Sałatka szwabska
Niezwykle intrygująca i pyszna sałatka szwabska.. Czyli przepis na sałatkę z ziemniakami, dużą ilością cebuli i mortadeli. Gorąco zachęcam do szykowania jej razem ze mną. Ten smak jest wart wypróbowania.
- szybka i prosta do zrobienia
- świetna sałatka na specjalne okazje
- coś dla miłośników ostrzejszych smaków
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około kilograma sałatki
Kaloryczność kcal: 95 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki sałatki
- 3 duże ziemniaki - 500 g
- 3 średnie ogórki kiszone - 200 g
- 200 g mortadeli - u mnie z oliwkami
- 2 średnie cebule np. czosnkowe - do 200 g
- garść siekanego szczypiorku
- 2 łyżki octu spirytusowego
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu
Składniki na sos
- 2 łyżki dobrego majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Szwabska sałatka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około jednego kilograma sałatki szwabskiej.
Od razu uprzedzam.. to będzie dość ostra sałatka. Nic się jednak nie stanie, jeśli do sałatki dasz o połowę mniej cebuli. Będzie po prostu łagodniejsza. Zdaję sobie sprawę z tego, że nazwa tego dania nie jest jakoś specjalnie piękna i subtelna. Łatwo ją jednak zapamiętać :) Zaczynajmy...
Sałatka szwabska
Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w grube plastry o grubości około 3-4 mm. Następnie każdy plaster jeszcze przynajmniej na pół, by jeden kawałek dało radę wziąć na jeden kęs.
Tak przygotowane kawki ziemniaków wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Ziemniaki gotuj pod kontrolą, czyli już po pięciu minutach sprawdzaj, czy są już na tyle miękkie, by swobodnie nabić je na widelec, jednak nie tak miękkie jak zazwyczaj gotujesz je do innych dań. Ziemniaki powinny być ugotowane jak makaron do spaghetti, czyli al`dente.
Ugotowane ziemniaki od razu przełóż na sitko umieszczone w zlewie. Przepłucz je pod zimną wodą i osusz.
Ugotowane ziemniaki umieść w misce. Dodaj też dwie łyżki octu spirytusowego oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru i 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw.
Kawałek mortadeli o wadze około 200 gramów pokrój na mniejsze kawałki. Użyłam mortadeli z dodatkiem oliwek, jednak lepiej jest użyć zwykłą mortadelę lub ewentualnie mortadelę z papryką.
Ogórki kiszone obierz (jeśli mają gruba skórkę) i pokrój w kostkę.
Cebule obierz i pokrój na grubsze kawałki. Do tej sałatki najlepsza będzie cebula biała, czyli cebula czosnkowa. Jest łagodniejsza od cebuli żółtej, ale ostrzejsza od cebuli czerwonej i cukrowej. Jeśli nie chcesz, by sałatka była bardzo ostra, to daj nawet o połowę mniej cebuli.
Posiekaj też szczypiorek.
Zanim wszystko razem wymieszasz przygotuj jeszcze lekki sos majonezowo czosnkowy. W jednej miseczce umieść razem po dwie łyżki dobrego majonezu i jogurtu naturalnego, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Porada: Polecam Ci mój przepis na domowy majonez.
Wszystkie składniki, oprócz sosu i szczypiorku, wymieszaj razem w jednej, większej misce.
Sałatkę polej białym sosem a na koniec przykryj całość posiekanym szczypiorkiem. Sałatka szwabska najlepiej smakuje podana na zimno, prosto z lodówki.
Smacznego!