Karkówka po cygańsku
Wyjątkowo pyszna, soczysta i idealnie doprawiona.. Taka jest własnie karkówka po cygańsku. To przepis, który idealnie sprawdza się nie tylko na rodzinny obiad, ale i na różne większe lub mniejsze przyjęcia.
- soczysta i krucha karkówka
- super smaczne danie jednogarnkowe
- świetnie doprawione mięso i dużo warzyw
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 50 minut
Liczba porcji: około 1250 g dania
Kaloryczność kcal: 200 w 100 g dania
Składniki na karkówkę po cygańsku
- 4 spore kotlety karkowe wieprzowe - 500 g
- 1 duża cebula- 300 g (lub więcej)
- 4 większe pieczarki - 200 g (lub więcej)
- 2 średnie ogórki kiszone - 100 g
- 2 płaty papryki konserwowej - 100 g
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki
Składniki na zalewę do karkówki
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki przecieru z pomidorów
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
Karkówka po cygańsku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz do sześciu porcji karkówki z pysznym sosem i warzywami.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. cebuli czerwonej zamiast zwykłej.


Karkówka po cygańsku przepis
Około 500 gramów mięsa karkowego wieprzowego pokrój w plastry nie grubsze niż niż 1,5 cm. Kawałki mięsa polecam dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety do ubijania umieść na drewnianej desce (pod deską połóż ściereczkę bawełnianą lub rękawicę kuchenną, by stłumić hałas). Pamiętaj też o tym, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. Ubijając kotlety przez woreczek unikniesz pryskania wody z kotletów na całą kuchnię.

Lekko rozbite kotlety przekrój jeszcze na pół. Wszystkie kawałki posyp z obu stron mieszanką przypraw: łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, spora szczypta ostrej papryki.

Dwie łyżki mąki pszennej wysyp na głębszy talerzyk. Każdego kotleta obtocz w mące. Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj smalec lub olej roślinny do smażenia. Kotlety karkowe kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika. W ten sposób podsmaż z obu stron wszystkie kotleciki karkowe.

Podsmażone mięso odkładaj do średniej wielkości naczynia żaroodpornego.

Przygotuj warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki na jeden kęs. Ogórki kiszone obierz i pokrój w krótsze słupki, zaś paprykę konserwową tylko pokrój w paski.
Porada: Zamiast cebuli zwykłej możesz użyć cebulę czosnkową lub czerwoną. Możesz też dodać znacznie więcej pieczarek i cebuli a paprykę konserwową pominąć i dać zamiast niej jedną paprykę świeżą.

Na koniec jeszcze zalewa. Wszystkie składniki zalewy wymieszaj dokładnie w jednej misce. Będą to: po 1/3 szklanki wody oraz przecieru z pomidorów; jedna łyżka octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny; jedna łyżka ulubionej musztardy np. Dijon, jeśli danie ma być ostrzejsze lub delikatesowej łagodnej w wersji trochę łagodniejszej; łyżeczka cukru oraz cztery ząbki czosnku przepuszczone przez praskę.
Porada: Zamiast przecieru z pomidorów można dodać krojone pomidory z puszki. Dla podbicia kolory i bardziej intensywnego smaku można dołożyć jeszcze dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wyłóż na podsmażone kawałki karkówki. Całość zaś polej zalewą. Przed pieczeniem możesz jeszcze oprószyć danie świeżo mielonym pieprzem.

Naczynie z karkówką po cygańsku przykryj szczelnie folią lub użyj przykrywki do naczynia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Karkówkę piecz tak łącznie prawie dwie godziny (bez 10 minut). Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć przykrywkę, lekko zamieszać zawartość naczynia i podpiekać całość już bez przykrycia. Po tym czasie mięso powinno być już idealnie dopieczone, kruche i soczyste.
Karkówka po cygańsku z sosem i warzywami smakuje wspaniale podana z domowymi kopytkami, kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami. Można ją też podać z ulubioną kaszą np. pęczak, lub gryczaną. Kromka świeżego pieczywa również się sprawdzi.


Smacznego.