Ciasteczka witrażyki
Piękne i bardzo proste do zrobienia ciasteczka witrażyki, które po przestudzeniu możesz nawet powiesić na choince. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka pyszne. Gorąco zachęcam do pieczenia.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 50 ciasteczek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - około 240 g
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej - skrobi
- 0,5 szklanki drobnego cukru - około 150 g
- 120 g masła - trochę więcej niż pół kostki
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- około 100 g twardych landrynek lub cukru
Ciastka witrażyki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pieczenie: około 4 x 15 minut. Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 50 sztuk ciasteczek o średnicy około 4-6 cm.
Ciasteczka z landrynkami
Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.
W tym czasie przygotuj landrynki. Najlepiej rozkruszyć je w moździerzu. Możesz użyć kilku kolorów, jednak podczas pieczenia wszystkie lekko zbrązowieją. Zamiast landrynek można też użyć zwykłego cukru.
Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 3 mm.
Wycinaj ciastka np. używając foremek w dwóch rozmiarach. Ciasteczka z dziurką trudniej przełożyć na blaszkę. Polecam zdejmować je ze stolnicy płaską stroną noża. Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą dziurkę wsypuj po małej łyżeczce cukru/pokruszonych landrynek. Ciasteczka "ze środka" można również upiec.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.
Jeśli zależy Ci na wyraźnym kolorze witraży, możesz dodać do cukru odrobinę barwnika spożywczego. (Ja nie dawałam).
Wsypując cukier na środek ciastek nie musisz rozprowadzać go równo po całym otworze. Cukier i tak się rozpuści i wypełni całą przestrzeń. Wsypuj cukier zawsze z lekką "górką".
Partię ciastek po wyjęciu z piekarnika zsuwaj z blachy razem z papierem do pieczenia. Odczekaj kilka minut zanim je zdejmiesz. Cukier musi się utwardzić. Na blachę nakładaj nowy papier i układaj kolejne ciastka. Potrzebujesz więc dwóch kawałków papieru, których będziesz używać na zmianę.
Smacznego!