Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado z dodatkiem melona to jeden z najlepszych przepisów, jakie warto przygotować w upalne dni. Jest orzeźwiający, pobudzający, piękny i niezwykle pyszny!

- idealny chłodnik na upały
- rewelacyjny pomysł na użycie awokado
- bardzo dokładny opis wykonania i dużo porad

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: około 1800 g chłodnika

Kaloryczność kcal: 115 w 100 g chłodnika
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 5 dojrzałych awokado - około 1250 g
  • 2 soczyste limonki - świeży sok
  • 1 ogórek gruntowy - do 120 g
  • mały melon - najlepiej Galia - do 700 g
  • mała cebula - około 100 g
  • 5 rzodkiewek - około 70 g
  • 160 g wędzonego na zimno łososia
  • gałązka świeżego koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek - 30 g
  • płaska łyżeczka soli i spora szczypta pieprzu

Chłodnik z awokado

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chłodnika z awokado i melona polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 gramów chłodnika z awokado. Będzie to pięć średniej wielkości porcji. 

Chłodnik z awokado, 1

Chłodnik z awokado, 2

Chłodnik z awokado przepis

Aby zrobić ten pyszny chłodnik sięgnij po dowolne, dojrzałe awokado. U mnie były to trzy sztuki awokado Hass oraz dwa większe, zielone awokado. Awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Każdą sztukę rozdziel na dwie połówki. Usuń pestki a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misce lub w kielichu blendera. Tym razem wyszło mi około 860 gramów miąższu z awokado. 

Dwie, jak najświeższe i soczyste limonki umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich cały sok. Dodaj go do naczynia z kawałkami awokado. Całość bardzo dokładnie zmiksuj na idealnie gładki krem. Ja użyłam próżniowego blendera kielichowego, ale możesz też sięgnąć po blender ręczny typu żyrafa. 

Chłodnik z awokado, 3

Niedużego, ale dojrzałego już melona umyj pod zimną, bieżącą wodą. Wybrałam melon Galia o wadze około 700 gramów. To według mnie najlepsza odmiana melona do chłodnika z awokado. Jest to jeden z mniejszych melonów o zielonkawym, soczystym i bardzo orzeźwiającym miąższu. Zazwyczaj melona najpierw kroję na pół. Łyżeczką usuwam wodniste gniazdo nasienne, a następnie obieram melona z grubej skóry aż do miękkiego miąższu. Wyszło mi tak około 380 gramów melona, którego pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do naczynia ze zmiksowanym już awokado.

Średniej wielkości ogórka umyj, obierz cienko ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do miski/kielicha z pozostałymi składnikami. Tak samo przygotuj małą cebulkę. Użyłam tym razem cebulki dymki, którą pozbawiłam wcześniej szczypiorku. Była jednak za mała, więc skroiłam jeszcze jedną sztukę. Poszatkowane cebulki dodaj do naczynia z gładkim awokado, melonem i ogórkiem. 

Porada: Można użyć dowolnej cebuli. Bardzo dobrze sprawdzi się tu mała cebula cukrowa lub czosnkowa. Jeśli chcesz całkowicie pominąć melona w składnikach, to daj w zamian więcej ogórków oraz mały ząbek czosnku i szczyptę cukru.
Chłodnik z awokado, 4

Wsyp jeszcze płaską łyżeczkę soli i ponownie sięgnij po blender. W dobrej jakości belnderze kielichowym w niecałą minutę otrzymasz idealnie gładki chłodnik z awokado. Chłodnik przełóż do naczynia, w którym będzie Ci wygodnie trzymać go w lodówce. Jest on już prawie gotowy, ale przed podaniem należy go jeszcze schłodzić w lodówce przez przynajmniej dwie godziny. Dopiero po schłodzeniu sprawdź jego smak i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej soli lub soku z limonki. 

Porada: Chłodnik można zmiksować z rozdrobnionymi kostkami lodu. Znacznie szybciej się schłodzi. Będzie jednak rzadszy. Można też dodać do niego kilka łyżek kremowego jogurtu greckiego lub też serka mascarpone. Z pewnością trzeba będzie wówczas jeszcze nieco go dosolić. 
Chłodnik z awokado, 5

Zimny chłodnik z awokado rozdziej na kilka mniejszych porcji. Do każdej miseczki dodaj po plasterku wędzonego na zimno łososia. Umyte rzodkiewki (trzymane w lodówce, by były schłodzone) pokrój w plasterki lub w kostkę i również umieść w miskach z porcjami chłodnika. Do tego jeszcze chlust dobrej jakości oliwy oraz siekany koperek (lub listki mięty) i świeżo mielony czarny pieprz. 

Porada: Jeśli mam ochotę na jeszcze bogatszą wersję tego pysznego chłodnika, to dodaję na wierzch porcji pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę lub odrobinę sera pleśniowego. 
Chłodnik z awokado, 6

Chłodnik z awokado, 7

Chłodnik z awokado zawsze podawaj mocno schłodzony np. z grzankami pszennymi lub bezglutenowymi (w zależności od diety). 

Przepis na ten egzotyczny chłodnik z awokado pochodzi z książki "Czas na Portugalię", która od 24 czerwca dostępna jest w sieci sklepów Biedronka. Oferta ważna do 10.07 lub do wyczerpania zapasów. Wśród przepisów na dania kuchni portugalskiej znajdziesz zarówno pyszne śniadania, kolorowe przekąski, obiady w klimacie śródziemnomorskim oraz kuszące desery. Książka jest świetna i zawiera aż 120 bardzo ciekawych i przystępnie opisanych przepisów. Naprawdę warto po nią sięgnąć. 

Wpis powstał we współpracy z siecią sklepów Biedronka. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (77 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chłodnik z awokado

Muszę przyznać, że w moim domu rzadko robiło się chłodniki. Czasem miałam okazję zjeść coś podobnego do chłodnika, jednak dopiero, gdy sama miałam już swoje dzieci, to zaczęłam szykować chłodniki. Na początku najpopularniejsza była zupa owocowa, którą można podawać i na ciepło i na zimno. Oczywiście najważniejszy i najpopularniejszy jest chłodnik litewski o piękny buraczkowym kolorze. Bardzo dobry i naprawdę wart spróbowania jest też bardzo lubiany przez nas ostatnio chłodnik ogórkowy, który podaję z młodymi ziemniakami oraz jajkami na twardo. Ostatnio nawet kilka osób pytało mnie w komentarzach kiedy pojawią się nowe przepisy na chłodniki, ponieważ na stronie są tylko trzy. Przyznam, że nie miałam w planach szykować chlodnik z awokado, jednak nadarzyła się idealna okazja, by go jednak zrobić. W moje ręce trafiła fantastyczna książka wydana przez sieć sklepów Biedronka. Pozycja "Czas na Portugalię" to już moja druga książka z tej serii. Pierwsza dotyczy kuchni greckiej, z której piekłam chleb z oliwkami. Bardzo gorąco polecam ten przepis. 

Chłodnik z awokado i ogórka

Jak sama nazwa wskazuje chłodnik to rodzaj "zupy" którą podajemy na zimno. Zazwyczaj nie gotujemy do niej składników, a raczej miksujemy je w większości na idealnie gładki krem. Ponieważ bardzo w naszym domu lubimy awokado, to miałam ogromną ochotę na wypróbowanie przepisu na chłodnik z awokado w wersji po Portugalsku, czyli z melonem i jadalną dekoracją z łososia wędzonego na zimno. Sama robię zazwyczaj chłodnik z awokado z ogórkiem, cebulą oraz odrobiną czosnku. Nie dawałam jeszcze miąższu z melona, ale samo to połączenie widzę jak najbardziej i już po przeczytaniu składników, wiedziałam, ze to będzie super pyszny przepis na chłodnik z awokado i melonem. Chłodnik z awokado wychodzi niesamowicie gładki i po schłodzeniu smakuje rewelacyjnie. Tutaj każdy składnik jest ważny i każdy składnik dodaje od siebie jakąś niepowtarzalną nutę. Połączenie awokado i melona jest fantastyczne i chłodnik z awokado smakuje lekko owocowo i niesamowicie świeżo. Bardzo gorąco polecam ten przepis i życzę smacznego.