Sernik królewski

Sernik królewski

Zdecydowanie najlepszy przepis na sernik królewski, który powstaje z ciasta kruchego z dodatkiem kakao oraz z idealnej masy serowej. Sernik królewski to jedno z pyszniejszych ciast, jakie pieczemy na Święta. 

- prosty i sprawdzony przepis
- można użyć twarogu mielonego z wiaderka
- dokładny opis i zdjęcia krok po kroku

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 2300 gramów sernika

Kalorie: 330 w 100 gramach sernika

Składniki na kruche ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • 5 łyżek kakao - 50 g
  • 1,5 kostki masła - 300 g
  • niecałe pół szklanki cukru - około 130 g
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 1 kg mielonego twarogu np. z kubełka
  • 5 średnich jajek
  • około 0,5 szklanki cukru - 150 g
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • pół kostki masła - 100 g
  • skórka otarta z jednej cytryny

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: Chłodzenie ciasta kruchego: minimum 2 godziny. 

Do upieczenia sernika użyłam formy prostokątnej o wymiarach: 17 x 27 cm. Możesz użyć takiej samej formy lub większej. Mniejsza foremka będzie za mała i sernik królewski się nie zmieści. Możesz go też upiec w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.

Sernik królewski to sernik, który najczęściej pieczmy na Święta. Wbrew pozorom to bardzo prosty do zrobienia sernik. Tradycyjnie pieczemy go w formie prostokątnej. Śmiało jednak możesz też użyć dużej tortownicy. 

Sernik królewski, 1

Sernik królewski

Szykowanie sernika zdecydowanie zacznij od kakaowego ciasta kruchego. W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na ciasto. Dwie i pół szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli 400 gramów. Dalej pięć pełnych łyżek kakao w proszku oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Szczyptę soli jak najbardziej można również dodać. 

Zostaje jeszcze cukier oraz masło i żółtka jajek. Wsyp niecałe pół szklanki cukru, czyli około 130 gramów. Z tej ilości cukru ciasto kruche nie jest bardzo słodkie. Jeśli więc lubisz słodsze ciasta, to możesz dodać go więcej. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do miski z resztą składników. Białka przelej do szklanej miseczki z przykrywką i odłóż do lodówki. Często tak robię i zbieram białka przez kilka dni. Potem robię z nich bezy. Świetne są mini bezy, które można jeść same, dekorować nimi ciasta lub oddawać do wielu deserów.

300 gramów masła pokrój w kostkę i również dodaj do miski z innymi składnikami. Masło może być wyjęte prosto z lodówki. Zacznij mieszać wszystkie składniki. 

Sernik królewski, 2

Najpierw warto rozetrzeć składniki dłońmi. Potem możesz użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na stolnicy lub w misce, od początku do końca wyłącznie ręcznie. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto wieczorem i będziesz je piec rano, następnego dnia.

Po schłodzeniu ciasto pod sernik królewski jest zwarte i nie lepi się. Bryłę ciasta podziel na dwie równe części. Jedną zawiń z powrotem w folię i odłóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta użyjesz do wyłożenia dna formy.
Sernik królewski, 3

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam formy prostokątnej o wymiarach 17 x 27 cm. To najmniejsza forma jakiej możesz użyć do sernika przy podanej ilości składników. W mniejszej formie sernik się nie zmieści. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm. 

Dno formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Do tego sernika nie używam papieru do pieczenia na boki formy. Możesz jednak dla ułatwienia użyć pergaminu również na bokach. Wówczas przytnij sobie papier do pieczenia, by wyłożyć nim też boki formy. Najpierw jednak boki od wewnątrz wysmaruj miękkim masłem lub margaryną kanapkową (takie margaryny są miękkie i idealnie nadają się do smarowania wnętrz foremek). Do natłuszczonych boków paski papieru idealnie się przyklejają. 

Zostawioną połówkę ciasta polecam kroić nożem na plastry nie grubsze niż 1 cm. Plastry ciasta układaj na dnie formy. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. 

Sernik królewski, 4

Sernik królewski, 5

Formę z ciastem odłóż na bok i zacznij szykować masę serową. Do dużej, metalowej lub szklanej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp pół szklanki cukru drobnego lub trzcinowego. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch a cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach.
Sernik królewski, 6

Ciągle miksując masę jajeczną, już na niskich obrotach, dodaj pół kostki roztopionego i przestudzonego masła. Wsyp saszetkę proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub waniliowym. Budyń możesz też zastąpić trzema łyżkami skrobi ziemniaczanej z dodatkiem kilku kropel aromatu śmietankowego lub cytrynowego.

Kolejno dodaj też otartą skórkę z jednej cytryny. Cytrynę należy wcześniej dokładnie wyszorować. Możesz też pominąć skórkę cytrynową lub też dodać skórkę otartą ze świeżej pomarańczy. Na koniec dodaj kilogram mielonego twarogu. Masę miksuj na najniższych obrotach miksera tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masę serową wylej na kakaowy spód i wyrównaj powierzchnię.
Sernik królewski, 7

Z zamrażalnika wyjmij połówkę ciasta kruchego i zetrzyj je na tarce, na grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż równo na całej powierzchni sernika. Formę z gotowym do pieczenia sernikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia góra/dół. Wybierz środkową półkę i piecz sernik królewski przez pełną godzinę. 
Sernik królewski, 8

W trakcie pieczenia sernik wyrasta. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przez przynajmniej 20 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij sernik. Sernik opadnie wówczas tylko nieznacznie. Sernik królewski należy przed podaniem schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. Tak samo należy do przechowywać.

Z doświadczenia wiem, że sernik królewski najlepiej smakuje nie po jednym, a najprzyjemniej po dwóch dniach od upieczenia. Ciasto przechodzi wilgocią sernika zachowując nadal swą kruchość. Sernik idealnie się kroi. Możesz zatem śmiało upiec go na kilka dni przed przyjęciem.. lub przed Świętami :)
Sernik królewski, 9

Sernik królewski, 10

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (156 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/165654
Reklama

Komentarze

2018-11-19 19:04
Pięknie Ci wyszedł Aniu. U mnie serniczek na Święta musi być, i chyba się skuszę na ten Twój przepis ...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-19 19:08
Dziękuję Małgosiu. A pieczesz też sernik wiedeński ?
2018-11-20 09:49
Piekłam sernik wiedeński jakoś we wrześniu. To jest rzeczywiście sernik. Z prawdziwego sera, dość ciężki. Moje dzieci uwielbiają serniki, a jeszcze z dodatkiem kakao w kruchym... 😍 Ja na żadnym przepisie Twoim Aniu sie nie zawiodłam. Ostatnio racuszki z jabłkami bez drożdży robiłam. Pyszne, nie nadążyłam dzieciom smażyć. 👌❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-20 10:05
Bardzo mi miło Małgosiu. Osobiście bardzo lubię piec serniki. Lubię też eksperymentować z serami. Gdyby udało Ci się kiedyś dopaść dobry twaróg kozi, to polecam Ci przepis na sernik z koziego sera 🙂
2018-11-20 07:46
Ja ten sernik piekę od 20 lat i ciemne ciasto się inaczej robi,a nie kroi w plastry ,popsuła cały przepis😞
2018-11-20 08:06
Do ciasta kruchego dodaję mąkę krupczatke, pół na pół z pszenna, wtedy ciasto wychodzi idealne kruchutke.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-11-20 10:24
Kroi się w plastry żeby ułatwić układanie spodu!!! To wcale niczego nie psuje!!!
2018-11-20 12:26
Piekę ciasta od 30 lat i nie widzę nic złego w tym przepisie
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-12-09 22:30
Jak Ania moglas pokroic ciasto w plastry??? teraz sie nie da zjesc. Oj Ty niedobra
-- Ania z AniaGotuje.pl 😜ups
2018-11-20 10:25
Ten sernik nazywał się kiedyś Izaura
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-20 14:22
Izaura ma chyba ciasto kakaowe ucierane.. tutaj jest kruche.
2018-11-20 18:38
Pani Aniu proszę mi wytłumaczyć odnośnie sera mielonego,zawsze pisze żeby ser zmielić trzykrotnie a ja jak raz zmielę to ten ser jest już tak miękki,że mam trudności,żeby bo drugi raz zmielić a chciałabym upiec sernik wg pani przepisu z mielonego sera.
Za odpowiedz z góry dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-21 11:23
Tak Krysiu.. rzeczywiście aktualnie twarogi są bardziej śmietankowe niż kiedyś i czasem i drugie mielenie wydaje się być niepotrzebne 🙂 Jeszcze twarogi krajankowe można mielić dwa razy.. inne - zazwyczaj i raz wystarczy.
2018-11-21 22:42
Dziękuję bardzo za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam ciepło Krysiu!
2018-11-20 20:19
Mój pierwszy sernik. Robię powtórkę na Święta bo się w nim zakochałam😂😀
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-11-21 12:09
Mam dwa pytania, czy moze byc ser smietankowy pacynka, kupowany po 250g, ma tluszczu 15,5'%???i czy on tez musi miec temperature pokojowa???po upieczeniu moge trzymac w zamknietym piekarniku az wystygnie???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-21 14:29
Nie znam Lidio tego sera, ale myślę, że możesz go użyć. Do sernika dajemy masło, więc nawet jeśli jest mało tłusty to będzie wszystko ok. Tutak zawartość tłuszczu jest dobra. Tak, możesz go studzić w piekarniku.
2018-11-22 07:52
Bardzo dziekuje, dzis bede robic, twoje ciasto polkruche jest mega mocno ciemne, to pewnie zasluga dobrego kakao, prawda?a zapytam sie jeszcze o maslo, bo u Ciebie w przepisie daje sie rozpuszczone, zimne, a przewaznie w innych przepisach uciera sie tluszcz z cukrem, jajem....czy jest jakas roznica????chodzi o to napowietrzanie???bo bialek ubitych tez nie dajesz osobno.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-22 11:48
Tak, to jest 5 łyżek dobrego kakao. Ja nie wyczułam dużej różnicy Lidio.. możesz sama zdecydować, jak zrobisz. Jajka ubite bardzo dobrze z cukrem, to wspaniały puch. Bardzo często robię tak, zamiast ubijać białka osobno.
2018-11-21 12:13
Aniu czy sernik mi nie wyjdzie, gdybym te białka ubiła z cukrem (wziętym od masy serowej) na sztywną pianę, dodała budyń w proszku i delikatnie połączyła z masą serową? Praktycznie każdy sernik jaki robiłam był z ubitymi białkami stąd moje pytanie :) chyba że straci swój smak? :) proszę o odpowiedź:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-21 14:33
Sernik jak najbardziej Ci wyjdzie, tylko może mocniej wyrosnąć na początku i troszkę szybciej opaść. Pamiętaj, by mieć wysokie ranty w foremce 👍

Czemu cięższe ciasta mają tendencję do opadania?

Ciężka masa serowa a do tego kruszonka.. trudne zadanie, by sernik nie opadł. Można jednak sprawić, by opadł jak najmniej. Sernik taki piecze się w temperaturze nie wyższej niż 170 stopni. Do tego sernik nie lubi gwałtownych zmian temperatury.

W cięższych ciastach ucieranych stosujemy zazwyczaj dodatki w stylu: drożdże, proszek, soda oraz bez dodatków ubijanie masy, by wtłoczyć do niech pęcherzyki powietrza. To wszystko sprawia, że powstaje w cieście dwutlenku węgla w formie gazu. Do tego wysoka temperatura.... i zwiększa on swoją objętość a ciasto wyraźnie rośnie.

Gdy temperatura powietrza zaczyna spadać bąbelki gazu tracą swoją objętość i ciasto opada. Dlatego taż ważne jest stopniowe zmniejszanie temperatury. Ciężkie ciasta łatwiej przeziębić, więc warto po upieczeniu nie uchylać drzwi pieca i pozwolić, by temperatura powoli spadała. Ciasto, czy sernik może sobie śmiało posiedzieć w takim piecu nawet godzinę. Potem można lekko uchylić drzwi i znów poczekać...
2018-11-22 10:39
Dziękuję za cenne uwagi. Zrobię na święta pozdrawiam;)👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam 🙂
2018-11-23 19:09
Dzięki wielkie za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! 👏️
2018-11-21 18:37
A ja mam pytanko takie, czy można by dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinie z puszki?
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało..
2018-11-21 20:59
Piekę właśnie ten sernik ,tylko gapa ze mnie bo do sera zapomniałam dodać tego roztopionego masła,czy wyjdzie ,mimo to?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-22 11:46
Wyjdzie Ewo. tylko jeśli twaróg był mało tłusty, to może mieć mniej wilgoci i będzie bardziej kruchy.
2018-11-22 19:24
Czy zamiast masła można dodać margarynę Kasie?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, ale lepsze jest masło.
2018-11-23 12:03
Pani Aniu, czy blaszka na pewno ma 17x27 bo na zdjęciu nie wygląda na taką małą?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-23 12:06
Tak, to jest wymiar użytkowy blaszki, wewnętrzny.
2018-11-24 16:16
Sernik wyszedł obłędny 🤩😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda bosko!
Reklama
2018-11-24 18:09
Dziękuję bardzo! Takiego przepisu szukaliśmy z Mężem od dłuższego czasu. Wyszedł pyszny. To najlepszy sernik krakowski jaki piekłam.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło.
2018-11-25 15:25
Sernik pyszny, wszystkim smakował, warstwa kakaowa krucha z wyraźnym czekoladowym smaczkiem, serowa nie za słodka-całość palce lizać :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-25 19:04
Upiekłaś idealny sernik królewski! Brawo.. piękne ciasto 👏️👏️
2018-11-26 19:43
Pisze Pani, ze szklanka to 250g. Dwie i pol szklanki maki w takim razie to nie jest 400 g. Czy mam mąkę odmierzać szklankami czy jednak ważyć bo w tym wypadku nie wychodzi na to samo?
2018-11-26 21:20
Szklanka ma pojemnosc 250 ml, nie wazy 250 g🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-27 11:59
Pani Aneto, szklanka ma pojemność 250 ml.. to inna jednostka. 2,5 szklanki o pojemności 250 ml to łącznie 400 gramów mąki. Szklanka mąki pszennej waży około 160 gramów.
2018-12-01 13:46
Dlaczego ze spodu formy wylatuje woda i cały piekarnik się zadymił. A już myślałam że mi wyjdzie ten sernik 😞
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-01 13:59
Nie mam pojęcia Kasiu.. A skąd woda w twojej foremce??
2018-12-01 14:15
Niewiem właśnie, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Spód zrobiłam z mrozonego ciasta tak jak było napisane.
2018-12-01 20:42
Wbrew pozorom to jest łatwy sernik, a jedynymi problematycznymi produktami są albo tłuszcz albo ser.
2018-12-01 15:08
Wyciągnęłam sernik. I ser jest ok, ale to ciasto jest nie upieczone. Niewiem co zrobiłam źle? A może powinnam postawić go na drugiej półce a nie środkowej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-01 17:38
Przy tym czasie i temperaturze powinno być wszystko upieczone.. Sprawdzałaś temperaturę, jaka była w piecu? Czy umieściłaś sernik w piekarniku, który był już nagrzany do 170 stopni?
2018-12-02 00:04
Tak, był nagrzany na 100 %. Trudno, spróbuję go zrobić jeszcze raz.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-01 18:31
Czy do sernika można dodać rodzynki i orzechy? I czy powinno się je najpierw nasączyć? Dzięki.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-02 10:02
Do tego sernika nie daję bakalii, ale oczywiście nic się nie staje, jeśli trochę ich dołożysz. Rodzynki drobne i bez potrzeby namaczania.
2018-12-02 10:44
Dzięki. Uwielbiam sernik z rodzynkami i orzechami A nie chciałem zepsuć 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-01 21:12
Aniu przepis super👌😍 Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama go piekła i zawsze znikał w jeden dzień. Dzisiaj piekę drugi w ciągu tygodnia. Z racji większej blachy zwiększyłam proporcje zarówno na ciasto jak i na ser, no i zamiast olejku cytrynowego dałam pomarańczowy. Jedyną modyfikacją jest to, że sernik po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystygnięcia w piekarniku. Rano jak będę wstawiać do pracy zawinę go w folie spożywczą i wyniosę na balkon, podobnie jak zrobiłam tydzień temu. Dziękuję 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-02 10:04
Brawo Kasiu! Pełen profesjonalizm! 😍👍👍
2018-12-03 14:51
Wczoraj piekłam. Przepis super- sernik wyszedł pyszny.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂👌👏️
2018-12-07 10:47
Mój nie wyszedł taki idealny jak Twój ale jest pyszny pomimo wszystko 😉 Sernik królewski.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny sernik!
2018-12-09 21:39
Witam. Jaki twaróg z wiaderka Pani używa ???
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-10 09:47
Zazwyczaj Piątnica Moniko.

Sernik królewski 

Sernik królewski to sernik, który dosłownie króluje wśród Świątecznych deserów. Pieczemy do na Wigilię i Święta oraz coraz chętniej również na Wielkanoc. Sernik królewski można piec nawet na kilka dni przed Świętami. To bardzo wygodne, ponieważ nie musisz się spieszyć, by przygotować wszystkie danie jednego dnia. Dużo wcześniej możesz też upiec pierniczki świąteczne z miodem oraz piernik przekładany

Sernik królewski z wiaderka

Poznaj mój najlepszy przepis na sernik królewski, który zazwyczaj piekę z twarogu z wiaderka. Bardzo ważne jest jednak to, by twaróg był dobrej jakości. Nie może on być ani kwaśny, ani rzadki, czy też za chudy. Zazwyczaj w moich sernikach pojawia się masło. Dzięki niemu masa serowa jest jeszcze pyszniejsza wilgotna. Sernik królewski zawsze pięknie wygląda na stole. Można go długo przechowywać bez uszczerbku na smaku. Wręcz przeciwnie. Po dwóch dniach od upieczenia jest najlepszy. Jeśli szukasz innych ciekawych i sprawdzonych przepis na Świąteczny stół, to polecam też sernik wiedeński oraz makowiec zawijany