Sałatka cezar

Sałatka cezar

Sałatka cezar to bardzo popularna i super pyszna sałatka z chrupiącą sałatką rzymską i grzankami. Zapraszam po przepis podstawowy oraz po garść cennych porad i propozycji podania.

- dokładny opis wykonania 
- niezawodny przepis na sos cezara
- wiele ciekawostek oraz propozycji podania

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6 sporych porcji

Kaloryczność kcal: 440 w 1 dużej porcji

Składniki na sałatkę cezar

  • 2 średnie sałaty rzymskie
  • pół długiej bagietki pszennej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka - do 600 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub oliwy
  • 50 g drobno tartego parmezanu

Składniki na sos cezar

  • 7 łyżek dobrej jakości majonezu - około 160 g
  • 1 płaska łyżka ostrej musztardy - około 15 g
  • 1 spory ząbek czosnku - około 7 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli
  • 4 łyżki drobno tartego parmezanu - około 35 g
  • ewentualne dodatki: szczypta pieprzu oraz czerwony ocet winny

Sałatka cezara

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około sześciu porcji sałatki cezar z kurczakiem. 

Przed szykowaniem sałatki cezara zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz przygotować sałatę z jajkiem na twardo, boczkiem lub nawet z krewetkami. 

Sałatka cezar, 1

Sałatka cezar przepis

W pierwszej kolejności przygotuj sos. Aby go zrobić należy wymieszać ze sobą wszycie składniki: 7 łyżek dobrej jakości majonezu; 1 płaska łyżka ostrej musztardy; 1 spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; 2 łyżki soku z cytryny lub łyżka soku z cytryny i łyżka octu z czerwonego wina; 1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli; 4 łyżki drobno tartego parmezanu.

Porada: Zapraszam po bardzo dokładny przepis na sos cezar, w którym znajdziesz wiele ciekawych porad. Jeśli sałatkę posypiesz sporą ilością parmezanu, to możesz go pominąć w składnikach na sos. 

Sałatka cezar, 2

W oryginalnej sałatce cezar nie ma kurczaka, więc możesz szykować sałatkę tak jak ja lub też pominąć kurczaka w składnikach. Jeśli jednak decydujesz się na wersję z podsmażonymi filetami, to dwa filety (cała pierś z kurczaka) oczyść z ewentualnych chrząstek i włókien. Mięso pokrój na spore kawałki podobnej wielkości (u mnie większe i podłużne). Kawałki mięsa oprósz odrobiną pieprzu. 

Średniej wielkości patelnię nagrzej. Ustaw wyższą niż średnia moc palnika. Wlej łyżkę oleju do smażenia lub oliwy. Na mocno nagrzanym tłuszczu kładź ostrożnie kawałki filetów. Mięso podsmażaj tak na rumiano po około trzy minuty na stronę. Usmażone filety pokój na kawałki na jeden kęs. 

Porada: Ponieważ fileciki i tak po usmażeniu kroimy na kawałki, to możesz dla pewności zdjąć na chwilę filet z patelni i przekroić go na środku. Jeśli mięso jest już w środku białe i dosmażone, to można je zdejmować. W ten sposób mięso będzie soczyste i usmażysz je w idealnym czasie. 

Sałatka cezar, 3

Patelnię po kurczaku oczyść kawałkiem ręcznika papierowego lub też użyj innej, większej patelni. Pół długiej bagietki (może być już lekko czerstwa) pokrój na kromki, a potem na mniejsze kawałki/kosteczkę pod grzanki i umieść na patelni. Ustaw średnią moc i praż kawałki bagietki, aż lekko się zarumienią. Po chwili możesz też polać całość łyżką oliwy. Staraj się często "mieszać" grzanki, by równomiernie się rumieniły. Grzanki do sałatki cezara szykujemy bez przypraw. Powinny być idealnie rumiane i chrupiące w niecałe 7 minut. 
Sałatka cezar, 4

Dwie sałaty rzymskie "obierz" z liści. Listki przepłucz pod zimną wodą i "otrzep" a następnie każdy listek porwij w dłoniach na mniejsze kawałki. Zazwyczaj usuwam tylko grubszy nerw przy większych liściach wierzchnich. Wszystkie kawałki sałaty umieść w dużej misce. Wlej do niej część sosu cezara i wymieszaj całość. 
Sałatka cezar, 5

Możesz rozdzielić sałatę w sosie na mniejsze porcje lub też szykować dalej całość w jednej, dużej misce. Wystarczy już tylko wyłożyć do miski/na talerze kawałki kurczaka oraz grzanki. Sałatkę posyp bardzo drobno tartym parmezanem i polej resztą sosu. 
Sałatka cezar, 6

Sałatka cezar, 7

Sałatka cezara jest gotowa do podania. Będzie idealna jako przystawka, podwieczorek lub kolacja. W wersji z kurczakiem może być tez podana na obiad. Szykowałam ją już nie tylko z filetami z kurczaka, ale i z jajkami gotowanymi na twardo oraz plasterkami smażonego boczku. Bardzo ciekawa wychodzi nawet z zarumienionymi kosteczkami tufu oraz z krewetkami smażonymi na patelni. 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (183 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka cezar

Cezar, czyli sałatka cezara, lub też sałatka cezar to jedna z najbardziej znanych sałatek. Kto wymyślił tę niezwykle prostą sałatkę. Otóż zakłada się, że sałata cezar to dzieło Caesara Cardiniego. Włoski kucharz miał restaurację w Meksyku, w Tijuanie. Córka kucharza podaje, że jej ojciec wymyślił sałatkę cezara w 1924 roku. Podobno zabrakło w kuchennych zapasach wielu składników, więc kurzach musiał wymyślić jakieś danie z użyciem tego, co zostało mu w spiżarce. Ta wersja jest jedną z najpopularniejszych, ale nie jest to jedyna wersja powstania sałatki cezar. Z czego zatem składa się sałatka cezara i czemu jest tak popularna na całym świecie. Tym bardziej, że sałatka cezar jest niezwykle prostą sałatką i składa się z niewielu składników. Do tego można ją aktualnie podawać na kilka sposobów. Najważniejszym składnikiem  jest sałata rzymska i sama nigdy nie idę na żadne ustępstwa w tej kwestii. Niektórzy piszą i mówią o tym, że sałatę rzymską można z powodzeniem zamienić na sałatę lodową. Ja jednak zdecydowanie stawiam wyłącznie na sałatę rzymską. Jak sałata cezara, to tylko z tym składnikiem. Cezar ma składać się z sałaty, która będzie krucha i miękka jednocześnie oraz o pięknej, zielono żółtej barwie. Cezar sałatka to również idealnie rumiane i bardzo chrupiące grzanki w najprostszej wersji, czy tylko z odrobiną oliwy. Salatka cezar może być podawana z grzankami z piekarnika lub z patelni. Jeśli zaś chodzi o same grzanki, to ja osobiście robię je wyłącznie z bagietki. Nie uznaję chleba, jednak mogę przymknąć oko na bułkę paryską. Trzecim, najważniejszym składnikiem jest najwyższej jakości parmezan. Polecam Parmigiano Reggiano lub też Grana Padano. I jeszcze sos cezar, który traktuję tutaj jako czwarty, ale całkowicie osobny składnik. Przepis na sos znajdziesz w innym moim wpisie, ale i sałatka cezar przepis ten zawiera w wielkim skrócie. Na słodko z kuchni włoskiej polecam oczywiście klasyczne tiramisu

Sałatka cezara

Najbardziej podstawowa i najprawdziwsza wersja, czyli sałatka cezar oryginalny przepis nie zawiera nic poza sałatą rzymską, sosem cezara, grzankami oraz parmezanem. Na salat cezar znajdziemy jednak wiele ciekawych przepisów, a raczej rozszerzeń. Najbardziej znana i najpopularniejsza jest sałatka z kurczakiem cezar, czyli oczywiście sałatka cezar z kurczakiem. Wystarczy tutaj osobno podsmażyć filety z piersi z kurczaka, a następnie pokroić na kawałki i wyłożyć na gotową sałatkę cezara. Tak więc nie tylko sałatka cezar z grzankami, ale i z kawałkami kurczaka może się znaleźć na Twoim stole. Domowa sałatka, cezara z podsmażonym na patelni kurczakiem to nie jedyna modyfikacja na tę sałatkę. Dość popularna jest też sałatka cezar z jajkiem na twardo. To również idealne połączenie, ponieważ nawet sos pasuje wspaniale do jajek. Całkiem dobrze smakuje też sałatka cezar z tofu, jeśli ktoś nie je lub nie może jeść jajek lub mięsa, a wersja cezar solo wydaje się mało syta. Na koniec jeszcze sałatka cezara z boczkiem, czyli sałatka cezar z podsmażonymi plasterkami cienko krojonego bekonu. Sałatka cezar jest podawana zazwyczaj na szerokim talerzu lub półmisku ze składnikami ułożonymi warstwowo. Na koniec polewamy całość sosem cezara im oprószamy świeżo tartym parmezanem. Sałatka cezar ma niesamowicie dobraną kompozycję kolorystyczną oraz smakową. Całość nie tylko pięknie wygląda, ale i niezwykle dobrze smakuje. Składniki na sałatkę cezara są chrupiące, świeże i bardzo zachęcające do spróbowania. Przepis na sałatkę cezar można wykorzystać nie tylko na kolację, ale i na obiad. A jeśli przygotujesz wersję z mięsem, to sałatka cezar z kurczakiem będzie świetna na obiad. Sałatka cezar może być świetna nawet na romantyczną kolację. Ostatnio zrobiłam ją nawet w wersji z krewetkami wyszła rewelacyjnie. Przy okazji bardzo gorąco polecam też kilka innych hitowych sałatek. Sałatka grecka jest pyszna i można ją szykować cały rok. A do sosu cezara bardzo dobrze pasuje też sałatka z rukolą. Jeśli lubisz super chrupiące sałatki to spodoba Ci się też sałatka z selera naciowego. Zapraszam i życzę smacznego.