Brownie
Zapraszam po mój najlepszy przepis na brownie. Zobacz jak upiec wilgotne i mocno czekoladowe brownie z dużą ilością jajek, czekolady gorzkiej i z prawdziwym masłem. A do tego szykowanie go jest super proste!
- bez potrzeby użycia miksera
- gotowe do pieczenia w 20 minut
- tylko kilka najważniejszych składników
- prawdziwe masło, czekolada i dużo jajek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia minimum: 25 minut
Liczba porcji: 1100 g brownie
Kaloryczność kcal: 440 w 100 g
Dieta: wegetariańska
- 6 średnich jajek - lub 7 małych lub 5 bardzo dużych
- 200 g gorzkiej czekolady - najlepiej 70 %
- 250 cukru - trzcinowy ciemny lub mieszanka ze zwykłym
- niecała szklanka mąki pszennej - 140 g
- 200 g masła - cała kostka
- 3 łyżki oleju - 30 g
- 100 g kakao - 10 łyżek
- pół płaskiej łyżeczki soli
- ewentualne dodatki: rum, wanilia, wiśnie, maliny, orzechy..
Brownie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Naczynie do pieczenia: foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm
Pieczenie brownie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia:
22-23 minuty - puszyste, wilgotne, rozpływające się brownie
24-27 minut - miękkie, jednak troszkę bardziej zwarte brownie - takie jak u mnie na zdjęciach
28-32 minuty - zwarte, wypieczone brownie, mniej rozpływające się
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam dodatków: orzechy pekan. Przed szykowaniem brownie polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki oraz zdecydować co i kiedy robić.

Brownie przepis
Kostkę prawdziwego masła (200 gramów) roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem lub ewentualnie w mikrofali. Zamiast zwykłego masła możesz użyć masło klarowane lub też olej kokosowy - ta sama ilość. Jeśli roztopione masło jest gorące, to odstaw je do przestudzenia. Ma być tylko ciepłe. Do masła wlej jeszcze trzy łyżki oleju roślinnego. U mnie był to olej ryżowy.

Do ciepłego masła wsyp 250 gramów cukru. Jak na ciasto brownie jest to nieduża ilość cukru. Można bowiem dodać nawet o 150 gramów więcej cukru. Sięgnęłam po cukier brązowy trzcinowy oraz po nierafinowany cukier trzcinowy dark muscovado w proporcjach pół na pół. Możesz jednak śmiało użyć wyłącznie cukru trzcinowego lub nawet samego białego cukru drobnego. Polecam jednak cukier dark muscovado, ponieważ nadaje brownie niepowtarzalny, wyczuwalny smak.

Wymieszaj masło z cukrem na tyle, by nie było w masie większych grudek. Cukier nie musi się rozpuścić w płynnym maśle. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. Do masy wbij sześć średniej wielkości jajek. Przy bardzo małych jajkach możesz wbić aż siedem sztuk, zaś przy bardzo dużych jajkach możesz wbić pięć sztuk.
Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę tak, by powstał jednolity krem. Możesz do tego użyć zwykłej rózgi kuchennej. Jeśli chcesz przyspieszyć sobie pracę, to możesz sięgnąć po mikser lub blender ręczny.
Porada: Razem z jajkami możesz też dodać ekstrakt, pastę lub esencję waniliową. Jeśli lubisz cynamon, to daj go większą szczyptę. Aby zaś brownie miało lekko ostry smak, możesz też dodać szczyptę chili lub pieprz cayenne. Bardzo ciekawym dodatkiem będzie też łyżka rumu.

Do miski przesiej niepełną szklankę (140 gramów) mąki pszennej tortowej wymieszanej z kakao. Potrzebujesz około 10 łyżek kakao (100 gramów). Powoli mieszaj masę, aż powstanie jednolite, ciemne i średnio gęste ciasto.

W tym momencie można już przelać ciasto do formy i upiec brownie na samym kakao, bez czekolady. Polecam jednak podążać za przepisem, ponieważ brownie z czekoladą smakuje nieziemsko. 200 gramów, czyli klasyczne dwie tabliczki czekolady gorzkiej posiekaj grubo lub połam w dłoniach na spore kawałki. Polecam użyć prawdziwą, gorzką czekoladę minimum 70 %.
Jak widać na zdjęciu poniżej, dodałam też wysokiej jakości czekoladę mleczną. Użyłam zatem 150 gramów czekolady gorzkiej 70 % oraz 50 gramów mlecznej czekolady. Kawałki czekolady wmieszaj w ciasto.

Wybraną formę wyłóż papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 22 x 25 cm lub 24 x 24 cm, lub tortownica o średnicy 24 cm). Na papier wylej ciasto. Ja wyłożyłam jeszcze na wierzchu garść orzechów pekan, ale nie musisz tego robić.
Porada: Zamiast orzechów pekan możesz też wyłożyć na brownie orzechy laskowe prażone, orzechy włoskie lub nawet kleksy z masła orzechowego. Możesz też część połamanej czekolady zostawić do wyłożenia na wierch ciasta lub też udekorować je pasującymi do czekolady owocami: maliny, borówki, wiśnie, jeżyny, porzeczki..

Brownie piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół (upewnij się, że piekarnik jest już faktycznie nagrzany). Formę umieść na środkowej półce lub o półkę niżej. Swoje brownie piekłam równo 25 minut.
Raz jeszcze podaję czas pieczenia brownie do wyboru:
22-23 minuty - puszyste, wilgotne, rozpływające się brownie.
24-27 minut - miękkie, jednak troszkę bardziej zwarte brownie - takie jak u mnie na zdjęciach.
28-32 minuty - zwarte, wypieczone brownie, mniej rozpływające się.
UWAGA: Piekarnik musi być porządnie nagrzany. Tak samo blaszka na której będziesz kłaść formę. Jeśli forma jest mniejsza i gruba, to bardzo możliwe, że trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia. Przy tak krótkim pieczeniu, ciężko jest podać idealny czas, który będzie pasował do każdego piekarnika. Jeśli obawiasz się, że Twoje brownie nie wygląda na upieczone, to wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
Po upieczeniu możesz od razu wyjąć brownie z piekarnika. Zanim jednak uwolnisz ciasto z formy odczekaj około 20 minut, by lekko przestygło.

Jeśli pokroisz brownie jeszcze lekko ciepłe, to kawałki czekolady będą się rozkosznie rozpływać po cieście. Takie brownie możesz dodatkowo polać polewą. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj moja polewa czekoladowa. Czekolada kocha lody, więc zapraszam Cię po przepis na moje lody domowe, które warto podać w towarzystwie ciepłego brownie.
Możesz też udekorować brownie świeżymi malinami, jagodami, porzeczkami lub wiśniami lub też polać je owocami gotowanymi.