Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami pieczony na kruchym spodzie i posypany kruszonką, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do tego jest to wyjątkowo prosty do wykonania przepis. 

- jedno ciasto na spód i na kruszonkę
- truskawki można zamienić na maliny lub morele 
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas podpiekania spodu: 20 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 20 x 30 cm - 2430 g

Kaloryczność kcal: 265 w 100 g sernika

Składniki na spód i kruszonkę

  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej - 320 g
  • 150 g masła - 3/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 100 g drobnego cukru - 5 czubatych łyżek
  • 70 g kwaśnej śmietany 18 % - około 4 pełne łyżki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego
  • 4 małe jajka - około 190 g po robiciu
  • 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - do 40 g

Pozostałe składniki

  • 600 g truskawek świeżych lub rozmrożonych

Sernik z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mają mieć temperaturę pokojową. 
Forma na sernik: u mnie była to forma 20 x 30 (wym. wewnętrzne).

Czas podpiekania spodu: do 20 minut z temperaturą 190 stopni. 
Czas pieczenia całego sernika: około 70 minut.
Temperatura pieczenia: 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pieczony sernik z truskawkami kruszonką o wadze około 1965 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Sernik z truskawkami, 1

Sernik z truskawkami, 2

Sernik z truskawkami przepis 

Na początku warto przygotować ciasto kruche i podpiec spód. W dużej misce umieść razem: 320 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej; 100 gramów cukru drobnego; 150 gramów zimnego masła; 70 gramów śmietany kwaśnej 18 %; pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz ewentualnie symboliczną szczyptę soli. 

Porada: Sprawdzi się też mieszanka mąki pszennej klasycznej z krupczatką w proporcji 250 gramów mąki zwykłej i 70 gramów krupczatki. Idealna będzie też mąka pszenna luksusowa typ. 550. Do składników można też dodać małą saszetkę cukru wanilinowego (16 gramów) lub też dać pół łyżeczki pasty lub aromatu waniliowego.

Sernik z truskawkami, 3

Składniki wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Rozcieraj masło z mąką i cukrem, by w ostateczności otrzymać kruszonkę. Całość rozcierasz tak długo, by w misce nie było widać "luźnej/sypkiej" mąki. Odrobinę mniejszą część powstałej kruszonki odłóż do lodówki w misce, zaś większą część wyłóż do formy z wpuszczonym w spód papierem do pieczenia. Spodem łyżki stołowej postaraj się lekko wyrównać powierzchnię i doklepać kruszonkę tak, by w miarę równo pokrywała dno formy.
Sernik z truskawkami, 4

Formę ze spodem z kruszonki umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Spód z kruszonki piecz w ten sposób do 20 minut. Upieczony spód możesz od razu wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w formie. 

Ponieważ spód odrobinę się, kurczy, warto dopiero na tym etapie "wpuścić" na boki formy paski papieru do pieczenia.
Sernik z truskawkami, 5

Pora na masę serową. Do dużej miski miksera wbij cztery małe lub trzy duże jajka (u mnie łącznie 190 gramów po rozbiciu) i wsyp 150 gramów cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ w trakcie ubijania szybko rozpuszcza się w jajkach. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Do puchu jajecznego dodaj kilogram dwukrotnie lub trzykrotnie zmielonego półtłustego lub tłustego twarogu lub też dobrej jakości sera twarogowego mielonego z kubełka (nie za rzadki i nie kwaśny). Sama użyłam kilogram sera twarogowego z wiaderka Piątnica.  Od razu wsyp jedną saszetkę/opakowanie proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli około 35-40 gramów proszku. Wlej 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła (może być też bardzo miękkie masło). Całość wymieszaj bardzo dokładnie lub też użyj miksera na niskich obrotach. 

Porady: Proszek budyniowy można zamienić na 30-40 gramów skrobi ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę pasty lub esencji waniliowej, czy też kilka kropli olejku, np. śmietankowego. Razem ze zwykłym cukrem lub też ujmując około 15 gramów cukru, można też wsypać do naczynia jedną, małą saszetkę cukru wanilinowego. Może to być też domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej.

Sernik z truskawkami, 6

Masę przełóż do formy z podpieczonym spodem. Wyrównaj powierzchnię.
Sernik z truskawkami, 7

Przygotuj około 600 gramów truskawek. Usuń szypułki, umyj i osusz truskawki. Większe sztuki przekrój na pół. Owoce wyłóż na górę masy serowej. 

Porada: Truskawki świeże można zamienić na maliny lub kawałki moreli lub brzoskwini, czy nawet na jagody leśne. Sprawdzą się też owoce mrożone, ale najpierw trzeba je rozmrozić, ogrzać do temperatury pokojowej, a następnie osuszyć z nadmiaru wody i soku.

Sernik z truskawkami, 8

Z lodówki wyjmij miskę z odłożoną wcześniej mniejszą porcją kruszonki. Rozłóż ją równo po całej powierzchni wyrównanej masy serowej z owocami. 
Sernik z truskawkami, 9

Formę z sernikiem umieść troszkę niżej niż na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 70-80 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki. Następnie bez sprawdzania ciasta patyczkiem wyłącz piekarnik. Po 5 minutach uchyl odrobinę drzwi pieca, a po 20 minutach powolnego wytracania temperatury możesz już wyjąć sernik z piekarnika. Sernik z truskawkami spodzie możesz uwolnić z foremki dopiero po całkowitym przestudzeniu, ponieważ jeszcze ciepła masa serowa będzie miękka i delikatna.
Sernik z truskawkami, 10

Sernik z truskawkami, 11

Całkowicie przestudzony sernik z truskawkami można dodatkowo oblać ulubionym lukrem lub tylko oprószyć lekko cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na następny dzień po upieczeniu. To ciasto trzymamy w lodówce pod przykryciem/kloszem. Jeśli góra ciasta nie będzie stykała się z folią oraz lukier nie był zbyt rzadki, to nie powinien od spływać, ani rozpuszczać przynajmniej przez dwie doby. Z czasem jednak lukier może zacząć spływać. Sernik długo zachowuje świeżość. Nawet po kilku dniach będzie super pyszny. 
Smacznego. 

 

Średnia 4.8 / 5 (235 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernik z truskawkami

Sernik na kruchym spodzie z truskawkami i kruszonką to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli deserów. Sernik z truskawkami i kruszonką jest prosty w przygotowaniu. Sernik z truskawkami pieczony świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jego soczystość i różnorodność smaków sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pyszny, kruchy spód to idealna baza, a po środku mamy kremowy sernik i słodkie truskawki. Góra to chrupiąca kruszonka. Sernik z truskawkami przepis na każdą porę roku. Warto jednak przyrządzać ten sernik szczególnie w sezonie truskawkowym, kiedy świeże owoce są pełne smaku i aromatu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać truskawki poza ich sezonem. W takim przypadku, rozmrożone truskawki też sprawdzą się idealnie. Wybór owoców można również dowolnie modyfikować - kosze pełne świeżych, sezonowych owoców są wręcz zaproszeniem do eksperymentowania z przepisem! To przepis na sernik z truskawkami w wersji super prostej. Sernik z truskawkami na kruchym spodzie to sernik, w którym z jednego ciasta szykujemy i spód i kruszonkę. Sernik na kruchym spodzie z truskawkami i kruszonką to przepis na sukces. Posiada prostą listę składników, a sposób wykonania nie jest zbyt czasochłonny ani też skomplikowany. To świetny pomysł na smakowity i efektowny deser, który z pewnością zadowoli każde podniebienie, zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i podczas przyjęć dla znajomych. Mój sernik pieczony z truskawkami szykuję w formie prostokątnej, ale można go też upiec w dużej tortownicy. Pieczony sernik z truskawkami i kruszoną bardzo długo zachowuje świeżość. To sernik z truskawkami o niezwykle aksamitnym smaku. Pieczony sernik z truskawkami na kruchym spodzie możesz upiec zarówno z dobrej jakości sera z wiaderka, jak i z twarogu dwukrotnie mielonego. Gorąco polecam mój banalnie prosty na pieczony sernik z truskawkami na spodzie kruchym. Będzie idealny i na co dzień i na wyjątkowe okazje. Przy okazji polecam też kilka innych smakołyków. Dorosłym polecam przepis na alkoholowy sex on the beach drink. Warto też zerknąć na zbiór na szybkie ciasta oraz na najlepsze ciasta z truskawkami. Koniecznie wypróbuj też prosty przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia. Koniecznie sprawdź też przepis na pieczony sernik chałwowy. Rewelacyjny jest też sernik Oreo w wersji pieczonej.