Sernik krówkowy
Super pyszny, bajeczny wręcz sernik krówkowy z prażonymi orzeszkami ziemnymi. To nieziemski sernik pieczony na kruchym spodzie. Do tego masa kajmakowa oraz solone orzeszki. To sernik na każda okazję! Polecam.
- bardzo prosty skład
- opis wykonania krok po kroku
- możesz go upiec na każdą okazję
- sernik pieczony na kruchym spodzie
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenie ciasta na spód: 1 godzina 10 minut
Czas pieczenia sernika: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 24 cm = 1800 g
Kaloryczność kcal: 360 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska
Składniki na kruchy spód
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- pół kostki masła - 100 g
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową
- 1 kg zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego
- około pół szklanki cukru pudru - 80 g
- pół kostki masła - 100 g
- 2 białka jajek
- 5 średnich lub dużych jajek
- 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - 40 g
Pozostałe składniki
- 200 g kajmaku z puszki
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych solonych
Sernik krówka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24-26 cm.
Trzeba dodać, że po upieczeniu sernika nie otwieramy komory piekarnika przez godzinę. Dekorację sernika zalecam zaś dopiero po jego całkowitym przestudzeniu.
Jajka i twaróg sernikowy wyjmij z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować sernik krówka polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 gramów pysznego sernika krówkowego. Aby go upiec użyłam tortownicy z ceramicznym spodem o średnicy 24 cm. Możesz też użyć większej formy lub tortownicy. Twój sernik będzie wówczas nieco niższy.

Sernik krówkowy
Zacznij od przygotowania ciasta na kruchy spód. Po uformowaniu w kulę będzie ono bowiem potrzebowało schłodzić się w lodówce przez godzinę.
W jednej misce umieść razem wszystkie składniki na kruchy spód pod sernik. Ze składników sypkich będą to: szklanka mąki pszennej tortowej o wadze 160 gramów, dwie łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia. Zarówno dwa żółtka (białka idą do masy serowej), jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Masło (pół kostki - 100 gramów) kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto.
Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę.
Porada: Uważaj na to, by nie dać za dużo mąki. W razie potrzeby dodaj do ciasta łyżeczkę lodowatej wody. Mąkę tortową możesz wymieszać pół na pół z mąką krupczatką a do ciasta możesz dodać szczyptę soli.


Po schłodzeniu ciasto zrobi się dość twarde. Umieść je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek o średnicy zbliżonej do spodu Twojej formy.
Użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi brzegami, więc nie musiałam wykładać spodu i boków papierem do pieczenia. Jeśli masz zwykłą tortownicę, to zarówno dno jak i boki wyłóż pergaminem. Pamiętaj o tym, że kawałki papieru do pieczenia będą się trzymać wewnętrznych rantów formy, jeśli formę od środka wysmarujesz najpierw np. masłem.
Na dno formy wyłóż placek ciasta. Wystające resztki oderwij i dodaj do ciasta (uzupełnij braki) a następnie cały spód wyrównaj i ponakłuwaj widelcem.
Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Spód podpiekaj tak 10 minut a następnie od razy wyjmij formę z piekarnika.

Podczas podpiekania spodu zacznij szykować masę serową. To proste, bo wystarczy wszystkie składniki umieścić w jednaj misce i zmiksować na gładką masę serową.
W misce umieść zatem: jeden kilogram zmielonego dwukrotnie półtłustego sera twarogowego lub też kilogram dobrej jakości sera twarogowego mielonego z wiaderka; około pół szklanki cukru pudru; pół kostki, czyli 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego masła; pięć średnich lub dużych jajek oraz dwa białka, które zostały odłożone przy szykowaniu ciasta kruchego na spód; jedną saszetkę/torebkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru.
Porada: Zamiast budyniu możesz też dodać do masy serowej 4 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz kilka kropel aromatu waniliowego, czy też łyżkę pasty lub esencji waniliowej.

Dokładnie zmiksowaną na gładko masę serową przelej do formy z podpieczonym spodem. Spód może być jeszcze gorący.
Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli piekarnik ma małą komorę, to polecam umieścić sernik o półkę niżej, by góra sernika nie była za blisko grzałek.
Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik krówka piekę równo 60 minut. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika przez pełną godzinę. Sernik opadnie nieznacznie lub opadnie do pozycji wyjściowej.


Po godzinie od wyłączenia piekarnika możesz wyjąć sernik i zdjąć boki formy. Po całkowitym przestudzeniu można wyłożyć na wierzch sernika 200 gramów masy korówkowej z puszki. Polecam użyć masę tradycyjną, kajmakową.
Popularne masy korówkowe jakich możesz użyć: Bakalland, Helio, SM Gostyń.
Smaki do wyboru: tradycyjny kajmak, masa orzechowa, masa czekoladowa, masa tiramisu.
Na warstwie masy korówkowej wyłóż na koniec 100 gramów prażonych orzeszków ziemnych. Ja użyłam orzeszków solonych, ale możesz też sięgnąć po orzeszki prażone niesolone.


Jaką wolisz wersję dekoracji.. z solonymi orzeszkami, czy też prażonymi, ale bez soli?
A inspirację do przepisu zaczerpnęłam ze strony domowy smak jedzenia.
Smacznego.