Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sernikobrownie z truskawkami

Sernikobrownie z truskawkami

Gorąco polecam mój ulubiony przepis na sernikobrownie z truskawkami. Ciasto jest niesamowicie pyszne, a połączenie ze sobą czekolady, twarogu i truskawek to strzał w dziesiątkę. 

- bardzo proste w przygotowaniu
- wiele porad, dokładny opis wykonania i zdjęcia
- można użyć mrożonych truskawek lub innych owoców

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia ciasta: 1 godzina
Liczba porcji: forma 20 x 25 cm

Kaloryczność kcal: 275 w 100 g ciasta

Składniki na czekoladowe ciasto

  • 200 g czekolady - 2 tabliczki (u mnie 1 gorzka 70 % i 1 mleczna)
  • 200 g masła - klasyczna kostka
  • 3 średnie lub duże jajka
  • około poł szklanki drobnego cukru - 135 g
  • trochę ponad pół szklanki mąki pszennej - 100 g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 700 g tłustego półtłustego lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 2 średnie lub duże jajka
  • około 3/4 szklanki drobnego cukru - 165 g
  • 2 płaskie łyżki skrobi lub proszku budyniowego - 20 g

Pozostałe składniki

  • 400 g truskawek

Sernikobrownie z truskawkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 60 minut

Forma do pieczenia: u mnie foremka o wymiarach wewnętrznych 20 x 25 cm. Może być też tortownica 24-26 cm.
Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Przed szykowaniem ciasta zapraszam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2000 gramów pysznego swernikobrownie z truskawkami. 

Sernikobrownie z truskawkami, 1

Sernikobrownie z truskawkami przepis

Szykowanie ciasta zacznij od roztopienia masła z czekoladą. W rondelku (sprawdzony garnuszek z grubym dnem) umieść podzielone na kawałki tabliczki czekolady (u mnie 100 gramów czekolady gorzkiej 70% i 100 gramów dobrej jakości czekolady mlecznej). Pokrój też masło (całe 200 gramów), by szybciej połączyło się w jednolitą masę. Zacznij podgrzewać całość na minimalnej mocy palnika. Co jakiś czas zamieszaj masę. Pamiętaj jednak o tym, by nie zagotować czekolady z masłem. Masło i czekolada powinny się powolutku roztapiać. Może to trwać nawet 20 minut. Otrzymasz gęstą polewę. Garnek z masą odstaw na bok do przestudzenia. 

Porada: Jeśli nie masz dobrego garnka lub nie możesz ustawić tak małej mocy palnika, to czekoladę z masłem możesz też połączyć stosując kąpiel wodną. Bardzo podobnie szykuję uniwersalną polewę. Jeśli więc szukasz prostszego sposobu, to zapraszam po inspirację wykonania: polewa czekoladowa

Sernikobrownie z truskawkami, 2

Do sporej miski wbij trzy średnie lub duże jajka. Dodaj też około poł szklanki drobnego cukru, czyli 135 gramów cukru. Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Ubijaj całość nie krócej niż 4 minuty. Ma powstać jasny puch jajeczny. Krem bardzo zwiększy objętość. 

Do puchu jajecznego dodaj przestudzony krem z masła i czekolady. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. Trochę ponad poł szklanki, czyli 100 gramów mąki wymieszanej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, lub też przesiej mąkę z proszkiem. Możesz użyć dowolnej mąki pszennej jasnej. Mąkę z proszkiem dodaj do miski i raz jeszcze wymieszaj całość. Możesz użyć wygodnej szpatułki lub nawet miksera na bardzo niskich obrotach. Jeśli używasz miksera, to miksuj całość tylko chwilę, czyli dosłownie kilka sekund. 
Sernikobrownie z truskawkami, 3

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy również wyłóż pergaminem. Wytnij paski papieru do pieczenia i dopasuj do wewnętrznych boków. Mogą być wyższe niż ranty. Boki trzeba wcześniej od wewnątrz lekko natłuścić, by papier ładnie się ich trzymał. Polecam użyć miękkiego masła lub margaryny roślinnej do kanapek. Trochę więcej niż połowę ciasta przelej do przygotowanej formy.

Uwaga: Użyłam tym razem jednego arkusza papieru do pieczenia, więc nie wycinałam osobno pasków. Z jednej strony jest to szybszy sposób na przygotowanie formy, z drugiej zaś trochę ciężej jest przelać ciasto, ponieważ papier zachodzi do środka. Następnym razem poszukam klipsów do poskromienia wyginającego się papieru 😀 
Sernikobrownie z truskawkami, 4

Na ciasto czekoladowe idzie warstwa masy serowej. Można ją sobie przygotować trochę wcześniej, ale zrobienie samej masy jest błyskawiczne, więc nie ma takiej potrzeby. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na masę serową, a następnie dokładnie je wymieszaj, np. przy pomocy miksera. 

A więc.. potrzebujesz 700 gramów twarogu półtłustego lub tłustego, uprzednio zmielonego dwukrotnie w maszynce. Możesz też użyć dobrej jakości, tłustego lub półtłustego i nie rzadkiego sera z wiaderka. Ja używam zazwyczaj twarogu z wiaderka Piątnica lub Mlekovita. Do miski wbij dwa średnie lub duże jaja. Wsyp około 3/4 szklanki drobnego cukru, czyli 165 gramów cukru (lub trochę mniej). Na koniec jeszcze dwie płaskie łyżki skrobi lub proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru, czyli 20 gramów proszku. 

Porada: Można też śmiało wymieszać np. 500 gramów mielonego twarogu z 200 gramami serka mascarpone. Jeśli do masy serowej nie dajesz proszku budyniowego, tylko skrobię/mąkę ziemniaczaną, to polecam wlać też kilka kropel olejku/aromatu waniliowego lub śmietankowego albo też dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. 
Sernikobrownie z truskawkami, 5

Gotową masę serową ostrożnie wykładaj ma warstwę surowego ciasta czekoladowego. Polecam nie wylewać całej masy serowej na środek formy, ponieważ ciasto czekoladowe idzie wtedy na boki, a środek wypełniony zostaje w większości przez warstwę serową. Lepiej jest wykładać masę serową łyżka po łyżce, w różne miejsca na spodzie z ciasta czekoladowego. W ten sposób wyłóż całą masę serową. 

Na warstwę serową wyłóż resztę ciasta czekoladowego. Zostawiłam go niedużo, jednak taka ilość wystarcza, ponieważ warstwa wierzchnia ciasta czekoladowego ładniej wyrasta, niż spód i nie trzeba go dużo zostawiać. 

Jako ostatnie wyłóż umyte, odszypułkowane i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki. Użyłam około 400 gramów świeżych i niedużych truskawek. Wybrałam małe sztuki, by nie trzeba ich było kroić na pół. Najlepsze będą nieduże truskawki, które nie były zbierane po deszczach. 

Porada: Do ciasta można też użyć truskawki mrożone. Trzeba je jednak wcześniej naturalnie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody i soku. Takich truskawek dajemy już trochę mniej i wykładamy na ciasto w całości (bez krojenia). Oprócz truskawek sprawdzą się też: maliny, borówki, jeżyny lub jagody leśne.
Sernikobrownie z truskawkami, 6

Formę z ciastem sernikobrownie z truskawkami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Wybierz opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz tak około 60 minut. Następnie bez sprawdzania ciasta patyczkiem, wyłącz piekarnik. Po 5 minutach uchyl odrobinę drzwi pieca, a po 20 minutach powolnego wytracania temperatury możesz już wyjąć ciasto z piekarnika. Sernikobrownie z truskawkami możesz uwolnić z foremki i papieru do pieczenia dopiero po całkowitym przestudzeniu, ponieważ jeszcze ciepłe będzie miękkie i delikatne.

Porada: Moje ciasto, w wybranej przeze mnie formie, piekło się godzinę. Jeśli użyjesz formy o podobnych wymiarach i umieścisz sernikobrownie z truskawkami w dobrze nagrzanym piekarniku, to powinno się upiec w takim samym czasie, co u mnie. Pamiętaj jednak o tym, że każdy piekarnik trochę inaczej grzeje. Polecam już po około 40 minutach pieczenia zerkać na ciasto, by sprawdzić np. czy nie przypieka się za mocno od góry. 
Sernikobrownie z truskawkami, 7

Sernikobrownie z truskawkami, 8

Po przestudzeniu, oraz jeśli nie zostanie zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia, sernikobrownie z truskawkami przechowuję w lodówce. Staramy się je zjeść w ciągu czterech dni. Rzadko kiedy jednak tak długo u nas poleży.

Z truskawkami polecam też pyszne, biszkoptowe ciasto z galaretką oraz dobry nie tylko na śniadanie ryż z truskawkami.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (633 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sernikobrownie z truskawkami

Ktoś kiedyś połączył ze sobą dwie najpyszniejsze rzeczy, czyli czekoladowe brownie oraz sernik. Osobiście uwielbiam i ciasta typu brownie, i wszelkie pieczone serniki. A kiedy połączysz ze sobą te dwie pyszności, to wychodzi coś wspaniałego, czyli sernik brownie z truskawkami lub z innymi owocami. Mój przepis na sernikobrownie z truskawkami jest bardzo prosty. Wydawać by się mogło, że to trudny przepis, ponieważ jest to ciasto warstwowe. Kto jednak chociaż raz spróbuje je upiec, ten wie, że sernikobrownie z truskawkami to niesamowicie prosty, słodki wypiek. Uwielbiam w tym cieście to, że jest to ciacho trochę nieprzewidywalne i za każdym razem piecze mi się odrobinę inaczej. Czasem masa serowa wyprze na boki więcej czekoladowego ciasta, a czasem powstanie bardziej falowany wzorek. Góra ciasta czekoladowego nie jest przygnieciona przez warstwę serową, więc wychodzi ładnie wypieczona. Dół zaś pozostaje trochę cięższy, ale nadal mięciutki i pyszny. Moje sernikobrownie z truskawkami należy do ciast sezonowych, ale piekłam je też również z truskawek rozmrożonych i również wyszło pysznie. Polecam też przepis na sernik na kruchym spodzie z kruszonką. 

Sernikobrownie z truskawkami przepis

Zazwyczaj staram się, by ciasta miały jak najprostszy skład. I tak jest też tym razem. Sernikobrownie z truskawkami zrobisz zapewne ze składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Zawsze też do upieczenia tego ciasta używam prawdziwego masła oraz nie oszczędzam na dobrych jajkach. Już na samą myśl o tym, że mam w piekarniku to pyszne ciasto sernikobrownie z truskawkami, czuję ten zapach i prawie czuję smak deseru jaki mnie niedługo czeka. Przyznaję się do tego, że potrafię jeść nawet jeszcze gorące. Takie cieplutkie sernikobrownie z truskawkami nie będzie się dobrze kroiło, więc trzeba je jeść łyżką. Do tego jeszcze gałka domowych lodów waniliowych i jest wspaniale. Po przestudzeniu ciasto sernikobrownie z truskawkami można już śmiało kroić i wtedy też trochę inaczej smakuje. A gdy odłożę je do lodówki, to robi się trochę twardsze i kroi się wtedy w ładną kosteczkę. Uwielbiam to ciasto i gorąco zapraszam po mój ulubiony przepis na sernikobrownie z truskawkami.