Ciastka półkruche witrażyki

Ciastka półkruche witrażyki

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Piękne bardzo proste ciastka na każdą okazję :-)

- półkruche i maślane
- pyszne i proste i ciekawe

Czas przygotowywania: około 5 minut
Chłodzenie:  1 h
Pieczenie: około 4 x 15 minut
Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm

Składniki:
• 
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 0,5 szklanki drobnego cukru
• 120 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki śmietany 18%

• około 100 g twardych landrynek lub cukru

Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.

W tym czasie przygotuj landrynki. Najlepiej rozkruszyć je w moździerzu. Możesz użyć kilku kolorów, jednak podczas pieczenia wszystkie lekko zbrązowieją. Zamiast landrynek można też użyć zwykłego cukru.

ciastka-witrazyki-1

Po tym czasie ciasto podziel nożem na cztery części. Na blat/stolnicę wysyp trochę mąki. (Szykując pierwszą partię najlepiej pozostałe część odłożyć na ten czas do lodówki). Pierwszy kawałek rozwałkuj na grubość 3 mm.

Wycinaj ciastka np. używając foremek w dwóch rozmiarach. Ciasteczka z dziurką trudniej przełożyć na blaszkę. Polecam zdejmować je ze stolnicy płaską stroną noża. Układaj je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą dziurkę wsypuj po małej łyżeczce cukru/pokruszonych landrynek. Ciasteczka "ze środka" można również upiec.


  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Każdą partię piecz po 15 minut do bardzo lekkiego zarumienienia.ciastka-witrazyki-2

     

    ciastka-witrazyki-3 

    ciastka-witrazyki-4Porady:


  • Jeśli zależy Ci na wyraźnym kolorze witraży, możesz dodać do cukru odrobinę barwnika spożywczego. (Ja nie dawałam).

  • Wsypując cukier na środek ciastek nie musisz rozprowadzać go równo po całym otworze. Cukier i tak się rozpuści i wypełni całą przestrzeń. Wsypuj cukier zawsze z lekką "górką".

  • Partię ciastek po wyjęciu z piekarnika zsuwaj z blachy razem z papierem do pieczenia. Odczekaj kilka minut zanim je zdejmiesz. Cukier musi się utwardzić. Na blachę nakładaj nowy papier i układaj kolejne ciastka. Potrzebujesz więc dwóch kawałków papieru, których będziesz używać na zmianę.Smacznego!

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-18 17:37
Nasza siostra robiła takie ciacha z landrynkami :) Szczególnie ładnie wyglądają jako ozdoby w oknie :D
Ania
2017-01-18 19:32
:-) Z pewnością.. jeśli tylko dotrwają do zawieszenia.
Marzena
2017-01-19 11:52
Cudowne ciasteczka Aniu :-)
Ania
2017-01-19 16:10
Dziękuję :-)