Śledzie po karaibsku
Śledzie po karaibsku to mój autorski przepis na niezwykłą sałatkę śledziową z ananasem, mango lub brzoskwiniami oraz ostrym chili i kwaśnym sokiem z limonki. Ten smak Cię zachwyci.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 600 g sałatki
Kaloryczność kcal: 175 w 100 g sałatki
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 200 g filetów śledziowych a'la matjas z oleju - około 2-3 płaty
- 150 g ananasa z puszki - około 3-4 krążki
- 1 małe mango - około 200 g miąższu
- garść świeżej kolendry
- 2 cebulki szalotki - około 40 g
- 3 łyżki oleju lub ulubionej oliwy
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry - można dać ziele angielskie
- spora szczypta płatków chili - może być suszone jalapeno
Śledzie po karaibsku
Do tej sałatki orientalnej używam filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Trzy małe filety śledziowe ważyły łącznie 200 gramów. Wyjmij filety z oleju i pokrój w paski grubości około 1 cm.
Porada: Jeśli sałatka ma mieć wyraźniejszy smak, możesz do niej dodać nawet dwa razy więcej filetów śledziowych. Można je też znacznie drobniej pokroić.
Około 150 gramów (3-4 krążki) ananasa z puszki pokrój na małe kawałki na jeden kęs. Mały, dojrzały owoc mango obierz, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
Porada: Część mango lub całość (jeśli nie masz świeżego owocu) można zastąpić kilkoma łyżkami pulpy z mango lub też sięgnąć po świeżą papaję albo brzoskwinie z puszki. Tym razem dałam i mango i brzoskwinie z puszki (pół na pół).
W dużej misce umieść pokrojone filety śledziowe oraz owoce. Dodaj obrane i pokrojone w cienkie krążki cebulki szalotki oraz garść świeżej kolendry (lekko tylko porwanej w dłoniach). Całość polej trzema łyżkami oleju roślinnego lub ulubionej oliwy oraz dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki. Wsyp jeszcze sporą szczyptę płatków chili (u mnie chili w płatkach Gochugaru) oraz 1/3 łyżeczki ziaren kolendry.
Porady: Cebulki szalotki można zamienić na cebulę cukrową. Świeżą kolendrę można pominąć lub w ostateczności zamienić na natkę pietruszki. Chili w płatkach można zamienić na siekane, świeże papryczki (sprawdź ich ostrość przed dodaniem) lub suszone papryczki jalapeno. Nasiona kolendry można zastąpić 2-3 kulkami lekko rozgniecionego ziela angielskiego.
Wszystkie składniki na sałatkę śledziową po karaibsku wymieszaj dokładnie. Sprawdź smak śledzi po karaibsku. W razie potrzeby dopraw je według gustu.
Sałatkę karaibską ze śledziami można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Trzymaj ją w lodówce, w szklanym naczyniu i pod przykryciem, najlepiej do trzech dni. Jeśli trzymasz ją w lodówce dłużej niż dwa dni, to przed podaniem raz jeszcze wymieszaj składniki sałatki.
Smacznego.