Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka szwabska

Sałatka szwabska

Niezwykle intrygująca i pyszna sałatka szwabska.. Czyli przepis na sałatkę z ziemniakami, dużą ilością cebuli i mortadeli. Gorąco zachęcam do szykowania jej razem ze mną. Ten smak jest wart wypróbowania. 

- szybka i prosta do zrobienia
- świetna sałatka na specjalne okazje
- coś dla miłośników ostrzejszych smaków

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około kilograma sałatki

Kaloryczność kcal: 95 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki sałatki

  • 3 duże ziemniaki - 500 g
  • 3 średnie ogórki kiszone - 200 g
  • 200 g mortadeli - u mnie z oliwkami
  • 2 średnie cebule np. czosnkowe - do 200 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru, 1/4 łyżeczki pieprzu

Składniki na sos

  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Szwabska sałatka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około jednego kilograma sałatki szwabskiej.

Od razu uprzedzam.. to będzie dość ostra sałatka. Nic się jednak nie stanie, jeśli do sałatki dasz o połowę mniej cebuli. Będzie po prostu łagodniejsza. Zdaję sobie sprawę z tego, że nazwa tego dania nie jest jakoś specjalnie piękna i subtelna. Łatwo ją jednak zapamiętać :) Zaczynajmy...

Sałatka szwabska, 1

Sałatka szwabska

Ziemniaki umyj i obierz. Pokrój je w grube plastry o grubości około 3-4 mm. Następnie każdy plaster jeszcze przynajmniej na pół, by jeden kawałek dało radę wziąć na jeden kęs. 

Tak przygotowane kawki ziemniaków wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Ziemniaki gotuj pod kontrolą, czyli już po pięciu minutach sprawdzaj, czy są już na tyle miękkie, by swobodnie nabić je na widelec, jednak nie tak miękkie jak zazwyczaj gotujesz je do innych dań. Ziemniaki powinny być ugotowane jak makaron do spaghetti, czyli al`dente. 

Ugotowane ziemniaki od razu przełóż na sitko umieszczone w zlewie. Przepłucz je pod zimną wodą i osusz.

Sałatka szwabska, 2

Ugotowane ziemniaki umieść w misce. Dodaj też dwie łyżki octu spirytusowego oraz po pół płaskiej łyżeczki soli i cukru i 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw. 
Sałatka szwabska, 3

Kawałek mortadeli o wadze około 200 gramów pokrój na mniejsze kawałki. Użyłam mortadeli z dodatkiem oliwek, jednak lepiej jest użyć zwykłą mortadelę lub ewentualnie mortadelę z papryką. 

Ogórki kiszone obierz (jeśli mają gruba skórkę) i pokrój w kostkę. 
Sałatka szwabska, 4

Cebule obierz i pokrój na grubsze kawałki. Do tej sałatki najlepsza będzie cebula biała, czyli cebula czosnkowa. Jest łagodniejsza od cebuli żółtej, ale ostrzejsza od cebuli czerwonej i cukrowej. Jeśli nie chcesz, by sałatka była bardzo ostra, to daj nawet o połowę mniej cebuli.

Posiekaj też szczypiorek. 
Sałatka szwabska, 5

Zanim wszystko razem wymieszasz przygotuj jeszcze lekki sos majonezowo czosnkowy. W jednej miseczce umieść razem po dwie łyżki dobrego majonezu i jogurtu naturalnego, dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Porada: Polecam Ci mój przepis na domowy majonez
Sałatka szwabska, 6

Wszystkie składniki, oprócz sosu i szczypiorku, wymieszaj razem w jednej, większej misce. 
Sałatka szwabska, 7

Sałatkę polej białym sosem a na koniec przykryj całość posiekanym szczypiorkiem. Sałatka szwabska najlepiej smakuje podana na zimno, prosto z lodówki. 
Sałatka szwabska, 8

Sałatka szwabska, 9

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (789 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka szwabska

Sałatka szwabska jest podobna do typowej sałatki ziemniaczanej z ziemniakami, cebulą i majonezem. Tutaj jednak dodajemy jeszcze kilka innych składników. Przepis na sałatkę szwabską poznałam stosunkowo niedawno. Pierwszy raz jadłam ją u Znajomej. Bardzo lubię ciekawe smaki i oryginalne faktury składników, dlatego też od razu spisałam sobie cały przepis na kartkę. Ta szwabska sałatka ziemniaczana może nie ma najpiękniejszej nazwy, ale jest bardzo smaczna. Najciekawsze jednak w tej sałatce jest to, że ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie już pokrojone na kawałki. A do tego kawałki, czy też plasterki ziemniaków nie mogą być dogotowane tak, jak zazwyczaj to robimy. Półplasterki ziemniaków powinny być lekko twarde. Jeśli lubisz ciekawe smaki, ale i szybkie i pyszne gotowanie, to zapraszam po przepis na tosty francuskie w obu wersjach smakowych. Super pyszna jest też moja sałatka z zupek chińskich

Szwabska sałatka

Jak zatem wygląda sałatka szwabska przepis. Muszę uprzedzić osoby, które nie przepadają za mocnym smakiem cebuli. To sałatka do której daje się dużo cebuli i głównie na tym opiera się ten przepis. Ma być ostro :) Sałatka z mortadeli szwabska zawiera oprócz cebuli głównie ziemniaki oraz mortadelę. Salatka ziemniaczana szwabska jest ostra zarówno od cebuli czosnkowej, jak i od samego szczypiorku, który dodaję jeszcze na koniec do dekoracji. Jeśli lubisz eksperymentować z różnymi sałatkami, to polecam Ci też inne moje przepisy na sałatki. Bardzo dobra jest np. sałatka z wędzonym kurczakiem do której również daję majonez. Super pyszna jest też sałatka z makaronem ryżowym. Zapraszam!