Spaghetti

Spaghetti

Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso, bazylia i pomidory.. oraz idealnie ugotowany makaron :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 500-600 g mielonej wieprzowiny - np. łopatka*
  • 700 ml przecieru z pomidorów**
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 pieczarki
  • garść bazylii (lub 2 łyżki suszonej)
  • 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • po łyżeczce: pieprzu i oregano
  • 500 g - paczka makaronu do spaghetti

*Polecam samodzielne mielenie wybranego przez siebie kawałka mięsa. Jeśli nie masz w domu maszynki, szukaj sklepów w których na miejscu zmielą dla Ciebie mięso. Masz pewność, że nie zawiera ono dodatków innych tłuszczy i pochodzi z jednego kawałka.

**Użyłam przecieru ze szklanej butelki (nie mylić z koncentratem). Jeśli wolisz możesz użyć pomidorków z puszki lub sparzyć swoje pomidory bez skóry.

Spaghetti Bolognese

Zacznij gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ja po odlaniu makaronu zalewam go - jeszcze na sitku - przez chwilę zimną wodą. Do miski zaś wlewam łyżkę oliwy i rozprowadzam ją po nitkach, by się nie kleiły.

Zmielone mięso dobrze wymieszaj z pieprzem i oregano.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i wyciśnij w prace czosnek. Obierz i pokrój na dowolne kawałki pieczarki i cebulę i dodaj po chwili razem z mięsem. Mieszaj drewnianą łyżką, by pooddzielać od siebie kawałki mięsa.

Po kilku minutach dodaj bazylię oraz pomidory. Mieszaj przez kilka minut.. i gotowe ;-)

Jak widać nie jestem zwolenniczką maksymalnego siekania wszystkich składników. Lubię wyczuwać strukturę poszczególnych warzyw podczas jedzenia. Oczywiście wybór należy do Ciebie..

Spaghetti, 1

Do ozdobienia dania możesz użyć natki pietruszki i innych świeżych ziół.

Smacznego ;-)

Średnia 4.7 / 5 (25 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Spaghetti to rodzaj tradycyjnego włoskiego makaronu. Jest podstawą wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Spaghetti to długi, cienki makaron przygotowywany z mąki z pszenicy durum (samoliny) i mieszany z wodą. Początkowo przygotowywany był nawet do metra długości. Obecnie ze względu na wygodę gotowania kupujemy spaghetti do długości 25 - 30 cm. Same słowo pochodzi z języka włoskiego, od słowa spago czyli szpagat / sznurek. Ten rodzaj makaronu swoją popularność zdobył w XIX wieku wraz z budową przemysłowych maszyn do jego produkcji.

Spaghetti

Obecnie spaghetti kupujemy gotowe w formie suchej, chodź w wielu krajach dostępny jest też świeży makaron często przygotowywane bezpośrednio w sklepie na oczach klienta :) Jeżeli marzy nam się taki świeży makaron możemy przygotować go też samodzielnie w domu. Do pokrojenia gotowego ciasta używamy domowej maszynki do makaronu. 

Spaghetti przepis

Spaghetti gotujemy w wodzie z solą. Różne przepisy przyjmują różne proporcje. Zazwyczaj jednak przyjmuje się 10 gramów soli i 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu. Łatwe do zapamiętanie 10-100-1000. Dla Włochów dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli na ząb. Przy złamaniu powinien wydawać dźwięk, a w środku powinien być nie do końca dogotowany. Taki makaron jest też zdrowszy od w pełni ugotowanego bo zawiera mniejszy indeks glikemiczny. Jest to jednak kwestia gustu i nie każdy lubi "twarde" spaghetti.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti podajemy zazwyczaj z sosem Carbonara lub Bolognese. Spaghetti Bolognese, jak zresztą duża cześć innych dań kuchni włoskiej, pochodzi od nazwy miasta, w tym wypadku Bolonii. Sos Bolognese podaje się tradycyjnie z makaronem tagliatelle, ale wiele osób wybiera makaron typu spaghetti. Do tradycyjnego sosu bolognese dodajemy cebulę, seler, marchew oraz różne rodzaje drobno posiekanej wołowiny wraz z niewielkim dodatkiem tłustej wieprzowiny. Dodajemy niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub pomidorów a całość następnie wolno dusimy. W niektórych przepisach dodaje się również białe wino, a nawet mleko.

Zapraszam sprawdź też mój przepis na najlepsze spaghetti carbonara.