Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Prosty i szybki przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem jajek na twardo oraz gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na lato. 

- idealny na upały
- podawany na zimno
- prosty, szybki i pyszny obiad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1300 g dania

Kaloryczność kcal: 80 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 300 g świeżych ogórków
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 4 średnie ziemniaki - do 400 g
  • mały ząbek czosnku - do 5 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
  • szczypiorek lub koperek

Chłodnik ogórkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chłodnika z ogórka polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów chłodnika z ogórków.

Chłodnik ogórkowy, 1

Chłodnik z ogórków

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik ogórkowy. Wybierz małe i jędrne ogórki gruntowe oraz polskie, młode ziemniaki. Do tego koperek i świeży ząbek czosnku. Warto wiedzieć, że nawet mały ząbek czosnku jest dość wyraźnie wyczuwalny w chłodniku. Polecam więc na początek wybrać naprawdę mały ząbek i w razie potrzeby dodać go potem więcej. W moim chłodniku nie ma rzodkiewek, ale jeśli je masz i lubisz, to możesz śmiało przygotować sobie również kilka sztuk rzodkiewek. 

Chłodnik ogórkowy, 2

Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Nie są to niezbędne składniki, ale ja tak właśnie podaję chłodnik ogórkowy i bardzo gorąco polecam to zestawienie. 

Chłodnik szykujemy późną wiosną i latem, sięgnij zatem po młode ziemniaki. Ja swoje obieram i gotuję całe do miękkości w lekko słonej wodzie. Przestudzone możesz pokroić w kostkę, by potem dodać je do chłodnika lub też zostawić w całości i podawać osobno, np. polane gorącym masłem z koperkiem. Cztery jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i odłóż na bok do przestudzenia.

Ogórki umyj i obierz (małych, świeżych ogórków gruntowych nie trzeba obierać - wystarczy odciąć końce). Przygotuj sporą miskę. Ogórki zetrzyj na tarce, na drobnych lub większych oczkach. Dodaj płaską łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (obrany, mały ząbek). Dodaj również 500 ml jogurtu lub też kefiru (ja wybieram kremowy, ale nie gęsty jogurt naturalny). Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, do schłodzenia.

Porada: Jeśli lubisz ostrzejsze chłodniki, to możesz też śmiało zetrzeć na tarce rzodkiewki. Wystarczy kilka sztuk. Do chłodnika można też wlać odrobinę soku z cytryny lub octu (jabłkowy lub spirytusowy). Będzie miał wówczas wyraźniejszy smak. 

Chłodnik ogórkowy, 3

Zimny chłodnik raz jeszcze zamieszaj i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub też octu - jeśli go dodajesz. Na talerzach umieść ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj chłodnik ogórkowy, a na górę po jajku przekrojonym na pół. Całość udekoruj koperkiem lub siekanym szczypiorkiem. 



Chłodnik ogórkowy, 4

Chłodnik ogórkowy, 5

Chłodnik ogórkowy podawaj schłodzony.

Wypróbuj też mój przepis na hiszpańskie gazpacho czyli chłodnik z surowych pomidorów.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (550 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chłodnik ogórkowy

Już na wiosnę, gdy zaczyna się robić ciepło można też szykować domowy chłodnik. Najczęściej szykuję chłodnik litewski, jednak bardzo lubię też orzeźwiający chłodnik z ogórków. Taki chlodnik ogorkowy robię wyłącznie z naszych polskich ogórków gruntowych. Na chłodnik ogórkowy przepisy są do siebie bardzo podobne. To bardzo prosty przepis, dlatego też tak ważne są tutaj drobne szczegóły. Mój chłodnik z ogórków nie zawiera w składnikach rzodkiewki, ale śmiało można ją dodać. Opiszę to jeszcze dokładnie w samej treści przepisu na chłodnik ogórkowy przepis. Zawsze jednak dodaję przynajmniej pół lub jeden świeży ząbek czosnku. Taki świeży czosnek, który przeciśnięty przez praskę dodaję do ogórków i jogurtu wystarczy, by nadać chłodniowi lekkiej ostrości. Czosnek jest wyczuwalny nawet dodany w niedużej ilości. Warto mieć to na uwadze, ponieważ nie każdy lubi intensywny smak czosnku. Lepiej więc dać go mniej, niż potem dorabiać ogórki i jogurt, by wyrównać smak chłodnika. Sprawdź też koniecznie jak smakuje super orzeźwiający chłodnik z awokado. Fantastyczną i super kwaśną zupą jest kwaśnica na żeberkach, którą polecam ugotować. Zapraszam tez po mój ulubiony przepis na tradycyjny barszcz biały z kiełbasą. Wypróbuj też super przepisy na inne chłodniki które szykujemy zazwyczaj latem. 

Chłodnik z ogórka

Czy będzie to chłodnik z ogórkami i rzodkiewką, czy też bardziej klasyczna wersja na chłodnik ogórkowy bez rzodkiewki, to zawsze działa on chłodząco i orzeźwiającą. To danie, które podajemy na zimno, jednak jest ono nadal bardzo sycące. Na chłodnik ogórkowy przepisów jest w internecie bardzo dużo, ponieważ to prosty i bardzo sezonowy pomysł na smaczny i szybki obiad. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką robię czasem, ale daję wtedy tartą na grubych oczkach rzodkiewkę tylko wtedy, gdy akurat mam ją w domu. Chłodnik z ogórków i rzodkiewki wychodzi trochę ostrzejszy i można ewentualnie pominąć czosnek. Albo wręcz odwrotnie. Osoby, które lubią ostry chłodnika dają i czosnek i ostrzejszą rzodkiewkę. Swój chłodnik ogórkowy robię zazwyczaj na bazie jogurtu. Można jednak jogurt zamienić na kefir i śmiało przygotować też chłodnik ogórkowy z kefirem. Im więcej dodatków, tym bogatszy smak. Tak więc mój chłodnik z ogórka podawany jest młodymi ziemniakami z wody oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Pycha!