Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa jest niesamowicie pyszna i super szybka do zrobienia. To aksamitna i bardzo kremowa zupa z ziemniakami i czosnkiem. Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie.
- całą zupę szykujesz w jednym garnku
- tanie i łatwo dostępne składniki
- prosta zupa krem z czosnku
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 40 minut
Liczba porcji: 2200 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
120 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 główki czosnku - 110 g
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 mniejsze cebule - 240 g
- 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- przyprawy i zioła: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku
Zupa czosnkowa krem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania.
Do ugotowania zupy czosnkowej polecam użyć garnek o pojemności minimum 3 l.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2200 ml zupy czosnkowej krem.
Zupa czosnkowa przepis
Krem z czosnku szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę na maśle i oliwie podsmażam w garnku.
W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.
Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Garnka nie przykrywam przykrywką a cebulkę mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.
Po 10 minutach podsmażania wlej do garnka litr (cztery szklanki) bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut.
W trakcie gotowania zupy obierz z dwóch główek wszystkie ząbki czosnku. Po obraniu wyszło mi równo 95 gramów ząbków czosnku. Gotowe ząbki możesz przekroić na pół lub w całości dodać do zupy (po 15 minutach gotowania się wywaru z ziemniakami).
Zamieszaj zupę i ponownie przykryj przykrywką. Gotują ją na małej mocy palnika przez 10 minut.
Na koniec dodaj małe opakowanie serka mascarpone (250 gramów) oraz przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku. Wymieszaj zupę i gotuj ostatnie minuty (nie dłużej niż pięć minut) bez przykrywki.
Porada: Zamiast serka mascarpone można też zetrzeć do zupy 150 gramów dobrej jakości żółtego sera oraz wlać 100 ml słodkiej śmietanki 30 %. Dobrze sprawdzi się też serek topiony śmietankowy lub też serek topiony z szynką lub ziołami.
Gotową zupę zmiksuj na gładko. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa.
Po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu. Moja zupa czosnkowa była idealna, więc nie dodawałam więcej przypraw. Jeśli jednak lubisz ostrzejszy smak zupy, ale niekoniecznie przez dodanie większej ilości pieprzu, to odrobina mielonego imbiru będzie się cudownie komponowała z tym kremem.
Moja zupa czosnkowa została udekorowana wyłącznie świeżym listkiem melisy. Możesz jednak podać tę kremową zupę na wiele innych sposobów. Krem z czosnku smakuje świetnie z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażoną cebulką, czy też kawałkami podsmażonego bekonu.
Z czym Ty podasz swoją zupę czosnkową?
Smacznego!
p.s. Zupa krem z dyni jest również cudowna, sprawdź!