Ciasto rafaello
Super szybkie do zrobienia i bardzo smaczne rafaello bez pieczenia. To niezwykle proste i cudowne ciasto na krakersach. Ciasto rafaello wychodzi nie za słodkie i pięknie prezentuje się na każdym przyjęciu.
- ciasto bez pieczenia
- krem z mascarpone
- rafaello na krakersach
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Składniki
- 200 g krakersów - duża paczka
- opakowanie serka mascarpone - 250 g
- szklanka śmietanki 30 % - 260 g
- pół szklanki mleka w proszku - 60 g
- szklanka wiórków kokosowych - 100 g
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Rafaello
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma użyta do ciasta: 20/30 cm
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto rafaello bez pieczenia. Jest tak proste w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi :)
Ciasto rafaello
Do szklanki wlej około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie potrzeby dolej odrobinę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do całkowitego przestudzenia.
Do większego, wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki słodkiej 30 %, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie odstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Krem ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Już po 2-3 minutach krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Do takiego kremu możesz wsypać 1/3 szklanki wiórków. Ja tę 1/3 szklanki wiórków zmieliłam w melakserze, by były gładsze i ładniej łączyły się z kremem. Wlej też przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie krem.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj miękkim masłem. Boki posmarowane masłem wyłóż paskami z papieru do pieczenia. Takie paski idealnie będą się trzymały formy. Na dno formy wyłóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię. Formę z krakersami szykuję zawsze wcześniej, by mieć ją gotową do przekładania tężejącym kremem.
Na krakersy wyłóż 1/3 kremu. Rób to powoli i ostrożnie, by krakersy nie wyskoczyły z formy podczas nakładania masy.
Kolejno znów warstwa krakersów oraz druga porcja kremu. Na koniec znowu krakersy i reszta kremu, który został w misce.
Gotowe ciasto rafaello można już posypać pozostałymi wiórkami i odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Do tego ciasta na kraksach polecam użyć wiórków, które były ścierane na drobnych oczkach.
Na każdy kawałek ciasta rafaello możesz też wyłożyć blanszowane migdały. Ciasto podawaj schodzone. Przechowuj je w lodówce do 5 dni.
Polecam sprawdź też mój przepis napoleonka bez pieczenia oraz pozostałe szybkie ciasta bez pieczenia.
Smacznego!