Jak zrobić sos tzatziki

Jak zrobić sos tzatziki

Przepis na najlepszy, tradycyjny sos tzatziki. Domowy, prosty i szybki. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja!

Idealny do:
nuggetsów i pieczonych ryb
frytek i pieczonych warzyw
pizzy i wytrawnych tart
mięs pieczonych i dań z grilla
surówek i sałatek
- domowego przysmaku czosnkowego

Z czym jeszcze jadacie sos tzatziki?

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek długi lub 2 gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Jaki wybrać jogurt?
Aby zrobić dobry sos tzatziki konieczne jest użycie dobrego, bardzo gęstego jogurtu. Najlepszy będzie klasyczny jogurt grecki. Ogólnie im gęstszy i tłustszy będzie jogurt.. tym lepiej :)

Ogórki
Najlepsze będą młode, gruntowe ogórki, których nie ma potrzeby obierać, a wystarczy je tylko dobrze umyć. W środku są kruche i nie trzeba wycinać gniazda nasiennego. Jeśli masz ogórka długiego - węża, obierz go ze skórki i wykrój nasiona. Ogórek powinien mieć jak najmniej wody. Możesz go drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Ja lubię większe kawałki ogórków. 

Czosnek
Absolutnie tylko świeży, drobno siekany lub przepuszczony przez praskę. 

WYKONANIE
Do miski z jogurtem dodaj posiekany ząbek czosnku oraz drobno posiekane ogórki i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj i polej oliwą. Do

Do sosu pasują zioła: koperek, mięta, świeży tymianek.

jak-zrobic-sos-tzatziki-1
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (13 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-09-27 20:03
Mamy ochotę na taki sos z frytkami z dyni :D