Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Surówka z selera

Surówka z selera

Pyszna surówka z selera z orzechami! Tę surówkę musicie zrobić chociaż raz. Połączenie selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi sprawia, że nie można się jej oprzeć. Smak jest niesamowity.

- prosta i super pyszna surówka
- można ją szykować przez cały rok
- bardzo uniwersalna surówka do obiadu

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: ponad 700 g surówki

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 1 seler korzeniowy - 500 g
  • 1 średnie jabłko - około 230 g
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • spora garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • łyżka majonezu
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Surówka z selera

Bulwę selera umyj i obierz. U mnie po obraniu wyszło 400 gramów selera. Obierz też jabłko (deserowe lub stołowe). Selera i jabłko zetrzyj na tarce na średnich lub drobnych oczkach. Jabłko ścieraj do gniazda nasiennego. Ogryzek wyrzuć.

Do miski wlej też świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec jeszcze pokruszone orzechy włoskie bez skorupek, łyżka majonezu i śmietany, 3 łyżki oleju oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i spróbuj, czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Surówka z bulwy selera jest soczysta i delikatna. 

Surówkę można podawać od razu do obiadu, lub przechowywać w lodówce. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić. 

Surówka z selera, 1

Polecam sprawdź też mój przepis surówka z kalarepy oraz surówka z młodej kapusty.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1024 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Surówka z selera

Surówka z selera to surówka, którą szykujemy przez cały rok. Bulwa selera kojarzy nam się praktycznie wyłącznie z warzywem, które dodajemy do rosołu lub też innej zupy, aby ugotować na nim wywar a następnie wyrzucić. Korzeń selera to świetne i bardzo smaczne warzywo. Gorąco polecam szykować z nim surówki i sałatki. Sałatka z selera oraz moja surowka z selera są super pyszne i zdrowe. Jeśli nie masz soku z pomarańczy możesz zrobić surówkę z selera z orzechami i rodzynkami. Wystarczy wówczas mała garść rodzynek, by dodać surówce więcej słodyczy. Rodzynki w tej sałatce selerowej z orzechami najlepiej smakują po napęcznieniu. Dobrze więc odstawić surówkę na 30 minut do lodówki przed podaniem jej do obiadu. Do tej surówki można też dodać więcej warzyw i zrobić surówkę z selera i marchewki z majonezem. To jest świetna surówka z selera korzeniowego. Rewelacyjna jest też sałatka z selera konserwowego oraz klasyczna sałatka z selera

Surówka z selera surowego

Do tej surówki dodaję zarówno olej, jak i majonez i śmietanę. Taka surówka z selera i jabłka smakuje mi najbardziej. Surówka z selera przepis cudownie smakuje z kopytkami, plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi z sosem i mięsem. Mi ta sałatka z selera orzechów i jabłka bardzo dobrze smakuje nawet do dań z ryżem. Gorąco polecam Ci też inne moje przepisy na proste sałatki do obiadu. Sałatka mizeria to jedna z sałatek, która najczęściej pojawia się na naszych stołach. Bardzo dobra do wielu obiadów jest również surówka po żydowsku - polecam!