Lemoniada
Cudownie pyszna i bardzo orzeźwiająca lemoniada cytrynowo pomarańczowa. To mój sprawdzony i zdecydowanie najlepszy przepis na domową lemoniadę, którą szykuję z wielkim pietyzmem. Jest wspaniała, więc polecam!
- najlepsza lemoniada na wszystkie imprezy
- sprawdzony przepis na domową lemoniadę
- lemoniada z dodatkiem domowego syropu z mięty
Czas przygotowania: 10 minut
Czas szykowania syropu: 7 minut
Liczba porcji: 1500 ml lemoniady + lód
Kaloryczność kcal: 25 w 100 ml lemoniady bez lodu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 3 duże cytryny
- 2 duże pomarańcze
- 1 limonka
- 4 łyżki cukru
- 4 gałązki mięty
- litr wody i kostki lodu
Lemoniada przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cytrusy ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 ml mocnej lemoniady bez dodatku lodu. Z lodem będzie jej znacznie więcej. Można ją jeszcze śmiało rozcieńczyć z wodą.
Lemoniada cytrynowa
Zacznę od mięty. Mam bardzo dużo mięty w domowym ogródku. Kto hoduje miętę, ten wie, że ona rośnie gdzie chce i nie ma najmniejszego problemu z ekspansją na cały ogród :) Do lemoniady lubię przygotować domowy syrop miętowy. Trzy spośród czterech gałązek mięty umieść na małej i suchej patelni. Wlej też 7 łyżek wody i wsyp 4 łyżki cukru.
Porada: Użyłam tym razem cukier zwykły, ale możesz też użyć cukier trzcinowy. Jeśli lubisz czuć w lemoniadzie mocny smak mięty, to dodaj więcej gałązek lub same listki. Polecam też dodać kawałek gałązki rozmarynu.. jest świetny do lemoniady. Dobrze sprawdzi się też kardamon lekko rozbity w moździerzu lub też kawałek korzenia imbiru.
Ustaw małą moc palnika i obserwuj jak woda zaczyna się gotować a cukier rozpuszczać. Po chwili całość zamienia się w lepki i zielonkawy syrop. Mięta puszcza sok i w kilka minut masz już gotowy syrop miętowy do lemoniady. Taki syrop zrobisz w 5-10 minut. Odcedź go przez sitko a miętę zachowaj. Możesz ją śmiało dodać do dzbanka z lemoniadą.
Porada: Robienie syropu miętowego nie jest konieczne. Możesz zdjąć świeże listki mięty z gałązek a następnie lekko rozbić je w moździerzu lub już w dzbanku z plasterkami cytrusów. Polecam jednak szykowanie syropu. Smak lemoniady jest jeszcze lepszy :)
Syrop jest gotowy, więc pora na sok z cytrusów. Z większości należy wycisnąć sok. Resztę będziesz kroić w plasterki i umieszczać w dzbanku na lemoniadę. Dwie cytryny oraz jedną dużą pomarańczę (u mnie dwie małe) umyj dokładnie i przekrój na pół.
Wyciśnij sok z połówek cytrusów i zlej do naczynia. Możesz użyć ręcznej wyciskarki lub wygodniejszej i efektywniejszej wyciskarki elektrycznej. Powinno Ci powstać około 400 ml soku. Jeśli soku jest za mało, to wyciśnij jeszcze jedną cytrynę.
Pozostałe cytrusy należy bardzo dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Użyłam jednej limonki, jednej pomarańczy i jednej cytryny. Cytrusy pokrój w pasterki i umieść w dużym dzbanku na lemoniadę.
Do dzbanka wlej też syrop miętowy, sok wyciśnięty z cytrusów oraz litr (cztery szklanki) zimnej wody. Może to być też woda gazowana. Ja używam wody mineralnej niegazowanej. Jeśli mam w domu, to uwielbiam używać wysokomineralizowanej, naturalnej wody mineralnej Staropolanka. To lekko gazowana woda.. pyszna.
Dodaj też listki mięty zdjęte z czwartej gałązki mięty. Zamieszaj lemoniadę. Do szklanek dodaj po kilka kostek lodu i wlej porcję lemoniady. Domowa lemoniada jest już gotowa do picia.
Lemoniada może być po zrobieniu odłożona do lodówki śmiało na kilka godzin. Można ją jeszcze rozcieńczać z wodą, ponieważ ma mocny, intensywny smak. Jeśli wolisz słodsze napoje, to możesz ją śmiało dosłodzić cukrem lub miodem. Nawet po wypiciu całej lemoniady wlewam zawsze samą wodę do dzbanka. Przy tak ogromnej ilości plasterków cytrusów woda będzie miała przyjemny smak z nutą cytrynową.
Jaka jest Wasza ulubiona domowa lemoniada? A może jest to lemoniada truskawkowa?
Udanego orzeźwienia!
p.s. Dla dorosłych polecam mój przepis mrożona kawa. Do wyboru w wersja klasyczna, z mlekiem, z lodami lub z bitą śmietaną.