Sos tzatziki
Zapraszam po przepis na sprawdzony, tradycyjny sos tzatziki. Domowy sos jest znacznie lepszy od tych sklepowych. Zrobisz go super szybko a do tego to tylko kilka prostych i tanich składników. Jest rewelacyjny!
- uniwersalny i pyszny sos na zimno
- super do grilla, frytek, ryby, surówek
- tylko kilka składników i szybkie wykonanie
- niezastąpiony sos na bazie jogurtu greckiego
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 300 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 75 w 100 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 200 g jogurtu greckiego
- 2-3 mniejsze ogórki gruntowe - 140 g
- 1 ząbek czosnku
- łyżka delikatnej oliwy
- większa szczypta soli
- ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano..
Sos tzatziki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój jogurt może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 gramów sosu tzatziki.
Sos tzatziki to jeden z prostszych do zrobienia i ciekawszych w smaku sosów na zimno. Zrobisz go dosłownie w dziesięć minut. Zapewniam, że nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.
Sos tzatziki przepis
Wykonanie tego sosu jest super proste. Zacznijmy od jogurtu. Zawsze polecam gęsty, prawdziwy jogurt grecki. Jeśli jednak nie masz takiego jogurtu, to dobrej jakości, gęsty i tłusty jogurt naturalny też będzie pyszny. Potrzebujesz 200 gramów takiego jogurtu.
Do sosu tzatziki najlepsze będą młode, gruntowe ogórki, których czasem nawet nie obieram a tylko dokładnie szoruję. W środku są kruche i nie ma potrzeby wycinania gniazda nasiennego. Takie ogórki sprawdzą się w sezonie. Moje ogórki gruntowe były zakupione na bazarze, wiec wolałam je przed użyciem obrać. Niestety tym razem nie pochodziły z mojej szklarni.
Przygotuj sobie też łyżkę dobrej oliwy z oliwek oraz średniej wielkości ząbek czosnku. Miej też pod ręką sól oraz ewentualnie sok z cytryny i koperek.
Ogórki obierz i bardzo drobno posiekaj. Jeśli masz ogórki węże lub Twoje ogórki są mocno dojrzałe i mają wodniste gniazdo nasienne, to wytnij je i nie dodawaj do sosu. Ogórki polecam szatkować na bardzo drobne kawałki. Możesz po poszatkowaniu oprószyć je jeszcze solą a po kilku minutach odlać wodę, którą puszczą. Nie robię tego, gdy używam młodych ogórków gruntowych. Ogórki można też zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Zdecydowanie polecam jednak wersje szatkowaną.
Bardzo drobno poszatkuj też ząbek czosnku. Jeden, średniej wielkości ząbek jest wystarczająco wyczuwalny w sosie. Jeśli jednak wolisz, by sos tzatziki był mocniejszy, to możesz dodać trochę więcej czosnku. Uważaj jednak z ilością. Czosnek świeży ma bardzo mocny smak. Obrany czosnek można też śmiało przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na mini tarce do warzyw.
Do miski z jogurtem dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane ogórki i większą szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj. Ja na koniec polałam sos łyżką delikatnej oliwy, ale możesz też wymieszać ją razem z jogurtem i ogórkami.
Do sosu tzatziki bardzo często dodaję jeszcze siekany koperek oraz małą łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli lubisz zioła w sosach, to możesz też użyć natki pietruszki. Świeże listki oregano oraz tymianek też będą idealne do tego rodzaju sosu.
Smacznego.