Sernik na zimno z twarogu przepis

Przygotuj sobie formę na sernik. Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami (średnica około 24 cm). Spodu nie wyłożyłam papierem do pieczenia, ale można to zrobić. Ranty wyłóż od wewnątrz wyższymi paskami papieru do pieczenia. Pamiętaj o tym, że kawałki pergaminu będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem. Na dno wyłóż okrągłe biszkopty. Jeśli masz kwadratową formę, to warto sięgnąć po biszkopty podłużne lub też maślane herbatniki (petitki LU są idealne, ponieważ są kruche i nie będą twarde). 

Porada: Biszkopty można też zastąpić spodem z ciasteczek owsianych w połączeniu z masłem. Wówczas 200 gramów rozdrobnionych ciasteczek owsianych typu digestive mieszasz z 50 gramami bardzo miękkiego masła. Mieszankę wykładasz na spód, wyrównujesz i uklepujesz. 

Sernik na zimno z twarogu, 3

Pora na galaretki do masy serowej. Dwie galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku. U mnie były to galaretki truskawkowe, więc moja masa serowa wyszła delikatnie różowa. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się we wrzątku, a następnie odstaw galaretkę do całkowitego przestudzenia. Może Ci się wydawać, że nie da rady rozpuścić tak dużej ilości żelatyny w 250 ml wrzątku, jednak z minuty na minutę zauważysz, że drobinki żelatyny stopniowo się rozpuszczają. Cały czas mieszaj płyn, aż zrobi się jednolity i bez drobinek żelatyny. 

Porada: Można też wybrać np. galaretki cytrynowe, o smaku agrestu lub banana, albo i krystaliczne. Masa serowa będzie wówczas śnieżnobiała lub tylko lekko zabarwiona na słoneczny kolor. 
Sernik na zimno z twarogu, 4

W dużej misce umieść 800 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, uprzednio zmielonego dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego lub półtłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam zazwyczaj twarogu z wiaderka Piątnica lub Mlekovita.

Ciągle miksując mielony twaróg (niskie obroty miksera) zacznij wlewać całkowicie przestudzoną, ale nie tężejącą jeszcze galaretkę truskawkową (wcześniej przygotowana z 250 ml wrzątki i dwóch opakowań wybranej galaretki). Wlewam na początek około 50 ml galaretki, a następnie całość miksuję, aż masa zrobi się gładka. Następnie wlewam dalej galaretkę cienkim strumieniem cały czas miksując masę na najniższych obrotach. Gdy masa serowa z galaretką zrobi się za rzadka i zacznie chlapać, wyłączam mikser i kontynuuję przy pomocy rózgi kuchennej. W ten sposób dodaję do twarogu całą galaretkę. 
Sernik na zimno z twarogu, 5

Od razu zabierz się za ubijanie śmietanki, ponieważ masa serowa z galaretką bardzo szybko tężeje. 

200 ml śmietanki kremówki 30 %, czyli około 200 gramów śmietanki wyjmij z lodówki i przelej do wysokiego naczynia. Do naczynia ze śmietanką dodaj od razu 60 gramów cukru pudru, czyli około 4 pełne łyżki. Śmietankę natychmiast zacznij ubijać mikserem. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać całej kuchni, a po chwili zwiększ obroty do maksymalnych. Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna. Może to trwać minutę lub trochę dłużej albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealnie ubitą śmietankę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera. Słodką bitą śmietanę dodaj do masy serowej z galaretką. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki, dużej łyżki lub rózgi kuchennej. 

Sernik na zimno z twarogu, 6

Gęstą masę serową ostrożnie przełóż na spód z biszkoptów i wyrównaj powierzchnię. Masa przed wyłożeniem powinna być już gęsta jak budyń. Tortownicę odłóż do lodówki do lekkiego stężenia masy. Po około 20 minutach polecam wyjąć sernik na chwilę, by w masę serową wcisnąć kilka całych truskawek. Wbijam je maksymalnie do połowy w jeszcze dość elastyczną masę, a następnie ponownie odkładam sernik do lodówki. Gdy masa zrobi się na tyle sztywna, by udźwignąć resztę owoców, wykładam na nią pozostałe umyte, odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki (małe zostaw w całości). 

Porada: Można też użyć mrożonych truskawek. Należy je jednak wcześniej rozmrozić, ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. Truskawki można śmiało zamienić na inne owoce. Jeśli sięgasz po maliny, to zamiast galaretki truskawkowej użyj galaretkę o smaku malinowym. Jeśli użyjesz borówek lub jagód, to polecam galaretkę o smaku owoców leśnych. Bardzo dobrze sprawdzą się też morele i brzoskwinie z puszki, do których polecam galaretkę o smaku brzoskwiniowym lub pomarańczowym. W ostateczności można nawet wyłożyć plasterki bananów, a do nich dać galaretkę cytrynową lub bananową.
Sernik na zimno z twarogu, 7

W trakcie tężenia masy przygotuj galaretkę. Jedną galaretkę truskawkową zalej wrzątkiem. Potrzebujesz około 400 ml wrzątku. Tak samo jak wcześniej, mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową galaretkę odstaw na bok do przestudzenia. Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć, czyli osiągnie konsystencję kisielu. Jeśli wylejesz rzadką lub jeszcze ciepłą galaretkę, to możesz mieć "wyciek" galaretki poza formę, unoszące się na powierzchni owoce lub nawet zmętnienie galaretki przez niezamierzone wymieszanie jej z masą serową. 

Sernik na zimno z twarogu mielonego ostrożnie umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy i galaretki. Może to trwać od trzech do maksymalnie pięciu godzin. 

Sernik na zimno z twarogu, 8

Sernik na zimno z twarogu, 9

Porcje sernika polecam przed podaniem udekorować listkami mięty lub melisy oraz świeżymi owocami. Sernik na zimno z twarogu trzymamy w lodówce. Świeżość i smak zachowa przynajmniej przez cztery dni. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (266 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik na zimno z twarogu

Uwielbiam szykować sernik na zimno z twarogu z wiaderka. Taki właśnie prosty sernik na zimno z twarogu robię zawsze, gdy zaczyna się sezon na polskie owoce takie jak truskawki, czy maliny. Mój sernik na zimno z twarogiem przybiera różne postacie. Czasem jest to sernik na zimno z twarogu z galaretką, ale bez owoców, a czasem kolorowy sernik na zimno z twarogu z różnymi owocami. Bardzo często mieszam truskawki z malinami i borówkami i robię przepis na sernik na zimno z twarogu z wiaderka o wielu kolorach. Najczęściej jednak jest to prosty przepis na sernik na zimno z twarogu z truskawkami. Ten właśnie sernik na zimno z twarogu sernikowego bardzo przypomina mój przepis na sernik na zimno z mascarpone, gdzie do masy serowej idzie jeszcze ten kremowy serek. Najpopularniejszy na blogu sernik na zimno szykuję z serków homogenizowanych, waniliowych. To przepis, który cieszy się ogromną popularnością. Z deserów szykowanych bez pieczenia mogę też śmiało polecić przepis na rewelacyjne tiramisu w wydaniu klasycznym. 

Sernik na zimno z twarogu mielonego

Mój przepis na sernik na zimno z twarogu składa się wyłącznie z niezbędnych składników. Jako spód użyłam biszkoptów, które można kupić lub też upiec samodzielnie, do czego gorąco zachęcam. Przepis na małe biszkopty również znajdziesz na Blogu Kulinarnym AniaGotuje. Jeśli wolisz spód upiec, to możesz upiec np. biszkopt z olejem, który powinien pasować proporcjami do tortownicy o średnicy 26 cm. Jako spód można też wykorzystać zbożowe ciasteczka pokruszone na drobno i wymieszane z masłem. Mam też ciekawy przepis na ciasto filadelfia, gdzie jako spód użyte są suchary wymieszane z kremem czekoladowym typu Nutella. Tak więc przepisy na sernik na zimno z twarogu mogą być do siebie bardzo podobne, a jednak za każdym razem i trochę inne. Ten sernik na zimno z twarogu przepis zrobiłam z galaretką truskawkową, zatem masa serowa wychodzi delikatnie różowa. Oczywiście można też dać galaretkę bezbarwną lub cytrynową. Wówczas sernik na zimno z twarogu będzie śnieżnobiały. Na górę idzie galaretka w kolorze wybranych owoców i oczywiście dużo owoców. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobic sernik na zimno z twarogu z wiaderka według mojego ulubionego przepisu, to zapraszam. Idealny sernik na zimno z twarogu mielonego czeka na Ciebie.