Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka Król Imprezy

Sałatka Król Imprezy

Sałatka Król Imprezy robi wrażenie na każdym przyjęciu. To przepis, który zaskakuje połączeniem smaków i tekstur. Warstwy chrupiących warzyw, aromatycznego mięsa i pysznego sosu tworzą ucztę dla podniebienia. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 2260 g sałatki

Kaloryczność kcal: 165 w 100 g sałatki [ więcej ]

Składniki na mięso z fasolą [ więcej ]

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej lub wołowej
  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw do kuchni meksykańskiej
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej - 400 g
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego - około 40 g
  • 1 duża czerwona cebula - około 200 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku - około 10 g

Pozostałe składniki sałatki

  • puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
  • 200 g sałaty lodowej lub pekińskiej
  • 300 g świeżych pomidorów
  • 150 g ogórków konserwowych - około 4 sztuki
  • 120 g tartego żółtego sera
  • 200 g ulubionego majonezu
  • 200 g śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • chipsy kukurydziane "nachosy" - dowolny smak

Sałatka Król Imprezy

Sałatka Król Imprezy, 1

Sałatka Król Imprezy, 2
Krok 1: Przygotuj mięso mielone

Potrzebujesz 500 gramów surowego mięsa mielonego. Mięso kupuję w kawałku i mielę w domu. Użyłam 500 gramów łopatki wieprzowej. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj też obrane i przepuszczone przez praskę dwa ząbki czosnku. Dorzuć płaską łyżkę gotowej mieszanki przepraw, np. do dań meksykańskich. Dokładnie wymieszaj mięso. 

Porada: Wieprzowinę można zamienić na łopatkę wołową. Śmiało też mielone mięso zamienisz na podsmażone w tej samej ilości przypraw kawałki piersi z kurczaka. Mieszankę przypraw do dań meksykańskich z powodzeniem zastąpi mieszanka do wieprzowiny lub do gyros. 

Przygotuj mięso mielone

Krok 2: Podsmaż cebulę

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Umieść cebulę i podsmażaj ją około 5 minut na małej mocy palnika. Cebula ma się zeszklić i zmięknąć.

Porada: Cebulę czerwoną można zamienić na zwykłą białą lub czosnkową albo na pora. 

Podsmaż cebulę

Krok 3: Dodaj przyprawione mięso

Na patelnię z podsmażoną cebulą wyłóż przyprawione mięso. Mieszaj i rozdzielaj kawałki mięsa. Całość podsmażaj około 10 minut, aż mięso się usmaży. 

Dodaj przyprawione mięso

Krok 4: Dołóż fasolę i koncentrat

Kolejno dodaj też odsączoną z zalewy fasolę (czerwoną lub czarną) oraz około 40 gramów koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podsmażaj je jeszcze 2-3 minuty, a następnie odłóż patelnię na bok, by mięso przestygło. 

Porada: Możesz dać więcej koncentratu. Jeśli lubisz ostrzejsze sałatki, to dodaj też trochę chili. 

Dołóż fasolę i koncentrat

Krok 5: Wyłóż sałatę i pomidory

Przygotuj dwie, szklane miski o pojemności około 1500 ml każda lub jedną miskę o pojemności około 3 litrów. Ponieważ użyłam dwóch naczyń, będę dzielić składniki na pół. Na dnie każdej miski umieść po 100 gramów szatkowanej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej. Kolejno wyłóż też po tle samo pokrojonych na mniejsze kawałki pomidorów (koktajlowe lub zwykłe). 

Porada: Pomidory można zamienić na czerwoną paprykę. 

Wyłóż sałatę i pomidory

Krok 6: Dodaj kukurydzę

Otwórz dużą puszkę kukurydzy konserwowej. Kukurydzę odsącz z zalewy i rozłóż w naczyniach. 

Dodaj kukurydzę

Krok 7: Przygotuj sos

W osobnej misce wymieszaj składniki sosu: 200 gramów ulubionego majonezu; 200 gramów śmietany kwaśnej 12 % lub 18 %; 120 gramów tartego żółtego sera; 150 gramów pokrojonych w drobną kostkę ogórków konserwowych. Całość wymieszaj.

Porada: Ogórki konserwowe można zamienić na ogórki kiszone lub marynowane pieczarki. Ser żółty śmiało zastąpi delikatna mozzarella lub ostrzejszy cheddar. 

Przygotuj sos

Krok 8: Wyłóż mięso i sos

Na warstwie kukurydzy rozłóż przestudzone mięso w sosie (pół na pół do obu misek). Następnie dodaj sos. Całość pokryj pokruszonymi chipsami kukurydzianymi typu nachos o dowolnym smaku. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. 

Wyłóż mięso i sos

Krok 9: Dokończ dekorację

Na wewnętrznych krawędziach misek umieść chipsy, jeden obok drugiego. Na środku możesz dać kilka dodatkowych sztuk oraz dowolne warzywa.

Dokończ dekorację

Sałatka Król Imprezy, 12

Sałatkę Król Imprezy najlepiej jest szykować w dniu podania. Zachowa wówczas idealnie odseparowane warstwy. Po nocy w lodówce będzie również smaczna, ale sos oraz sok z warzyw może się zacząć ze sobą mieszać, przez co sałatka traci na wyglądzie. Meksykańskiego Króla Imprezy można wówczas wymieszać i podawać bez widocznych warstw. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (319 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka Król Imprezy

Czyż nie wspaniałe jest uczucie, gdy pojawiasz się na przyjęciu z naczyniem, które przyciąga wszystkie spojrzenia? Twoja duma rośnie, gdy widzisz, jak pełne podziwu oczy śledzą drogę twego dzieła na stół. Warstwowa sałatka Król Imprezy to właśnie takie danie. Sałatka Król Imprezy jest spektakularna, kolorowa i niezwykle apetyczna – zawsze skradnie show! Wyobraźcie sobie warstwy kuszące nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Na samym dnie lśni soczysta zieleń sałaty lodowej, która stanowi doskonałe tło dla następnych składników. Kolejna warstwa to pomidory oraz aromatyczne, pikantne mięso mielone wsparte charakterystycznym smakiem fasoli – to właśnie ono nadaje sałatce meksykański temperament! Ale to nie wszystko, bo w kolejnych poziomach błyskotliwie pojawia się słodka kukurydza konserwowa. Ale klucz do prawdziwie wspaniałej sałatki to odpowiednie "ubranie". Tutaj pojawia się kremowy, lekko orzeźwiający sos na bazie majonezu i śmietany, wzbogacony kiszonymi lub konserwowymi ogórkami – swego rodzaju dressing, który nie tylko łączy wszystkie warstwy w zharmonizowaną całość, ale również dodaje pewien rodzaj delikatności do intensywnych smaków tej potrawy. Sałatka meksykański Król Imprezy przyciąga spojrzenia i kusi wyglądem. Jednak największa magia "Króla Imprezy" zaczyna się tuż przed podaniem. To wtedy na wierzch sałatki posypujemy złociste chipsy kukurydziane typu Doritos, które dodają finalnego sznytu. Złamane na większe kawałki, dodają chrupiącej tekstury i serwowane na wierzchu, tworzą prawdziwie dekoracyjną koronę dla tej królewskiej sałatki. Przez ten ostatni akcent sałatka zyskuje nie tylko dodatkową warstwę smakową, ale też staje się wyjątkowo atrakcyjna wizualnie. Palce lizać! Sałatka meksykańska Król Imprezy będzie idealna z dodatkiem świeżej kolendry, którą warto dodać na wierzch. Moja sałatka warstwowa Król Imprezy jest szykowana zawsze w większej ilości, tak jest pyszna. Niezależnie od okazji – czy to casualowe spotkanie z przyjaciółmi, impreza rodzinna, czy ekscytujący Sylwester – meksykańska sałatka warstwowa Król Imprezy zawsze stanie na wysokości zadania i rozkocha w sobie każdego smakosza. Sałatka warstwowa meksykańska Król Imprezy jest piękna, efektowna i w swej esencji, po prostu pyszna! To sałatka, która sprawi, że każdy zapamięta wieczór właśnie dzięki niej. Niech więc żyje sałatka warstwowa meksykański Król Imprezy – niekwestionowana gwiazda każdego bufetu! Koniecznie sprawdź przepisy na sałatki na grilla i nie tylko.