Sos czosnkowy
Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki sos do pizzy. Ten sos czosnkowy jest identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.
Taki sos czosnkowy cudownie smakuje z frytkami, na pizzy, czy też użyty do polania sałatki do obiadu. Polecam Ci również mój przepis na prawdziwy sos pomidorowy do pizzy.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 260 gramów sosu
Kaloryczność kcal: 230 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego - 6 łyżek
- 4 łyżki majonezu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Sos czosnkowy
Z podanych składników otrzymasz około 300 ml, (260 gramów) sosu. Aby było Ci łatwiej... taka ilość sosu starczy na dwie średnie pizze lub 6 porcji frytek. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój jogurt lub majonez mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Zanim przystąpisz do robienia sosu zdecyduj jaką wersję czosnkowego wybierasz.
Łagodny sos czosnkowy: do sosu dajesz maksymalnie 1 nieduży ząbek czosnku.
Średni sos czosnkowy: dwa średniej wielkości ząbki będą idealne.
Ostry sos czosnkowy: trzy i więcej ząbków czosnku
Sos czosnkowy przepis
Ja zazwyczaj daję nie więcej niż 2 średnie ząbki czosnku. Taki średnio ostry sos czosnkowy smakuje wszystkim domownikom. Świeże ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Do sosu czosnkowego nigdy nie używam czosnku suszonego.
Do miseczki z czosnkiem dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego. Będzie to około sześć łyżek. Wybieram delikatny, kremowy i nie za kwaśny jogurt np. Piątnica. Dodaj również sól i zamieszaj całość. Prawie gotowy sos odstaw na kilka minut. Następnie dodaj cztery łyżki dobrej jakości majonezu. Ja używam zazwyczaj majonez Kielecki. Zamiast majonezu możesz dać więcej jogurtu naturalnego lub też śmietany kwaśnej 18%. Jeszcze tylko szczypta pieprzu i sos czosnkowy w wersji podstawowej jest już gotowy.
Jest jeszcze kilka innych dodatków, które polecam dodać do sosu czosnkowego. Mój ulubiony to sok z cytryny. Do sosu o podanych proporcjach dodaję zazwyczaj jedną łyżkę świeżo wyciskanego soku z cytryny lub limonki.
Do sosu czosnkowego można też dodać zioła siekane. Polecam: koperek, bazylię, tymianek, natkę pietruszki, szczypiorek lub oregano.
Zioła suszone jakie można dodać to: kolendra młotkowana, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Dodatki warzywne: drobno posiekane ogórki konserwowe lub świeże, cebulka szalotka, papryka..
Na zdjęciach sos czosnkowy pałaszowaliśmy z pieczonymi ziemniakami polskimi oraz batatami. Ziemniaki pieczone znajdziesz u mnie na Blogu. Napisz z czym Ty lubisz jeść sos czosnkowy i co lubisz dodawać do swojego sosu, by był jeszcze pyszniejszy!
Smacznego.