Chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado z dodatkiem melona to jeden z najlepszych przepisów, jakie warto przygotować w upalne dni. Jest orzeźwiający, pobudzający, piękny i niezwykle pyszny!
- idealny chłodnik na upały
- rewelacyjny pomysł na użycie awokado
- bardzo dokładny opis wykonania i dużo porad
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: około 1800 g chłodnika
Kaloryczność kcal: 115 w 100 g chłodnika
Dieta: bezglutenowa
- 5 dojrzałych awokado - około 1250 g
- 2 soczyste limonki - świeży sok
- 1 ogórek gruntowy - do 120 g
- mały melon - najlepiej Galia - do 700 g
- mała cebula - około 100 g
- 5 rzodkiewek - około 70 g
- 160 g wędzonego na zimno łososia
- gałązka świeżego koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek - 30 g
- płaska łyżeczka soli i spora szczypta pieprzu
Chłodnik z awokado
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chłodnika z awokado i melona polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 gramów chłodnika z awokado. Będzie to pięć średniej wielkości porcji.


Chłodnik z awokado przepis
Aby zrobić ten pyszny chłodnik sięgnij po dowolne, dojrzałe awokado. U mnie były to trzy sztuki awokado Hass oraz dwa większe, zielone awokado. Awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Każdą sztukę rozdziel na dwie połówki. Usuń pestki a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misce lub w kielichu blendera. Tym razem wyszło mi około 860 gramów miąższu z awokado.
Dwie, jak najświeższe i soczyste limonki umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich cały sok. Dodaj go do naczynia z kawałkami awokado. Całość bardzo dokładnie zmiksuj na idealnie gładki krem. Ja użyłam próżniowego blendera kielichowego, ale możesz też sięgnąć po blender ręczny typu żyrafa.

Niedużego, ale dojrzałego już melona umyj pod zimną, bieżącą wodą. Wybrałam melon Galia o wadze około 700 gramów. To według mnie najlepsza odmiana melona do chłodnika z awokado. Jest to jeden z mniejszych melonów o zielonkawym, soczystym i bardzo orzeźwiającym miąższu. Zazwyczaj melona najpierw kroję na pół. Łyżeczką usuwam wodniste gniazdo nasienne, a następnie obieram melona z grubej skóry aż do miękkiego miąższu. Wyszło mi tak około 380 gramów melona, którego pokroiłam na mniejsze kawałki i dodałam do naczynia ze zmiksowanym już awokado.
Średniej wielkości ogórka umyj, obierz cienko ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i dorzuć do miski/kielicha z pozostałymi składnikami. Tak samo przygotuj małą cebulkę. Użyłam tym razem cebulki dymki, którą pozbawiłam wcześniej szczypiorku. Była jednak za mała, więc skroiłam jeszcze jedną sztukę. Poszatkowane cebulki dodaj do naczynia z gładkim awokado, melonem i ogórkiem.
Porada: Można użyć dowolnej cebuli. Bardzo dobrze sprawdzi się tu mała cebula cukrowa lub czosnkowa. Jeśli chcesz całkowicie pominąć melona w składnikach, to daj w zamian więcej ogórków oraz mały ząbek czosnku i szczyptę cukru.

Wsyp jeszcze płaską łyżeczkę soli i ponownie sięgnij po blender. W dobrej jakości belnderze kielichowym w niecałą minutę otrzymasz idealnie gładki chłodnik z awokado. Chłodnik przełóż do naczynia, w którym będzie Ci wygodnie trzymać go w lodówce. Jest on już prawie gotowy, ale przed podaniem należy go jeszcze schłodzić w lodówce przez przynajmniej dwie godziny. Dopiero po schłodzeniu sprawdź jego smak i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej soli lub soku z limonki.
Porada: Chłodnik można zmiksować z rozdrobnionymi kostkami lodu. Znacznie szybciej się schłodzi. Będzie jednak rzadszy. Można też dodać do niego kilka łyżek kremowego jogurtu greckiego lub też serka mascarpone. Z pewnością trzeba będzie wówczas jeszcze nieco go dosolić.

Zimny chłodnik z awokado rozdziej na kilka mniejszych porcji. Do każdej miseczki dodaj po plasterku wędzonego na zimno łososia. Umyte rzodkiewki (trzymane w lodówce, by były schłodzone) pokrój w plasterki lub w kostkę i również umieść w miskach z porcjami chłodnika. Do tego jeszcze chlust dobrej jakości oliwy oraz siekany koperek (lub listki mięty) i świeżo mielony czarny pieprz.
Porada: Jeśli mam ochotę na jeszcze bogatszą wersję tego pysznego chłodnika, to dodaję na wierzch porcji pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę lub odrobinę sera pleśniowego.


Chłodnik z awokado zawsze podawaj mocno schłodzony np. z grzankami pszennymi lub bezglutenowymi (w zależności od diety).
Przepis na ten egzotyczny chłodnik z awokado pochodzi z książki "Czas na Portugalię", która od 24 czerwca dostępna jest w sieci sklepów Biedronka. Oferta ważna do 10.07 lub do wyczerpania zapasów. Wśród przepisów na dania kuchni portugalskiej znajdziesz zarówno pyszne śniadania, kolorowe przekąski, obiady w klimacie śródziemnomorskim oraz kuszące desery. Książka jest świetna i zawiera aż 120 bardzo ciekawych i przystępnie opisanych przepisów. Naprawdę warto po nią sięgnąć.
Wypróbuj też mój przepis na doskonałe gazpacho czyli chłodnik z pomidorów.
Smacznego.
Wpis powstał we współpracy z siecią sklepów Biedronka.