Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami to wielki hit każdego lata. Szybki, prosty i pyszny obiad, który zrobisz tylko z kilku składników. Zawsze smakuje i zawsze się udaje. Sam przepis jest niezwykle intuicyjny i uniwersalny. 

- ze świeżych lub mrożonych truskawek
- w przepisie dużo porad oraz zamienników
- posiłek, który możesz podać o każdej porze dnia

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 7 minut
Ilość porcji: około 1300 g = 4 porcje

Kaloryczność kcal: 105 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 250 g suchego makaronu - u mnie Pappardelle
  • 500 g truskawek - świeże lub mrożone
  • 400 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12-18 %
  • 2 płaskie łyżki cukru, miodu lub syropu - 20 g
  • ewentualne dodatki: twaróg, sok z cytryny, pasta waniliowa, listki mięty..

Makaron z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z 250 gramów suchego makaronu pszennego Pappardelle lub Tagliatelle otrzymasz po ugotowaniu około 650 gramów makaronu. Jest to porcja dla czterech osób. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Użyłam zatem jogurtu naturalnego oraz cukru pudru. 

Przed szykowaniem makaronu z truskawkami zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Można bowiem np. zamiast makaronu pszennego użyć makaronu ryżowego lub kukurydzianego, lub też posłodzić owoce miodem albo ulubionym syropem. Sam jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim, śmietaną kwaśną, serkiem mascarpone, czy nawet serkiem waniliowym homogenizowanym.

Makaron z truskawkami, 1

Makaron z truskawkami, 2

Makaron z truskawkami przepis

Na samym początku polecam ugotować makaron. Ja wybrałam makaron Pappardelle ale możesz też sięgnąć po makaron Tagliatelle, Penne, muszelki, czy świderki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 250 gramów suchego makaronu potrzebujesz 2,5 litra wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.

Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron Pappardelle gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub do miski. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi około 650 gramów ugotowanego makaronu. 

Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron ryżowy, kukurydziany lub np. gryczany.

Makaron z truskawkami, 3

W trakcie gotowania makaronu przygotuj truskawki i sos jogurtowy.

Pół kilograma truskawek (lub więcej) umyj, zdejmij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz truskawki mrożone, to najpierw je rozmroź a potem pokrój. Jeśli truskawki nie zachowują kształtu, to możesz też śmiało ugnieść je widelcem na papkę lub nawet zmiksować. Do kawałków truskawek dodałam dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Nie jest to jednak konieczne. 

Porada: Do truskawek w kawałkach można dodać odrobinę jasnego miodu lub też pasty lub esencji z prawdziwą wanilią. Jeśli masz poziomki, to również polecam dołożyć kilka dla smaku. Całość delikatnie wymieszaj. 

Makaron z truskawkami, 4

400 gramów jogurtu naturalnego, to jeden duży kubeczek plastikowy. Jogurt przełóż do większej miseczki i dodaj do niego dwie płaskie łyżki cukru pudru, czyli około 20 gramów cukru. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się cukru z jogurtem.

Porada: Zamiast cukru możesz użyć ulubiony, jasny syrop lub też miód. Możesz też sięgnąć po cukier trzcinowy, czy brzozowy. Zamiast jogurtu polecam użyć śmietanę kwaśną 12 - 18 % lub też jogurt grecki. Sprawdzi się też mieszanka mascarpone + jogurt naturalny oraz jogurty bez laktozy, czy jogurt kokosowy. Jeśli zaś sięgniesz po homogenizowany serek waniliowy lub truskawkowy, to nie dosładzaj go już cukrem lub miodem. 
Makaron z truskawkami, 5

Ugotowany makaron nakładaj na talerze (gorący lub przestudzony). Kolejno wylej słodki jogurt a na jogurt wyłóż pokrojone lub ugniecione widelcem kawałki truskawek. Porcje słodkiego obiadu udekoruj listkami mięty. Całość można też polać lekkim syropem lub np. ziołomiodem malinowym.. pycha!
Makaron z truskawkami, 6

Makaron z truskawkami, 7

Makaron z truskawkami można też wzbogacić przez dodanie odrobiny pokruszonego twarogu lub też podprażonych płatków migdałowych. Polecam spróbować obu wersji.

Jakie jest Twoje ulubione danie z truskawkami na słodko?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (58 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami to kultowe danie na lato. W moim domu wszyscy je uwielbiają i to jest niesamowite, ponieważ za każdym razem rozpływamy się w zachwycie nad tym słodkim obiadkiem. To danie, które można jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy kolację. Zazwyczaj szykuję je późną wiosną i latem i używam świeżych truskawek, jednak makaron z truskawkami można robić przez cały rok. Makaron z truskawkami mrożonymi też będzie super pyszny. Szykujesz go tak samo, z tą tylko różnicą, że truskawki trzeba wcześniej rozmrozić. Jeśli po rozmrożeniu nie zachowały kształtu, to zamiast kroić je na kawałki polecam ugnieść je widelcem. Makaron z truskawkami może być daniem mało lub wysokokalorycznym. Sporo zależy od tego czy dodasz jogurtu naturalnego, czy np. śmietany kwaśnej 18 % lub też słodkiego serka homogenizowanego. W mojej wyważonej wersji jest jogurt naturalny oraz makaron pszenny oraz odrobina cukru. Makaron z truskawkami kcal - podałam w przepisie na podstawie użytych przeze mnie składników. Jeśli więc zdecydujesz się na makaron z truskawkami i śmietaną, to zapewne będzie to już bardziej kaloryczne danie. Zatem u mnie jest to makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym, który wymieszałam dokładnie z cukrem pudrem. Na słodko, pysznie i szybko polecam coś wspaniałego.. zupa owocowa z makaronem. 

Makaron z truskawkami i twarogiem

Makaron z truskawkami za każdym razem może smakować trochę inaczej. Już sama decyzja jakiego makaronu użyjesz wpłynie na jego wygląd i smak. I tak na przykład przepis na makaron z truskawkami na makaronie pszennym będzie już smakował zupełnie inaczej niż makaron z truskawkami z makaronem ryżowym lub gryczanym, czy też kukurydzianym. Nawet sam kształt makaronu wpłynie choćby na wygląd całego dania. Mój makaron z truskawkami przepis z makaronem który najbardziej lubię do tego słodkiego obiadu, czyli makaron Pappardelle lub Tagliatelle. Świetnie też sprawdzi się makaron w kształcie świderek, muszelek itp. Jeśli chcesz, by makaron z truskawkami był bardziej syty, to możesz zawsze dodatkowo wyłożyć na swój talerz dwie łyżki pokuszonego twarogu. Jeśli zatem chcesz wiedzieć jak zrobić makaron z truskawkami, który będzie super pyszny i prosty, to zapraszam po mój bardzo uniwersalny przepis. A przy okazji polecam też kilka innych pyszności z truskawkami na słodko. Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto z truskawkami, które bije rekordy popularności na Blogu. Ze słodkości będzie też wspaniała tarta z truskawkami, z którą poradzą sobie nawet początkujący cukiernicy. Na śniadanie polecam szykować pachnące i mięciutkie placki z truskawkami. Koniecznie jeszcze muszę wspomnieć o daniach obiadowych na słodko. Będą to z pewnością pierogi z truskawkami oraz knedle z truskawkami. Zapraszam!