Sałatka z krewetkami
Zakochaj się w kuchni kolumbijskiej! Bardzo egzotyczna i super smaczna sałatka z krewetkami, owocem mango, dojrzałym i super maślanym awokado.. Do tego idealny kwaśno ostry sos i kilka idealne dobranych warzyw.
Jeśli zaś wolisz kurczaka, to mam dla Ciebie alternatywny przepis - sałatka z mango i kurczaka w podobnych klimatach, gdzie łączymy owoce z mięsem i warzywami.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia : 4 minuty
Liczba porcji: 1700 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 90 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 450 g krewetek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 dojrzałe mango
- spora garść pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- sok z jednej limonki
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: szczypta ostrej papryki oraz pieprzu, pół łyżeczki soli
Sałatka z krewetkami
Tym razem nie podawałam dokładnej wagi awokado, mango, czy cebuli. Robiłam tę sałatkę kilka razy. Za każdym razem miałam inną odmianę awokado. Różniły się one wielkością i wagą. Tak samo mango, czy też pomidorki. Widełki proporcji są tutaj bardzo szerokie i nie ma potrzeby super dokładnie określać ilości poszczególnych składników. Sałatka z krewetkami, mango i awokado w każdej wersji smakuje nieziemsko.
Sałatka z krewetkami przepis
Zacznijmy od krewetek. Możesz użyć krewetek tygrysich lub tych drobniejszych. Mogą to być krewetki świeże lub mrożone. Akurat do tej sałatki zakupiłam bardzo duże krewetki mrożone. Opakowanie wyrzuciłam.. podejrzewam jednak, że były to krewetki argentyńskie. Bardzo zaczerwieniły się bowiem podczas podsmażania.
Krewetki lekko rozmroziłam umieszczając je w durszlaku i przelewając wrzątkiem. Były zamrożone obgotowane z całym pancerzem, więc nie zostały oczyszczone. Jeśli zdobędziesz właśnie taką "wersję" krewetek, to zacznij od obrania ich do golasa. Oderwij ogon, nóżki, głowę a na końcu ostrożnie zdejmij cały pancerz.
Każdą krewetkę natnij ostrożnie wzdłuż grzbietu od zewnątrz - po całej długości i dokładnie usuń cały pasek odchodów. W ten sposób przygotuj wszystkie krewetki.
Z krewetkami świeżymi postępuj tak samo. Jeśli kupisz krewetki już bez pancerza i oczyszczone, to wystarczy je rozmrozić i usunąć glazurę.
Patelnię dobrze nagrzej. Dodaj łyżeczkę masła lub oliwy. Lekko osuszone krewetki umieść na nagrzanej patelni razem z obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Krewetki podsmażaj tylko kilka minut. Te wcześniej obgotowane będą gotowe już w trzy minuty. Surowe smaży się prawie tak samo szybko an wysokiej mocy palnika. Krewetki powinny się lekko skurczyć i zawinąć w ścisły rogalik. Zawartość patelni przełóż do miski, do przestudzenia.
Przygotuj sobie sos do sałatki. W miseczce umieść sok wyciśnięty z jednej limonki. Dodaj też trzy łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Jeśli nie masz ostrej, świeżej papryczki to możesz dodać szczyptę suszonej. Ja daję zazwyczaj kawałek świeżego habanero.
Przygotuj sobie również resztę składników. Umyj i pokrój na połówki mini pomidorki. Bardzo ładnie wyglądają pomidorki mieszane.. żółte, pomarańczowe i czerwone. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Tym razem kupiłam awokado Hass, jednak te zwykłe, zielone awokado też będzie super. Przetnij je wzdłuż na pół i usuń pestkę oraz skórkę. Maślany środek pokrój na kawałki "na jeden kęs".
Dojrzały owoc mango umyj. Miąższ pokrój w kostkę nie większą niż kawałki awokado. Skórę i pestkę wyrzuć. Zobacz też mój sposób na to jak obrać mango. Do miski z krewetkami dodaj wszystkie przygotowane składniki. Kolejność wedle uznania. Całość na koniec polej lekko ostrym sosem limonkowym. Gotową sałatkę możesz udekorować ulubionymi ziołami. Pasują tutaj: listki bazylii, młoda natka pietruszki oraz kolendry.
Sałatka kolumbijska z krewetkami jest od razu gotowa do podania. Możesz też odłożyć ją do lodówki i podawać lekko schłodzoną. Z pysznych i zdrowych sałatek wypróbuj przepis sałatka z awokado.
Smacznego!