Chłodnik ogórkowy
Prosty i szybki przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem jajek na twardo oraz gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na lato.
- idealny na upały
- podawany na zimno
- prosty, szybki i pyszny obiad
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1300 g dania
Kaloryczność kcal: 80 w 100 g dania
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 300 g świeżych ogórków
- 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 4 średnie ziemniaki - do 400 g
- mały ząbek czosnku - do 5 g
- 4 jajka ugotowane na twardo
- płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
- szczypiorek lub koperek
Chłodnik ogórkowy
Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik ogórkowy. Wybierz małe i jędrne ogórki gruntowe oraz polskie, młode ziemniaki. Do tego koperek i świeży ząbek czosnku. Warto wiedzieć, że nawet mały ząbek czosnku jest dość wyraźnie wyczuwalny w chłodniku. Polecam więc na początek wybrać naprawdę mały ząbek i w razie potrzeby dodać go potem więcej. W moim chłodniku nie ma rzodkiewek, ale jeśli je masz i lubisz, to możesz śmiało przygotować sobie również kilka sztuk rzodkiewek.
Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Nie są to niezbędne składniki, ale ja tak właśnie podaję chłodnik ogórkowy i bardzo gorąco polecam to zestawienie.
Chłodnik szykujemy późną wiosną i latem, sięgnij zatem po młode ziemniaki. Ja swoje obieram i gotuję całe do miękkości w lekko słonej wodzie. Przestudzone możesz pokroić w kostkę, by potem dodać je do chłodnika lub też zostawić w całości i podawać osobno, np. polane gorącym masłem z koperkiem. Cztery jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i odłóż na bok do przestudzenia.
Ogórki umyj i obierz (małych, świeżych ogórków gruntowych nie trzeba obierać - wystarczy odciąć końce). Przygotuj sporą miskę. Ogórki zetrzyj na tarce, na drobnych lub większych oczkach. Dodaj płaską łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (obrany, mały ząbek). Dodaj również 500 ml jogurtu lub też kefiru (ja wybieram kremowy, ale nie gęsty jogurt naturalny). Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, do schłodzenia.
Porada: Jeśli lubisz ostrzejsze chłodniki, to możesz też śmiało zetrzeć na tarce rzodkiewki. Wystarczy kilka sztuk. Do chłodnika można też wlać odrobinę soku z cytryny lub octu (jabłkowy lub spirytusowy). Będzie miał wówczas wyraźniejszy smak.
Zimny chłodnik raz jeszcze zamieszaj i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub też octu - jeśli go dodajesz. Na talerzach umieść ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj chłodnik ogórkowy, a na górę po jajku przekrojonym na pół. Całość udekoruj koperkiem lub siekanym szczypiorkiem.
Chłodnik ogórkowy podawaj schłodzony. Wypróbuj też mój przepis na hiszpańskie gazpacho czyli chłodnik z surowych pomidorów.
Smacznego.