Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Śledzie po karaibsku

Śledzie po karaibsku

Śledzie po karaibsku to mój autorski przepis na niezwykłą sałatkę śledziową z ananasem, mango lub brzoskwiniami oraz ostrym chili i kwaśnym sokiem z limonki. Ten smak Cię zachwyci. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 600 g sałatki

Kaloryczność kcal: 175 w 100 g sałatki [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa

Składniki [ więcej ]

  • 200 g filetów śledziowych a'la matjas z oleju - około 2-3 płaty
  • 150 g ananasa z puszki - około 3-4 krążki
  • 1 małe mango - około 200 g miąższu
  • garść świeżej kolendry
  • 2 cebulki szalotki - około 40 g
  • 3 łyżki oleju lub ulubionej oliwy
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry - można dać ziele angielskie
  • spora szczypta płatków chili - może być suszone jalapeno

Śledzie po karaibsku
Śledzie po karaibsku, 1

Krok 1: Pokrój filety śledziowe

Do tej sałatki orientalnej używam filetów śledziowych z oleju a'la Matjas. Trzy małe filety śledziowe ważyły łącznie 200 gramów. Wyjmij filety z oleju i pokrój w paski grubości około 1 cm. 

Porada: Jeśli sałatka ma mieć wyraźniejszy smak, możesz do niej dodać nawet dwa razy więcej filetów śledziowych. Można je też znacznie drobniej pokroić. 

Pokrój filety śledziowe

Krok 2: Przygotuj owoce

Około 150 gramów (3-4 krążki) ananasa z puszki pokrój na małe kawałki na jeden kęs. Mały, dojrzały owoc mango obierz, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę. 

Porada: Część mango lub całość (jeśli nie masz świeżego owocu) można zastąpić kilkoma łyżkami pulpy z mango lub też sięgnąć po świeżą papaję albo brzoskwinie z puszki. Tym razem dałam i mango i brzoskwinie z puszki (pół na pół). 

Przygotuj owoce

Krok 3: Dodaj resztę składników

W dużej misce umieść pokrojone filety śledziowe oraz owoce. Dodaj obrane i pokrojone w cienkie krążki cebulki szalotki oraz garść świeżej kolendry (lekko tylko porwanej w dłoniach). Całość polej trzema łyżkami oleju roślinnego lub ulubionej oliwy oraz dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z limonki. Wsyp jeszcze sporą szczyptę płatków chili (u mnie chili w płatkach Gochugaru) oraz 1/3 łyżeczki ziaren kolendry. 

Porady: Cebulki szalotki można zamienić na cebulę cukrową. Świeżą kolendrę można pominąć lub w ostateczności zamienić na natkę pietruszki. Chili w płatkach można zamienić na siekane, świeże papryczki (sprawdź ich ostrość przed dodaniem) lub suszone papryczki jalapeno. Nasiona kolendry można zastąpić 2-3 kulkami lekko rozgniecionego ziela angielskiego. 

Dodaj resztę składników

Krok 4: Wymieszaj i podawaj

Wszystkie składniki na sałatkę śledziową po karaibsku wymieszaj dokładnie. Sprawdź smak śledzi po karaibsku. W razie potrzeby dopraw je według gustu. 

Wymieszaj i podawaj

Śledzie po karaibsku, 6

Sałatkę karaibską ze śledziami można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Trzymaj ją w lodówce, w szklanym naczyniu i pod przykryciem, najlepiej do trzech dni. Jeśli trzymasz ją w lodówce dłużej niż dwa dni, to przed podaniem raz jeszcze wymieszaj składniki sałatki.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (160 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Śledzie po karaibsku

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na śledzie po karaibsku. Jest to niezwykle ciekawa sałatka śledziowa z ananasem, mango i chili. Na Karaibach skarbnicą smaków są egzotyczne owoce i aromatyczne przyprawy, które definiują kulinarną tożsamość regionu. Wśród najpopularniejszych owoców cieszą się uznaniem mango, które jest wszechstronne. Wykorzystuje się je zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych salsach. Inne ukochane owoce to soczyste papaje, aromatyczne gujawy i cytrusowe cudowności, jak marakuja i różne odmiany pomarańczy. Komponując składniki na śledzie po karaibsku myślałam właśnie o tych wszystkich pysznościach. Dopiero po spróbowaniu śledzi z ananasem zdałam sobie sprawę z tego, jak bardzo podobna jest to sałatka do tropikalnej salsy z chili. Jeśli chodzi o przyprawy, to na Karaibach nie może zabraknąć ziela angielskiego, które ma złożony, korzenny smak zbliżony do mieszanki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Często sięga się także po świeżą kolendrę, mającą intensywniejszy aromat niż jej europejski odpowiednik, czyli natka pietruszki. Nieodłącznym elementem karaibskiej palety smaków są również świeży imbir, gałka muszkatołowa, cynamon i ostra papryka, która nadaje potrawom wyrazisty, pikantny charakter typowy dla kuchni kreolskiej i jamajskiej. Moje śledzie po karaibsku to właśnie zlepek tych wspaniałych, orientalnych owoców i przypraw. Nie zdecydowałam się na imbir, czy cynamon, co nie znaczy, że nie będą one tutaj pasować. Karaibska sałatka śledziowa będzie idealna na świąteczny stół oraz na Sylwestra. Zachęcam do eksperymentowania. Rewelacyjnym przepisem, który robi wrażenie na gościach jest też warstwowa sałatka Król Imprezy