Sos tzatziki

Sos tzatziki

Zapraszam po przepis na sprawdzony, tradycyjny sos tzatziki. Domowy sos jest znacznie lepszy od tych sklepowych. Zrobisz go super szybko a do tego to tylko kilka prostych i tanich składników. Jest rewelacyjny!

- uniwersalny i pyszny sos na zimno
- super do grilla, frytek, ryby, surówek
- tylko kilka składników i szybkie wykonanie
- niezastąpiony sos na bazie jogurtu greckiego

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 300 gramów sosu

Kaloryczność kcal: 75 w 100 gramach sosu
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2-3 mniejsze ogórki gruntowe - 140 g
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka delikatnej oliwy
  • większa szczypta soli
  • ewentualnie siekane zioła: koperek, pietruszka, oregano..

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój jogurt może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 gramów sosu tzatziki. 

Sos tzatziki to jeden z prostszych do zrobienia i ciekawszych w smaku sosów na zimno. Zrobisz go dosłownie w dziesięć minut. Zapewniam, że nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Sos tzatziki, 1

Sos tzatziki przepis

Wykonanie tego sosu jest super proste. Zacznijmy od jogurtu. Zawsze polecam gęsty, prawdziwy jogurt grecki. Jeśli jednak nie masz takiego jogurtu, to dobrej jakości, gęsty i tłusty jogurt naturalny też będzie pyszny. Potrzebujesz 200 gramów takiego jogurtu.

Do sosu tzatziki najlepsze będą młode, gruntowe ogórki, których czasem nawet nie obieram a tylko dokładnie szoruję. W środku są kruche i nie ma potrzeby wycinania gniazda nasiennego. Takie ogórki sprawdzą się w sezonie. Moje ogórki gruntowe były zakupione na bazarze, wiec wolałam je przed użyciem obrać. Niestety tym razem nie pochodziły z mojej szklarni. 

Przygotuj sobie też łyżkę dobrej oliwy z oliwek oraz średniej wielkości ząbek czosnku. Miej też pod ręką sól oraz ewentualnie sok z cytryny i koperek. 

Sos tzatziki, 2

Ogórki obierz i bardzo drobno posiekaj. Jeśli masz ogórki węże lub Twoje ogórki są mocno dojrzałe i mają wodniste gniazdo nasienne, to wytnij je i nie dodawaj do sosu. Ogórki polecam szatkować na bardzo drobne kawałki. Możesz po poszatkowaniu oprószyć je jeszcze solą a po kilku minutach odlać wodę, którą puszczą. Nie robię tego, gdy używam młodych ogórków gruntowych. Ogórki można też zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Zdecydowanie polecam jednak wersje szatkowaną.

Bardzo drobno poszatkuj też ząbek czosnku. Jeden, średniej wielkości ząbek jest wystarczająco wyczuwalny w sosie. Jeśli jednak wolisz, by sos tzatziki był mocniejszy, to możesz dodać trochę więcej czosnku. Uważaj jednak z ilością. Czosnek świeży ma bardzo mocny smak. Obrany czosnek można też śmiało przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na mini tarce do warzyw. 
Sos tzatziki, 3

Do miski z jogurtem dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane ogórki i większą szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj. Ja na koniec polałam sos łyżką delikatnej oliwy, ale możesz też wymieszać ją razem z jogurtem i ogórkami. 
Sos tzatziki, 4

Sos tzatziki, 5

Do sosu tzatziki bardzo często dodaję jeszcze siekany koperek oraz małą łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli lubisz zioła w sosach, to możesz też użyć natki pietruszki. Świeże listki oregano oraz tymianek też będą idealne do tego rodzaju sosu. 

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sos tzatziki

Sos tzatziki to super popularny sos grecki. Sos tzatziki nazywany jest też dipem, ponieważ można śmiało w nim maczać pieczywo, pieczone mięsa lub warzywa. To sos na zimno, który zazwyczaj podawany jest do dań z grilla oraz dań pieczonych. Idealnie pasuje do cięższych potraw, ponieważ sos tzatziki jest sosem świeżym i lekkim. To jeden z najpopularniejszych greckich sosów, który podawany jest w formie przystawki. Przepis na tzatziki jest super prosty, wiec warto robić ten sos w domu. 

Sos tzatziki przepis

Jest kilka niezbędnych składników, które należy mieć przy szykowaniu sosu tzatziki. Najważniejszy jest bowiem dobrej jakości jogurt grecki. Jogurt powinien być gęsty i aksamitny. Jeśli nie masz jogurtu greckiego, to możesz w ostateczności użyć też jogurt naturalny gęsty. Najlepiej gdyby jogurt miał nawet 10 % tłuszczu. Drugim super ważnym składnikiem jest oczywiście świeży ogórek, który lepiej jest drobno poszatkować niż zetrzeć na tarce. Jeśli ogórek był mocno dojrzały i miał wodniste gniazdo nasienne, to zalecam odcisnąć nadmiar wody. Ogórka po poszatkowaniu można oprószyć solą. Puści wtedy więcej wody. Przepis na tzatziki musi mieć czosnek. Obowiązkowo świeży czosnek który można zetrzeć na tarce, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Do tego jeszcze chlust dobrej jakości oliwy i przepis na sos tzatziki jest już gotowy. 

Przepis na tzatziki

Do sosu tzatziki można jeszcze dodać kilka świetnych przypraw oraz ziół. Ja osobiście lubię do sosu dodać trochę świeżo wyciskanego soku z cytryny. Rzadziej sięgam tu po ocet winny lub jabłkowy, ale można go również dodać d sosu. Niektórzy dodają też przyprawy w proszku w postaci białego lub czarnego pieprzu. Przepis na sos tzatziki w moim wydaniu zawsze ma też w składzie trochę siekanych ziół. Zazwyczaj jest to koperek, ale czasem też natka pietruszki oraz oregano lub tymianek. Coraz popularniejsze są też odważniejsze wariacje smakowe. Siekane czarne lub zielone oliwki czy nawet feta, której osobiście nigdy nie dodawałam do sosu tzatziki. Wydaje mi się, że byłby to już zupełnie inny przepis. Bardzo fajnie jednak możne się sprawdzić świeża mięta. Myślę, że odrobina siekanej mięty w sosie tzatziki będzie super. Tak więc, jak zrobić sos tzatziki? Zapraszam po mój sprawdzony i niezawodny przepis. A przy okazji polecam też mój sos tatarski oraz sos chrzanowy.. to również cudowne sosy.