Zupa meksykańska
Super pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska. To mój ulubiony przepis na tak szybką do zrobienia zupę z mięsem mielonym. Jest idealna na chłodniejsze dni. Możesz ją zrobić w wersji łagodnej lub też na ostro.
- super zupa bez bulionu
- świetne danie jednogarnkowe
- gotowana na mielonej wołowinie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania zupy: 50 minut
Liczba porcji: 2500 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
95 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g wołowiny - np. łopatka lub porcje na gulasz
- 1 duża cebula - 220 g
- 1 średnia marchew - 140 g
- 1 mała pietruszka - 100 g
- 3 średnie ziemniaki (można pominąć)
- 4 ząbki czosnku
- fasola czerwona z puszki - 400 g (waga z zalewą)
- kukurydza z puszki - 400 g (waga z zalewą)
- pomidory w puszce - 400 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek delikatnej oliwy
- 4 szklanki wody lub bulionu
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry mielonej i oregano
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania.
Do ugotowania zupy meksykańskiej polecam garnek o pojemności minimum 3 l.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2500 ml zupy meksykańskiej.
To mój ulubiony przepis na zupę meksykańską. Uwielbiam takie zupy, ponieważ są proste i szybkie do zrobienia.. a przy tym niezwykle sycące i pyszne. Zarezerwuj sobie godzinkę na to by ją zrobić, warto!
Zupa meksykańska przepis
Zupa bazuje na mięsie mielonym. Ja użyłam kawałka łopatki i kawałka szynki wołowej o łącznej wadze 500 gramów. Oba kawałki oczyściłam z ewentualnych grubszych włókien i zmieliłam na średnich oczkach.
Porada: Można też użyć chudego mięsa wieprzowego lub mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Świetna będzie też cielęcina.
Zupę meksykańską szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażam w garnku.
Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej cztery łyżki oliwy (piątą łyżkę zostaw na podsmażenie mięsa). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.
Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obieram cztery większe ząbki czosnku i kroję je na mniejsze kawałki. Dodaję do cebuli i całość podsmażam jeszcze minutę. Przez cały proces podsmażania cebuli a potem cebuli z czosnkiem, nie przykrywam garnka przykrywką. Mieszam też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki.
Do cebuli z czosnkiem dodaj też obrane i starte na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Porada: Jeśli dodajesz do zupy ziemniaki, to umieść je w garnku razem z innymi warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, nie większą niż 1 cm. Całość smaż/duś pod przykryciem przez 10 minut na małej mocy palnika. Jeśli objawiasz się, że ziemniaki nie ugotują się w kwaśniejszej zupie, to możesz je ugotować oddzielnie w rondelku z osoloną wodą i dodać do zupy na samym końcu, czyli przed wyłączeniem zupy.
Całą zawartość garnka przełóż na chwilę do osobnej miski. Garnka nie myj a tylko wlej do niego łyżkę oliwy. Ustaw średnią moc palnika i wrzuć zmielone mięso. Do mięsa dodaj wszystkie przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli i cukru oraz po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano.
Mięso podsmażaj tak 10 minut, ciągle mieszając je w garnku przy pomocy drewnianej łyżki.
Do garnka z podsmażonym mięsem dodaj odłożone wcześniej podsmażone warzywa, puszkę pomidorów oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Do garnka wlej również cztery szklanki wody. Jeśli do zupy zostały dodane ziemniaki, to możesz dodać o jedną szklankę więcej wody, by zupa nie była za gęsta.
Na koniec dodaj również kukurydzę z puszki bez zalewy oraz czerwoną fasolę. Ja nie dodaję zalewy z fasoli, ale można to zrobić. Po odlaniu zalewy z kukurydzy wyszło mi 200 gramów kukurydzy. Otrzymałam ostatecznie tyle samo fasoli, czyli 200 gramów (bez zalewy).
Porada: Możesz też użyć dowolnej innej fasoli z puszki. Zamiast wody możesz też użyć bulionu warzywnego lub wołowego.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zupy. Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez ostatnie 20 minut. Na koniec sprawdź smak zupy. Być może wolisz ostrzejszą wersję zupy meksykańskiej i zapragniesz dodać do niej np. więcej chili.
Zupa meksykańska świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Przed podaniem można ją udekorować siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Bardzo dobra będzie też posypana tartym parmezanem.
Z kuchni meksykańskiej polecam doskonałe tacos, quesadilla czy burrito. Jest w czym wybierać :)
Smacznego!