Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem

Super przepis na pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. To sernik z wiaderka, na dużą blachę, z budyniem i makiem. Jest kolorowy i ślicznie się prezentuje.

Ten sernik szczególnie polecam jako ciasto na Wigilię i Święta. Jeśli szukasz czegoś prostszego.. sernika, który zawsze się udaje, to zapraszam po przepis na sernik z sera z wiaderka

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na kruchy spód z makiem

  • kostka masła - 200g
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki suchego maku
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 2 średnie jajka
  • pół szklanki cukru

Składniki na masę budyniową z makiem

  • 2 opakowania budyniu w proszku 2 x 35 g
  • 700 ml mleka
  • 2 łyzki maku
  • 4 łyżki cukru

Dodatki i lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • garść kandyzowanych owoców

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ja boków niczym nie smaruję.
Ser wyjmij wcześniej z lodówki.

Kruchy spód z makiem
W misce umieść mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i makiem. Dodaj jako oraz masło pokrojone w kostkę. Wygnieć jednolite ciasto. Kawałkami ciasta oblep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię np. łyżką. Spód piecz 25 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni. Pieczenie na środkowej półce, góra dół. 

Masa serowa
W trakcie pieczenia spodu przygotuj masę serową. W misce umieść ser z wiaderka (Mlekovita lub Piątnica), dwa opakowania proszku budyniowego, dwa jajka oraz pół szklanki cukru. Całość wymieszaj dobrze przy pomocy miksera. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika (nie wyłączaj pieca). Na gorący spód wyłóż i masę serową. Wyrównaj powierzchnię. Formę ponownie umieść w piekarniku i piecz tak samo jak spód. Czas pieczenia to tym razem 45 minut.

Masa budyniowa z makiem
Podczas pieczenia sernika przygotuj budyń. Do rondelka wlej 500 ml mleka (2 szklanki) i zacznij podgrzewać. W drugim naczyniu umieść dwa proszki budyniowe oraz 200 ml mleka, mak i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować zmniejsz moc palnika. Zamieszaj mleko z proszkiem budyniowym, cukrem i makiem i wlej do gotującego się w rondelku mleka. Od razu energicznie mieszaj mleko w rondelku (łyżką lub trzepaczką). Masa szybko zgęstnieje i powstanie budyń. Ewentualne grudki rozbij łyżką. Nie mieszaj gotującego się budyniu za długo. Budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia.

Po 45 minutach pieczenia się sernika ostrożnie wyjmij formę z pieca. Nie wyłączaj piekarnika. Na gorącą masę serową wyłóż budyń (może być jeszcze ciepły). Łyżka po łyżce tak, by przykryć całą powierzchnię sernika. Formę od razu ponownie umieść w piecu. Nadal 170 stopni i środkowa półka z grzaniem góra dół. Tym razem już na ostatnie 20 minut.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem po upieczeniu można od razu wyjąc z piekarnika. Po przestudzeniu można go udekorować np. domowym lukrem i kandyzowanymi owocami. Lukier można kłaść na sernik przed samym podaniem. Jeśli odłożysz sernik z lukrem na dłużej do lodówki, to lukier się rozpuści. 

Domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny oraz cały cukier puder. Podgrzewaj lukier na małej mocy palnika. Cały czas mieszaj i rozcieraj go łyżką. Po 4 minutach jest już gotowy. Zimny lukier robi się coraz twardszy i mniej plastyczny.

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem, 1

Sernik na kruchym spodzie z budyniem i makiem, 2

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (146 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/19863
Reklama

Komentarze

2017-12-09 17:55
jaki elegancki :) musi być pyszny
2017-12-09 18:36
wygląda pięknie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-09 18:37
Dziękuję Ci Asiu :)
2017-12-09 21:31
Ania masz przepis na kruche ciasteczka proszę
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 09:15
Oczywiście Marylo. Kruche ciasteczka migdałowe będą bardzo Świąteczne. A tutaj kruche ciasteczka maślane :-)
2017-12-09 23:05
Jeśli smakuje tak jak wygląda to trzeba zrobić. Tylko ciekawe czy mi wyjdzie taki ładny....pewnie nie.Na jaką blaszkę jest przepis ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 09:16
Beatko, do tego przepisu na sernik użyłam blaszki 20/30 cm.
2017-12-10 09:04
Super wygląda, tylko niepokoi mnie tak długie pieczenie spodu(łącznie 90 minut) nnie spiecze się za mocno?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 09:16
Nie Ewo, spód łapie wilgoć od sernika podczas pieczenia.. nic mu nie będzie :-)
2017-12-10 09:11
Wygląda pysznie i chyba nie jest bardzo trudny. Może zrobię na Święta tylko nikt u nas nie lubi lukru - czym można by go zastąpić? ☺
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 09:17
Aniu, możesz dać stewie lub ksylitol.
2017-12-10 14:50
Witam a jajek nie daje się do sera ?
2017-12-10 15:12
Wygląda tak pięknie😋 że się skuszę i go zrobię😊 A w smaku też taki jak w wyglądzie?😉
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:35
Beatko.. w smaku jest super. Sporo zależy od sera jakiego użyjesz. Jednak czy będzie to ser zwarty, czy bardziej budyniowy.. obie wersje jak dla mnie bomba :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:15
Doroto, w przepisie na sernik podałam 2 jajka :-)
2017-12-10 17:26
Faktycznie są :) przeoczyłam .Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 18:12
Nie ma sprawy Doroto. Pozdrawiam ciepło :-)
2017-12-10 17:34
A czy mak taki suchy z paczki? Tzn.nie moczony?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 18:12
Tak Natalio, suchy mak.
2017-12-10 18:31
Zrobiłam......szalenie mi smakuje....zdradź mi tylko9 co zrobić, żeby nie tworzyła się twarda skórka na budyniu:-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 19:03
Dziękuję :-) Po ugotowaniu budyniu od razu przykryj całą jego powierzchnię zwykłą torebką foliową. Wówczas nie będzie kożucha :-)
2017-12-10 20:30
ale kożuch zrobił mi sie na cieście po upieczeniu;-/
2017-12-10 20:38
i jeszcze jedno pytanie;-)....czy to ciasto kruche trzeba nakłuć widelcem przed pieczeniem???? Pytam bo mi nie wyrosło i może to tego wina a może tego, że nie mam pieca z grzaniem góra dół ( nastawiłam po prostu na zwykłe grzanie).
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 10:36
Można je nakłuć, ale nie jest to warunek konieczny. Kruchy spód na pewno trochę wyrósł w piekarniku. Po wyłożeniu masy serowej i budyniu będzie on i tak lekko "ubity".
2018-01-07 22:29
Oto moje dzieło 😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️śliczne i apetyczne!!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 10:32
Zawsze z wierzchu budyń po upieczeniu będzie bardziej zwarty. Ja lukruję sernik i posypuję kandyzowanymi owocami.
2017-12-10 19:02
Zrobiłam i ja na szybkości z połowy porcji mało estetycznie ale jest pyszny 😅😅😅😅
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 20:15
Joanno, Twój sernik wygląda super!
2017-12-10 22:02
Jakie wymiary formy do ciasta?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 10:37
Forma 20/30 cm.
2017-12-10 22:51
Witam, czy mak może być suchy ale mielony bo taki mam ze sklepu.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 10:38
Może być taki zmielony. Wówczas proponuję jajko ubić osobno z cukrem na puszystą pianę i wmieszać na koniec w ciasto.
2017-12-11 09:28
Sernik naprawdę wygląda obłędnie. Mam pytanko, czy zamiast masła do ciasta można dać margarynę?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 10:39
Dziękuję. Nie polecam margaryny. Jedna Pani zrobiła na margarynie i była zadowolona, ja jednak polecam prawdziwe masło :-)
2017-12-11 12:30
Ale pysznie i kolorowo wygląda :D
2017-12-11 16:17
Pyszne. mimo że serek opadł ni3 wiem dlaczego.. również będzie na święta 😆😋😣
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-11 17:03
Dziękuję za zdjęcie serniczka :-) Wszystkiego dobrego!
2017-12-12 21:33
Aniu mimo, iż piekę ponad 40 lat to serniki ciągle mi opadają.No są czasami wyjątki.Może ty mi podpowiesz co mam zrobić?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-13 09:10
Serniki są ciężkie.. gdy zmienia się temperatura w piekarniku, dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika. Następnie powolutku uchylać drzwi. Oczywiście są serniki, u których nie ma potrzeby wyrastania. Z zasady nie rosną czy też nawet jeśli opadną, to są dobre i smakują świetnie. Ja bardzo często piekę serniki które nie rosną, czy też nie ma dla mnie znaczenia, że trochę opadną.
2017-12-12 22:33
Wygląda delikatnie jak chmurka. I jaki pięknie wyrośnięty! Super przepis.
2017-12-15 15:16
Witam, chcę upiec na święta, jak upiekę w sobotę to wytrzyma do wtorku?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 16:53
Tak Basiu, tylko nie lukruj sernika, bo cały lukier się rozpuści w lodówce. Zrób to w dniu podania.
2017-12-15 19:06
To można zrobić polewę czekoladową
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 10:26
Można, uważaj tylko, by się nie obtarła po zawinięciu ciasta w folię.
2018-01-12 20:28
Nie wiem o jakiej folii mowa? Ciasto zrobione i siedzi w lodówie. Nie wiem jak wyszło jutro dam znać jak rozkroję. Aniu szkoda tylko że nie napisałaś że ten lukier tak szybko twardnie. Jak go wylałm na ciasto to nie dało się go wogóle rozsmarować, od razu zastygł.
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam na wieści Basiu. 👍
2017-12-15 19:01
Wygląda przepysznie.Właśnie robię go :). Mam nadzieję,że wyjdzie równie dobrze jak na obrazkach ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 10:26
Powodzenia Jolu!
2017-12-17 14:07
A jaki budyń jest na wierzchu
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-17 18:51
Śmietankowy, bez cukru.
2017-12-18 21:58
Pierwszy raz spotkałam taki przepis,wydaje mi się,że jest pyszny,a na dodatek pięknie się prezentuje.Na pewno zagości na świątecznym stole,oby się udał:) Dam znać :) Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:08
Dziękuję i czekam na wieści od Ciebie Aniu! :-)
2017-12-20 21:12
A czy można do sera dodać żółtka a z białek ubić pianę?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 10:08
Oczywiście Edyto.. może się nawet udać, by sernik bardziej wyrósł. Na pewno dzięki ubiciu białek będzie bardziej puszysty. Nie zdziw się jednak, że opadnie. A opadnie dlatego, że będziesz musiała go wyjąć do wyłożenia budyniu. Przy tak dużej różnicy temperatur dwutlenek węgla w serze bardzo szybko się skurczy.
2018-01-12 20:30
A mnie sernik nie opadł wogóle
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Brawo Basiu!
2017-12-21 10:51
Na święta jak znalazł 😍 ale ja zamiast lukru zrobię polewe czekoladową
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 11:52
Moniko, z polewą czekoladową będzie super. Polecam Ci zrobić taką polewę, która przy krojeniu sernika nie zostawi na nim smug z czekolady. Taką właśnie polewę czekoladową zrobiłam w przepisie na domowe ptasie mleczko 👌
2017-12-21 15:15
Ale ja podwoje lekko porcje i zrobię z dwóch wiaderek sera więc może aż tak nie opadnie po wyjęciu na chwilę😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍 Może się udać.. byłoby super.
2017-12-21 15:17
A czy z białkami czy z całymi jajkami to i tak opadnie
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-21 18:54
Jeśli ubijesz białka, to nawet jak sernik opadnie, to będzie bardziej puszysty.
2017-12-22 16:10
A dlaczego nie można ciasto razem z masą serową upiec?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-22 16:41
Ja lubię podpiec ser.. a spróbuj razem i daj znać ✔️👍
2017-12-22 17:18
To w takim razie ile minut mam piec ciasto razem z masą serowa pewnie około godziny?
-- Ania z AniaGotuje.pl Myślę, że tak. Napisz✔️
2018-01-12 20:35
Bo ci budyń wejdzie do sera
2017-12-22 16:31
Mam pytanie odnosnie pieczenia. Kruche ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-22 16:41
Tak Olu, do nagrzanego do 170 stopni.
2017-12-22 17:51
Właśnie robię 🙈😻 Mam nadzieje że będzie smakował tak jak wyglada 🙈🎄❄️ Wesołych Świąt 🎄🎄🎄❄️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼👍Trzymam kciuki!
2017-12-22 20:47
Sylwia jak sernik?
2017-12-23 07:00
Dwa budynie normalna porcja a dlaczego tak dużo mleka, czy to mak wciągnie to mleczko
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 08:57
Do budyniu, który się zapieka w piekarniku można śmiało dać normalną porcję mleka. Budyń skurczy się w piecu, trochę płynu odparuje podczas pieczenia.
2017-12-23 11:05
W przepisie są budynie o wadze 35 g.A moje mają po 40 g i są na pół litra mleka.To jak z tym mlekiem? Mam dać 700 ml,czy trzeba wtedy wziąć 3 budynie?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-23 12:33
Magdo.. jeśli Twoje budynie mają po 40 g - użyj łącznie 800 ml mleka.
2018-01-12 20:37
Ja miałam budynie 40g i dałam mleka jak w przepisie
2017-12-23 09:56
Ja wlasnie robię 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍trzymam kciuki Moniko!💐
2017-12-23 16:15
Pyszności
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍 Jestem pod wrażeniem!!
2017-12-23 16:24
Korzuch ściągam i jest ok 😋
-- Ania z AniaGotuje.pl 😂❤️pewnie 😍
2017-12-23 18:07
Witam serniczek z tego przepisu już w piekarniku👌 Poprosilabym jeszcze o przepis na sernik bez maku, najlepiej krakowski🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl ✔️Super Beatko. Niedługo będzie sernik krakowski i wiedeński👌
2017-12-23 19:59
Pani Aniu, super przepis 😊
Pychotka 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌Serniczek wygląda ślicznie Aniu 😍
2017-12-23 20:19
Kocham robić nowe ciasta a to jest i przepiękne i przepyszne dziękuję Aniu za przepis .Na pewno będę korzystać z innych przepisów Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Przepiękne Reniu!!! Wszystkiego dobrego 💐
2017-12-27 13:49
Talent kulinarny mam po Mamie 😻❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Brawo!
2017-12-26 15:38
Upieklam i jest smaczny. Natomiast uwazam ze dwa budynie do masy serowej to zdecydowanie za duzo. Wystarczylyby dwie lyzki poniewaz masa serowa jest zbyt zbita.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-26 17:59
Dużo zależy od sera jaki się użyje. Cieszę się, że sernik Ci się ładnie upiekł Sabino 🌼
2017-12-27 13:51
Pyszne Ciasto 😻❤️ Napewno będę próbowała inne przepisy z twojej strony Aniu 🙈🙄☺️ Pozdawiam Serdecznie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Sernik jak marzenie - gratulacje Sylwio😍👏️
2017-12-28 20:17
U mnie tez był, super przepis na pyszne ciasto. Pozwoliłam sobie zostawić przepis u siebie tak dla innych i dla mnie, abym mogła do niego wracać :) Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼Bardzo mi miło
2017-12-30 13:46
Pani Aniu, wszystko ładnie pięknie wyszło ale dlaczego lukier mi się rozpłynął? Robiłam wszystko wedle Pani wskazówek a tu zonk..
Zrobiłam lukier i zastygał ładnie na serniczku, bardzo szybko. Wyniosłam po czasie w chłodne miejsce i po godzinie zrobiła się dosłownie woda. Lukier pływał..
Ciasto ma być ciepłe, czy zimne, gdy polewamy lukrem? Co zrobiłam źle?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-30 15:59
Bardzo ładny sernik Aniu. Lukier może zacząć spływać ponieważ jest za duża wilgoć. Czy po polaniu (sernik powinien być już zimny) sernika lukrem przykryłaś go folią? Najlepiej lukrować ciasto na kilka godzin przed podaniem i nie przykrywać go folią.
2017-12-30 18:06
Już wiem, gdzie popełniłam błąd. Sernik nie był zimny.. Dziękuję za odpowiedź👍
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Aniu.. wszystkiego dobrego!!
2018-01-13 13:44
Ciasto ładnie wygląda i nic poza tym. Piekłam je po raz pierwszy i ostatni. Wyszło mi ciężkie, zbite, mało słodkie, budyń twardy jak podeszwa a lukier..... cały spłynął. Jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym żeby w lodówce lukier się rozpuścił, no ale też jeszcze nigdy lukru nie podgrzewałam. Tak że bardzo mi przykro że wstawiam taki komentarz, ale chyba na tym to polega żeby pisać prawdę.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-13 14:29
Szkoda Basiu, że coś poszło nie tak.. Wszystkiego dobrego.
2018-01-13 14:33
Fantastyczny sernik!!! Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Lukier dałam dopiero na godzinę przed podaniem ciasta i nic mi nie spłynęło. Czytałam, że jak ktoś włożył sernik jeszcze lekko ciepły do lodówki z tym lukrem i przykrył go folią, to się lukier rozpuścił. To raczej normalne, skoro zaparowała a sernik nie jest ciastem suchym.
2018-01-13 15:42
Ja lukier dałam na zimne ciasto i nie przykrywałam go niczym, zresztą nigdy tego nie robię, a pomimo to z lukru zrobiła się woda.
2018-03-16 20:31
Jutro zrobię :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego🙂
2018-03-28 12:59
Witam, przepis bardzo przypadł mi do gustu, aczkolwiek boję się, iż i mi on nie wyjdzie :( zbieram się do jego zrobienia juz przez dłuższy czas...ale chyba ten dzień w końcu nadejdzie :) nic mu nie będzie jeżeli zrobię go w piątek wieczorem, a w niedziele na Wielkanoc będzie tak samo pyszny i piękny jak tego samego dnia?
Pozdrawiam👍✔️✔️❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-28 17:12
Możesz go zrobić w piątek Jolanto, jednak jeśli chcesz go polukrować to zrób to przed samym podaniem ponieważ po dłuższym czasie przebywania w lodówce lukier się rozpływa.
2018-03-29 12:38
Świetnie! Dziękuję Ci bardzo za rade :)
2018-06-10 10:44
Upiekłam, trochę rozwodnilam lukier bo wyszedł za gęsty(ale być może moje łyżki były zbyt czubate😀)a na wierzch dałam cukrowe kulki i wyszło ok,tylko niski bo za dużą blachę wzięłam😀.Tylko zdjęcia nie umiem dodać....
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-10 20:46
Brzmi wspaniale.. Zdjęcie możesz mi wysłać na maila to umieszczę w galerii 👍 kontakt@aniagotuje.pl
2018-07-29 19:22
Aniu zrobiłam 😊 mój niedzielny serniczek gotowy...pyszny jest 😋 jeszcze raz dzięki za przepis!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-30 08:37
Świetnie wygląda ten serniczek Basiu! Zerknij koniecznie też na ten najprostszy sernik 🙂
2018-10-04 11:18
Wygląda obłędnie. Koniecznie musze zrobic!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2018-12-09 11:54
Moja wersja z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi 😊 Polecam na święta 🌲🎅🤩
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boski sernik! Gratulacje 👏️👏️
Reklama

Puszysty sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem maku zrobiłam ponieważ zapragnęłam przygotować sernik typowo zimowy, świąteczny. Upiekłam go na dużą blachę, jako szybki sernik z makiem. Do masy serowej użyłam sera z wiaderka oraz proszku budyniowego. Dzięki temu sernik jest wilgotny i puszysty. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty przepis na sernik z makiem. Zerknij też po przepis na najlepszy sernik

Szybki sernik z makiem

Bardzo lubię robić serniki pieczone. To jedne z moich ulubionych deserów. Popularny w moim domu jest sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami oraz seromakowiec, czyli sernik z makiem z puszki. Na rynku dostępnych jest już bardzo dużo dobrej jakości serów z wiaderka. Zdecydowanie pomaga to i zachęca do pieczenia serników. Dlatego też gorąco zachęcam do przejrzenia moich pozostałych przepisów na serniki