Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Świąteczna sałatka Gyros

Świąteczna sałatka Gyros

Świąteczna sałatka Gyros, to przepis który stworzyłam specjalnie na Święta. Jest to niezwykle pyszna, warstwowa i bardzo prosta do zrobienia sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą. 

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1770 g sałatki

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty [ więcej ]

  • 400 g czerwonej kapusty - pół mniejszej główki
  • 2 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub delikatniejszego octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu

Składniki na kurczaka gyros

  • 1 duża pierś z kurczaka - około 600 g
  • 2 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżka gotowej mieszanki przypraw gyros

Składniki na sos

  • 4 łyżki dobrego majonezu - około 80 g
  • 2 łyżki śmietany 18 % - około 40 g
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g - można pominąć

Pozostałe składniki

  • 2 -3 łyżki ulubionego ketchupu - łagodny lub ostry
  • 40 g czerwonej cebuli - lub trochę więcej
  • puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
  • 4 średnie ogórki konserwowe - 200 g
  • 1 duża czerwona papryka - około 300 g

Sałatka świąteczna Gyros
Świąteczna sałatka Gyros, 1

Krok 1: Pokrój kapustę

Przygotuj około pół główki niedużej czerwonej kapusty (400 gramów). Zdejmij wierzchnią warstwę oraz usuń głąb, a kapustę pokój w cieniutkie paseczki. W razie potrzeby posiekaj ją nieco drobniej. 

Porada
: W ostateczności można też sięgnąć po około 400 gramów sałaty lodowej lub pekińskiej, które wystarczy tylko posiekać. Do nich nie dajemy już oliwy i przypraw. 

Pokrój kapustę

Krok 2: Dodaj składniki

Do pokrojonej kapusty wlej dwie łyżki ulubionej oliwy oraz dwie łyżki octu spirytusowego 10 %. Wsyp płaksą łyżeczkę cukru oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i odstaw na bok. 

Porada
: Ocet spirytusowy można zastąpić łagodniejszym octem z białego lub z czerwonego wina. Pieprz czarny można zastąpić pieprzem ziołowym, zaś cukier kawałkiem startego na grubych oczkach, twardego jabłka. 

Dodaj składniki

Krok 3: Przygotuj mięso

Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 600 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1,5 cm. Kawałki kurczaka posyp łyżką mieszanki przypraw gyros. Całość dobrze wymieszaj. Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka. Mięso smaż około 8 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Średnia moc palnika i cały czas bez przykrywki. 

Porada
: Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Zamiast gotowej mieszanki przypraw możesz skomponować własną, przez wymieszanie łącznie około 10-15 gramów przypraw: sól, czosnek suszony, kolendra młotkowana, mielone ziarna gorczycy, sodka i ostra papryka, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradka. 

Przygotuj mięso

Krok 4: Wyłóż kurczaka

Przygotuj naczynie o pojemności do 2,5 litra. U mnie miało ono średnicę 20 cm. Warstwową sałatkę świąteczną Gyros polecam podawać w szklanej, przezroczystej misce. Gotowe kawałki kurczaka przełóż przy pomocy szczypiec do miski (bez sosu). Sos możesz użyć np. do jakiejś zupy gotowanej na bazie drobiu. 

Wyłóż kurczaka

Krok 5: Dodaj ketchup i cebulę

Około 2-3 łyżki ulubionego ketchupu (u mnie w wersji łagodnej) rozłóż na kawałkach kurczaka. Fragment czerwonej cebuli pokój w cienkie piórka lub krążki i rozłóż na mięsie. 

Porada
: Czerwoną cebulę można zamienić na pora, cebulki szalotki lub szczypiorek. 

Dodaj ketchup i cebulę

Krok 6: Odsącz kukurydzę

Otwórz dużą puszkę kukurydzy konserwowej (puszka o wadze 400 g). Odlej zalewę, a kukurydzę rozłóż równo po całej powierzchni naczynia. 

Odsącz kukurydzę

Krok 7: Pokrój ogórki

Około 200 gramów ogórków konserwowych pokrój w kostkę i rozłóż równo w naczyniu. 

Porada
: Część ogórków konserwowych można zamienić na marynowane pieczarki lub marynowane grzyby leśne. Aby smak sałatki był łagodniejszy, część ogórków można też zastąpić ogórkami świeżymi. 

Pokrój ogórki

Krok 8: Dodaj paprykę

Dużą paprykę o wadze około 300 gramów pokrój na małe kawałki. Pamiętaj o tym, by oczyścić ją z gniazda nasiennego.

Porada
: Można też śmiało sięgnąć po inne kolory papryki lub też wymieszać ze sobą papryki o różnych kolorach. 

Dodaj paprykę

Krok 9: Zrób sos

W małej misce wymieszaj ze sobą 4 łyżki dobrego majonezu, czyli około 80 gramów; 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 40 g oraz jeden obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Gotowy sos rozłóż na kawałkach papryki. 

Porada
: Część majonezu można zamienić na gęsty jogurt naturalny, zaś czosnek pominąć. Prosty sos z majonezu i śmietany można zamienić na klasyczny sos czosnkowy.  

Zrób sos

Krok 10: Wyłóż surówkę

Na samym końcu wyłóż również przygotowaną wcześniej surówkę z czerwonej kapusty. 

Wyłóż surówkę

Krok 11: Udekoruj i podawaj

Świąteczną sałatkę Gyros udekoruj dowolnie w klimacie Świąt. U mnie były to marynowane pieczarki oraz natka pietruszki. 

Udekoruj i podawaj

Świąteczna sałatka Gyros, 13

Świąteczną sałatkę Gyros najlepiej jest szykować w dniu podania. Zachowa wówczas idealnie odseparowane warstwy. Po nocy w lodówce będzie również smaczna, ale sos oraz sok z warzyw może się zacząć ze sobą mieszać, przez co sałatka traci na wyglądzie. Świąteczną sałatkę gyros można wówczas wymieszać i podawać w formie bez widocznych warstw.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (183 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka gyros świąteczna

Witajcie kochani miłośnicy kulinariów i świątecznych przysmaków! Dziś chcę Was zachęcić do tego, aby te nadchodzące Święta były nie tylko czasem rodzinnego ciepła i odpoczynku, ale również okazją do odkrywania nowych smaków. Mowa o domowej sałatce warstwowej gyros, której świąteczna odsłona wprowadzi do Waszych domów zarówno radość z przygotowań, jak i kulinarne uniesienia. Nie potrzebujemy przepisu, aby zrozumieć, dlaczego to danie może stać się gwiazdą świątecznego stołu. Zaczynając od walorów smakowych, świąteczna sałatka Gyros to harmonijne połączenie miękkich, soczystych kawałków kurczaka aromatyzowanych przyprawą gyros, która przenosi nas wprost do słonecznej Grecji. To połączenie ciepłych, wręcz orientalnych nut, które idealnie komponują się z chrupką teksturą czerwonej kapusty, dodając jej charakteru. Sałatka gyros z czerwoną kapustą wygląda wspaniale świątecznie. Natomiast czerwona kapusta to nie tylko kwestia smaku, ale i koloru, ponieważ jej głęboki, fioletowy odcień pięknie prezentuje się w warstwach sałatki. Cebula z kolei wprowadza lekką ostrość, która jest znakomitym kontrapunktem dla słodyczy kukurydzy konserwowej. Wszystko to skąpane w zalewie, która podkreśla smak każdego składnika, nie pozwalając żadnemu z nich zdominować kompozycji. Nie zapomnijmy też o ogórkach konserwowych, które swoją kwaskowatością doskonale przełamują bogactwo smaków oraz dodają sałatce dodatkowego charakteru. Sałatka Gyros na Święta może być jeszcze bardziej świąteczna, gdy część ogórków konserwowych zamienimy na marynowane grzyby leśne. Świeża, chrupiąca papryka to kolejny bonus dla naszych kubków smakowych, a także dla oka. Jej żywe kolory, od czerwieni po żółć, są niczym wesołe światełka w świątecznym dekorze. Sałatka Gyros świąteczna może bowiem składać się z mieszanki kolorowych papryk. Sałatka warstwowa Gyros na Święta to też hołd dla formy i struktury. Każda warstwa, starannie poukładana, tworzy estetyczne dzieło, które z przyjemnością ogląda się na świątecznym stole. Sałatka świąteczna Gyros jest wprost stworzona do dzielenia się nią w gronie najbliższych. Przygotowanie jej z bliskimi, warstwa po warstwie, może stać się wspaniałym świątecznym rytuałem. Niech ten świąteczny czas stanie się więc okazją do odkrywania nowych smaków, ale również do tworzenia nowych tradycji. Ze świąteczną sałatką warstwową gyros na pewno wniesiecie do Waszych domów powiew nowoczesności bez rezygnowania z najważniejszych świątecznych wartości - rodziny, miłości i wspólnego stołu. Smacznego! Koniecznie zobacz też inne super sałatki na Święta. Na Wigilię i nie tylko bardzo dobrym wyborem jest ryba w occie, którą można zrobić nawet na 10-14 dni przed podaniem. Świetnym wyborem na Święta będzie zupa rybna. Niesamowicie ciekawym przepisem są tez moje śledzie po karaibsku. Rewelacyjnym przepisem, który robi wrażenie na gościach jest też warstwowa sałatka Król Imprezy