Sernikobrownie
Sernikobrownies na spodzie brownie to wspaniała propozycja na sernik pieczony z dodatkiem wanilii. Do tego czarna, lustrzana polewa oraz świąteczne, słodkie dekoracje. To bardzo nowoczesny sernik zimowy.
- super pomysł na świąteczne ciasto
- sernik pieczony, który długo zachowuje świeżość
- można do niego użyć zarówno czarnego, jak i ciemnego kakao
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia brownie: 20 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: tortownica 24 - 26 cm
Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska
Składniki na spód brownie
- 130 g mąki pszennej - około 4/5 szklanki
- 100 g masła - pół kostki
- 130 g cukru - około pół szklanki
- 3 średnie jajka
- 50 g gorzkiej czekolady 70 %
- [zobacz] 40 g Czarne Kakao Intense Dr. Oetker
- po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Składniki na waniliowy sernik
- 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
- 100 g masła - pół kostki
- 5 średnich jajek
- 190 g cukru - około 3/4 szklanki
- [zobacz] 2 x Cukier z Wanilią Bourbon Dr. Oetker
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - 40 g
Składniki na czarną lustrzaną polewę
- 130 g cukru - około pół szklanki
- [zobacz] 45 g Czarne Kakao Intense Dr. Oetker
- 100 ml śmietanki 30 %
- 50 ml wody
- 1 łyżka żelatyny - 10 g
Sernikobrownies
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 - 26 cm.
Trzeba dodać, że po upieczeniu sernika waniliowego nie otwieramy komory piekarnika przez godzinę. Dopiero po całkowitym przestudzeniu sernika można go zacząć dekorować.
Jajka i twaróg sernikowy wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować sernik waniliowy polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1950 gramów pysznego sernika waniliowego z brownie. Aby go upiec użyłam tortownicy z ceramicznym spodem o średnicy 24 cm. Możesz też użyć większej formy lub tortownicy. Twój sernik będzie wówczas nieco niższy.
Sernikobrownie przepis
Na samym początku należy upiec spód brownie. W rondelku umieść razem cztery łyżki Czarne Kakao Intense Dr. Oetker, czyli około 40 gramów kakao. Dodaj też pół tabliczki, czyli 50 gramów dobrej jakości gorzkiej czekolady oraz 100 gramów prawdziwego masła.
Całość podgrzewaj na małej mocy palnika. Składniki mieszaj rózgą kuchenną tylko do roztopienia masła i połączenia się składników w jednolity krem. Nie gotuj zawartości rondelka. Rondelek odstaw na bok do przestudzenia.
W osobnej misce umieść trzy jajka oraz pół szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Do puchu jajecznego wsyp 130 gramów mąki pszennej wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie zamieszaj przy pomocy szpatułki lub większej rózgi kuchennej a następnie wlej całkowicie przestudzony krem czekoladowy z rondelka. Całość mieszaj delikatnie do całkowitego ujednolicenia się ciasta.
Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami, więc nie musiałam wykładać spodu papierem do pieczenia. Wyższymi paskami papieru do pieczenia wyłożyłam boki. Jeśli masz zwykłą tortownicę, to zarówno dno jak i boki wyłóż pergaminem. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem.
Ciasto wylej do formy. Formę ze spodem brownie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Brownie piecz tak przez 20 minut. (W tym czasie szykuj już waniliową masę serową). Po 20 minutach pieczenia wyjmij na chwilę brownie z piekarnika, by wlać na nie gotową do pieczenia masę serową. Nie wyłączaj piekarnika a tylko zmniejsz temperaturę wewnątrz komory do 160 stopni.
Aby zrobić waniliową masę serową umieść w jednej misce kilogram mielonego twarogu; 100 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; jedną saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru; 100 ml śmietanki słodkiej 30 %. Całość wymieszaj lub użyj miksera ustawionego na niskie obroty.
W osobnej misce umieść pięć jajek oraz około 3/4 szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Puch jajeczny przełóż do miski z masą serową. Na koniec wsyp jeszcze dwie saszetki Cukru z Wanilią Bourbon Dr. Oetker. Całość miksuj chwilę na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się wszystkich składników w jednolitą, puszystą masę serową.
Waniliową masę serową przelej na upieczony spód brownie. Tortownicę ze spodem i surową jeszcze masą serową umieść ponownie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Sernik waniliowy piecz tak przez 70 minut (lub dłużej o maksymalnie 20 minut).
Porada: Jeśli masz piekarnik z funkcją parową, to możesz jej użyć. Jeśli nie chcesz, by wierzch sernika pękał w trakcie pieczenia, to na dole piekarnika umieść foremkę do 1/3 pełnioną wrzątkiem.
Po upieczeniu sernik odstaw do całkowitego przestudzenia. Po tym czasie można już wylać na niego lustrzaną polewę. Aby zrobić kakaową lustrzaną polewę, łyżkę żelatyny zalej odrobiną wody. Całość zamieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia żelatyny.
W tym czasie w rondelku umieść 50 ml wody oraz wsyp pół szklanki cukru. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru w wodzie. Nie doprowadzaj syropu do wrzenia. Do rondelka wlej od razu 100 ml słodkiej śmietanki 30 %. Całość wymieszaj.
Do rondelka wsyp 45 gramów Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker. Wymieszaj dokładnie polewę i zdejmij z palnika.
Do rondelka z gorącą polewą przełóż napęczniałą żelatynę. Przy pomocy rózgi kuchennej mieszaj polewę do momentu, gdy zrobi się ona całkowicie jednolita. Żelatyna ma się w niej całkowicie rozpuścić.
Polewę po przestudzeniu można umieścić na kilka minut w lodówce, by lekko zgęstniała. Z podanej ilości składników wychodzi dużo polewy, więc śmiało możesz ją wylewać na sernik w kilku porcjach, by utworzyć na powierzchni sernika trójwymiarowy wzorek.
Aby zrobić taki wzorek należy za pierwszym razem wylać na sernik gładką taflę polewy a następnie sernik z polewą umieścić na kilka minut w lodówce. (Polewy lustrzanej z rondelka nie trzymaj już w lodówce). Po kilku minutach wyjmij sernik z lodówki. Polewa na jego powierzchni zdąży już lekko stężeć. Przy pomocy łyżki wylewaj na nią wzorki z polewy z rondelka. Czynność tę możesz powtórzyć kilka razy.
Gdy wzór z polewy jest już zadowalający można odłożyć sernik do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie lustrzana polewa stężeje całkowicie. Podczas krojenia sernika polewa lustrzana nie zostawia smug na masie serowej.
Jeśli sernik waniliowy ma być pieczony zimą lub też będzie podany na świąteczny stół, to polecam dodatkowo udekorować go śnieżnobiałym miksem cukrowej dekoracji, którą znajdziecie w ofercie marki Dr. Oetker.
Do upieczenia sernika waniliowego ze spodem brownie użyłam kilku produktów Dr. Oetker z serii "Ze Świata Natury". Czarne Kakao Intense, którego użyłam zarówno do upieczenia spodu, jak i do zrobienia szklistej polewy, możesz śmiało zastąpić Ciemnym Kakao Dr. Oetker. Na cały przepis zużyjesz jedno całe opakowanie wybranego kakao.
Przepis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego.