Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa rybna

Zupa rybna

Zupa rybna to pyszna, bardzo prosta do zrobienia i zdrowa propozycja na zupę, którą można gotować przez cały rok. Przepis przyda się szczególnie w okresie świątecznym.

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: około 2300 ml zupy

Kaloryczność kcal: 56 w 100 ml zupy [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 600 g filetów rybnych bez skóry np. dorsz lub sandacz
  • 800 ml wody - trochę ponad 3 szklanki
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 400 g
  • 100 g czerwonej cebuli - 1 mała
  • 100 g selera naciowego - 2 łodygi
  • 10 cm środkowej części pora - około 80 g
  • 150 g marchewki - 1 duża sztuka
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • natka pietruszki lub kolendra
  • przyprawy i zioła: 2 listki laurowe; pół łyżeczki soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie kminu i chili w płatkach

Zupa rybna
Zupa rybna, 1

Krok 1: Dodaj przyprawy do ryby

Do zupy rybnej polecam wybrać świeże lub mrożone filety (najlepiej jasnej) ryby. Ja zazwyczaj kupuję filety świeże z dorsza lub sandacza bez skóry. Idealne będą również, zarówno świeże jak i mrożone: morszczuk lub mintaj.

Jeśli masz świeżą rybę, to wystarczy ją szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym (ewentualnie usunąć ostatnie ości) i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprósz z obu stron przyprawami. Wykorzystaj łącznie: pół łyżeczki soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; po szczypcie kminu i chili w płatkach (u mnie Gochugaru). Kawałki ryby odłóż do miski. Możesz ją obłożyć przyprawami nawet dzień wcześniej. Kawałki ryby trzymaj wówczas w lodówce pod przykryciem. 

Porada: Jeśli masz rybę mrożoną, to koniecznie wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i poczekaj, aż się naturalnie rozmrozi. Możesz przyspieszyć ten proces płucząc filety w zlewie. Woda ma być zimna, bieżąca. Glazura zejdzie z ryby. Ryba będzie gotowa do użycia, gdy zrobi się elastyczna. Taką rybę przed osuszaniem na ręczniku delikatnie odciskam dłońmi z nadmiaru wody. Dalej postępuj tak samo, jak w przypadku świeżej ryby.

Dodaj przyprawy do ryby

Krok 2: Pokrój i smaż warzywa

Do sporego garnka z grubym dnem wlej dwie łyżki ulubionej oliwy oraz dodaj dwie łyżki masła klarowanego. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Łodygi selera naciowego również pokrój na plasterki. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i pokrój np. w piórka. z pora również zdejmij pierwszą warstwę i pokrój go w cieniutkie krążki lub poszatkuj.

Ustaw wyższą niż średnia moc palnika i smaż warzywa bez przykrywki przesz około 10 minut. Co parę minut zamieszaj w garnku.  

Porada: Cebule czerwoną można zamienić na małe cebulki szalotki. Selera naciowego można pominąć lub zamienić na korzeń pietruszki. 

Pokrój i smaż warzywa

Krok 3: Dodaj czosnek i pomidory

Po tym czasie cztery ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę i dodaj do garnka. Zamieszaj całość i smaż dwie minuty. Po chwili dodaj puszkę siekanych/krojonych pomidorów oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dwa listki laurowe. Zawartość garnka wymieszaj i smaż kolejne 10 minut, bez przykrywki. 

Porada: Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi, mięsistymi pomidorami o wadze łącznej 500 gramów. Przed posiekaniem i dodaniem ich do garnka należy obrać je ze skórki (lub sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) i wyciąć twardą szypułkę. 

Dodaj czosnek i pomidory

Krok 4: Wlej wodę i gotuj zupę

Do garnka wlej około 800 ml wody. Garnek przykryj przykrywką i gotuj zupę przez następne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą idealnie miękkie. 

Porada: Nie jest to konieczne, ale jeśli masz bulion warzywny, to możesz go użyć zamiast zwykłej wody.  

Wlej wodę i gotuj zupę

Krok 5: Dodaj rybę i limonkę

Po tym czasie w garnku umieść przygotowane wcześniej kawałki ryby z przyprawami. Zagotuj zupę rybną, a następnie zredukuj moc palnika, do takiej, by tylko lekko mrugała i gotuj ją około 10 minut (pod przykrywką). Tyle wystarczy, by ryba się ugotowała. Na koniec wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Delikatnie wymieszaj zupę i sprawdź jej smak. Ja już nie doprawiam zupy, ale możesz to zrobić i dodać np. więcej soli, chili lub pieprzu. 

Porada: Aby zupa wyszła słodsza i paprykowa, można dosypać nieco słodkiej papryki.  

Dodaj rybę i limonkę

Krok 6: Dodaj zioła i podawaj

Przed samym podaniem posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę i dodaj ją na talerze z zupą rybną. 

Dodaj zioła i podawaj

Zupa rybna, 8

Zupa rybna najsmaczniejsza jest od razu po ugotowaniu. Podaję ją zazwyczaj z kromką świeżego pieczywa. Ponieważ jest to gęsta zupa, to nie podaję jej z makaronem. Jeśli jednak lubisz zupy z makaronem, to ta wersja zupy rybnej będzie idealnie pasować do osobno ugotowanych kluseczek. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (626 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zupa rybna

Gotowanie zupy rybnej dla wielu może być wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Przede wszystkim zupa rybna łączy w sobie symfonię smaków i aromatów, które potrafią oczarować nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Domowa zupa rybna z dorsza z pewnością nie pojawia się też zbyt często na obiad w polskich domach. Jadamy zdecydowanie mnie ryb niż drobiu, czy wieprzowiny. Tym bardziej waśnie warto wypróbować mój przepis na zupę rybną. Może się okazać, że będzie to idealna zupa rybna wigilijna lub nawet zupa do gotowania na co dzień. Dodatkowo, wartość odżywcza składników wykorzystanych w tej pysznej zupie sprawia, że jest ona nie tylko ucztą dla zmysłów, ale i bogactwem korzyści dla naszego organizmu. A jest to aspekt szczególnie istotny, kiedy chcemy zatroszczyć się o zdrowie nasze i naszych najbliższych w czasie Świąt. Zupa rybna przepis niskokaloryczny = zdrowy. Gotując zupę rybną na Święta, korzystamy z okazji, by na jednym stole połączyć wartości rodzinne, tradycje oraz zdrowe odżywianie. Oferujemy naszym bliskim nie tylko smakowitą, ale i odżywczą ucztę, która może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Warto zatem pamiętać, że gotowanie zupy rybnej to nie tylko sposób na przygotowanie wyjątkowego dania, ale równie dobra okazja do zadbania o dobre samopoczucie naszych gości o domowników. Na hasło zupa rybna wigilia widzimy zazwyczaj karpia i ewentualnie słodkawą zupę z karpiem. Święta kojarzą nam się jeszcze ze śledziami i ostatnio z łososiem wędzonym z którego szykujemy wiele pysznych przystawek. Może się jednak okazać, że najlepsza zupa rybna to właśnie ta zupa, którą pokazuję w przepisie. Na Wigilię i nie tylko bardzo dobrym wyborem jest ryba w occie, którą można zrobić nawet na 10-14 dni przed podaniem. A tutaj jeszcze świetna sałatka świąteczna ze śledziem. Rewelacyjnym przepisem jest też japońska Zupa Misoshiru z glonami i tofu. Fantastyczna jest Zupa Tom Yum czyli zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową i listkami tajskiej limonki. 

Zupa rybna przepisy

Ryba, jak na przykład dorsz, jest skarbnicą białka o wysokiej wartości biologicznej, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy potrzebne do budowy i regeneracji naszych tkanek, w tym mięśni. Co więcej, w zależności od gatunku ryby, może być także źródłem zdrowych tłuszczów omega-3, które są bardzo ważne dla funkcjonowania serca i mózgu oraz mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Moja zupa rybna przepis, to zupa do której dajemy rybę surową, bez wcześniejszego smażenia jej na tłuszczu z mąką, czy z bułką tartą. Jest wtedy znacznie zdrowsza. Pomidory, dodając zupie koloru i smaku, są równocześnie bogate w likopen, czyli silny przeciwutleniacz, który może przyczyniać się do obniżenia ryzyka wielu chorób. Z kolei czosnek i cebula, oprócz tego, że podnoszą aromat potrawy do wyższego poziomu, mają właściwości antybakteryjne i mogą wzmacniać system odpornościowy, co szczególnie w okresie zimowym jest nie do przecenienia. Marchew i seler naciowy to swoiste skarby witamin i minerałów. Marchew jest znana z wysokiej zawartości beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A, odpowiedzialnej za zdrowie oczu, skóry i odporność, a także witamin z grupy B i błonnika. Seler naciowy zaś dostarcza dziennej dawki witamin K oraz C, a także ma działanie lekko moczopędne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu. Jest też pyszny i bardzo dobrze komponuje się zarówno z ryb, jak i z ziołami. Na koniec jeszcze świeże zioła, które nie tylko dodają zupie rybnej porywającego zapachu, ale są też pełne związków odżywczych. Znane są z działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego, które może przyczynić się do ochrony organizmu przed różnymi schorzeniami. Gorąco polecam mój przepis na zdrową, szybką i pyszną zupę rybną. Przy okazji polecam też super przepis na tatar z łososia w japońskim stylu. Bardzo dobrym wyborem na Święta jest też galaretka wieprzowa bez dodatku żelatyny oraz pyszna sałatka z ananasem z puszki.