Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Wyjątkowo pyszna, soczysta i idealnie doprawiona.. Taka jest własnie karkówka po cygańsku. To przepis, który idealnie sprawdza się nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia.

- soczysta i krucha karkówka
- super smaczne danie jednogarnkowe
- świetnie doprawione mięso i dużo warzyw

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 50 minut
Liczba porcji: około 1250 g dania

Kaloryczność kcal: 200 w 100 g dania

Składniki na karkówkę po cygańsku

  • 4 spore kotlety karkowe wieprzowe - 500 g
  • 1 duża cebula- 300 g (lub więcej)
  • 4 większe pieczarki - 200 g (lub więcej)
  • 2 średnie ogórki kiszone - 100 g
  • 2 płaty papryki konserwowej - 100 g
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki

Składniki na zalewę do karkówki

  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki przecieru z pomidorów
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru

Karkówka po cygańsku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz do sześciu porcji karkówki z pysznym sosem i warzywami. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. cebuli czerwonej zamiast zwykłej.

Karkówka po cygańsku, 1

Karkówka po cygańsku, 2

Karkówka po cygańsku przepis

Około 500 gramów mięsa karkowego wieprzowego pokrój w plastry nie grubsze niż niż 1,5 cm. Kawałki mięsa polecam dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety do ubijania umieść na drewnianej desce (pod deską połóż ściereczkę bawełnianą lub rękawicę kuchenną, by stłumić hałas). Pamiętaj też o tym, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. Ubijając kotlety przez woreczek unikniesz pryskania wody z kotletów na całą kuchnię.

Karkówka po cygańsku, 3

Lekko rozbite kotlety przekrój jeszcze na pół. Wszystkie kawałki posyp z obu stron mieszanką przypraw: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki. 
Karkówka po cygańsku, 4

Dwie łyżki mąki pszennej wysyp na głębszy talerzyk. Każdego kotleta obtocz w mące. Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj smalec lub olej roślinny do smażenia. Kotlety karkowe kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika. W ten sposób podsmaż z obu stron wszystkie kotleciki karkowe. 
Karkówka po cygańsku, 5

Podsmażone mięso odkładaj do średniej wielkości naczynia żaroodpornego. 
Karkówka po cygańsku, 6

Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Ogórki kiszone obierz i pokrój w krótsze słupki, zaś paprykę konserwową tylko pokrój w paski. 

Porada: Zamiast cebuli zwykłej możesz użyć cebulę czosnkową lub czerwoną. Możesz też dodać znacznie więcej pieczarek i cebuli a paprykę konserwową pominąć i dać zamiast niej jedną paprykę świeżą. 

Karkówka po cygańsku, 7

Na koniec jeszcze zalewa. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj dokładnie w jednej misce. Będą to: po 1/3 szklanki wody oraz przecieru z pomidorów; jedna łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny; jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, jeśli danie ma być ostrzejsze lub delikatesowej łagodnej w wersji trochę łagodniejszej; łyżeczka cukru oraz cztery ząbki czosnku przepuszczone przez praskę.

Porada: Zamiast przecieru z pomidorów można dodać krojone pomidory z puszki. Dla podbicia kolory i bardziej intensywnego smaku można dołożyć jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego. 
Karkówka po cygańsku, 8

Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wyłóż na podsmażone kawałki karkówki. Całość zaś polej zalewą. Przed pieczeniem możesz jeszcze oprószyć danie świeżo mielonym pieprzem. 
Karkówka po cygańsku, 9

Naczynie z karkówką po cygańsku przykryj szczelnie folią lub użyj przykrywki do naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Karkówkę piecz tak łącznie prawie dwie godziny (bez 10 minut). Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć przykrywkę, lekko zamieszać zawartość naczynia i podpiekać całość już bez przykrycia. Po tym czasie mięso powinno być już idealnie dopieczone, kruche i soczyste.

Karkówka po cygańsku z sosem i warzywami smakuje wspaniale podana z domowymi kopytkami, kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami. Można ją też podać z ulubioną kaszą np. pęczak, lub gryczaną. Kromka świeżego pieczywa również się sprawdzi.



Karkówka po cygańsku, 10

Karkówka po cygańsku, 11

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (4455 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Karkówka po cygańsku

Karkówka zazwyczaj kojarzy mi się z daniami z grilla. Moja karkówka z grilla jest przepyszna. Karkówka bardzo dobrze sprawdza się też wtedy, gdy mielimy mięso na różne kotlety lub klopsy. Bardzo dobrze jest wymieszać ją wówczas z szynką, która jest znacznie chudsza. Tym razem mam dla Ciebie Czytelniku przepis na danie wyjątkowe. Moja karkówka po cygańsku z pieczarkami to jedna z ciekawszych propozycji obiadowych dla miłośników ciekawych smaków. Jeśli kojarzysz takie danie, jak ryba po japońsku, a do tego tak przygotowana rybka bardzo ci smakuje, to myślę, że karkówka po cygańsku będzie strzałem w dziesiątkę. Przepis na karkówkę po cygańsku jest bardzo prosty. Najważniejsze jest to, by użyć do przepisu pomidorów lub przecieru oraz przynajmniej jednego warzywa konserwowanego w occie. Ja stawiam na paprykę konserwową. A do tego coś na słono, czyli np. domowe ogórki kiszone. Taka karkówka po cygańsku to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do karkówki po cygańsku z pysznym sosem pasują nie tylko kopytka lub kluski śląskie, ale i rozmaite kasze oraz ryż. Z samymi ziemniakami z wody tez smakuje wyjątkowo dobrze. Przepis polecam, bo jest warto wypróbowania. Zapraszam też po przepis na schab po cygańsku. Bardzo dobra na obiad jest też karkówka w sosie z cebulką. A dla miłośników mięsa karkowego mam coś wspaniałego. Jest to karkówka pieczona w całości. Będzie idealna i do obiadu i na kanapki. 

Karkówka po cygańsku przepisy

Zapewne mój sposób na karkówkę po cygańsku nie jest tym jedynym. W mojej wersji karkówka po cygańsku przepis, który nie zawiera ketchupu oraz koncentratu pomidorowego. Taka pyszna karkówka po cygańsku z pieczarkami, cebulą i innymi pysznymi dodatkami nie potrzebuje dosmaczania jej ketchupem. Sam dodatek ogórków kiszonych oraz papryki konserwowej sprawiają, że sos ma ten wyjątkowy smak. To bardzo smaczna karkówka w sosie po cygańsku. Karkówka po cygańsku to nie jedyny przepis na danie obiadowe jednogarnkowe. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz jeszcze bardzo dużo innych, super pysznych propozycji na obiad z mięsem lub też bez mięsa. A do tego czekają na Ciebie również różne przepisy na sałatki i surówki, czy też zupy. Coś słodkiego również się znajdzie. Zapraszam do buszowania po stronie.