Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa porowa

Zupa porowa

Bardzo prosta i super pyszna zupa porowa, to moja propozycja na zupę, którą polecam podać na pierwsze danie. Mój przepis jest sprawdzony a sama zupa niezwykle kremowa i cudownie smaczna. Idealna dla każdego!

- szybka zupa krem
- idealna na co dzień i nie tylko
- tylko tanie i łatwo dostępne składniki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 30 minut
Liczba porcji: 1800 ml zupy

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 3 duże pory - po "obraniu" do 600 g
  • mały kawałek selera korzeniowego - do 100 g
  • 1 mała marchewka - do 100 g
  • 1 korzeń pietruszki - 200 g
  • 3 średnie ziemniaki - 350 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 szklanki bulionu lub wody - 750 ml
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej

Zupa krem z pora

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Do ugotowania zupy porowej polecam użyć garnek o pojemności minimum 3 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml kremowej zupy z pora.

Zupa porowa, 1

Zupa porowa

Na początku polecam przygotować sobie wszystkie warzywa i pozostałe składniki, by o żadnym potem nie zapomnieć. 

Odetnij koniec z korzeniem oraz część z rozwidlającymi się liśćmi a następnie zdejmij tez pierwszą, ciemną warstwę. Umyj dokładnie gotowe do krojenia pory i osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki. 

Zupa porowa, 2

Krem z porów szykuję w jednym garnku, więc i pory podsmażam w garnku na maśle i oliwie. 

W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy).

Zupa porowa, 3

Do garnka dodaj pory i podsmażaj je około siedem minut na średniej mocy palnika. Garnka nie przykrywam przykrywką a pory mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. 

Po siedmiu minutach dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty. 
Zupa porowa, 4

W trakcie podsmażania pora lub też wcześniej, przygotuj sobie pozostałe warzywa. Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę umyj i obierz a następnie pokrój w kostkę. 
Zupa porowa, 5

Do garnka z porem i czosnkiem wlej kolejno trzy szklanki wody lub też domowego bulionu warzywnego (w wersji dla osób, które jadają mięso, polecam bulion drobiowy lub trzy szklanki odlane z rosołu). 

Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotuj ją przez 20 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. 
Zupa porowa, 6

Ja nie dolewałam więcej bulionu. Jeśli jednak widzisz, że zupa jest za gęsta (odparowało za dużo wody), to dodaj jeszcze pół szklanki bulionu. 

Do zupy dodaj przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; jedną płaską łyżeczkę cukru; pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz sporą szczypta gałki muszkatołowej. Wlej też trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość zamieszaj i wyłącz.
Zupa porowa, 7

Gotową zupę zmiksuj na gładko. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. Po zmiksowaniu wlej też 1/3 szklanki mleka. Mleko wlewaj powoli do zupy, którą cały czas mieszasz w garnku. Zupę mieszasz po to, by nie zwarzyć mleka. 
Zupa porowa, 8

W tym momencie oceń najpierw samą konsystencję zupy. Jeśli chcesz, by była rzadsza, to wlej więcej mleka lub bulionu. Sprawdź też smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub też może pieprzu lub gałki. Moja zupa krem z pora była idealna, więc nie dodawałam więcej przypraw.

Jeśli jednak lubisz ostrzejszy smak zupy, ale niekoniecznie przez dodanie większej ilości pieprzu, to odrobina mielonego imbiru będzie się cudownie komponowała się z tym kremem. 

Jeśli zaś nie przeszkadza Ci to, że zupa będzie bardziej tłusta i nabiałowa, to zamiast mleka możesz też dodać do niej śmietankę 30 % lub też kilka łyżek serka mascarpone. 
Zupa porowa, 9

Zupa porowa świetnie smakuje podana z domowymi grzankami i świeżo siekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dobrymi dodatkami będą też: groszek ptysiowy, prażona cebulka..

Jaka jest Twoja ulubiona zupa krem?
Smacznego.  
Średnia 4.8 / 5 (3420 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa porowa

Bardzo lubię gotować zupy. Najwięcej zup szykuję w okresie od jesieni do wiosny. Potrzebujemy wówczas solidnej dawki energii. Zupy są sycące, rozgrzewające i dostarczają nam mnóstwo witamin. Kiedyś zupy krem szykowałam wyłącznie dla moich Synów, gdy byli jeszcze mali. Z czasem bardzo to się zmieniło. Krem z pora, czy też np. krem z dyni stały się niezwykle popularne w restauracjach oraz w naszych domach. Zupa z pora po zmiksowaniu na gładko, czy też każda inna zupa kremowa zostały w jakiś sposób uznane za zupy bardziej wyjątkowe, niż te klasyczne. Krem z brokuła stał się hitem na przyjęciach, zaś krem z cukinii zaczął się pojawiać w każdej lepszej restauracji. Moja pyszna zupa porowa krem to już kolejna propozycja na kremową i pyszną zupę. Taka zupa z porów i innych warzyw będzie idealna na pierwsze danie. Zupa z pora jest delikatna i bardzo uniwersalna. Można ją podać zarówno bez okazji, jak i na specjalny obiad, gdy zapraszamy rodzinę lub znajomych. Zachęcam też do spróbowania czegoś równie pysznego. Kuchnia staropolska może się pochwalić wieloma pysznymi przepisami. A wśród nich również bigos tradycyjny, najlepszy. Zobacz też przepis na kapuśniak

Zupa krem z pora

Moja zupa krem z pora bazuje na bulionie warzywnym lub też drobiowym. Zazwyczaj gotuję wcześniej więcej bulionu i dzielę go na porcje do innych zup. Jeśli moja zupa krem z pora gotowana jest na bulionie warzywnym, to będzie to zupa idealna dla osób, które unikają lub nie mogą jeść mięsa. Krem z pora gotowany na bulionie drobiowych będzie już miał smak umami. Zupa z porów powinna posmakować i dzieciom i dorosłym. Można na koniec dodać jeszcze śmietanki, by zupa porowa krem była jeszcze gładsza i bardziej maślana. Aby zupa krem z pora była gęstsza zazwyczaj gotuję ją z ziemniakami. Taka zupa porowa z ziemniakami jest pyszna. Zupę porową gotuję na jasnych warzywach. Tylko marchew dodaję, by nadać jej odrobiny więcej słodyczy. Zupa porowa to też bardzo prosta zupa, zatem polecam ją każdemu. Jeśli chcesz poznać więcej przepisów na pyszne zupy, to zapraszam do śledzenia przepisów na moim Blogu Kulinarnym. Znajdziesz u mnie zarówno zupy krem, jak i klasyczne zupy, których nie miksujemy. W mojej bazie znajdziesz zupy bardzo tradycyjne oraz takie, jakie gotuje się na różne Święta. Znajdziesz też zupy, które są bardzo popularne w innych kulturach. Zapraszam i zachęcam do gotowania.