Sernik tradycyjny
Wspaniały sernik tradycyjny. Polski, stary i sprawdzony przepis na sernik tradycyjny pieczony bez spodu i z dużą ilością jajek. Tylko kilka najbardziej podstawowych składników oraz gwarancja idealnego smaku.
- sernik pieczony bez spodu i aromatów
- stary, polski, tradycyjny przepis na sernik
- tylko najbardziej podstawowe składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1800 g sernika forma 22/30 cm
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
190 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
- 6 dużych jajek
- pół kostka masła - 100 g
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
- 1 niecała szklanka cukru drobnego lub cukru pudru - 170 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 22 x 30 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Jajka, masło i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój twaróg może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja.
Sernik tradycyjny lubię piec na dużej blaszce. Wolę, gdy jest niższy i mogę go kroić w wygodne do podawania cegiełki. Jeśli oczywiście wolisz, by sernik był wyższy, to idealna będzie tortownica o wysokich rantach i średnicy 26 cm. Ponieważ sernik tradycyjny piecze się bez spodu i w trochę wyższej temperaturze niż większość serników, to przed podaniem wystarczy oprószyć go cukrem pudrem. Polecam wówczas zaszaleć z dekoracją sernika. Wspaniale wygląda z dodatkiem świeżych owoców typu: maliny, borówki lub porzeczki.
Sernik tradycyjny
W misce umieść twaróg tłusty uprzednio zmielony dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam sera z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Wsyp łyżkę mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej oraz pięć nie za czubatych łyżek skrobi ziemniaczanej. Składniki te wymieszaj dokładnie lub skorzystaj z miksera ustawionego na niskie obroty.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka dużych jajek umieść w osobnej misce z niepełną szklanką cukru drobnego lub cukru pudru oraz połową kostki miękkiego masła. Potrzebujesz 100 gramów masła. Żółtka, miękkie masło oraz cukier ucieraj mikserem przez najprzyjemniej pięć minut na jasny, puszysty krem.
Słodki krem umieść w misce z twarogiem uprzednio wymieszanym ze skrobią i mąką pszenną. Całość miksuj przez chwilę na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
W czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce ubij na sztywno białka jajek. Białka ubijaj nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Pianę z białek dodawaj porcjami do miski z masą sernikową. Po każdej porcji delikatnie wmieszaj pianę w masę. Polecam użyć szpatułki z sylikonową końcówką. W ten sposób wmieszaj całą pianę.
Przygotuj sobie formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem. Przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają.
Ponieważ sernik rośnie w trakcie pieczenia, polecam zapobiegawczo wyciąć wyższe paski papieru w razie, gdyby sernik chciał uciekać z formy. Wyłóż masę serową do formy i wyrównaj powierzchnię. Sernik tradycyjny umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek.
Na dno piekarnika wyłóż też dowolną blaszkę do połowy wypełnioną gorącą wodą. Nie jest to pieczenie sernika w kąpieli wodnej, jednak dzięki odrobiny wilgoci w komorze piekarnika sernik mniej pęka w trakcie pieczenia i nie przypieka się za mocno od góry. Możesz zrezygnować z foremki z wodą. Wówczas sernik piecz przez cały czas w temperaturze 170 stopni.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik tradycyjny piekę równo 60 minut. Jeśli jednak użyjesz mniejszej formy, to możesz go piec 80 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie nieznacznie lub opadnie do pozycji wyjściowej.
Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki tortownicy i usuń paski papieru do pieczenia. Sernik przełóż na kratkę do studzenia. Sernik tradycyjny po całkowitym przestudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce. Najsmaczniejszy jest po kilku godzinach chłodzenia. Przed podaniem sernik tradycyjny możesz oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego.