Enchilada

Enchilada

Enchiladas to przepyszne i bardzo sycące danie kuchni meksykańskiej. Przepis jest prosty i dokładnie opisany. Idealnie sprawdzi się na obiad i na spotkania ze znajomymi. 

- wiele porad i zamienników do składników
- zamiast 12 małych tortilli można dać 8 dużych
- farsz z kurczaka można zamienić na chili con carne 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Liczba porcji: 12 małych lub 8 dużych enchilada

Kaloryczność kcal: 370 w 1 enchiladas

Składniki na sos do enchiladas

  • 250 ml bulionu drobiowego lub wody - 1 szklanka
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z awokado - 20 ml
  • 2 łyżki mąki pszennej np. uniwersalnej - 20 g
  • 1 płaska łyżka chili w proszku - około 10 g
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki - około 10 g
  • 1 płaska łyżka cukru - około 10 g
  • po pół łyżeczki suszonego czosnku, oregano i kminu rzymskiego (kuminu)

Pozostałe składniki

  • 12 małych placków z tortilla pszennej lub kukurydzianej - średnica 20 cm
  • 1 średniej wielkości pierś z kurczaka (dwa filety) - około 500 g
  • po pół łyżeczki soli, pieprzu i oregano do usmażenia kurczaka
  • do 500 g fasoli z puszki - 2 mniejsze puszki
  • 200 g ulubionego sera cheddar
  • 100 g sera mozzarella w kostce
  • 200 g kukurydzy konserwowej - niecała szklanka
  • 1 większa cebula - do około 150 g
  • ewentualne dodatki: świeża papryczka chili; świeża kolendra; pomidorki; śmietana kwaśna; awokado; czerwona cebula

Enchiladas

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Naczynie do zapiekania: Dowolna brytfanka do pieczenia/zapiekania bez przykrywki. Wymiary wewnętrze użytego przeze mnie naczynia miało 21 x 31 cm. 
Zapiekanie: Bez przykrywki. Temperatura 185 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub 175 stopni z termoobiegiem. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników powinno wyjść 12 małych enchiladas lub 8 sporych. Zanim zaczniesz szykować to danie, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Enchilada, 1

Enchilada, 2

Enchilada przepis

Zacznij od zrobienia czerwonego sosu do Enchiladas. W małym rondelku umieść 2 łyżki oliwy lub oleju z awokado oraz 2 łyżki mąki pszennej np. uniwersalnej. Olej z mąką podgrzewaj chwilę, aż zacznie się pienić i powstanie jasna zasmażka (trochę niższa niż średnia moc palnika i bez przykrywki). Od razu dodaj również przyprawy: po płaskiej łyżce chili w proszku, słodkiej papryki i cukru oraz po pół łyżeczki suszonego czosnku, oregano i kminu rzymskiego, czyli kuminu. Mieszając całość drewnianą łyżką zacznij wlewać powoli lekki bulion (warzywny lub drobiowy) albo wodę. Wlewaj płyn cały czas mieszając sos. 

Zredukuj moc palnika i cały czas mieszaj sos, aż zacznie gęstnieć i lekko odparuje. Zazwyczaj trwa to łącznie od 5-10 minut. Na koniec sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy chcesz go lekko posolić lub też dosłodzić. Sos powinien być dość ostry. Rondelek z sosem odstaw do przestudzenia. 

Porada: Sos można przygotować nawet na 1-4 dni wcześniej. Przestudzony należy przełożyć do słoiczka, a następnie zakręcić i odłożyć do lodówki. 

Enchilada, 3

Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 500 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1 cm. Do miski z kawałami mięsa dodaj dowolne, nie za ostre przyprawy. Dałam tylko po pół łyżeczki soli, pieprzu i oregano. Całość wymieszaj dokładnie. 

Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powłoką. Wlej odrobinę oleju roślinnego do smażenia (ilość jest minimalna, dlatego nie dodałam jej do składników). Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka w przyprawach. Mięso smaż około 10 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Gotowe mięso zdejmij z patelni o odstaw do przestudzenia. Tłuszcz i sos po kurczaku zostaw na patelni. 

Porada: Do lodówki odkładasz miskę z surowym mięsem w przyprawach tylko wtedy, gdy całość planujesz szykować dopiero za minimum 2 godziny lub dnia następnego. Można bowiem trzymać mięso w przyprawach przez całą noc np. w szklanym naczyniu pod przykryciem.

Enchilada, 4

Na patelni po kurczaku podsmaż, pokrojoną w kostkę lub w piórka, obraną cebulę. Wystarczy kilka minut na patelni. Cebula ma się tylko zeszklić. 

Przygotuj sobie placki tortilli pszennych lub też kukurydzianych. Ja używam tortilli pszennych, ponieważ bardziej nam smakują, są łatwiej dostępne w sklepie i prostsze do samodzielnego zrobienia. Tortilla pszenna zachowuje również elastyczność i nie ma potrzeby podgrzewania jej w tłuszczu (tak jak to robi się zazwyczaj w przypadku placków kukurydzianych). Przygotowałam 12 placków pszennych o średnicy 20 cm każdy. Można też użyć 6 placków o średnicy 30 cm lub 8 placków o średnicy około 24 cm. 

Każdy placek posmaruj warstwą sosu z chili. Na środku wyłóż porcję kawałków kurczaka oraz po odrobinie zarumienionej cebuli. 

Porada: Jeśli wolisz farsz z mięsa mielonego, to zapraszam do sprawdzenia przepisu na Burrito, w którym znajdziesz przepis na farsz chili con carne. Podana ilość będzie idealna również do przepisu na enchiladas. 
Enchilada, 5

Na porcji kurczaka i cebuli umieść fasolę z puszki (wymieszałam fasolę czarną i czerwoną, ale może być też biała) oraz kukurydzę (oczywiście bez zalewy). Na samym końcu dodaj też mieszankę serów. Polecam zetrzeć wcześniej na małych oczkach 200 gramów sera cheddar oraz 100 gramów mozzarelli w kostce (nie z zalewy). 

Porada: Pamiętaj o tym, by przygotować sobie wcześniej odpowiednią ilość każdego ze składników. Nie dodawaj do tortilli całego sera. Zastaw go nieco na koniec, by posypać nim zawinięte już tortille. 
Enchilada, 6

Każdy placek z farszem zawiń w rulon lub w grubsze tortille "za zakładkę". Gotowe do zapiekania Enchiladas umieszczaj ciasno w foremce do zapiekania (formę warto wcześniej posmarować od środka cienką warstwą oleju). Wymiary wewnętrze użytego przeze mnie naczynia miało 21 x 31 cm. Enchiladas możesz układać jedno na drugim. Ja zapiekałam swoje Enchiladas w dwóch osobnych formach.
Enchilada, 7

Przed umieszczeniem formy (bez przykrywki) w nagrzanym do 185 stopni piekarniku (opcja pieczenia: góra/dół) całość posmaruj resztą sosu (jeśli został) i posyp odłożoną porcją mieszanki serów. Jeśli masz świeżą natkę pietruszki lub kolendrę, to również ją dodaj. 

Porada: Jeśli sos wyszedł mocno ostry lub też nie chcesz wykorzystać całości, to możesz zamknąć go w słoiczku i trzymać w lodówce. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. 
Enchilada, 8

Naczynie z gotowymi do zapiekania enchiladas z kurczakiem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku (temperatura 185 stopni z grzaniem góra/dół). Wybierz środkową półkę i piecz je przez około 20 minut (bez przykrywki). Jeśli chcesz, by tortille i ser zarumieniły się mocniej, to na ostatnie kilka minut ustaw opcję grillowania od góry. Enchiladas udekorowałam przed podaniem natką pietruszki i pomidorkami. Pasują też takie dodatki jak: awokado, czerwona cebula, świeża kolendra lub kwaśna śmietana. Idealne będzie też domowe Guacamole

Enchilada, 9

Enchilada, 10

Enchilada, 11

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (49 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Enchiladas

Enchilada, czyli enchiladas to kolejne danie kuchni meksykańskiej, jakie pokazuję moim Czytelnikom na Blogu. Enchiladas należy do dań tradycyjnych i dobrze wszystkim znanych. Sama nazwa enchilada pochodzi od słowa enchilar, które oznacza nic innego jak „dodać paprykę chili”. Oryginalnie najlepiej jest szykować enchilady z użyciem kukurydzianych tortilli, czyli typowo w stylu meksykańskim. U nas jednak bardziej przyjęły się tortille pszenne i takich też użwam ja w swoim przepisie na enchiladas z kurczakiem. Meksykanie samą tortillę umieszczają przed zwinięciem w rulon w gorącym oleju. Dzięki temu mięknie i jest bardziej elastyczna. Ponieważ sięgamy jednak po tortille pszenne, które są miękkie i elastyczne, to ten zabieg nie jest potrzeby. I tak enchilada z kurczakiem to dość kaloryczne danie. Maczania samych placków oleju byłoby już sporą przesadą. Na enchiladas przepis składa się z sosu do enchiladas oraz do samego enchiladas. U nie jest to zawsze enchilada drobiowa, ale możliwa jest też wersja z mięsem mielonym. Sos enchilada szykuję zawsze, ponieważ wystarczy sam ten sos, by nadać daniu niesamowity smak. Sos enchiladas opisałam bardzo dokładnie, zatem nie będzie problemu z tym, by go zrobić. Na enchilada sos tradycyjny może mieć trochę inny skład, ponieważ jedni dadzą papryczki zielone, a inny czerwone. Nadal będzie to jednak sos do enchiladas. Najważniejsza jest spora ilość papryczki. 

Enchilada

Tak więc aby zrobić super pyszne enchiladas, trzeba na placku tortilli umieścić trochę sosu oraz farsz z serem. Kolejno każda enchilada zawijana jest w rulon, posypywana warstwą sera i umieszczana w naczyniu żaroodpornym. Można układać je jedna na drugą. Zapiekane enchiladas podajemy od razu. Na enchilada przepisy mogą się bardzo między sobą różnic, ponieważ to co dajemy do środka tortilli nie jest jasno sprecyzowane. Farsz jest dowolny. Zazwyczaj enchilada przepis składa się z jakiegoś mięsa, które kroi się w kawałki lub podaje jako mielone. Na enchiladas przepisy mogą być też bezmięsne. Wystarczą same warzywa. Zawsze jednak dajemy sos oraz sporo sera i warzywa. W zależności od tego, co w danym kraju jest popularne, to damy do środka. Mogą to być owoce morze, super pasuje kurczak oraz smażone jajka, czy nawet ziemniaki gotowane i wymieszane z twarogiem i cebulą. Powstaje trochę jakby enchiladas z farszem jak na pierogi ruskie. Dodatki jakie pasują do większości enchiladas to śmietana, set, oliwki, świeża kolendra, więcej chili. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kilka innych przepisów. Będzie to najlepsze chili con carne oraz pyszny rumsztyk wołowy z cebulką. Świetny jest też bryzol oraz bardzo ciekawa zupa, czyli zalewajka. Zachęcam do spróbowania wszystkich propozycji.