Surówka z selera
Pyszna surówka z selera z orzechami! Tę surówkę musicie zrobić chociaż raz. Połączenie selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi sprawia, że nie można się jej oprzeć. Smak jest niesamowity.
- prosta i super pyszna surówka
- można ją szykować przez cały rok
- bardzo uniwersalna surówka do obiadu
Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: ponad 700 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 seler korzeniowy - 500 g
- 1 średnie jabłko - około 230 g
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- spora garść orzechów włoskich
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
- łyżka majonezu
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Surówka z selera
Bulwę selera umyj i obierz. U mnie po obraniu wyszło 400 gramów selera. Obierz też jabłko (deserowe lub stołowe). Selera i jabłko zetrzyj na tarce na średnich lub drobnych oczkach. Jabłko ścieraj do gniazda nasiennego. Ogryzek wyrzuć.
Do miski wlej też świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec jeszcze pokruszone orzechy włoskie bez skorupek, łyżka majonezu i śmietany, 3 łyżki oleju oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i spróbuj, czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Surówka z bulwy selera jest soczysta i delikatna.
Surówkę można podawać od razu do obiadu, lub przechowywać w lodówce. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić.

Polecam sprawdź też mój przepis surówka z kalarepy oraz surówka z młodej kapusty.
Smacznego.