Sernik z makiem
Super przepis na sernik z makiem na kruchym spodzie, a przy tym prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest kolorowy i ślicznie się prezentuje.
Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta. Jeśli szukasz czegoś prostszego.. sernika, który zawsze się udaje, to zapraszam po przepis na sernik z wiaderka.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Składniki na kruchy spód z makiem
- kostka masła - 200g
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki suchego maku
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
- 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
- 2 średnie jajka
- pół szklanki cukru
Składniki na masę budyniową z makiem
- 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
- 700 ml mleka
- 2 łyzki maku
- 4 łyżki cukru
Dodatki i lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- garść kandyzowanych owoców
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja boków niczym nie smaruję.
Ser wyjmij wcześniej z lodówki.
Sernik z makiem
Kruchy spód z makiem
W misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Dodaj jako oraz masło pokrojone w kostkę. Wygnieć jednolite ciasto. Kawałkami ciasta oblep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię np. łyżką. Spód piecz 25 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni. Pieczenie na środkowej półce, góra dół.
Masa serowa
W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę serową. W misce umieść ser z wiaderka (Mlekovita lub Piątnica), dwa opakowania proszku budyniowego, dwa jajka oraz pół szklanki cukru. Całość wymieszaj dobrze przy pomocy miksera. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj pieca). Na gorący spód wyłóż i masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Formę ponownie umieść w piekarniku i piecz tak samo jak spód. Czas pieczenia to tym razem 45 minut.
Masa budyniowa z makiem
Podczas pieczenia sernika przygotuj budyń. Do rondelka wlej 500 ml mleka (2 szklanki) i zacznij podgrzewać. W drugim naczyniu umieść dwa proszki budyniowe oraz 200 ml mleka, mak i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz moc palnika. Zamieszaj mleko z proszkiem budyniowym, cukrem i makiem i wlej do gotującego się w rondelku mleka. Od razu energicznie mieszaj mleko w rondelku (łyżką lub trzepaczką). Masa szybko zgęstnieje i powstanie budyń. Ewentualne grudki rozbij łyżką. Nie mieszaj gotującego się budyniu za długo. Budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia.
Po 45 minutach pieczenia się sernika ostrożnie wyjmij formę z pieca. Nie wyłączaj piekarnika. Na gorącą masę serową wyłóż budyń (może być jeszcze ciepły). Łyżka po łyżce tak, by przykryć całą powierzchnię sernika. Formę od razu ponownie umieść w piecu. Nadal 170 stopni i środkowa półka z grzaniem góra dół. Tym razem już na ostatnie 20 minut.
Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. domowym lukrem i kandyzowanymi owocami. Lukier można kłaść na sernik przed samym podaniem. Jeśli odłożysz sernik z lukrem na dłużej do lodówki, to lukier się rozpuści.
Domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny oraz cały cukier puder. Podgrzewaj lukier na małej mocy palnika. Cały czas mieszaj i rozcieraj go łyżką. Po 4 minutach jest już gotowy. Zimny lukier robi się coraz twardszy i mniej plastyczny.
Polecam też sprawdź mój przepis na najprostszy sernik na ciepło.
Smacznego.