Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso wołowe z odrobiną wieprzowiny, świeże warzywa, wysokiej jakości makaron oraz dodatki. Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na to danie.

- cały przepis krok po kroku
- super pomysł na rewelacyjny obiad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia: 2 godziny
Ilość porcji: 3160 gramów dania

Kaloryczność kcal: 140 w 100 gramach dania

Składniki:
  • 500 g wołowiny z odrobiną wieprzowiny
  • 200 gramów Guanciale, Pancetta lub surowego boczku - można pominąć
  • 1 litr bulionu np. warzywnego lub wołowego
  • 3/4 szklanki wytrawnego wina - czerwone lub białe
  • puszka pomidorów w kawałkach - 400 g
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku - 10 g
  • 1 spora cebula - do 300 g
  • 3 łodygi selera naciowego - 180 g
  • 1-2 marchewki - 200 g
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: po łyżeczce soli i oregano; płaska łyżeczka pieprzu
  • 500 g makaronu do spaghetti - waga przed ugotowaniem
  • do posypania dania: tarty parmezan, listki bazylii

Spaghetti Bolognese

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Z 500 gramów suchego makaronu spaghetti otrzymasz po ugotowaniu około 1100-1300 gramów makaronu. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatku tartego sera. Z podanej ilości składników otrzymasz około ośmiu porcji Spaghetti Bolognese.

Spaghetti bolognese to wspaniały pomysł na pyszny i jednocześnie wykwintny obiad. Przed szykowaniem spaghetti zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. białego wina zamiast czerwonego lub też dodać odrobinę pancetty lub boczku. 

Spaghetti Bolognese, 1

Spaghetti Bolognese, 2

Spaghetti

Przygotuj sobie średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wyłóż obraną i drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj cebulkę na średniej mocy palnika przez około 8 minut, aż zrobi się rumiana. Po tym czasie dodaj tej dwa ząbki czosnku. Obierz je wcześniej i pokrój w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażaj jeszcze dwie minuty.

Spaghetti Bolognese, 3

W trakcie podsmażania cebuli przygotuj pozostałe warzywa. Marchewki obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę (użyłam trzech młodych sztuk ). Tak samo drobno pokrój również łodygi selera naciowego (2-4 w zależności od grubości). Warzywa dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut. Po tym czasie wszystkie warzywa przełóż do garnka o pojemności nie mniejszej niż 2,5 litra, w którym będziesz szykować sos do spaghetti. Póki co nie nagrzewaj jeszcze garnka z warzywami.
Spaghetti Bolognese, 4

Potrzebujesz też około 500 gramów mięsa wołowego lub też mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Sama użyłam 350 gramów ligawy oraz 150 gramów łopatki wieprzowej (chude mięso wołowe w połączeniu z tłustszą wieprzowiną będzie idealne. Można też odwrotnie, czyli 350 gramów łopatki wołowej i np. 150 gramów szynki wieprzowej). Mięso zmiel w maszynce na średnich lub małych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.

Zmielone mięso umieść na patelni po warzywach. Dodaj dwie łyżki oleju do smażenia i podsmażaj mięso przez 10 minut. Przez cały czas polecam mieszać je przy pomocy drewniane łyżki, by dokładnie porozdzielać zmielone bryłki mięsa. 

Porada: Jeśli chcesz dodać również boczek surowy (lub też Guanciale albo Pancetta), to najpierw pokrój go drobno i dodaj na patelnię przed wołowiną. Czyli: dwie łyżki oleju, następnie drobno pokrojony boczek a po około 5 minutach podsmażania również mięso mielone. 
Spaghetti Bolognese, 5

Po 10 minutach podsmażone mięso przełóż do garnka, w którym czekają już warzywa. 
Spaghetti Bolognese, 6

Do garnka wlej litr gorącego bulionu wołowego lub drobiowego ( u mnie był to domowy bulion wołowy) oraz 3/4 szklanki wytrawnego wina. Ja wybrałam wino czerwone, ale sos boloński szykuje się zazwyczaj na winie białym. Jeśli nie chcesz dodawać wina do sosu, to możesz wlać więcej bulionu lub też wino zastąpić sokiem jabłkowym. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że sos wyjdzie wówczas dość słodki.
Spaghetti Bolognese, 7

Dodaj również przyprawy: po łyżeczce soli i oregano oraz płaska łyżeczka pieprzu. Oregano nie jest obowiązkowe. 
Spaghetti Bolognese, 8

Kolejno dodaj puszkę pomidorów krojonych lub w całości (razem z sosem) oraz trzy solidne łyżki koncentratu pomidorowego. Jeśli wolisz użyć świeżych pomidorów, to najlepszą odmianą do takiego sosu będą pomidory San Marzano o łącznej wadze do 500 gramów. Te podłużne pomidory można też kupić w puszkach. 
Spaghetti Bolognese, 9

Dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do takiej, by sos tylko lekko się gotował i przykryj garnek przykrywką. Sos do spaghetti gotuj tak jeszcze przez dwie godziny. 

Na 40 minut przed końcem gotowania wlej również 1/3 szklanki mleka - najlepiej pełnotłustego. Zamieszaj sos i gotuj dalej ostatnie 40 minut (cały czas pod przykrywką). W ten sposób otrzymałam około 1860 gramów sosu do spaghetti. 
Spaghetti Bolognese, 10

Pod koniec gotowania sosu możesz ugotować makaron. Ja wybrałam makaron Spaghetti, ale możesz też sięgnąć po makaron Tagliatelle. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 500 gramów suchego makaronu potrzebujesz 5 litrów wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.

Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. 

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi aż 1300 gramów ugotowanego makaronu. 

Spaghetti Bolognese, 11

Na talerze nakładaj porcje makaronu. Na makaron zaś wylewaj gorący sos Bolognese. Każdą porcję polecam posypać dodatkowo tartym parmezanem i udekorować świeżymi listkami bazylii. Jeśli chodzi o sery dojrzewające, to polecam też ser owczy Pecorino Romano oraz ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano.
Spaghetti Bolognese, 12

Spaghetti Bolognese, 13

Spaghetti Bolognese, 14

Jakie jest Twoje ulubione danie z makaronem?

Ja polecam ciekawe przepisy jak makaron z kurczakiem, makaron z cukinią i wspaniale aromatyczny makaron z pesto.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (86 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Spaghetti

Spaghetti to rodzaj tradycyjnego włoskiego makaronu. Jest podstawą wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Spaghetti to długi, cienki makaron przygotowywany z mąki z pszenicy durum (samoliny) i mieszany z wodą. Początkowo przygotowywany był nawet do metra długości. Obecnie ze względu na wygodę gotowania kupujemy spaghetti do długości 25 - 30 cm. Same słowo pochodzi z języka włoskiego, od słowa spago czyli szpagat / sznurek. Ten rodzaj makaronu swoją popularność zdobył w XIX wieku wraz z budową przemysłowych maszyn do jego produkcji. Obecnie spaghetti kupujemy gotowe w formie suchej, chodź w wielu krajach dostępny jest też świeży makaron często przygotowywane bezpośrednio w sklepie na oczach klienta :) Jeżeli marzy nam się taki świeży makaron możemy przygotować go też samodzielnie w domu. Do pokrojenia gotowego ciasta używamy domowej maszynki do makaronu. Nazwa spaghetti jest dość często spolszczana i coraz częściej pojawia się nazwa spagetti w formie pisanej. Wszyscy jednak wiemy dokładnie o jakie danie chodzi. 

Spaghetti Bolognese

Spaghetti gotujemy w wodzie z solą. Różne przepisy przyjmują różne proporcje. Zazwyczaj jednak przyjmuje się 10 gramów soli i 1 litr wody na każde 100 gramów makaronu. Łatwe do zapamiętanie 10-100-1000. Dla Włochów dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli na ząb. Przy złamaniu powinien wydawać dźwięk, a w środku powinien być nie do końca dogotowany. Taki makaron jest też zdrowszy od w pełni ugotowanego bo zawiera mniejszy indeks glikemiczny. Jest to jednak kwestia gustu i nie każdy lubi "twarde" spaghetti. Spaghetti przepisy - spotykamy je na dania z różnymi sosami. Najczęściej jest to Carbonara, spaghetti z mięsem mielonym, czy też spaghetti na słodko ze śmietaną i truskawkami. 

Sos do spaghetti

Spaghetti podajemy zazwyczaj z sosem Carbonara lub Bolognese. Spaghetti Bolognese, jak zresztą duża cześć innych dań kuchni włoskiej, pochodzi od nazwy miasta, w tym wypadku Bolonii. Sos Bolognese podaje się tradycyjnie z makaronem tagliatelle, ale wiele osób wybiera makaron typu spaghetti. Do tradycyjnego sosu bolognese dodajemy cebulę, seler, marchew oraz różne rodzaje drobno posiekanej wołowiny wraz z niewielkim dodatkiem tłustej wieprzowiny. Dodajemy niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub pomidorów a całość następnie wolno dusimy. W niektórych przepisach dodaje się również białe wino, a nawet mleko. Ja dodaję do tego sosu wino czerwone oraz odrobinę mleka. Do mój ulubiony przepis na spaghetti. Sprawdź też mój przepis na najlepsze spaghetti carbonara. Zobacz zatem jak zrobić sos do spaghetti w moim wydaniu.. przepyszny i idealnie wyważony. 

Spaghetti przepis

Każdy przepis trochę się od siebie różni. Mój spaghetti bolognese przepis, który czasem odrobinę zmieniam, jednak zazwyczaj pozostaję przy najważniejszych składnikach. Czasem szykuję przepisy na spaghetti na bazie białego wina lub też z dodatkiem soku jabłkowego, jednak zazwyczaj wybieram czerwone wino, które bardziej pasuje mi do wołowiny. Można oczywiście przygotować typowy sos boloński i taki też znajdzie się na moim Blogu Kulinarnym. Będzie on zawierał właśnie białe wino. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić spaghetti, jak ja je robię, to zapraszam po ten właśnie przepis na spaghetti bolognese. I chociaż najprawdziwszy sos spaghetti ma białe wino zamiast czerwonego oraz jest podawany z makaronem tagliatelle, to jednak zdecydowana większość osób szuka i oczekuje by przepisy na spaghetti bolognese szykowane były z czerwonym winem oraz na makaronie spaghetti.