Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasteczka witrażyki

Ciasteczka witrażyki

Piękne i bardzo proste do zrobienia ciasteczka witrażyki, które po przestudzeniu możesz nawet powiesić na choince. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka pyszne. Gorąco zachęcam do pieczenia. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 50 ciasteczek

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - około 240 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 0,5 szklanki drobnego cukru - około 150 g
  • 120 g masła - trochę więcej niż pół kostki
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • około 100 g twardych landrynek lub cukru

Ciastka witrażyki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pieczenie: około 4 x 15 minut. Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 50 sztuk ciasteczek o średnicy około 4-6 cm. 

Ciasteczka witrażyki, 1

Ciasteczka z landrynkami

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.

W tym czasie przygotuj landrynki. Najlepiej rozkruszyć je w moździerzu. Możesz użyć kilku kolorów, jednak podczas pieczenia wszystkie lekko zbrązowieją. Zamiast landrynek można też użyć zwykłego cukru.

Ciasteczka witrażyki, 2

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 3 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek w dwóch rozmiarach. Ciasteczka z dziurką trudniej przełożyć na blaszkę. Polecam zdejmować je ze stolnicy płaską stroną noża. Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą dziurkę wsypuj po małej łyżeczce cukru/pokruszonych landrynek. Ciasteczka "ze środka" można również upiec.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.


Ciasteczka witrażyki, 3

Ciasteczka witrażyki, 4

Jeśli zależy Ci na wyraźnym kolorze witraży, możesz dodać do cukru odrobinę barwnika spożywczego. (Ja nie dawałam).
Wsypując cukier na środek ciastek nie musisz rozprowadzać go równo po całym otworze. Cukier i tak się rozpuści i wypełni całą przestrzeń. Wsypuj cukier zawsze z lekką "górką".

Partię ciastek po wyjęciu z piekarnika zsuwaj z blachy razem z papierem do pieczenia. Odczekaj kilka minut zanim je zdejmiesz. Cukier musi się utwardzić. Na blachę nakładaj nowy papier i układaj kolejne ciastka. Potrzebujesz więc dwóch kawałków papieru, których będziesz używać na zmianę.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (684 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasteczka witrażyki

Na Święta oprócz pysznych ciast, takich jak np. makowiec czy też sernik wiedeński, pieczemy też pierniczki oraz różne ciasteczka. Kruche ciasteczka witrażyki to jedne z naszych najukochańszych ciastek. Pieczemy je tylko zimą i raczej tylko na Święta. Są różne przepisy na ciastka świąteczne, jednak takie ciastka świąteczne z witrażem, są najpiękniejsze. A tutaj jeszcze niesamowicie pysze ciasteczka świąteczne

Ciastka z landrynkami

Mój przepis na ciastka z landrynkami jest bardzo prosty. Dlatego zachęcam do tego, by piec je razem z dziećmi. Ten przepis na ciasteczka witrażyki warto dodać do zakładek. Zerknij też na inne moje przepisy na ciasteczka świąteczne. Bardzo dobre będą wszelkie czekoladowe oraz orzechowe wypieki. Ciasteczka świąteczne to bardzo proste do zrobienia ciasto kruche które wycinasz przy pomocy dowolnych foremek. Środek zostawiasz pusty, by rozpuścić w nim swoje ulubione landrynki. Zachęcam do rodzinnej zabawy przy szykowaniu tych ciasteczek.