Świąteczna sałatka Gyros
Świąteczna sałatka Gyros, to przepis który stworzyłam specjalnie na Święta. Jest to niezwykle pyszna, warstwowa i bardzo prosta do zrobienia sałatka z kurczakiem i czerwoną kapustą.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: około 1770 g sałatki
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g sałatki
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty [ więcej ]
- 400 g czerwonej kapusty - pół mniejszej główki
- 2 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub delikatniejszego octu winnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu
Składniki na kurczaka gyros
- 1 duża pierś z kurczaka - około 600 g
- 2 łyżki ulubionej oliwy lub innego oleju roślinnego
- 1 łyżka gotowej mieszanki przypraw gyros
Składniki na sos
- 4 łyżki dobrego majonezu - około 80 g
- 2 łyżki śmietany 18 % - około 40 g
- 1 ząbek czosnku - około 5 g - można pominąć
Pozostałe składniki
- 2 -3 łyżki ulubionego ketchupu - łagodny lub ostry
- 40 g czerwonej cebuli - lub trochę więcej
- puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
- 4 średnie ogórki konserwowe - 200 g
- 1 duża czerwona papryka - około 300 g
Sałatka świąteczna Gyros
Przygotuj około pół główki niedużej czerwonej kapusty (400 gramów). Zdejmij wierzchnią warstwę oraz usuń głąb, a kapustę pokój w cieniutkie paseczki. W razie potrzeby posiekaj ją nieco drobniej.
Porada: W ostateczności można też sięgnąć po około 400 gramów sałaty lodowej lub pekińskiej, które wystarczy tylko posiekać. Do nich nie dajemy już oliwy i przypraw.
Do pokrojonej kapusty wlej dwie łyżki ulubionej oliwy oraz dwie łyżki octu spirytusowego 10 %. Wsyp płaksą łyżeczkę cukru oraz po sporej szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i odstaw na bok.
Porada: Ocet spirytusowy można zastąpić łagodniejszym octem z białego lub z czerwonego wina. Pieprz czarny można zastąpić pieprzem ziołowym, zaś cukier kawałkiem startego na grubych oczkach, twardego jabłka.
Pierś z kurczaka (dwa filety) o łącznej wadze około 600 gramów oczyść z ewentualnych żyłek i chrząstek i pokrój na małe kawałki wielkości około 1,5 cm. Kawałki kurczaka posyp łyżką mieszanki przypraw gyros. Całość dobrze wymieszaj. Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy lub oleju roślinnego do smażenia. Po chwili wyłóż też kawałki kurczaka. Mięso smaż około 8 minut. Pamiętaj o tym, by co kilka minut przewrócić mięso na drugą stronę przy pomocy drewnianej łyżki. Średnia moc palnika i cały czas bez przykrywki.
Porada: Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Zamiast gotowej mieszanki przypraw możesz skomponować własną, przez wymieszanie łącznie około 10-15 gramów przypraw: sól, czosnek suszony, kolendra młotkowana, mielone ziarna gorczycy, sodka i ostra papryka, rozmaryn, oregano, tymianek, pieprz, kozieradka.
Przygotuj naczynie o pojemności do 2,5 litra. U mnie miało ono średnicę 20 cm. Warstwową sałatkę świąteczną Gyros polecam podawać w szklanej, przezroczystej misce. Gotowe kawałki kurczaka przełóż przy pomocy szczypiec do miski (bez sosu). Sos możesz użyć np. do jakiejś zupy gotowanej na bazie drobiu.
Około 2-3 łyżki ulubionego ketchupu (u mnie w wersji łagodnej) rozłóż na kawałkach kurczaka. Fragment czerwonej cebuli pokój w cienkie piórka lub krążki i rozłóż na mięsie.
Porada: Czerwoną cebulę można zamienić na pora, cebulki szalotki lub szczypiorek.
Otwórz dużą puszkę kukurydzy konserwowej (puszka o wadze 400 g). Odlej zalewę, a kukurydzę rozłóż równo po całej powierzchni naczynia.
Około 200 gramów ogórków konserwowych pokrój w kostkę i rozłóż równo w naczyniu.
Porada: Część ogórków konserwowych można zamienić na marynowane pieczarki lub marynowane grzyby leśne. Aby smak sałatki był łagodniejszy, część ogórków można też zastąpić ogórkami świeżymi.
Dużą paprykę o wadze około 300 gramów pokrój na małe kawałki. Pamiętaj o tym, by oczyścić ją z gniazda nasiennego.
Porada: Można też śmiało sięgnąć po inne kolory papryki lub też wymieszać ze sobą papryki o różnych kolorach.
W małej misce wymieszaj ze sobą 4 łyżki dobrego majonezu, czyli około 80 gramów; 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 40 g oraz jeden obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Gotowy sos rozłóż na kawałkach papryki.
Porada: Część majonezu można zamienić na gęsty jogurt naturalny, zaś czosnek pominąć. Prosty sos z majonezu i śmietany można zamienić na klasyczny sos czosnkowy.
Na samym końcu wyłóż również przygotowaną wcześniej surówkę z czerwonej kapusty.
Świąteczną sałatkę Gyros udekoruj dowolnie w klimacie Świąt. U mnie były to marynowane pieczarki oraz natka pietruszki.
Świąteczną sałatkę Gyros najlepiej jest szykować w dniu podania. Zachowa wówczas idealnie odseparowane warstwy. Po nocy w lodówce będzie również smaczna, ale sos oraz sok z warzyw może się zacząć ze sobą mieszać, przez co sałatka traci na wyglądzie. Świąteczną sałatkę gyros można wówczas wymieszać i podawać w formie bez widocznych warstw.
Smacznego.