Chłodnik pomidorowy
Chłodnik pomidorowy to przepyszna propozycja na delikatny i zdrowy posiłek, który polecam szykować w upalne dni. Mój przepis jest super prosty i uniwersalny. Chłodnik z pomidorów można podać na wiele sposobów.
- zupa bez gotowania
- świetna propozycja na lato
- dużo warzyw oraz pyszne dodatki
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1100 ml chłodnika + dodatki
Kaloryczność kcal: 50 w 100 ml chłodnika
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na chłodnik
- 1 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów
- 1 mała czerwona papryka - około 130 g
- 2 ogórki gruntowe - do 200 g
- 2 ząbki czosnku - około 10 g
- 3 łyżki oliwy np. Gallo Clássico
- 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
- przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku
Składniki na dodatki
- 1 awokado - około 160 g
- 2 ogórki gruntowe - do 200 g
- 3 spore rzodkiewki - około 75 g
- opakowanie fety lub sera sałatkowego - do 200 g
- 4 łyżki oliwy Gallo Clássico
- grzanki z połowy bagietki
- oraz: koperek, listki bazylii, po szczypcie soli i pieprzu
Chłodnik z pomidorów
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml chłodnika pomidorowego bez dodatków. Tak też policzona została kaloryczność chłodnika. Z dodatkami otrzymasz więcej dania, którego kaloryczność również nieco się zwiększy. Wraz z dodatkami wychodzi do sześciu porcji chłodnika (u mnie cztery większe).
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz podać swój chłodnik np. z serem mozzarella lub z prażonymi płatkami migdałów i tofu.


Chłodnik pomidorowy przepis
Do zrobienia pomidorowego chłodnika polecam sięgnąć po mięsiste, dojrzałe pomidory. Najlepsze będą odmiany podłużne. Kilogram pomidorów obierz cienko ze skórki. Obierz też dwa ogórki gruntowe oraz małą, czerwoną paprykę. Ogórki gruntowe są bardzo młode i kruche, więc nie obieram ich bardzo dokładnie. Do obrania pomidorów i papryki używam specjalnej obieraczki, która zdejmuje cienką warstwę skórki. Z papryki usuwam też gniazdo nasienne, zaś z pomidorów twarde miejsce po szypułce. Obierz też dwa ząbki młodego czosnku.
Porada: Jeśli nie masz obieraczki, to sparz pomidory i paprykę wrzątkiem a następnie zdejmij skórkę.

Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój dla wygody na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym zmiksujesz je na gładki krem.

Warzywa zmiksuj na gładko przy pomocy blendera typu żyrafa lub też blendera kielichowego, czy innego malaksera. Do kremu z warzyw wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki z soku z cytryny lub limonki oraz trzy łyżki oliwy np. Gallo Clássico. Dodaj również przyprawy, czyli płaską łyżeczkę soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru oraz szczyptę kminku.
Dokładnie wymieszaj gotowy chłodnik pomidorowy i odłóż do lodówki. Chłódź go minimum jedną godzinę.

W tym czasie przygotuj dodatki do chłodnika. Z dojrzałego awokado usuń pestkę oraz skórę. Miąższ pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm. Obierz i pokrój w taką samą kostkę również ogórki, zaś rzodkiewki tylko umyj i pokrój drobno. Dodaj siekany koperek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ser feta lub ser sałatkowy pokrój w kostkę wielkości około 1 cm. Tak przygotowane dodatki również odłóż do schłodzenia.
Porada: Chłodnik pomidorowy można też podać z innymi dodatkami. Polecam np.
zestaw 1: ser mozzarella, listki mięty, ogórki, papryka, sól, oliwa.
zestaw 2 : podsmażone tofu, pestki dyni, ogórek, rukola, sól, oliwa.
zestaw 3: śmietana lub jogurt, plasterki selera naciowego, prażone płatki migdałów, sól, oliwa.

Bardzo zimny chłodnik podziel na porcje (u mnie cztery duże). Do każdego talerza dodaj też mieszankę schodzonych dodatków, czyli pokrojone warzywa oraz ser feta. Na talerze wyłóż również listki bazylii. Każdą porcję polej oliwą, np. Gallo Clássico i oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Chłodnik pomidorowy polecam podawać z grzankami pszennymi lub bezglutenowymi (w zależności od diety).
Porada: Miłośnikom ostrych smaków polecam dodać jeszcze siekaną cebulę, szczypior lub papryczkę chili.


Wpis zawiera lokowanie produktu.
Wypróbuj też mój przepis na oryginalne, hiszpańskie gazpacho czyli chłodnik z surowych pomidorów.
Smacznego.