Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Zachęcam do spróbowania mojego prostego przepisu na idealny sos beszamelowy. Dobre proporcje składników oraz dokładny opis pomogą Ci przygotować najlepszy na świecie sos na bazie mleka. Idealny beszamel!

- najlepszy do lasagne
- sprawdzony, tradycyjny przepis
- dokładny opis wykonania krok po kroku

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 500 ml sosu
W 100 gramach: Wartość energetyczna 145 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej - z lekkim czubem
  • 50 g masła - 1/4 kostki
  • po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Sos beszamelowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Do czego podać sos beszamelowy? Ten sos najlepiej smakuje z daniami z makaronu. Wystarczy ugotować makaron i podać z sosem. Ja polecam do takiego prostego dania ulubione świeże zioła i sok z cytryny oraz kapary lub oliwki. Kolejno i klasycznie.. sos beszamelowy do zapiekanki oraz do lasagne. Świetny jest również do pieczonej i smażonej ryby. Idealnie smakuje z łososiem oraz dorszem.

Sos beszamelowy, 1

Zanim zabierzesz się do pracy podam kilka porad, by zrobić super sos beszamelowy.

Podgrzewam lekko mleko do temperatury około 45 stopni. Robię to zanim dodam mleko do rondelka z masłem i mąką. Dzięki temu masło zachowuje swoją strukturę. Po wlaniu do rondelka mleka prosto z lodówki masło z dodatkiem mąki zamienia się w małe grudki. Taki sos też się uda, ponieważ podczas podgrzewania masa ponownie zrobi się gładka (specjalnie sprawdziłam). Ja jednak lubię dodawać już lekko ciepłe mleko. 

Po wlaniu mleka wyda Ci się niemożliwe, by tak rzadka masa zamieniła się w gęsty, gładki sos. Nie martw się. To tylko kwestia czasu i cierpliwego mieszania. Wiem.. będzie Cię korciło, by dodać więcej mąki. Uwierz mi, że nie ma takiej potrzeby.

Sos będzie wystarczająco gęsty, gdy osiągnie konsystencję kisielu. Pamiętaj, że po zdjęciu z palnika sos beszamelowy zrobi się gęstszy. Im bardziej się schłodzi, tym robi się gęstszy. 

Możesz użyć białego lub czarnego pieprzu. Mi nie przeszkadzają ciemne kropki w sosie, więc sięgam po pieprz czarny, który bardziej mi smakuje.

Jeśli nie planujesz użyć gotowego sosu beszamelowego od razu, to polecam przykryć go folią. Wówczas na powierzchni nie powstanie kożuszek. 

Sos beszamel

Przygotuj sobie mały rondelek oraz łyżkę lub trzepaczkę do jajek (tę owalną). W rondelku umieść masło. Pozwól mu się powoli wytopić na małej mocy palnika. Gdy już masło będzie płynne dodaj mąkę. Łyżka po łyżce, ciągle mieszając zawartość rondelka. Pamiętaj o minimalnej mocy palnika. Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Gdy masa będzie już gładka wlej całe mleko oraz sól, pieprz i gałkę. Zwiększ moc palnika. Cały czas mieszaj sos. 

Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Sporo zależy od tego, czy Twój rondelek jest wąski a wysoki, czy też szeroki. Druga sprawa to moc palnika. Ja podgrzewam sos dość długo na mocy 4/10. Sos beszamelowy mieszam trzepaczką. Pamiętaj, by nie przerywać mieszania. Pod koniec sprawdź, czy smak jest dla Ciebie odpowiedni. Być może Twój sos bardziej Ci posmakuje z jeszcze jedną szczyptą soli.. Gdy sos osiągnie gęstość kisielu jest już gotowy. Jak pisałam już wcześniej, sos będzie gęstszy gdy trochę ostygnie. 

Sos beszamelowy jest gotowy do użycia od razu po wyłączeniu palnika.

Sos beszamelowy, 2

Wypróbuj moje inne sosy. Polecam sos winegret oraz sos cezar.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (4017 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sos beszamelowy

Sos beszamel, czyli perfekcyjny beszamel, który można jeść sam łyżkami. Domowy sos beszamelowy cudownie smakuje na ciepło, gdy polejesz nim dowolny makaron lub gotowane warzywa. Beszamel jest również świetny do zapiekania. Wszelkie zapiekanki makaronowe i warzywne polane sosem beszamelowym smakują jeszcze lepiej. Mój sos beszamelowy przepis to idealny, kremowy sos do makaronu. Sprawdź też jak smakuje prawdziwa polenta szykowana z kaszki kukurydzianej. 

Sos beszamel

Przepis na idealny sos beszamelowy wymaga dobrego opisu i najlepszych, sprawdzonych proporcji składników. To magiczny sos, ponieważ powstaje tylko z mąki, mleka i masła. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji sosu beszamelowego. Można jeszcze zrobić sos beszamelowy z serem lub sos beszamelowy z jajkiem. Takie wersje sosu z pewnością jeszcze dla Was przygotuję. Mój przepis na sos beszamelowy jest sprawdzony i wart wypróbowania. To najlepszy sos beszamelowy do lasagne i innych dań zapiekanych z makaronem. 

Beszamel

Jeśli zastanawiacie się do czego podać taki pyszny, kremowy sos beszamelowy, to podrzucę Wam kilka propozycji. Sos beszamelowy do lasagne to klasyka. Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym. Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej. Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko. Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki. Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby. Najlepiej smakuje z dorszem oraz łososiem. Jeśli chcesz przygotować sos beszamelowy fit, użyj chudego mleka oraz masła kokosowego. A po inne sosy zapraszam na mojego bloga do działu przepisy na sosy. Mój przepis na sos beszamelowy idealnie sprawdzi się też do naleśników zapiekanych. Jak zrobić sos beszamelowy? To bardzo proste. Podążaj za moim przepisem.