Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makowiec japoński

Makowiec japoński

Makowiec z jabłkami to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto na Święta. Makowiec japoński jest ciastem bez spodu oraz bez glutenu. Przepis jest bardzo prosty, a samo ciasto składa się tylko z kilku składników. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia ciasta: 40 minut
Czas szykowania kremu: 20 minut
Liczba porcji: 1200 g makowca

Kaloryczność kcal: 390 w 100 g ciasta [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na ciasto [ więcej ]

  • 1,5 szklanki maku niebieskiego - około 260 g
  • 1 szklanka mleka - do ugotowania maku
  • 4 średnie jabłka - około 800 g
  • 100 g masła - pół kostki
  • 3/4 szklanki cukru pudru - około 100 g
  • 6 średnich jajek

Składniki na czekoladowy krem

  • tabliczka czekolady mlecznej - 100 g
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki śmietanki 30 %

Makowiec japoński
Makowiec japoński, 1
 

Makowiec z jabłkami to przepis idealnie dla osób, które nie przepadają za wypiekami mącznymi. Ciasto wychodzi wilgotne, mięciutkie, subtelne w smaku. U mnie przełożone puszystym kremem czekoladowym, ale można też pominąć krem w składnikach i ciasto przed podaniem tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam wówczas do upieczenia makowca użyć mniejszej foremki, by ciasto wyszło wyższe. Dobra będzie tortownica o średnicy do 22 cm. Być może czas pieczenia wydłuży się wówczas o około 10 minut. 

Makowiec japoński, 2
Krok 1: Gotuj mak

Do małego garnuszka lub rondelka z grubym dnem, o pojemności około jednego litra lub mniej, wsyp suchy mak niebieski. Potrzebujesz 1,5 szklanki maku, czyli około 260 gramów maku. Możesz go wsypać w ilości do 300 gramów i też będzie dobrze. Jeśli masz pewność, że masz dobrej jakości mak bez zanieczyszczeń, to nie musisz go wcześniej płukać. 

Do garnuszka z makiem wlej szklankę mleka. Mleko krowie możesz zastąpić wodą lub dowolnym napojem: sojowy, ryżowy, migdałowy lub kokosowy. Mak z mlekiem zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość przez 10 minut. 

Gotuj mak

Krok 2: Odcedź mak

Całą zawartość garnuszka przelej do sitka umieszczonego w zlewie. Wybierz większe i "gęsto plecione" sitko o średnicy około 20 cm. Dokładnie odcedź mak. Mleko wylej. Polecam dodatkowo odcisnąć jeszcze mak przez gazę lub muślinową ściereczkę. 

Odcedź mak

Krok 3: Zmiel mak

Dobrze odciśnięty mak zmiel w maszynce do mielenia z nakładką na drobne oczka lub też użyj blendera. Masa makowa po zmieleniu powinna być zwarta, nie rzadka.

Porada: Jeśli używasz zmielonego już maku, to również gotujesz go w mleku, jednak nie wykładasz na sitko a od razu odciskasz przez muślinową, tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Dobrze odciśnięty mak przekładasz do miseczki. 

Zmiel mak

Krok 4: Zetrzyj jabłka

Mak się studzi, więc można się zabrać za jabłka. Wybrałam odmianę jabłek twardych, dość soczystych i słodko winnych. Potrzebujesz do jednego kilograma jabłek. Moje cztery jabłka ważyły przed obraniem łącznie 800 gramów. Jabłka obierz i ścieraj na dużych oczkach do ogryzka. Ja użyłam miski z zestawem sitek. Starte jabłko od razu ląduje w komorze. Starte jabłka bardzo dokładnie odciskam z nadmiaru soku. Sok można wypić. Wyszło mi około 230 gramów tartego jabłka już bez soku. 

Zetrzyj jabłka

Krok 5: Zrób krem do ciasta

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w większej misce (szklana lub metalowa) a żółtka dodaj do miski razem z połową kostki miękkiego masła (100 gramów) oraz z cukrem pudrem (około 3/4 szklanki = 100 gramów). 

Żółtka, masło i cukier puder ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Całość ubijaj przynajmniej przez pięć minut. Ma powstać puszysty krem. 

Zrób krem do ciasta

Krok 6: Połącz składniki

W jednym naczyniu umieść razem: bardzo dobrze odciśnięte starte jabłka, przestudzony zmielony mak oraz puszysty krem z żółtek, masła i cukru pudru. Wymieszaj całość szpatułką lub łyżką. 

Połącz składniki

Krok 7: Dodaj ubite białka

Białka ubijaj chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę możesz wyłączyć mikser. Pianę z białek delikatnie wmieszaj w ciasto makowe. Rób to porcjami.

Dodaj ubite białka

Krok 8: Umieść ciasto w formie

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Użyłam brytfanki prostokątnej o wymiarach zewnętrznych: 36 x 23 x 5,5 cm. Wymiary wewnętrzne/użytkowe to około 20 x 30 cm. Ciasto nie wyrasta mocno, więc będzie dość niskie po upieczeniu. 

Umieść ciasto w formie

Krok 9: Upiecz ciasto

Formę z makowcem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 170 stopni z termoobiegiem. Ciasto jest dość niskie, więc nie powinno się piec dłużej niż 50 minut.

Po około 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto makowiec japoński jest już upieczony. Jeśli makowiec za szybko się rumieni, to zmniejsz moc palnika. Być może wierzch ciasta jest za blisko grzałki.

Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po pięciu minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca.

Przestudzony makowiec z jabłkami możesz przekroić na pół - nie w poprzek jak blaty do tortu.

Upiecz ciasto

Krok 10: Zacznij szykować przełożenie

Makowiec japoński jest już gotowy i można go podawać tylko oprószony cukrem pudrem. Polecam jednak przekroić go na dwie części i jedną ułożyć na drugą łącząc obie połówki kremem. 

Krem czekoladowy do przełożenia makowca z jabłkami potrzebuje się dobrze schłodzić w lodówce. Polecam szykować go nawet dzień wcześniej, przed pieczeniem makowca. Wszystkie składniki na krem: tabliczka bardzo dobrej jakości czekolady mlecznej o wadze 100 gramów; pół tabliczki czekolady gorzkiej minimum 70 %, czyli 50 gramów czekolady; trzy łyżki masła lub oleju kokosowego; pół szklanki śmietanki kremówki 30 %. 

Do rondelka wlej śmietankę. Gdy zacznie się gotować od razu zdejmij ją z palnika i dodaj resztę składników. Całość mieszaj łyżką lub rózgą kuchenną, aż czekolady i masło całkowicie rozpuszczą się w gorącej śmietance i powstanie jednolity krem. 

Zacznij szykować przełożenie

Zacznij szykować przełożenie

Krok 11: Napusz schłodzony krem

Po przestudzeniu odstaw rondelek z kremem do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu krem stężeje (minimum dwie godziny chłodzenia w lodówce). Aby go lekko napuszyć użyj miksera. Krem miksuj niecałą minutę. Krem zamieni się w jaśniejszy puch. Część kremu wyłóż na górę jednej połówki przestudzonego ciasta. Wyrównaj powierzchnię. 

Napusz schłodzony krem

Krok 12: Przełóż ciasto

Na ciasto z kremem wyłóż druga połowę ciasta. Na górze zaś rozprowadź resztę kremu. Makowic japoński możesz dodatkowo udekorować odrobiną suchego maku, wiórkami koksowymi, orzechami i rodzynkami.

Przełóż ciasto

Makowiec japoński, 16

Makowiec japoński, 17

Makowiec japoński przechowuj pod kloszem w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2178 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makowiec japoński

Bardzo ciekawa propozycja na Świąteczny stół, czyli makowiec japoński zwany też makowiec z jabłkiem. Makowiec ten szykuję z suchego maku, który gotuję w mleku. Gdy taki mak napęcznieje, można go bardzo dokładnie odcisnąć i smalić w maszynce lub też użyć blendera ręcznego. Mam maszynkę do mielenia z nakładką z małymi otworami, ale wolę użyć blendera. Wówczas miksuję nim mak porcjami, ponieważ ostrza blendera nie dotrą głębiej niż na kilka centymetrów. Są jeszcze specjalne maszynki przeznaczone do mielenia maku, sezamu czy też siemienia lnianego. Ja takiej maszynki aktualnie nie posiadam. Mój makowiec japoński przepis nigdy nie szykuję z masy makowej z puszki. wiem, że bardzo dużo osób szuka takiego właśnie przepisu, jednak większość mas makowych z puszki mają bardzo słabą zawartość. Mieszanka mielonego maku z dodatkami jest bardzo rzadka i zazwyczaj przesłodzona. Mój makowiec japoński sprawdzony przepis polecam każdemu, kto lubi dobrej jakości wypieki. Jeśli szukasz przepisu na inne ciekawe ciasto świąteczne, które nie zawiera glutenu, to zapraszam po przepis na ciasto makowa panienka. Jako pyszne zimowe ciasto, ale już bez pieczenia polecam Ci moje rafaello. Zapraszam też po przepis na bezglutenowy ciasto makowa panienka. Koniecznie wypróbuj też mój przepis na makowiec na kruchym spodzie

Makowiec z jabłkiem

Mój makowiec japonski to zdecydowanie makowiec bezglutenowy. Wiele stron podaje, że ich przepisy na makowic japoński nie zawierają glutenu. Zapominają jednak o tym, że wśród składników znajduje się kasza manna, która gluten zawiera. Taki makowiec z jabłkami jest bardzo smaczny i wówczas można już poszaleć i upiec go również z kruchym spodem. Jeśli jednak ma to być makowiec japoński przepis bez glutenu, to pomijamy kaszę manną oraz pszenne spody w cieście. Wybieramy wówczas produkty z oznaczeniem "bez glutenu". Aby mój makowiec z jabłkami przepis wyszedł idealnie, należy przestrzegać zasad oraz dokładnej instrukcji przepisu. Starte jabłka mają być bardzo dobrze odciśnięte, zaś mak suchy napęczniały, dokładnie odciśnięty i zmielony. Można jeszcze ewentualnie pokusić się o dobrej jakości mak mielony. Wówczas również go gotuję w mleku i dokładnie odciskam przez czystą gazę lub woreczek, który używa się do szykowania domowego sera białego. Zachęcam do pieczenia razem ze mną. Polecam klasykę, czyli makowiec tradycyjny oraz sernik. A jeśli nie masz piekarnika, to świetnym pomysłem jest sernik gotowany