Sernik z makiem

Sernik z makiem

Super przepis na sernik z makiem na kruchym spodzie, a przy tym prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest kolorowy i ślicznie się prezentuje.

Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta. Jeśli szukasz czegoś prostszego.. sernika, który zawsze się udaje, to zapraszam po przepis na sernik z wiaderka.

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm

Składniki na kruchy spód z makiem

  • kostka masła - 200g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę budyniową z makiem

  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 700 ml mleka
  • 2 łyzki maku
  • 4 łyżki cukru

Dodatki i lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • garść kandyzowanych owoców

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja boków niczym nie smaruję.
Ser wyjmij wcześniej z lodówki.

Sernik z makiem

Kruchy spód z makiem

W misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Dodaj jako oraz masło pokrojone w kostkę. Wygnieć jednolite ciasto. Kawałkami ciasta oblep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię np. łyżką. Spód piecz 25 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni. Pieczenie na środkowej półce, góra dół. 

Masa serowa
W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę serową. W misce umieść ser z wiaderka (Mlekovita lub Piątnica), dwa opakowania proszku budyniowego, dwa jajka oraz pół szklanki cukru. Całość wymieszaj dobrze przy pomocy miksera. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj pieca). Na gorący spód wyłóż i masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Formę ponownie umieść w piekarniku i piecz tak samo jak spód. Czas pieczenia to tym razem 45 minut.

Masa budyniowa z makiem
Podczas pieczenia sernika przygotuj budyń. Do rondelka wlej 500 ml mleka (2 szklanki) i zacznij podgrzewać. W drugim naczyniu umieść dwa proszki budyniowe oraz 200 ml mleka, mak i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz moc palnika. Zamieszaj mleko z proszkiem budyniowym, cukrem i makiem i wlej do gotującego się w rondelku mleka. Od razu energicznie mieszaj mleko w rondelku (łyżką lub trzepaczką). Masa szybko zgęstnieje i powstanie budyń. Ewentualne grudki rozbij łyżką. Nie mieszaj gotującego się budyniu za długo. Budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia.

Po 45 minutach pieczenia się sernika ostrożnie wyjmij formę z pieca. Nie wyłączaj piekarnika. Na gorącą masę serową wyłóż budyń (może być jeszcze ciepły). Łyżka po łyżce tak, by przykryć całą powierzchnię sernika. Formę od razu ponownie umieść w piecu. Nadal 170 stopni i środkowa półka z grzaniem góra dół. Tym razem już na ostatnie 20 minut.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. domowym lukrem i kandyzowanymi owocami. Lukier można kłaść na sernik przed samym podaniem. Jeśli odłożysz sernik z lukrem na dłużej do lodówki, to lukier się rozpuści. 

Domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny oraz cały cukier puder. Podgrzewaj lukier na małej mocy palnika. Cały czas mieszaj i rozcieraj go łyżką. Po 4 minutach jest już gotowy. Zimny lukier robi się coraz twardszy i mniej plastyczny.

Sernik z makiem, 1

Sernik z makiem, 2

Polecam też sprawdź mój przepis na najprostszy sernik na ciepło.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (700 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku zrobiłam ponieważ zapragnęłam przygotować sernik typowo zimowy, świąteczny. Upiekłam go na dużą blachę, jako szybki sernik z makiem. Do masy serowej użyłam sera z wiaderka oraz proszku budyniowego. Dzięki temu sernik jest wilgotny i puszysty. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis na sernik z makiem. Zerknij też po przepis na najlepszy sernik

Sernik na kruchym spodzie z budyniem

Bardzo lubię robić serniki pieczone. To jedne z moich ulubionych deserów. Popularny w moim domu jest przepisy na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie oraz seromakowiec, czyli sernik z makiem z puszki. Na rynku dostępnych jest już bardzo dużo dobrej jakości serów z wiaderka. Zdecydowanie pomaga to i zachęca do pieczenia serników. Dlatego też gorąco zachęcam do przejrzenia moich pozostałych pomysłów na serniki