Chłodnik ogórkowy
Prosty i szybki przepis na chłodnik ogórkowy z dodatkiem jajek na twardo oraz gotowanych ziemniaków.
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 300 g świeżych ogórków
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 4 średnie ziemniaki
- mały ząbek czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
- szczypiorek lub koperek
Chłodnik ogórkowy
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo.
Ogórki umyj i obierz (małych, świeżych ogórków gruntowych nie trzeba obierać - wystarczy odciąć końce). Przygotuj sporą miskę. Ogórki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Dodaj sól oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj również jogurt, wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki, do schłodzenia.
Przed podaniem umieść na talerzach ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodaj chłodnik, na górę po jajku przekrojonym na pół, koperek oraz świeżo mielony pieprz.

Smacznego :-)