Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Wspaniały sernik tradycyjny. Polski, stary i sprawdzony przepis na sernik tradycyjny pieczony bez spodu i z dużą ilością jajek. Tylko kilka najbardziej podstawowych składników oraz gwarancja idealnego smaku.  

- sernik pieczony bez spodu i aromatów
- stary, polski, tradycyjny przepis na sernik
- tylko najbardziej podstawowe składniki 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 1800 g sernika forma 22/30 cm

Kalorie: 190 w 100 g sernika

Składniki:
  • 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 6 dużych jajek
  • pół kostka masła - 100 g
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
  • 1 szklanka cukru drobnego lub cukru pudru - 170 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 22 x 30 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 26-28 cm. 
Jajka, masło i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój twaróg może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. 

Sernik tradycyjny lubię piec na dużej blaszce. Wolę, gdy jest niższy i mogę go kroić w wygodne do podawania cegiełki. Jeśli oczywiście wolisz, by sernik był wyższy, to idealna będzie tortownica o wysokich rantach i średnicy 26 cm. Ponieważ sernik tradycyjny piecze się bez spodu i w trochę wyższej temperaturze niż większość serników, to przed podaniem wystarczy oprószyć go cukrem pudrem. Polecam wówczas zaszaleć z dekoracją sernika. Wspaniale wygląda z dodatkiem świeżych owoców typu: maliny, borówki lub porzeczki. 

Sernik tradycyjny, 1

Sernik tradycyjny

W misce umieść twaróg tłusty uprzednio zmielony dwókrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Wsyp łyżkę mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej oraz pięć nie za czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej. Składniki te wymieszaj dokładnie lub skorzystaj z miksera ustawionego na niskie obroty. 

Sernik tradycyjny, 2

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dużych jajek umieść w osobnej misce ze szklanką cukru drobnego lub cukru pudru oraz połową kostki miękkiego masła. Potrzebujesz 100 gramów masła. Żółtka, miękkie masło oraz cukier ucieraj mikserem przez najprzyjemniej pięć minut na jasny, puszysty krem.
Sernik tradycyjny, 3

Słodki krem umieść w misce z twarogiem uprzednio wymieszanym ze skrobią i mąką pszenną. Całość miksuj przez chwilę na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
Sernik tradycyjny, 4

W czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce ubij na sztywno białka jajek. Białka ubijaj nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Pianę z białek dodawaj porcjami do miski z masą sernikową. Po każdej porcji delikatnie wmieszaj pianę w masę. Polecam użyć szpatułki z sylikonową końcówką. W ten sposób wmieszaj całą pianę. 
Sernik tradycyjny, 5

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają.

Ponieważ sernik rośnie w trakcie pieczenia, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Wyłóż masę serową do formy i wyrównaj powierzchnię. Sernik tradycyjny umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek. 

Na dno piekarnika wyłóż też dowolną blaszkę do połowy wypełnioną gorącą wodą. Nie jest to pieczenie sernika w kąpieli wodnej, jednak dzięki odrobiny wilgoci w komorze piekarnika sernik mniej pęka w trakcie pieczenia i nie przypieka się za mocno od góry. Możesz zrezygnować z foremki z wodą. Wówczas sernik piecz przez cały czas w temperaturze 170 stopni. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik tradycyjny piekę równo 60 minut. Jeśli jednak użyjesz mniejszej formy, to możesz go piec 80 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie nieznacznie lub opadnie do pozycji wyjściowej. 
Sernik tradycyjny, 6

Sernik tradycyjny, 7

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki tortownicy i usuń paski papieru do pieczenia. Sernik przełóż na kratkę do studzenia. Sernik tradycyjny po całkowitym przestudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce. Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem sernik tradycyjny możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (95 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-07 18:36
Pycha! Chyba najlepszy jaki do tej pory pieklam. Mało nie wyskoczył z blachy 26 cm i prawie nie opadł. Robię na Wielkanoc 🌷
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-04-08 19:38
Lubię testowac różne przepisy. Lubię też takie klasyczne jedzenie. Sernik jest świetny. Przepis zostaję ze mną na dłużej😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2019-04-09 22:15
Mój najlepszy sernik. Tylko zdjęcia nie umiem dodać 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀
2019-04-14 17:08
Aniu, wspaniały blog, aż chce się zaraz coś upiec. Mam jednak z tym problem, bo mój piec nie najlepiej piecze i w związku z tym zniechęca mnie to do pieczenia. Czy mogłabyś podzielić się ze mną informacją, jakiej marki jest Twój piekarnik? Będę Ci wdzięczna za odpowiedź.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-15 10:17
Aguś, mam aktualnie piekarnik Bosch.. ale już mocno wyeksploatowany, więc pewnie niedługo kupię nowy 🙂
2019-04-16 15:41
Aniu, czy możesz podać mi model Twojego aktualnego piekarnika Bosch? Planuję zakup dobrego piekarnika, a Ty z pewnością taki posiadasz, czego dowodem są Twoje wspaniałe wypieki. Wiem, że piekarnik to nie wszystko, ale od czegoś trzeba zacząć. Swoim cudownym blogiem zmotywowałaś mnie do pieczenia. Będę wdzięczna za odpowiedź🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-17 13:09
Nie wiem co to za mode, ponieważ nigdzie z "wierzchu" nie jest on opisany... Ogólnie Bosch polecam 👍
2019-04-14 21:36
Bardzo lubię twoje przepisy, dziekuje serdecznie.🌼
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-05-02 20:23
A jeśli po 50 minutach sernik pęka to co zrobić? Wyłączyć całkiem czy wyłączyć górę lub dół ? Piekłam w 170stopniach.
Reklama
2019-05-03 02:44
Ja zawsze piekę serniki w tzw. kąpieli wodnej umieszczając na dnie piekarnika naczynie z wrzątkiem i piekę maksymalnie w 160 stopniach, nigdy nie pęka, może i u Ciebie taka metoda się sprawdzi?
2019-05-25 15:22
Przepis rewelacja. Już po raz kolejny wyszedł cudowny i pyszny.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boski sernik!😍
2019-06-17 05:40
Aniu, mogę dodać proszek budyniowy zamiast mąki ziemniaczanej?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Beatko 👍
2019-07-29 20:40
Pyszny sernik wychodzi.👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-30 09:18
Pyszny serniczek.polecam👌👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudnie puszysty🙂
2019-07-30 09:54
Aniu zrobilam z chudego twarogu .taki miałam i dalam troszke wiecej cukru.moja rodzinka mówi że to najlepszy sernik😁dziekuje za przepis❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Kasiu 😀
2019-08-19 00:18
Można zrobić z połowy składników?
-- Ania z AniaGotuje.pl Oczywiście. Użyj mniejszej foremki.
Reklama

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny, to polski sernik, który kiedyś piekło się tylko z tych najbardziej podstawowych składników. Był to oczywiście tłusty twaróg, jajka, skrobia z odrobiną mąki pszennej i cukier. Sernik tradycyjny pieczemy bez spodu. Ponieważ piecze się go w odrobinę wyższej niż zazwyczaj temperaturze, to zarówno spód, jak i wierzch sernika są idealnie podpieczone i rumiane. Wystarczy już tylko schłodzić sernik tradycyjny i przed samym podaniem oprószyć tylko cukrem pudrem. Sernik tradycyjny powstaje zawsze z użyciem prawdziwego masła. Masło należy zmiksować na kremowy puch z żółtkami oraz z cukrem i wmieszać w zmielony twaróg. Na koniec jeszcze ubita na sztywno piana z białek. Sernik tradycyjny jest sernikiem do którego zazwyczaj nie daje się ani aromatów, ani bakalii czy wanilii. Sernik tradycyjny zazwyczaj opada po upieczeniu. To typowe dla tego sernika.  

Przepis na sernik tradycyjny

Mój przepis na sernik tradycyjny polecam piec na weekendy. Cudowny jest też na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Sernik tradycyjny zawsze znika ze stołu, gdy szykujemy przyjęcia typu urodzony lub chrzciny. Sernik tradycyjny przepis - sprawdzony, polecany i bardzo dobry. Ten sernik tradycyjny bez spodu możesz piec w dużej prostokątnej blaszce. Przy wymiarach 22 x 30 cm będzie to sernik nie za wysoki, który wygodnie kroi się cegiełki. Jeśli zaś użyjesz tortownicy o średnicy 26 lub 28 cm, to sernik tradycyjny będzie wyższy. Sernik tradycyjny pieczony w mniejszej formie potrzebuje trochę dłuższego czasu pieczenia. Zobacz też mój super popularny przepis na najlepszy sernik bez spodu. Zapraszam też po sernik wiedeński oraz sernik królewski. Z dań typowo wielkanocnych świetne są jajka faszerowane pieczarkami. Polecam Ci również mój przepis na sernik Izaura