Sałatka Król Imprezy
Sałatka Król Imprezy robi wrażenie na każdym przyjęciu. To przepis, który zaskakuje połączeniem smaków i tekstur. Warstwy chrupiących warzyw, aromatycznego mięsa i pysznego sosu tworzą ucztę dla podniebienia.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 2260 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
165 kcal
Składniki na mięso z fasolą [ więcej ]
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej lub wołowej
- 1 płaska łyżka mieszanki przypraw do kuchni meksykańskiej
- 1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej - 400 g
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego - około 40 g
- 1 duża czerwona cebula - około 200 g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku - około 10 g
Pozostałe składniki sałatki
- puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
- 200 g sałaty lodowej lub pekińskiej
- 300 g świeżych pomidorów
- 150 g ogórków konserwowych - około 4 sztuki
- 120 g tartego żółtego sera
- 200 g ulubionego majonezu
- 200 g śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- chipsy kukurydziane "nachosy" - dowolny smak
Sałatka Król Imprezy
Potrzebujesz 500 gramów surowego mięsa mielonego. Mięso kupuję w kawałku i mielę w domu. Użyłam 500 gramów łopatki wieprzowej. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj też obrane i przepuszczone przez praskę dwa ząbki czosnku. Dorzuć płaską łyżkę gotowej mieszanki przepraw, np. do dań meksykańskich. Dokładnie wymieszaj mięso.
Porada: Wieprzowinę można zamienić na łopatkę wołową. Śmiało też mielone mięso zamienisz na podsmażone w tej samej ilości przypraw kawałki piersi z kurczaka. Mieszankę przypraw do dań meksykańskich z powodzeniem zastąpi mieszanka do wieprzowiny lub do gyros.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją około 5 minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć.
Porada: Cebulę czerwoną można zamienić na zwykłą białą lub czosnkową albo na pora.
Na patelnię z podsmażoną cebulą wyłóż przyprawione mięso. Mieszaj i rozdzielaj kawałki mięsa. Całość podsmażaj około 10 minut, aż mięso się usmaży.
Kolejno dodaj też odsączoną z zalewy fasolę (czerwoną lub czarną) oraz około 40 gramów koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podsmażaj je jeszcze 2-3 minuty, a następnie odłóż patelnię na bok, by mięso przestygło.
Porada: Możesz dać więcej koncentratu. Jeśli lubisz ostrzejsze sałatki, to dodaj też trochę chili.
Przygotuj dwie, szklane miski o pojemności około 1500 ml każda lub jedną miskę o pojemności około 3 litrów. Ponieważ użyłam dwóch naczyń, będę dzielić składniki na pół. Na dnie każdej miski umieść po 100 gramów szatkowanej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Kolejno wyłóż też po tle samo pokrojonych na mniejsze kawałki pomidorów (koktajlowe lub zwykłe).
Porada: Pomidory można zamienić na czerwoną paprykę.
Otwórz dużą puszkę kukurydzy konserwowej. Kukurydzę odsącz z zalewy i rozłóż w naczyniach.
W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: 200 gramów ulubionego majonezu; 200 gramów śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %; 120 gramów tartego żółtego sera; 150 gramów pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych. Całość wymieszaj.
Porada: Ogórki konserwowe można zamienić na ogórki kiszone lub marynowane pieczarki. Ser żółty śmiało zastąpi delikatna mozzarella lub ostrzejszy cheddar.
Na warstwie kukurydzy rozłóż przestudzone mięso w sosie (pół na pół do obu misek). Następnie dodaj sos. Całość pokryj pokruszonymi chipsami kukurydzianymi typu nachos o dowolnym smaku. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
Na wewnętrznych krawędziach misek umieść chipsy, jeden obok drugiego. Na środku możesz dać kilka dodatkowych sztuk oraz dowolne warzywa.
Sałatkę Król Imprezy najlepiej jest szykować w dniu podania. Zachowa wówczas idealnie odseparowane warstwy. Po nocy w lodówce będzie również smaczna, ale sos oraz sok z warzyw może się zacząć ze sobą mieszać, przez co sałatka traci na wyglądzie. Meksykańskiego Króla Imprezy można wówczas wymieszać i podawać bez widocznych warstw.
Smacznego.