Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Bardzo proste do zrobienia domowe lody truskawkowe bez jajek i bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Mój przepis na naturalne lody truskawkowe polecam szykować nawet bez okazji.

Jeśli wolisz sorbety, to polecam przepis na sorbet truskawkowy. Ze śmietanowych pyszności zapraszam po prawdziwy hit, czyli lody solony karmel

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 1400 ml

Kaloryczność kcal: 165 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g

Lody truskawkowe

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi około 1400 ml lodów. 
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1400 ml domowych lodów truskawkowych.

Słodką śmietankę 30 % (to ta rzadka) oraz opakowanie serka mascarpone trzymaj schłodzone w lodówce.

Te nieziemskie lody truskawkowe zazwyczaj planuję już dzień wcześniej. Gotuję truskawki i odkładam je do lodówki, by następnego dnia dosłownie w kilka minut przygotować masę pod te pyszne lody.

Lody truskawkowe, 1

Domowe lody truskawkowe

Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij im szypułki. 
 

Lody truskawkowe, 2

Do rondelka z przygotowanymi już truskawkami wsyp też dwie łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika i zacznij smażyć truskawki z cukrem. Już po chwili owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W ten sposób gotuj truskawki nie dłużej niż pięć minut i bez przykrywania garnuszka przykrywką.
Lody truskawkowe, 3

Po zdjęciu owoców z palnika odstaw je do przestudzenia a następnie do lodówki, do całkowitego schłodzenia.
Lody truskawkowe, 4

Szklankę śmietanki, całe opakowanie serka mascarpone oraz trzy łyżki cukru umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodów do schłodzenia. 
Lody truskawkowe, 5

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Gotowy krem przełóż do wygodnego, szerszego naczynia.
Lody truskawkowe, 6

Do kremu dodaj całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami - sok oraz całe owoce.
Lody truskawkowe, 7

Wszystko razem wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Masa zrobi się trochę rzadsza od soku. Masa pod lody truskawkowe nie musi być idealnie wymieszana. Całość przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody lub do maszynki do robienia lodów i postępuj dalej zgodnie z instrukcją dołączoną do maszynki do lodów.

Jeśli masę lodową przekładasz do jednego pudełka do mrożenia i planujesz podać je całe (po zmrożeniu), to nie musisz mieszać masy w trakcie mrożenia. Ważne jest jednak, by lody porcjować na gałki dokładnie po sześciu godzinach mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada. 

Jeśli jednak lody truskawkowe będziesz porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, to polecam przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonaj po godzinie mrożenia.

Lody truskawkowe, 8

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne.



Lody truskawkowe, 9

Pamiętaj o tym, że domowe lody mrożone dłużej będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu minut, by zmięknąć po wyjęciu z zamrażalnika. Na początku mogą być twarde i ciężko je będzie porcjować, ale gdy chwilę poleżą w temperaturze pomieszczenia, to zmiękną. 

Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia. 

Serdecznie polecam też mój przepis na pyszne lody waniliowe. A zrobisz je używając tylko trzech składników!
Lody truskawkowe, 10

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1014 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Lody truskawkowe

Niesamowicie pyszne domowe lody truskawkowe, które zrobisz śmiało w domu nawet bez użycia maszynki do robienia lodów. Oczywiście lody truskawkowe z maszyny też jak najbardziej Ci wyjdą. Wystarczy gotową masę przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją. To niesamowite domowe lody truskawkowe dla dzieci i dorosłych. Lody truskawkowe robię latem i zimą. Robię je cały rok ponieważ lody truskawkowe z mrożonych truskawek będą smakowały identycznie, jak te z truskawek świeżych. Takie lody należy zjeść od razu po przygotowaniu. Nie odkładamy ich ponownie do zamrażarki. 

Lody truskawkowe bez maszynki

Uwielbiam robić lody naturalne truskawkowe. Domowe lody truskawkowe mają zapach i smak prawdziwych truskawek. Są nieziemsko pyszne i super proste do zrobienia. To lody truskawkowe, które zrobisz tylko z czterech składników. Mój przepis na lody truskawkowe nie zawiera w składzie jajek. To lody truskawkowe bez jajek. Cudownie pyszne są też lody porzeczkowe. Mój Blog Kulinarny przepełniony jest niesamowicie pysznymi przepisami na domowe lody naturalne. Bardzo dobre i wyjątkowo proste będą domowe lody orzechowe z ogromną ilością pysznych orzechów.