Pita

Pita

Najpyszniejsza pita.. najprostszy przepis.. rewelacyjne i mięciutkie chlebki z piekarnika lub z patelni. A do tego można je wypełnić ulubionym farszem. Zobacz jak z kilku składników wyczarować coś wspaniałego!

- prosty przepis na chlebek pita
- w wersji z patelni lub z piekarnika
- tylko kilka podstawowych składników

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 1 godzina 30 minut
Czas prażenia chlebka: 4 minuty
Ilość porcji: 6 chlebków pita

Kaloryczność kcal: 254 w 1 chlebku pita

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
  • 5 gramów drożdży suszonych lub 15 gramów drożdży świeżych
  • 1 niecała szklanka lekko ciepłej wody - 220 ml
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Pita przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do zrobienia chlebków pita przydadzą się: duża patelnia z grubym dnem; piekarnik lub też płyta kuchni kaflowej; wałek i odrobina mąki do podsypywania chlebków. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi sześć sporych chlebków pita.

Pita, 1

Chlebek pita

Ciasto na chlebek pita szykuje się super prosto. Wystarczy umieścić razem wszystkie składniki i wyrobić je na elastyczne i jednolite ciasto.

W jednej misce umieść dwie i pół szklanki mąki pszennej, czyli równo 400 gramów mąki. Możesz użyć mąki tortowej lub też mąki typ. 00 (Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu). 

Wlej niecałą szklankę lekko ciepłej wody, czyli 220 ml wody. Wsyp płaską łyżeczkę suchych drożdży. Będzie to nie więcej niż pięć gramów drożdży. Zamiast suchych drożdży możesz też dodać 15 gramów drożdży świeżych. 

Na koniec jeszcze łyżka delikatnej (nie może być gorzka) oliwy oraz płaska łyżeczka soli. Zamiast oliwy możesz użyć innego oleju roślinnego np. ryżowego lub z pestek winogron. 

Pita, 2

Ciasto wymieszaj a następnie wyrabiaj tak długo, aż drobi się idealnie gładkie. Ciasto jest dość miękkie. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrastania na godzinę lub nawet 90 minut - najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika (temperatura nie wyższa niż 35 stopni - piekarnik wyłączony). W upały miskę połóż na blacie kuchennym w cieniu. Zimą możesz też położyć miskę obok kaloryfera.
Pita, 3

Wyrośnięte ciasto na chlebki pita przełóż na blat obsypany lekko mąką. Ciasto wyrabiaj chwilę a następnie podziel na sześć równych kawałków. Każdy kawałek uformuj w dłoniach na kształt kuli. Zrób to dokładnie, by ciasto było idealnie gładkie. 
Pita, 4

Każdą kulkę ciasta rozwałkuj ostrożnie na na placek o średnicy około 16-18 cm. Placki kładź obok siebie na desce, blacie lub papierze do pieczenia i przykryj ściereczką bawełnianą. Ważne jest to, by placki nie przywarły do deski, ponieważ mają one zachować idealnie rozwałkowany kształt. Placki pod chlebki pita można zostawić do wyrastania na 20-30 minut. 
Pita, 5

Chlebki pita możesz dokończyć szykować na dwa sposoby. Możesz je upiec w piekarniku lub też uprażyć na suchej patelni. Swoje chlebki zazwyczaj prażę na suchej i dobrze nagrzanej patelni. Wybierz niedużą patelnię z grubym dnem. Patelnię nagrzewaj na średniej mocy palnika. Niczym jej nie smaruj. Na nagrzaną patelnię kładź pojedynczo chlebki pita. Po około 1,5 do 2 minut zmień stronę i praż chlebek kolejne 1,5 - 2 minuty. Na chlebku najpierw pojawiają się małe pęcherzyki a po chwili rosną i zaczynają się ze sobą łączyć, aż utworzą kieszeń. W ten sposób upraż po kolei wszystkie chlebki. 

Porada: Mam płytę indukcyjną. Patelnię nagrzewam na mocy 6. Trwa to do pięciu minut. Po umieszczeniu placka na nagrzanej patelni zwiększam moc do 7.5 i na takiej mocy prażę chlebki pita. 
Pita, 6

Pita, 7

Aby przygotować chlebki pita w piekarniku polecam nagrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem lub 210 stopni z pieczeniem góra/dół. Na środkowej półce w piekarniku nagrzewam też czystą i suchą blachę z wyposażenia piekarnika. Na taką nagrzaną blachę bardzo ostrożnie przerzucam gotowe do pieczenia chlebki pita. Na jedno pieczenie kładę trzy chlebki.

Już po chwili chlebki zaczynają puchnąć. W większości zamieniają się w puchate poduszki. Po około 8-10 minutach pieczenia robią się rumiane i są już gotowe do wyjęcia z pieca. Zdejmuję je z blachy i od razu kładę drugą partię placków. Piekę je tak samo, jak pierwsze. Nie piecz chlebków za długo, by nie zrobiły się kruche. Mają być miękkie i puszyste. 

Pita, 8

Ciepłe chlebki pita możesz jeść nawet bez żadnych dodatków. Pita sprawdzają się idealnie do zajadania z różnymi pastami i gęstymi sosami lub też z falafelami. Kieszonki chlebków pita można dowolnie wypełniać np. smażonym kurczakiem i świeżymi warzywami i zajadać ze smakiem. Chlebek pita świetnie się sprawdza podczas szykowania kebabów. Polecam Ci coś wspaniałego, czyli kofta z orientalnymi przyprawami podawana z sosem jogurtowo miętowym oraz świeżym pomidorem. 
Pita, 9

Przestudzone chlebki pita można zawinąć w papier śniadaniowy a następnie w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w chlebaku do dwóch dni. Chlebek pita można tez po upieczeniu zamrozić. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (93 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pita

Pita to po arabsku كماج lub خبز عربي, cyrylica пита, po grecku πίτα, zaś po hebrajsku פִּתָּה lub פיתה oraz po turecku pide. Weług Wikipedii chlebek pita to okrągły, pszenny, płaski placek. Chlebki pita popularne są w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu. Chleb pita najczęściej jada się z gęstymi i pikantnymi sosami. Chlebek pita jest dość podobny do naan. Chlebek naan zawiera jednak w swym składzie jeszcze jogurt naturalny i nie jest otwierany, nie tworzy kieszonki tak jak chlebek pita. Otóż właśnie pita kebab ładnie pęcznieją podczas prażenia lub pieczenia. W ten sposób w środku powstaje kieszonka. Wystarczy otworzyć chlebek pita i naładować do środka to na co ma się ochotę. Pita składa się z bardzo podstawowych składników. Są to oczywiście woda, drożdże oraz mąka i ewentualnie odrobina oliwy z solą.  Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita jadana jest najczęściej w  krajach arabskich i nazywana jest również libańskim, syryjskim lub też arabskim chlebkiem. Pita bardzo dobrze smakuje z wszelkimi sosami, mięsami i warzywami. Jeśli szukasz dobrego sosu, to polecam Ci mój sos jogurtowy ze świeżą miętą. Zapraszam też po super przepis na chleb wiejski

Pita przepisy

Aby pita przepis się udał, bardzo ważne jest to, by użyć mąkę miałką typu tortowa lub mąka do pizzy. Takie mąki mają bardzo dużo glutenu. Dodatkowo należy zachować odpowiednie proporcje wody do mąki. Ciasto nie może być ani zbyt lejące, ale nie może być też zbyt sztywne. Kebab pita ma też mieć czas na to, by drożdże zaczęły pracować. Ja dodaję jeszcze trochę oliwy i koniecznie sól. Chlebek pita przepisy z dodatkami ziół w cieście są ostatnio dość popularne, jednak ja wolę chlebek pita przepis podstawowy i tradycyjny. Nie można zapomnieć o tym, by bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Po wyrastaniu i podzieleniu ciasta na kawałki pod chlebki, niezwykle istotne jest to, by po pierwsze nie podsypywać chlebków zbyt dużą ilością mąki.. ale i nie dawać jej za mało, by placki nie przykleiły się do blatu. Kawałki ciasto powinny być idealnie wyrobione i gładkie. Rozwałkowane na nie za cienkie i równe placki będą pięknie się prażyły lub piekły w piekarniku. Kiepsko wyrobione ciasto oraz zbyt rozciągnięte i zbyt cienkie placki nie utworzą pożądanych kieszonek. W podobnym klimacie jest też mój przepis na langosze, chociaż w przypadku tych placków smażymy je na głębokim tłuszczu. Zapraszam zatem do szykowania ich razem ze mną i smacznego.