Szybkie i doskonałe Spaghetti

Szybkie i doskonałe Spaghetti

Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso, bazylia i pomidory.. oraz idealnie ugotowany makaron :-)

Ilość porcji: 8

Składniki:
• 500-600 g mielonej wieprzowiny - np. łopatka*
• 700 ml przecieru z pomidorów**
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 pieczarki
• garść bazylii (lub 2 łyżki suszonej)
• 3 łyżki oleju np. z pestek winogron
• po łyżeczce: pieprzu i oregano

• 500 g - paczka makaronu do spaghetti

*Polecam samodzielne mielenie wybranego przez siebie kawałka mięsa. Jeśli nie masz w domu maszynki, szukaj sklepów w których na miejscu zmielą dla Ciebie mięso. Masz pewność, że nie zawiera ono dodatków innych tłuszczy i pochodzi z jednego kawałka.

**Użyłam przecieru ze szklanej butelki (nie mylić z koncentratem). Jeśli wolisz możesz użyć pomidorków z puszki lub sparzyć swoje pomidory bez skóry.

Zacznij gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Ja po odlaniu makaronu zalewam go - jeszcze na sitku - przez chwilę zimną wodą. Do miski zaś wlewam łyżkę oliwy i rozprowadzam ją po nitkach, by się nie kleiły.

Zmielone mięso dobrze wymieszaj z pieprzem i oregano.

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i wyciśnij w prace czosnek. Obierz i pokrój na dowolne kawałki pieczarki i cebulę i dodaj po chwili razem z mięsem. Mieszaj drewnianą łyżką, by pooddzielać od siebie kawałki mięsa.

Po kilku minutach dodaj bazylię oraz pomidory. Mieszaj przez kilka minut.. i gotowe ;-)

Jak widać nie jestem zwolenniczką maksymalnego siekania wszystkich składników. Lubię wyczuwać strukturę poszczególnych warzyw podczas jedzenia. Oczywiście wybór należy do Ciebie..

szybkie-i-doskonale-spaghetti-1

Do ozdobienia dania możesz użyć natki pietruszki i innych świeżych ziół.

Smacznego ;-)

Krystian
2015-11-23 13:28
gdzie kupujesz przecier ze szklanej butelki? chciałbym zastąpić czymś koncentraty..
Ania
2015-11-23 15:10
Podaję Ci link do Frisco, bo tam często kupuję, jednak te przeciery znajdziesz również w zwykłych marketach: https://www.frisco.pl/pid,10951/n,valfrutta-przecier-pomidorowy/stn,product
Joanna O.
2015-11-23 13:53
Ja uwielbiam spaghetti. Ostatnio upodobałam sobie robienie z pomidorami z puszki. W ogóle jestem makaronożercą pod każdymi postaciami.
Ania
2015-11-23 15:10
Ja też uwielbiam makaron.. :-)
Nieidealnaanna
2015-11-23 14:22
Klasyka i prostota zawsze mi smakuje, ale czasem jak chcę zaszaleć to robię dla męża prawdziwe włoskie spaghetti z tarowaną marchewką, pietruszką i winem, którego sam sos zajmuje 3 godziny :)
Ania
2015-11-23 15:11
Wow, rewelacja.. musi być niesamowite... Szczęściarz ten Twój Mąż :-)
TieVeil
2015-11-23 17:41
Zdecydowanie moje ulubione danie, choć muszę się przyznać, że do tej pory robiłam je z gotowych słoików (wiem, wiem, wstyd!). Czas to zmienić, zapisuję ten przepis! :)
Ania
2015-11-23 19:43
Do działa.. daj znać, czy smakowało :-)
justa
2015-11-23 18:05
właśnie kończę robić! tylko, że ja sos na bazie czerwonego wina robię :D
Ania
2015-11-23 19:43
Super.. i jak wyszło? :-)
Dzisiejszy Makijaż
2015-11-23 18:38
Moja mama jest mistrzynią klasycznego spaghetti, ja natomiast specjalizuję się w autorskiej wersji spaghetti z siekanymi pomidorami i mozarellą, coś pysznego :D
Ania
2015-11-23 19:43
Brzmi pysznie!
amelushka
2015-11-23 23:08
Kocham makarony:-) Chyba jutro na obiad będzie spaghetti, bo narobiłaś mi smaka:-)
Ewa
2015-11-24 11:03
W tygodniu wszystko co szybkie jest w cenie ?