Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa jest niesamowicie pyszna i super szybka do zrobienia. To aksamitna i bardzo kremowa zupa z ziemniakami i czosnkiem. Mój przepis jest wyjątkowo prosty a składniki zupy łatwo dostępne i tanie. 

- całą zupę szykujesz w jednym garnku
- tanie i łatwo dostępne składniki
- prosta zupa krem z czosnku 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 40 minut
Ilość porcji: 2200 ml zupy

Kaloryczność kcal: 120 w 100 ml zupy

Składniki:
  • 2 główki czosnku - 110 g
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 mniejsze cebule - 240 g
  • 1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • 2 łyżki masła kalrowanego
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • przyprawy i zioła: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku

Zupa czosnkowa krem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość w jest potrzebna do zrobienia danego dania. 

Do ugotowania zupy czosnkowej polecam użyć garnek o pojemności minimum 3 l.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2200 ml zupy czosnkowej krem. 

Zupa czosnkowa, 1

Zupa czosnkowa przepis

Krem z czosnku szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę na maśle i oliwie podsmażam w garnku. 

W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową. 

Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Garnka nie przykrywam przykrywką a cebulkę mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. 

Zupa czosnkowa, 2

Po 10 minutach podsmażania wlej do garnka litr (cztery szklanki) bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut. 
Zupa czosnkowa, 3

W trakcie gotowania zupy obierz z dwóch główek wszystkie ząbki czosnku. Po obraniu wyszło mi równo 95 gramów ząbków czosnku. Gotowe ząbki możesz przekroić na pół lub w całości dodać do zupy (po 15 minutach gotowania się wywaru z ziemniakami).

Zamieszaj zupę i ponownie przykryj przykrywką. Gotują ją na małej mocy palnika przez 10 minut. 
Zupa czosnkowa, 4

Na koniec dodaj małe opakowanie serka mascarpone (250 gramów) oraz przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku. Wymieszaj zupę i gotuj ostatnie minuty (nie dłużej niż pięć minut) bez przykrywki.

Porada: Zamiast serka mascarpone można też zetrzeć do zupy 150 gramów dobrej jakości żółtego sera oraz wlać 100 ml słodkiej śmietanki 30 %. Dobrze sprawdzi się też serek topiony śmietankowy lub też serek topiony z szynką lub ziołami. 
Zupa czosnkowa, 5

Gotową zupę zmiksuj na gładko. Polecam użyć do tego blendera ręcznego typu żyrafa. 

Po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu. Moja zupa czosnkowa była idealna, więc nie dodawałam więcej przypraw. Jeśli jednak lubisz ostrzejszy smak zupy, ale niekoniecznie przez dodanie większej ilości pieprzu, to odrobina mielonego imbiru będzie się cudownie komponowała z tym kremem. 

Zupa czosnkowa, 6

Zupa czosnkowa, 7

Moja zupa czosnkowa została udekorowana wyłącznie świeżym listkiem melisy. Możesz jednak podać tę kremową zupę na wiele innych sposobów. Krem z czosnku smakuje świetnie z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażoną cebulką, czy też kawałkami podsmażonego bekonu. 

Z czym Ty podasz swoją zupę czosnkową?

Smacznego!

p.s. Zupa krem z dyni jest również cudowna, sprawdź!

Średnia 4.8 / 5 (796 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa czosnkowa

To mój sposób na pyszną zupę czosnkową. Wiem, że w większości przepisów zupa czosnkowa krem zawiera zazwyczaj tarty żółty ser oraz kwaśną lub słodką śmietankę. Nie ma jednak obawy, ponieważ zupa czosnkowa z serem to też pyszna zupa i opiszę jak ją zrobić. W opisie przepisu podam kilka zamienników do niektórych składników tak, by każdy mógł wybrać swoje smaki. Moja zupa czosnkowa, to delikatna zupa czosnkowa krem. Dzięki sporej ilości ziemniaków jest idealnie gęsta i kremowa. W bardzo podobnym klimacie smakowym jest też mój przepis na sos serowy do nachos i do makaronu. Zachęcam do wypróbowania. Zapraszam też po przepis na rosół z kury

Zupa czosnkowa krem

To bardzo prosta do zrobienia zupa. Robi się ją naprawdę błyskawicznie i aby ją ugotować nie musisz szukać trudno dostępnych składników. Taki krem z czosnku jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny. Zupa czosnkowa to świetna propozycja na jesienne lub zimowe pierwsze danie. Zupa czosnkowa w formie kremu jest rewelacyjną propozycją na jedno z dań na wszelkie przyjęcia i specjalne imprezy. Moja zupa czosnkowa przepis jest zupą, którą można podać na wiele sposobów. Zupa czosnkowa świetnie smakuje z grzankami, ptysiami, kulkami sera mozzarella, ze świeżymi ziołami, czy też prażoną cebulką lub podsmażonym bekonem. Jeśli lubisz zupy krem, to poleca Ci też kilka innych pyszności z mojego Bloga. Doskonała zupa krem z brokułów, którą kochają moje dzieci, czy zupa krem z pomidorów. Z sytych zup bardzo ciekawa jest za to zupa gulaszowa.