Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem

Super przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest bardzo kolorowy i ślicznie się prezentuje. Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta. 

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na kruchy spód z makiem

  • kostka masła - 200g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę budyniową z makiem

  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 700 ml mleka
  • 2 łyzki maku
  • 4 łyżki cukru

Dodatki i lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • garść kandyzowanych owoców

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja boków niczym nie smaruję.
Ser wyjmij wcześniej z lodówki.

Kruchy spód z makiem
W misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Dodaj jako oraz masło pokrojone w kostkę. Wygnieć jednolite ciasto. Kawałkami ciasta oblep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię np. łyżką. Spód piecz 25 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni. Pieczenie na środkowej półce, góra dół. 

Masa serowa
W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę serową. W misce umieść ser z wiaderka (Mlekovita lub Piątnica), dwa opakowania proszku budyniowego, dwa jajka oraz pół szklanki cukru. Całość wymieszaj dobrze przy pomocy miksera. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj pieca). Na gorący spód wyłóż i masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Formę ponownie umieść w piekarniku i piecz tak samo jak spód. Czas pieczenia to tym razem 45 minut.

Masa budyniowa z makiem
Podczas pieczenia sernika przygotuj budyń. Do rondelka wlej 500 ml mleka (2 szklanki) i zacznij podgrzewać. W drugim naczyniu umieść dwa proszki budyniowe oraz 200 ml mleka, mak i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz moc palnika. Zamieszaj mleko z proszkiem budyniowym, cukrem i makiem i wlej do gotującego się w rondelku mleka. Od razu energicznie mieszaj mleko w rondelku (łyżką lub trzepaczką). Masa szybko zgęstnieje i powstanie budyń. Ewentualne grudki rozbij łyżką. Nie mieszaj gotującego się budyniu za długo. Budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia.

Po 45 minutach pieczenia się sernika ostrożnie wyjmij formę z pieca. Nie wyłączaj piekarnika. Na gorącą masę serową wyłóż budyń (może być jeszcze ciepły). Łyżka po łyżce tak, by przykryć całą powierzchnię sernika. Formę od razu ponownie umieść w piecu. Nadal 170 stopni i środkowa półka z grzaniem góra dół. Tym razem już na ostatnie 20 minut.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. domowym lukrem i kandyzowanymi owocami. 

Domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny oraz cały cukier puder. Podgrzewaj lukier na małej mocy palnika. Cały czas mieszaj i rozcieraj go łyżką. Po 4 minutach jest już gotowy. Zimny lukier robi się coraz twardszy i mniej plastyczny.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem, 1

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem, 2

Smacznego.

 

Średnia 4.4 / 5 (82 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Zuza
2017-12-09 17:55
jaki elegancki :) musi być pyszny
Asia
2017-12-09 18:36
wygląda pięknie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 18:37
Dziękuję Ci Asiu :)
Maryla
2017-12-09 21:31
Ania masz przepis na kruche ciasteczka proszę
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 09:15
Oczywiście Marylo. Kruche ciasteczka migdałowe będą bardzo Świąteczne. A tutaj kruche ciasteczka maślane :-)
Beata
2017-12-09 23:05
Jeśli smakuje tak jak wygląda to trzeba zrobić. Tylko ciekawe czy mi wyjdzie taki ładny....pewnie nie.Na jaką blaszkę jest przepis ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 09:16
Beatko, do tego przepisu na sernik użyłam blaszki 20/30 cm.
Ewa
2017-12-10 09:04
Super wygląda, tylko niepokoi mnie tak długie pieczenie spodu(łącznie 90 minut) nnie spiecze się za mocno?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 09:16
Nie Ewo, spód łapie wilgoć od sernika podczas pieczenia.. nic mu nie będzie :-)
Anka
2017-12-10 09:11
Wygląda pysznie i chyba nie jest bardzo trudny. Może zrobię na Święta tylko nikt u nas nie lubi lukru - czym można by go zastąpić? ☺
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 09:17
Aniu, możesz dać stewie lub ksylitol.
dorota
2017-12-10 14:50
Witam a jajek nie daje się do sera ?
Beata
2017-12-10 15:12
Wygląda tak pięknie😋 że się skuszę i go zrobię😊 A w smaku też taki jak w wyglądzie?😉
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:35
Beatko.. w smaku jest super. Sporo zależy od sera jakiego użyjesz. Jednak czy będzie to ser zwarty, czy bardziej budyniowy.. obie wersje jak dla mnie bomba :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:15
Doroto, w przepisie na sernik podałam 2 jajka :-)
dorota
2017-12-10 17:26
Faktycznie są :) przeoczyłam .Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 18:12
Nie ma sprawy Doroto. Pozdrawiam ciepło :-)
Natalia
2017-12-10 17:34
A czy mak taki suchy z paczki? Tzn.nie moczony?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 18:12
Tak Natalio, suchy mak.
Justyśia:-)
2017-12-10 18:31
Zrobiłam......szalenie mi smakuje....zdradź mi tylko9 co zrobić, żeby nie tworzyła się twarda skórka na budyniu:-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 19:03
Dziękuję :-) Po ugotowaniu budyniu od razu przykryj całą jego powierzchnię zwykłą torebką foliową. Wówczas nie będzie kożucha :-)
Justysia:-)
2017-12-10 20:30
ale kożuch zrobił mi sie na cieście po upieczeniu;-/
Justysia:-)
2017-12-10 20:38
i jeszcze jedno pytanie;-)....czy to ciasto kruche trzeba nakłuć widelcem przed pieczeniem???? Pytam bo mi nie wyrosło i może to tego wina a może tego, że nie mam pieca z grzaniem góra dół ( nastawiłam po prostu na zwykłe grzanie).
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:36
Można je nakłuć, ale nie jest to warunek konieczny. Kruchy spód na pewno trochę wyrósł w piekarniku. Po wyłożeniu masy serowej i budyniu będzie on i tak lekko "ubity".
Justysia
2018-01-07 22:29
Oto moje dzieło 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️śliczne i apetyczne!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:32
Zawsze z wierzchu budyń po upieczeniu będzie bardziej zwarty. Ja lukruję sernik i posypuję kandyzowanymi owocami.
Joanna
2017-12-10 19:02
Zrobiłam i ja na szybkości z połowy porcji mało estetycznie ale jest pyszny 😅😅😅😅
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 20:15
Joanno, Twój sernik wygląda super!
Marcia
2017-12-10 22:02
Jakie wymiary formy do ciasta?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:37
Forma 20/30 cm.
Basia19
2017-12-10 22:51
Witam, czy mak może być suchy ale mielony bo taki mam ze sklepu.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:38
Może być taki zmielony. Wówczas proponuję jajko ubić osobno z cukrem na puszystą pianę i wmieszać na koniec w ciasto.
Bejka
2017-12-11 09:28
Sernik naprawdę wygląda obłędnie. Mam pytanko, czy zamiast masła do ciasta można dać margarynę?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 10:39
Dziękuję. Nie polecam margaryny. Jedna Pani zrobiła na margarynie i była zadowolona, ja jednak polecam prawdziwe masło :-)
Candy Pandas
2017-12-11 12:30
Ale pysznie i kolorowo wygląda :D
Angelina
2017-12-11 16:17
Pyszne. mimo że serek opadł ni3 wiem dlaczego.. również będzie na święta 😆😋😣
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-11 17:03
Dziękuję za zdjęcie serniczka :-) Wszystkiego dobrego!
Bogunia
2017-12-12 21:33
Aniu mimo, iż piekę ponad 40 lat to serniki ciągle mi opadają.No są czasami wyjątki.Może ty mi podpowiesz co mam zrobić?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 09:10
Serniki są ciężkie.. gdy zmienia się temperatura w piekarniku, dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika. Następnie powolutku uchylać drzwi. Oczywiście są serniki, u których nie ma potrzeby wyrastania. Z zasady nie rosną czy też nawet jeśli opadną, to są dobre i smakują świetnie. Ja bardzo często piekę serniki które nie rosną, czy też nie ma dla mnie znaczenia, że trochę opadną.
Pichceniomania
2017-12-12 22:33
Wygląda delikatnie jak chmurka. I jaki pięknie wyrośnięty! Super przepis.
Basia19
2017-12-15 15:16
Witam, chcę upiec na święta, jak upiekę w sobotę to wytrzyma do wtorku?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-15 16:53
Tak Basiu, tylko nie lukruj sernika, bo cały lukier się rozpuści w lodówce. Zrób to w dniu podania.
Basia19
2017-12-15 19:06
To można zrobić polewę czekoladową
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-16 10:26
Można, uważaj tylko, by się nie obtarła po zawinięciu ciasta w folię.
Basia19
2018-01-12 20:28
Nie wiem o jakiej folii mowa? Ciasto zrobione i siedzi w lodówie. Nie wiem jak wyszło jutro dam znać jak rozkroję. Aniu szkoda tylko że nie napisałaś że ten lukier tak szybko twardnie. Jak go wylałm na ciasto to nie dało się go wogóle rozsmarować, od razu zastygł.
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam na wieści Basiu. 👍
Jola
2017-12-15 19:01
Wygląda przepysznie.Właśnie robię go :). Mam nadzieję,że wyjdzie równie dobrze jak na obrazkach ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-16 10:26
Powodzenia Jolu!
Jola
2017-12-17 14:07
A jaki budyń jest na wierzchu
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-17 18:51
Śmietankowy, bez cukru.
Ania
2017-12-18 21:58
Pierwszy raz spotkałam taki przepis,wydaje mi się,że jest pyszny,a na dodatek pięknie się prezentuje.Na pewno zagości na świątecznym stole,oby się udał:) Dam znać :) Pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-19 10:08
Dziękuję i czekam na wieści od Ciebie Aniu! :-)
Edyta
2017-12-20 21:12
A czy można do sera dodać żółtka a z białek ubić pianę?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-21 10:08
Oczywiście Edyto.. może się nawet udać, by sernik bardziej wyrósł. Na pewno dzięki ubiciu białek będzie bardziej puszysty. Nie zdziw się jednak, że opadnie. A opadnie dlatego, że będziesz musiała go wyjąć do wyłożenia budyniu. Przy tak dużej różnicy temperatur dwutlenek węgla w serze bardzo szybko się skurczy.
Basia19
2018-01-12 20:30
A mnie sernik nie opadł wogóle
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo Basiu!
Monika
2017-12-21 10:51
Na święta jak znalazł 😍 ale ja zamiast lukru zrobię polewe czekoladową
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-21 11:52
Moniko, z polewą czekoladową będzie super. Polecam Ci zrobić taką polewę, która przy krojeniu sernika nie zostawi na nim smug z czekolady. Taką właśnie polewę czekoladową zrobiłam w przepisie na domowe ptasie mleczko 👌
Edyta
2017-12-21 15:15
Ale ja podwoje lekko porcje i zrobię z dwóch wiaderek sera więc może aż tak nie opadnie po wyjęciu na chwilę😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍 Może się udać.. byłoby super.
Edyta
2017-12-21 15:17
A czy z białkami czy z całymi jajkami to i tak opadnie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-21 18:54
Jeśli ubijesz białka, to nawet jak sernik opadnie, to będzie bardziej puszysty.
Edyta
2017-12-22 16:10
A dlaczego nie można ciasto razem z masą serową upiec?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-22 16:41
Ja lubię podpiec ser.. a spróbuj razem i daj znać ✔️👍
Edyta
2017-12-22 17:18
To w takim razie ile minut mam piec ciasto razem z masą serowa pewnie około godziny?
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że tak. Napisz✔️
Basia19
2018-01-12 20:35
Bo ci budyń wejdzie do sera
Ola
2017-12-22 16:31
Mam pytanie odnosnie pieczenia. Kruche ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-22 16:41
Tak Olu, do nagrzanego do 170 stopni.
Sylwia
2017-12-22 17:51
Właśnie robię 🙈😻 Mam nadzieje że będzie smakował tak jak wyglada 🙈🎄❄️ Wesołych Świąt 🎄🎄🎄❄️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼👍Trzymam kciuki!
Monika
2017-12-22 20:47
Sylwia jak sernik?
Słomka
2017-12-23 07:00
Dwa budynie normalna porcja a dlaczego tak dużo mleka, czy to mak wciągnie to mleczko
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-23 08:57
Do budyniu, który się zapieka w piekarniku można śmiało dać normalną porcję mleka. Budyń skurczy się w piecu, trochę płynu odparuje podczas pieczenia.
Magda
2017-12-23 11:05
W przepisie są budynie o wadze 35 g.A moje mają po 40 g i są na pół litra mleka.To jak z tym mlekiem? Mam dać 700 ml,czy trzeba wtedy wziąć 3 budynie?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-23 12:33
Magdo.. jeśli Twoje budynie mają po 40 g - użyj łącznie 800 ml mleka.
Basia19
2018-01-12 20:37
Ja miałam budynie 40g i dałam mleka jak w przepisie
Monika
2017-12-23 09:56
Ja wlasnie robię 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍trzymam kciuki Moniko!💐
Monika
2017-12-23 16:15
Pyszności
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍 Jestem pod wrażeniem!!
Monika
2017-12-23 16:24
Korzuch ściągam i jest ok 😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 😂❤️pewnie 😍
Beata
2017-12-23 18:07
Witam serniczek z tego przepisu już w piekarniku👌 Poprosilabym jeszcze o przepis na sernik bez maku, najlepiej krakowski🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ✔️Super Beatko. Niedługo będzie sernik krakowski i wiedeński👌
Anna
2017-12-23 19:59
Pani Aniu, super przepis 😊
Pychotka 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌Serniczek wygląda ślicznie Aniu 😍
Renia
2017-12-23 20:19
Kocham robić nowe ciasta a to jest i przepiękne i przepyszne dziękuję Aniu za przepis .Na pewno będę korzystać z innych przepisów Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Przepiękne Reniu!!! Wszystkiego dobrego 💐
Sylwia
2017-12-27 13:49
Talent kulinarny mam po Mamie 😻❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Brawo!
Sabina
2017-12-26 15:38
Upieklam i jest smaczny. Natomiast uwazam ze dwa budynie do masy serowej to zdecydowanie za duzo. Wystarczylyby dwie lyzki poniewaz masa serowa jest zbyt zbita.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-26 17:59
Dużo zależy od sera jaki się użyje. Cieszę się, że sernik Ci się ładnie upiekł Sabino 🌼
Sylwia
2017-12-27 13:51
Pyszne Ciasto 😻❤️ Napewno będę próbowała inne przepisy z twojej strony Aniu 🙈🙄☺️ Pozdawiam Serdecznie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Sernik jak marzenie - gratulacje Sylwio😍👏️
iziona
2017-12-28 20:17
U mnie tez był, super przepis na pyszne ciasto. Pozwoliłam sobie zostawić przepis u siebie tak dla innych i dla mnie, abym mogła do niego wracać :) Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼Bardzo mi miło
Anna
2017-12-30 13:46
Pani Aniu, wszystko ładnie pięknie wyszło ale dlaczego lukier mi się rozpłynął? Robiłam wszystko wedle Pani wskazówek a tu zonk..
Zrobiłam lukier i zastygał ładnie na serniczku, bardzo szybko. Wyniosłam po czasie w chłodne miejsce i po godzinie zrobiła się dosłownie woda. Lukier pływał..
Ciasto ma być ciepłe, czy zimne, gdy polewamy lukrem? Co zrobiłam źle?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-30 15:59
Bardzo ładny sernik Aniu. Lukier może zacząć spływać ponieważ jest za duża wilgoć. Czy po polaniu (sernik powinien być już zimny) sernika lukrem przykryłaś go folią? Najlepiej lukrować ciasto na kilka godzin przed podaniem i nie przykrywać go folią.
Anna
2017-12-30 18:06
Już wiem, gdzie popełniłam błąd. Sernik nie był zimny.. Dziękuję za odpowiedź👍
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aniu.. wszystkiego dobrego!!
Basia19
2018-01-13 13:44
Ciasto ładnie wygląda i nic poza tym. Piekłam je po raz pierwszy i ostatni. Wyszło mi ciężkie, zbite, mało słodkie, budyń twardy jak podeszwa a lukier..... cały spłynął. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym żeby w lodówce lukier się rozpuścił, no ale też jeszcze nigdy lukru nie podgrzewałam. Tak że bardzo mi przykro że wstawiam taki komentarz, ale chyba na tym to polega żeby pisać prawdę.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-13 14:29
Szkoda Basiu, że coś poszło nie tak.. Wszystkiego dobrego.
Marzena
2018-01-13 14:33
Fantastyczny sernik!!! Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Lukier dałam dopiero na godzinę przed podaniem ciasta i nic mi nie spłynęło. Czytałam, że jak ktoś włożył sernik jeszcze lekko ciepły do lodówki z tym lukrem i przykrył go folią, to się lukier rozpuścił. To raczej normalne, skoro zaparowała a sernik nie jest ciastem suchym.
Basia19
2018-01-13 15:42
Ja lukier dałam na zimne ciasto i nie przykrywałam go niczym, zresztą nigdy tego nie robię, a pomimo to z lukru zrobiła się woda.
Bartek
2018-03-16 20:31
Jutro zrobię :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego🙂
Jolaśka
2018-03-28 12:59
Witam, przepis bardzo przypadł mi do gustu, aczkolwiek boję się, iż i mi on nie wyjdzie :( zbieram się do jego zrobienia juz przez dłuższy czas...ale chyba ten dzień w końcu nadejdzie :) nic mu nie będzie jeżeli zrobię go w piątek wieczorem, a w niedziele na Wielkanoc będzie tak samo pyszny i piękny jak tego samego dnia?
Pozdrawiam👍✔️✔️❤️
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-28 17:12
Możesz go zrobić w piątek Jolanto, jednak jeśli chcesz go polukrować to zrób to przed samym podaniem ponieważ po dłuższym czasie przebywania w lodówce lukier się rozpływa.
Jolaśka
2018-03-29 12:38
Świetnie! Dziękuję Ci bardzo za rade :)

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku zrobiłam ponieważ zapragnęłam przygotować sernik typowo zimowy, świąteczny. Upiekłam go na dużą blachę, jako szybki sernik z makiem. Do masy serowej użyłam sera z wiaderka oraz proszku budyniowego. Dzięki temu sernik jest wilgotny i puszysty. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis na sernik z makiem.

Szybki sernik z makiem

Bardzo lubię robić serniki pieczone. To jedne z moich ulubionych deserów. Popularny w moim domu jest sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami oraz seromakowiec, czyli sernik z makiem z puszki. Na rynku dostępnych jest już bardzo dużo dobrej jakości serów z wiaderka. Zdecydowanie pomaga to i zachęca do pieczenia serników. Dlatego też gorąco zachęcam do przejrzenia moich pozostałych przepisów na serniki