Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Prosty i szybki przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem jajek na twardo oraz gotowanych ziemniaków, to świetny pomysł na bardzo orzeźwiający obiad. Idealny na lato. 

- idealny na upały
- podawany na zimno
- prosty, szybki i pyszny obiad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: około 1300 g dania

Kaloryczność kcal: 80 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 300 g świeżych ogórków
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 4 średnie ziemniaki - do 400 g
  • mały ząbek czosnku - do 5 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
  • szczypiorek lub koperek

Chłodnik ogórkowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem chłodnika z ogórka polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów chłodnika z ogórków. 

Chłodnik ogórkowy, 1

Chłodnik z ogórków

Przygotuj sobie wszystkie składniki na chłodnik ogórkowy. Wybierz małe i jędrne ogórki gruntowe oraz polskie, młode ziemniaki. Do tego koperek i świeży ząbek czosnku. Warto wiedzieć, że nawet mały ząbek czosnku jest dość wyraźnie wyczuwalny w chłodniku. Polecam więc na początek wybrać naprawdę mały ząbek i w razie potrzeby dodać go potem więcej. W moim chłodniku nie ma rzodkiewek, ale jeśli je masz i lubisz, to możesz śmiało przygotować sobie również kilka sztuk rzodkiewek. 

Chłodnik ogórkowy, 2

Ponieważ sam chłodnik ogórkowy zrobisz w kilka minut, to w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki oraz jajka na twardo. Nie są to niezbędne składniki, ale ja tak właśnie podaję chłodnik ogórkowy i bardzo gorąco polecam to zestawienie. 

Chłodnik szykujemy późną wiosną i latem, sięgnij zatem po młode ziemniaki. Ja swoje obieram i gotuję całe do miękkości w lekko słonej wodzie. Przestudzone możesz pokroić w kostkę, by potem dodać je do chłodnika lub też zostawić w całości i podawać osobno, np. polane gorącym masłem z koperkiem. Cztery jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i odłóż na bok do przestudzenia.

Ogórki umyj i obierz (małych, świeżych ogórków gruntowych nie trzeba obierać - wystarczy odciąć końce). Przygotuj sporą miskę. Ogórki zetrzyj na tarce, na drobnych lub większych oczkach. Dodaj płaską łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (obrany, mały ząbek). Dodaj również 500 ml jogurtu lub też kefiru (ja wybieram kremowy, ale nie gęsty jogurt naturalny). Całość wymieszaj i odstaw do lodówki, do schłodzenia.

Porada: Jeśli lubisz ostrzejsze chłodniki, to możesz też śmiało zetrzeć na tarce rzodkiewki. Wystarczy kilka sztuk. Do chłodnika można też wlać odrobinę soku z cytryny lub octu (jabłkowy lub spirytusowy). Będzie miał wówczas wyraźniejszy smak. 

Chłodnik ogórkowy, 3

Zimny chłodnik raz jeszcze zamieszaj i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu lub też octu - jeśli go dodajesz. Na talerzach umieść ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj chłodnik ogórkowy, a na górę po jajku przekrojonym na pół. Całość udekoruj koperkiem lub siekanym szczypiorkiem. 
Chłodnik ogórkowy, 4

Chłodnik ogórkowy, 5

Chłodnik ogórkowy podawaj schłodzony. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (287 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chłodnik ogórkowy

Już na wiosnę, gdy zaczyna się robić ciepło można też szykować domowy chłodnik. Najczęściej szykuję chłodnik litewski, jednak bardzo lubię też orzeźwiający chłodnik z ogórków. Taki chlodnik ogorkowy robię wyłącznie z naszych polskich ogórków gruntowych. Na chłodnik ogórkowy przepisy są do siebie bardzo podobne. To bardzo prosty przepis, dlatego też tak ważne są tutaj drobne szczegóły. Mój chłodnik z ogórków nie zawiera w składnikach rzodkiewki, ale śmiało można ją dodać. Opiszę to jeszcze dokładnie w samej treści przepisu na chłodnik ogórkowy przepis. Zawsze jednak dodaję przynajmniej pół lub jeden świeży ząbek czosnku. Taki świeży czosnek, który przeciśnięty przez praskę dodaję do ogórków i jogurtu wystarczy, by nadać chłodniowi lekkiej ostrości. Czosnek jest wyczuwalny nawet dodany w niedużej ilości. Warto mieć to na uwadze, ponieważ nie każdy lubi intensywny smak czosnku. Lepiej więc dać go mniej, niż potem dorabiać ogórki i jogurt, by wyrównać smak chłodnika. Sprawdź też koniecznie jak smakuje super orzeźwiający chłodnik z awokado

Chłodnik z ogórka

Czy będzie to chłodnik z ogórkami i rzodkiewką, czy też bardziej klasyczna wersja na chłodnik ogórkowy bez rzodkiewki, to zawsze działa on chłodząco i orzeźwiającą. To danie, które podajemy na zimno, jednak jest ono nadal bardzo sycące. Na chłodnik ogórkowy przepisów jest w internecie bardzo dużo, ponieważ to prosty i bardzo sezonowy pomysł na smaczny i szybki obiad. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką robię czasem, ale daję wtedy tartą na grubych oczkach rzodkiewkę tylko wtedy, gdy akurat mam ją w domu. Chłodnik z ogórków i rzodkiewki wychodzi trochę ostrzejszy i można ewentualnie pominąć czosnek. Albo wręcz odwrotnie. Osoby, które lubią ostry chłodnika dają i czosnek i ostrzejszą rzodkiewkę. Swój chłodnik ogórkowy robię zazwyczaj na bazie jogurtu. Można jednak jogurt zamienić na kefir i śmiało przygotować też chłodnik ogórkowy z kefirem. Im więcej dodatków, tym bogatszy smak. Tak więc mój chłodnik z ogórka podawany jest młodymi ziemniakami z wody oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Pycha!