Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy

Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki. Identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja!

Idealny do:
- nuggetsów i pieczonych ryb
- frytek i pieczonych warzyw
- pizzy i wytrawnych tart
- mięs pieczonych i dań z grilla
- surówek i sałatek
- grzanek i kanapek

Z czym jeszcze jadacie sos czosnkowy?

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Z podanych składników otrzymasz około 300 ml sosu. Aby było Wam łatwiej... taka ilość sosu starczy na dwie średnie pizze lub 6 porcji frytek.

Zanim przystąpisz do robienia sosu zdecyduj jaką wersję wybierasz :-)
Łagodny -
do sosu dajesz maksymalnie 1 nieduży ząbek czosnku.
Średni -
dwa średniej wielkości ząbki będą idealne.
Ostry - trzy i więcej ząbków czosnku

Ja zazwyczaj daję nie więcej niż 2 średnie ząbki czosnku. Taki średnio ostry sos smakuje wszystkim domownikom.

Wykonanie:
Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Umieść w misce z jogurtem i solą., Zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj dobrej jakości majonez oraz szczyptę pieprzu. Sos jest gotowy!

domowy-sos-czosnkowy-1

Na zdjęciu sos czosnkowy pałaszowaliśmy z pieczonymi ziemniakami - polskie oraz słodkie, czyli bataty. 
Koniecznie napiszcie z czym Wy najczęściej jadacie sos czosnkowy.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-07-07 23:37
Z tymi ziemniaczkami musi smakować wybornie :D