Spaghetti Bolognese
Aby zrobić pyszne spaghetti najważniejsze jest dobre mięso wołowe z odrobiną wieprzowiny, świeże warzywa, wysokiej jakości makaron oraz dodatki. Zapraszam po mój najlepszy i sprawdzony przepis na to danie.
- cały przepis krok po kroku
- super pomysł na rewelacyjny obiad
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia: 2 godziny
Liczba porcji: 3160 gramów dania
Kaloryczność kcal: 140 w 100 gramach dania
- 500 g wołowiny z odrobiną wieprzowiny
- 200 gramów Guanciale, Pancetta lub surowego boczku - można pominąć
- 1 litr bulionu np. warzywnego lub wołowego - lub mniej
- 3/4 szklanki wytrawnego wina - czerwone lub białe
- puszka pomidorów w kawałkach - 400 g
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku - 10 g
- 1 spora cebula - do 300 g
- 3 łodygi selera naciowego - 180 g
- 1-2 marchewki - 200 g
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: po łyżeczce soli i oregano; płaska łyżeczka pieprzu
- 500 g makaronu do spaghetti - waga przed ugotowaniem
- do posypania dania: tarty parmezan, listki bazylii
Spaghetti Bolognese
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z 500 gramów suchego makaronu spaghetti otrzymasz po ugotowaniu około 1100-1300 gramów makaronu. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatku tartego sera. Z podanej ilości składników otrzymasz około ośmiu porcji Spaghetti Bolognese.
Spaghetti bolognese to wspaniały pomysł na pyszny i jednocześnie wykwintny obiad. Przed szykowaniem spaghetti zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. białego wina zamiast czerwonego lub też dodać odrobinę pancetty lub boczku.


Spaghetti
Przygotuj sobie średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wyłóż obraną i drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj cebulkę na średniej mocy palnika przez około 8 minut, aż zrobi się rumiana. Po tym czasie dodaj tej dwa ząbki czosnku. Obierz je wcześniej i pokrój w plasterki. Cebulę z czosnkiem podsmażaj jeszcze dwie minuty.

W trakcie podsmażania cebuli przygotuj pozostałe warzywa. Marchewki obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę (użyłam trzech młodych sztuk ). Tak samo drobno pokrój również łodygi selera naciowego (2-4 w zależności od grubości). Warzywa dodaj na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika przez pięć minut. Po tym czasie wszystkie warzywa przełóż do garnka o pojemności nie mniejszej niż 2,5 litra, w którym będziesz szykować sos do spaghetti. Póki co nie nagrzewaj jeszcze garnka z warzywami.

Potrzebujesz też około 500 gramów mięsa wołowego lub też mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego. Sama użyłam 350 gramów ligawy oraz 150 gramów łopatki wieprzowej (chude mięso wołowe w połączeniu z tłustszą wieprzowiną będzie idealne. Można też odwrotnie, czyli 350 gramów łopatki wołowej i np. 150 gramów szynki wieprzowej). Mięso zmiel w maszynce na średnich lub małych oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.
Zmielone mięso umieść na patelni po warzywach. Dodaj dwie łyżki oleju do smażenia i podsmażaj mięso przez 10 minut. Przez cały czas polecam mieszać je przy pomocy drewniane łyżki, by dokładnie porozdzielać zmielone bryłki mięsa.
Porada: Jeśli chcesz dodać również boczek surowy (lub też Guanciale albo Pancetta), to najpierw pokrój go drobno i dodaj na patelnię przed wołowiną. Czyli: dwie łyżki oleju, następnie drobno pokrojony boczek a po około 5 minutach podsmażania również mięso mielone.

Po 10 minutach podsmażone mięso przełóż do garnka, w którym czekają już warzywa.

Do garnka wlej litr gorącego bulionu wołowego lub drobiowego (u mnie był to domowy bulion wołowy) oraz 3/4 szklanki wytrawnego wina. Ja wybrałam wino czerwone, ale sos boloński szykuje się zazwyczaj na winie białym. Jeśli nie chcesz dodawać wina do sosu, to możesz wlać więcej bulionu lub też wino zastąpić sokiem jabłkowym. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że sos wyjdzie wówczas dość słodki.
Uwaga: Wielu Czytelników ma problem z odparowaniem nadmiaru płynu. Polecam zatem wlać na początek do 500 ml bulionu i w razie potrzeby pod koniec uzupełnić jego niedobór.

Dodaj również przyprawy: po łyżeczce soli i oregano oraz płaska łyżeczka pieprzu. Oregano nie jest obowiązkowe.

Kolejno dodaj puszkę pomidorów krojonych lub w całości (razem z sosem) oraz trzy solidne łyżki koncentratu pomidorowego. Jeśli wolisz użyć świeżych pomidorów, to najlepszą odmianą do takiego sosu będą pomidory San Marzano o łącznej wadze do 500 gramów. Te podłużne pomidory można też kupić w puszkach.

Dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Ustaw średnią moc palnika i zagotuj. Zmniejsz moc palnika do takiej, by sos tylko lekko się gotował i przykryj garnek przykrywką. Sos do spaghetti gotuj tak jeszcze przez dwie godziny.
Na 40 minut przed końcem gotowania wlej również 1/3 szklanki mleka - najlepiej pełnotłustego. Zamieszaj sos i gotuj dalej ostatnie 40 minut (cały czas pod przykrywką). W ten sposób otrzymałam około 1860 gramów sosu do spaghetti.

Pod koniec gotowania sosu możesz ugotować makaron. Ja wybrałam makaron Spaghetti, ale możesz też sięgnąć po makaron Tagliatelle. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 500 gramów suchego makaronu potrzebujesz 5 litrów wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.
Gdy makaron zmięknie na tyle, by całkowicie zanurzyć się w wodzie, możesz go zamieszać. Ugotowany powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron spaghetti gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi aż 1300 gramów ugotowanego makaronu.

Na talerze nakładaj porcje makaronu. Na makaron zaś wylewaj gorący sos Bolognese. Każdą porcję polecam posypać dodatkowo tartym parmezanem i udekorować świeżymi listkami bazylii. Jeśli chodzi o sery dojrzewające, to polecam też ser owczy Pecorino Romano oraz ser Grana Padano.



Jakie jest Twoje ulubione danie z makaronem?
Ja polecam ciekawe przepisy jak makaron z kurczakiem, makaron z cukinią i wspaniale aromatyczny makaron z pesto.
Smacznego!