Szybkie i doskonałe Spaghetti

Szybkie i doskonałe Spaghetti

Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso, bazylia i pomidory.. oraz idealnie ugotowany makaron :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 500-600 g mielonej wieprzowiny - np. łopatka*
  • 700 ml przecieru z pomidorów**
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pieczarki
  • garść bazylii (lub 2 łyżki suszonej)
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • po łyżeczce: pieprzu i oregano
  • 500 g - paczka makaronu do spaghetti

*Polecam samodzielne mielenie wybranego przez siebie kawałka mięsa. Jeśli nie masz w domu maszynki, szukaj sklepów w których na miejscu zmielą dla Ciebie mięso. Masz pewność, że nie zawiera ono dodatków innych tłuszczy i pochodzi z jednego kawałka.

**Użyłam przecieru ze szklanej butelki (nie mylić z koncentratem). Jeśli wolisz możesz użyć pomidorków z puszki lub sparzyć swoje pomidory bez skóry.

Zacznij gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ja po odlaniu makaronu zalewam go - jeszcze na sitku - przez chwilę zimną wodą. Do miski zaś wlewam łyżkę oliwy i rozprowadzam ją po nitkach, by się nie kleiły.

Zmielone mięso dobrze wymieszaj z pieprzem i oregano.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i wyciśnij w prace czosnek. Obierz i pokrój na dowolne kawałki pieczarki i cebulę i dodaj po chwili razem z mięsem. Mieszaj drewnianą łyżką, by pooddzielać od siebie kawałki mięsa.

Po kilku minutach dodaj bazylię oraz pomidory. Mieszaj przez kilka minut.. i gotowe ;-)

Jak widać nie jestem zwolenniczką maksymalnego siekania wszystkich składników. Lubię wyczuwać strukturę poszczególnych warzyw podczas jedzenia. Oczywiście wybór należy do Ciebie..

Szybkie i doskonałe Spaghetti, 1

Do ozdobienia dania możesz użyć natki pietruszki i innych świeżych ziół.

Smacznego ;-)

Średnia 4.8 / 5 (20 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷