Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernik z makiem

Sernik z makiem

Super przepis na sernik z makiem na kruchym spodzie, a przy tym prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest kolorowy i ślicznie się prezentuje.

Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta. Jeśli szukasz czegoś prostszego.. sernika, który zawsze się udaje, to zapraszam po przepis na sernik z wiaderka.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm

Składniki na kruchy spód z makiem

  • kostka masła - 200g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę budyniową z makiem

  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 700 ml mleka
  • 2 łyzki maku
  • 4 łyżki cukru

Dodatki i lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • garść kandyzowanych owoców

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja boków niczym nie smaruję.
Ser wyjmij wcześniej z lodówki.

Sernik z makiem

Kruchy spód z makiem

W misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Dodaj jako oraz masło pokrojone w kostkę. Wygnieć jednolite ciasto. Kawałkami ciasta oblep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię np. łyżką. Spód piecz 25 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni. Pieczenie na środkowej półce, góra dół. 

Masa serowa
W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę serową. W misce umieść ser z wiaderka (Mlekovita lub Piątnica), dwa opakowania proszku budyniowego, dwa jajka oraz pół szklanki cukru. Całość wymieszaj dobrze przy pomocy miksera. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj pieca). Na gorący spód wyłóż i masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Formę ponownie umieść w piekarniku i piecz tak samo jak spód. Czas pieczenia to tym razem 45 minut.

Masa budyniowa z makiem
Podczas pieczenia sernika przygotuj budyń. Do rondelka wlej 500 ml mleka (2 szklanki) i zacznij podgrzewać. W drugim naczyniu umieść dwa proszki budyniowe oraz 200 ml mleka, mak i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz moc palnika. Zamieszaj mleko z proszkiem budyniowym, cukrem i makiem i wlej do gotującego się w rondelku mleka. Od razu energicznie mieszaj mleko w rondelku (łyżką lub trzepaczką). Masa szybko zgęstnieje i powstanie budyń. Ewentualne grudki rozbij łyżką. Nie mieszaj gotującego się budyniu za długo. Budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia.

Po 45 minutach pieczenia się sernika ostrożnie wyjmij formę z pieca. Nie wyłączaj piekarnika. Na gorącą masę serową wyłóż budyń (może być jeszcze ciepły). Łyżka po łyżce tak, by przykryć całą powierzchnię sernika. Formę od razu ponownie umieść w piecu. Nadal 170 stopni i środkowa półka z grzaniem góra dół. Tym razem już na ostatnie 20 minut.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. domowym lukrem i kandyzowanymi owocami. Lukier można kłaść na sernik przed samym podaniem. Jeśli odłożysz sernik z lukrem na dłużej do lodówki, to lukier się rozpuści. 

Domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny oraz cały cukier puder. Podgrzewaj lukier na małej mocy palnika. Cały czas mieszaj i rozcieraj go łyżką. Po 4 minutach jest już gotowy. Zimny lukier robi się coraz twardszy i mniej plastyczny.

Sernik z makiem, 1
Sernik z makiem, 2

Polecam też sprawdź mój przepis na najprostszy sernik na ciepło.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (740 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku zrobiłam ponieważ zapragnęłam przygotować sernik typowo zimowy, świąteczny. Upiekłam go na dużą blachę, jako szybki sernik z makiem. Do masy serowej użyłam sera z wiaderka oraz proszku budyniowego. Dzięki temu sernik jest wilgotny i puszysty. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis na sernik z makiem. Zerknij też po przepis na najlepszy sernik

Sernik na kruchym spodzie z budyniem

Bardzo lubię robić serniki pieczone. To jedne z moich ulubionych deserów. Popularny w moim domu jest przepisy na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie oraz seromakowiec, czyli sernik z makiem z puszki. Na rynku dostępnych jest już bardzo dużo dobrej jakości serów z wiaderka. Zdecydowanie pomaga to i zachęca do pieczenia serników. Dlatego też gorąco zachęcam do przejrzenia moich pozostałych pomysłów na serniki