Proste ciasto rafaello bez pieczenia

Proste ciasto rafaello bez pieczenia

Super szybkie do zrobienia i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach. Mój przepis jest prosty i konkretny. Rafaello wychodzi nie za słodkie i pięknie się prezentuje. 

Do mojego rafaello z serkiem mascarpone wystarczy już tylko dobre towarzystwo i filiżanka kawy lub herbaty! 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki:
  • 200 g krakersów - duża paczka
  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • szklanka śmietanki 30 % - 260 g
  • pół szklanki mleka w proszku - 60 g
  • szklanka wiórków kokosowych - 100 g
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do szklanki wlej około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie potrzeby dolej odrobinę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do całkowitego przestudzenia. 

Do większego, wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki słodkiej 30 %, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie odstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 1

Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 2

Po tym czasie wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Krem ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Już po 2-3 minutach krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Do takiego kremu możesz wsypać 1/3 szklanki wiórków. Ja tę 1/3 szklanki wiórków zmieliłam w melakserze, by były gładsze i ładniej łączyły się z kremem. Wlej też przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie krem. 
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 3

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj miękkim masłem. Boki posmarowane masłem wyłóż paskami z papieru do pieczenia. Takie paski idealnie będą się trzymały formy. Na dno formy wyłóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię. Formę z krakersami szykuję zawsze wcześniej, by mieć ją gotową do przekładania tężejącym kremem. 
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 4

Na krakersy wyłóż 1/3 kremu. Rób to powoli i ostrożnie, by krakersy nie wyskoczyły z formy podczas nakładania masy. 
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 5

Kolejno znów warstwa krakersów oraz druga porcja kremu. Na koniec znowu krakersy i reszta kremu, który został w misce. 
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 6

Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 7

Gotowe ciasto rafaello można już posypać pozostałymi wiórkami i odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Do tego ciasta na kraksach polecam użyć wiórków, które były ścierane na drobnych oczkach. 
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 8

Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 9

Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 10

Ciasto podawaj schodzone. Przechowuj je w lodówce do 5 dni. Jeśli lubisz szykować takie kreatywne słodkości, a do tego masz dzieci to bardzo prawdopodobne, że spodoba Ci się też mój przepis na najlepsze ciastka owsiane
Proste ciasto rafaello bez pieczenia, 11

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (51 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-02-25 17:14
👌Idealne połączenie delikatnie słodkie i słone!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 19:18
WoW! Elu❤️ Twoje rafaello jest piękne!😍
2018-02-27 11:17
Przepyszne!! 😍👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-27 12:51
Bardzo podoba mi się Twoje ciasto Rafaello Klaudio. 👌 Chyba szybko zniknęło, bo na zdjęciu jest tylko jeden kawałek 😜
2018-03-10 10:49
Pyszności......🙂🙂🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Bożenko!
2018-03-17 21:46
Uwielbiam wszystko co kokosowe, ale połączenie ze słonymi krakersami nie jest dla mnie... :(
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 09:47
W takim razie Karolino polecam Ci przepis na mój sernik na zimno śnieżny puch 😍
2018-06-02 13:52
Witam!
Niestety -z przykrością muszę stwierdzić że 2 razy robiłam Rafaello z Pani przepisu i dwa razy masa się zdarzyła. Coś jest nie tak w t
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-03 10:05
Czy użyłaś śmietanki słodkiej (takiej rzadkiej)? Czy składniki były dobrze schłodzone a żelatyna wlana przestudzona? To jest prosty krem i nie powianiem się zwarzyć.
2018-06-02 16:40
Witam . Nie wyszedl mi, po dodaniu zelatyny zrobila sie ciapa
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-03 10:06
W jakiej ilości wody rozpuściłaś żelatynę i czy płyn był przestudzony?
2018-06-03 10:09
A ja robiłam wczoraj i wyszło mi cud miód. Coś robicie źle. Może trzeba dokładnie przeczytać jak robić i nie omijać etapów czy porad. Ja kiedyś czasem coś zmieniałam w przepisach i myślałam, że też będzie pycha a to tak do końca i nie zawsze działa. Szkoda, że nie mam zdjecia bo ciacho poszło do gości.
2018-06-30 00:02
Robiłam dzisiaj i niestety krem mi się zwarzył. Nie wiem co się stało. Robiłam wszystko wg przepisu. Żelatyna była przestudzona a składniki były chłodzone ponad 30 minut w lodówce.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-30 10:20
Myślę, że żelatyna mogła być jednak za ciepła. Postaraj się bardziej ją schłodzić i dodawać do kremu porcjami. Za każdym razem wymieszaj lekko krem.
2018-07-04 15:16
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Żelatyna długo stała i stygła. Mam ją wstawić do lodówki następnym razem na chwilę?
I jeszcze jedno pytanie: czy jeśli dodaję (zarówno wiórki jak i żelatynę)to mam mieszać delikatnie szpatułką czy na niskich obrotach krótko mikserem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-05 13:02
Asiu, ważne by żelatyna nie była ciepła ponieważ różnica temperatur w masach nie może być za duża. Możesz zahartować żelatynę dodając najpierw do miseczki trochę kremu a dopiero potem żelatynę z kremem przełożyć do dużej miski z kremem. Jeśli mieszaj masy, to najbezpieczniej jest użyć szpatułki.

Rafaello z serkiem mascarpone bez pieczenia

Cudowny i pięknie prezentujący się deser, który można też podać jako tort urodzinowy. Moje rafaello na krakersach z serkiem mascarpone jest niezwykle proste do zrobienia. Im miej składników, tym lepiej. Pyszny krem połączony z kruchymi, słonymi krakersami smakuje wybornie. Domowe rafaello z mascarpone pięknie prezentuje się szczególnie zimą, kiedy to cudnie komponuje się z klimatem mroźnej zimy.

Ciasto kokosowe bez pieczenia 

Rafaello - ciasto bez pieczenia, które podbiło już nie jedno sere a raczej podniebienie. Na samej gorze posypałam je wiórkami kokosowymi. Można jednak pokusić się też o inne posypki. Do tego ciasta pasuje też tarty migdał lub tarta biała czekolada. Rafaello na krakersach z białą czekoladą.. brzmi pysznie! Rafaello bez pieczenia na krakersach znika bardzo szybko, dlatego też polecam je zrobić od razu na dużą blachę. Gorąco polecam mój przepis na ciasto rafaello. Polecam Ci też inne moje przepisy na proste ciasta