Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

Super szybkie do zrobienia i bardzo smaczne rafaello bez pieczenia. To niezwykle proste i cudowne ciasto na krakersach. Ciasto rafaello wychodzi nie za słodkie i pięknie prezentuje się na każdym przyjęciu.

- ciasto bez pieczenia
- krem z mascarpone
- rafaello na krakersach

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki:
  • 200 g krakersów - duża paczka
  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • szklanka śmietanki 30 % - 260 g
  • pół szklanki mleka w proszku - 60 g
  • szklanka wiórków kokosowych - 100 g
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Rafaello

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma użyta do ciasta: 20/30 cm

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto rafaello bez pieczenia. Jest tak proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :)

Ciasto rafaello, 1

Ciasto rafaello

Do szklanki wlej około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie potrzeby dolej odrobinę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do całkowitego przestudzenia. 

Do większego, wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki słodkiej 30 %, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie odstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.

Ciasto rafaello, 2

Ciasto rafaello, 3

Po tym czasie wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Krem ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Już po 2-3 minutach krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Do takiego kremu możesz wsypać 1/3 szklanki wiórków. Ja tę 1/3 szklanki wiórków zmieliłam w melakserze, by były gładsze i ładniej łączyły się z kremem. Wlej też przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie krem.
Ciasto rafaello, 4

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj miękkim masłem. Boki posmarowane masłem wyłóż paskami z papieru do pieczenia. Takie paski idealnie będą się trzymały formy. Na dno formy wyłóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię. Formę z krakersami szykuję zawsze wcześniej, by mieć ją gotową do przekładania tężejącym kremem. 
Ciasto rafaello, 5

Na krakersy wyłóż 1/3 kremu. Rób to powoli i ostrożnie, by krakersy nie wyskoczyły z formy podczas nakładania masy.
Ciasto rafaello, 6

Kolejno znów warstwa krakersów oraz druga porcja kremu. Na koniec znowu krakersy i reszta kremu, który został w misce. 
Ciasto rafaello, 7

Ciasto rafaello, 8

Gotowe ciasto rafaello można już posypać pozostałymi wiórkami i odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Do tego ciasta na kraksach polecam użyć wiórków, które były ścierane na drobnych oczkach. 
Ciasto rafaello, 9

Ciasto rafaello, 10

Na każdy kawałek ciasta rafaello możesz też wyłożyć blanszowane migdały. Ciasto podawaj schodzone. Przechowuj je w lodówce do 5 dni. 
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (233 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rafaello

Cudowny i pięknie prezentujący się deser, który można też podać jako tort urodzinowy. Moje rafaello na krakersach z serkiem mascarpone jest niezwykle proste do zrobienia. Im miej składników, tym lepiej. Pyszny krem połączony z kruchymi, słonymi krakersami smakuje wybornie. Przepis na rafaello szykowane z mascarpone pięknie prezentuje się szczególnie zimą, kiedy to cudnie komponuje się z klimatem mroźnej zimy. To moje ulubione ciasto bez pieczenia rafaello

Ciasto rafaello

Rafaello - ciasto bez pieczenia, które podbiło już nie jedno sere a raczej podniebienie. Na samej gorze posypałam je wiórkami kokosowymi. Można jednak pokusić się też o inne posypki. Do tego ciasta pasuje też tarty migdał lub tarta biała czekolada. Rafaello na krakersach z białą czekoladą.. brzmi pysznie! Rafaello bez pieczenia na krakersach znika bardzo szybko, dlatego też polecam je zrobić od razu na dużą blachę. Gorąco polecam mój przepis na ciasto rafaello. Polecam Ci też inne moje przepisy na proste ciasta. Ciasto snickers to również pyszne ciasto bez pieczenia.

Raffaello

Rafaello, czy też raffaello.. każdy już wie o jakie ciasto chodzi. To pyszne i proste do zrobienia ciasto rafaello smakuje każdemu. Rafaello ciasto typowo zimowe.. trochę Świąteczne, trochę Sylwestrowe. Uwielbiam klasyczne rafaello. Ma świetną strukturę i smak. Moje domowe rafaello bez pieczenia inspirowane jest tym pysznym deserem. Rafaello na krakersach ma lekko słoną nutkę. Mój rafaello przepis polecam miłośnikom ciast bez pieczenia oraz miłośnikom kremów z dodatkiem mascarpone i wiórków koksowych.