Surówka z selera z orzechami włoskimi i jabłkiem

Surówka z selera z orzechami włoskimi i jabłkiem

Pyszna sałatka selerowa z orzechami! Tę surówkę musicie zrobić chociaż raz. Połączenie selera korzeniowego z jabłkiem i orzechami włoskimi sprawia, że nie można się jej oprzeć. Smak jest niesamowity.

Bardzo, bardzo polecam też mój przepis surówkę Colesław oraz surówkę z pora, marchewki i jabłka

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: ponad 700 g surówki

Składniki:
  • 1 seler korzeniowy - 500 g
  • 1 średnie jabłko - około 230 g
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • spora garść orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • łyżka majonezu
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Bulwę selera umyj i obierz. U mnie po obraniu wyszło 400 gramów selera. Obierz też jabłko (deserowe lub stołowe). Selera i jabłko zetrzyj na tarce na średnich lub drobnych oczkach. Jabłko ścieraj do gniazda nasiennego. Ogryzek wyrzuć.

Do miski wlej też świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec jeszcze pokruszone orzechy włoskie bez skorupek, łyżka majonezu i śmietany, 3 łyżki oleju oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i spróbuj, czy Ci smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Surówka z bulwy selera jest soczysta i delikatna. 

Surówkę można podawać od razu do obiadu, lub przechowywać w lodówce. Wystarczy 20 minut, by ją schłodzić. 

Surówka z selera z orzechami włoskimi i jabłkiem, 1

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (34 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/36462

Surówka z selera do obiadu

Jeśli nie masz soku z pomarańczy możesz zrobić surówkę z selera z orzechami i rodzynkami. Wystarczy wówczas mała garść rodzynek, by dodać surówce więcej słodyczy. Rodzynki w tej sałatce selerowej z orzechami najlepiej smakują po napęcznieniu. Dobrze więc odstawić surówkę na 30 minut do lodówki przed podaniem jej do obiadu. Do tej surówki można też dodać więcej warzyw i zrobić surówkę z selera i marchewki z majonezem

Surówka z selera korzeniowego

Do tej surówki dodaję zarówno olej, jak i majonez i śmietanę. Taka surówka z selera i jabłka smakuje mi najbardziej. Surówka z selera i jabłka z majonezem cudownie smakuje z kopytkami, plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi z sosem i mięsem. Mi ta sałatka z selera orzechów i jabłka bardzo dobrze smakuje nawet do dań z ryżem. Gorąco polecam Ci też inne moje przepisy na proste surówki do obiadu