Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ryba w occie

Ryba w occie

Ryba w occie, czyli najpyszniejsza ryba w zalewie octowej, to przepis nie tylko dla miłośników łowienia ryb. Delikatna i pyszna ryba będzie idealna również na Święta. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 1 kg ryby - słoik 2 l

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g ryby [ więcej ]

Składniki na rybę smażoną [ więcej ]

  • 1 kg tuszki lub filetów ulubionej ryby - u mnie dorsz
  • 30 g mąki pszennej lub owsianej - 3 płaskie łyżki
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli; 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia - minimum 30 ml

Składniki na zalewę

  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • 150 ml octu spirytusowego 10 % - lub więcej
  • 2 średnie cebule - około 250 g
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżeczki cukru - około 15 g
  • 1 płaska łyżeczka soli

Ryba w occie
Ryba w occie, 1

Krok 1: Gotuj zalewę

Do małego garnka wlej 3 szklanki wody, czyli 750 ml oraz 150 ml octu spirytusowego 10 % (lub do 50 ml więcej, jeśli lubisz bardziej octowe dania). Dodaj: 6-8 ziaren pieprzu; 4 ziarna ziela angielskiego; 3 listki laurowe; 3 łyżeczki cukru, czyli około 15 gramów oraz płaską łyżeczkę soli. Garnek przykryj (lekko uchyloną) przykrywką i zagotuj zalewę. Jak zacznie wrzeć zredukuj moc palnika i gotuj ją na małej mocy przez 5 minut. 

Porada
: Można też najpierw usmażyć rybę, a dopiero potem zrobić zalewę. Kawałki ryby wkładamy do słoików i zalewamy jeszcze wrzącą zalewę, a następnie zakręcamy słoiki. Po przestudzeniu odstawiamy je do lodówki. Taka ryba w occie może leżakować w lodówce nawet 1-2 miesiące lub dłużej. 

Gotuj zalewę

Krok 2: Dodaj cebulę

Po 5 minutach do zalewy dodaj też obraną i pokrojoną w cienkie piórka lub krążki cebulę. Ponownie zagotuj zalewę i dalej, pod lekko uchyloną przykrywką gotuj całość przez 5 minut. Gotową zalewę odstaw do przestudzenia. 

Porada: Razem z cebulą można też dodać 1-4 łyżki koncentratu pomidorowego. 

Dodaj cebulę

Krok 3: Przygotuj rybę

Do ryby w occie polecam wybrać świeże filety lub tuszki (ze skórą lub bez) z: dorsza, mintaja, miruny, morszczuka, okonia, szczupaka, sandacza, czy nawet karpia.. Świetnie sprawdzą się też płotki, które smażę w całości. 

Polędwiczki z dorsza wystarczy szybko przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprósz z obu stron mieszanką soli i pieprzu i obtaczaj z obu stron w mące. Z innymi, większymi rybami postępuj podobnie. Krój je w kawałki lub dzwonka.

Porada: Mąkę pszenną można zamienić na bezglutenową mąkę owsianą. 

Przygotuj rybę

Krok 4: Usmaż rybę

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Wlej olej. Kawałki ryby smaż z obu stron na średniej mocy palnika. Powinno wystarczyć po 3-4 minuty z obu stron. Ryba ma się ładnie zarumienić. Jeśli się za mocno przypieka, zmniejsz moc palnika. Gotowe filety wyłóż na szeroki talerz.

Porada: Po każdej partii smażonych kawałków ryby, polecam ostrożnie oczyścić patelnię z przypalonej mąki (kawałkiem ręcznika papierowego), wlać nową porcję oleju i dalej smażyć rybę.

Usmaż rybę

Krok 5: Połącz składniki

Przygotuj dwa słoiki o pojemności około 1 litra każdy lub (jak u mnie) jeden większy słoik/garnek o pojemności 2 litrów. Do naczynia wyłóż przestudzone kawałki usmażonej ryby (można na przemian z cebulą z zalewy). Całość zalej zalewą. Powinna ona całkowicie przykryć kawałki ryby. 

Porada: Do słoika/garnka można też wsypać szczyptę płatków chili. To wersja dla miłośników ostrzejszych smaków.  

Połącz składniki

Krok 6: Odłóż do lodówki

Jak masz słoiki, to je zakręć i odłóż do lodówki. Jak masz garnek, to przykryj go folią spożywczą i przykrywką i również umieść w lodówce. 

Odłóż do lodówki

Ryba w occie, 8

Ryba w zalewie octowej powinna być przez cały czas trzymana w lodówce, po przykryciem. Można ją jeść już na drugi dzień po zrobieniu, jednak smaki dopiero zaczną przenikać do ryby, dlatego też najlepiej jest podawać ją po około 4-7 dni po zrobieniu. Prawidłowo przechowywana, świeżość i super smak zachowa nawet przez kilka tygodni. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (256 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ryba w occie

Polska kuchnia skrywa w sobie mnóstwo przysmaków, które łączą w sobie smak tradycji z walorami zdrowotnymi. Jednym z takich kulinarnych skarbów jest ryba w occie, czyli ryba w zalewie octowej. Ryba w occie to nie tylko przepyszne danie, leśne również zdrowa opcja dla naszego organizmu. Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezwykle korzystne dla serca i układu krążenia. Dzięki nim możemy zapobiegać wielu chorobom, a także wspomagać pracę mózgu i poprawiać koncentrację. Ponadto, badania naukowe niejednokrotnie potwierdziły, że regularne spożywanie ryb może obniżać poziom złego cholesterolu. Prócz walorów rybnych, nie można pominąć dobroczynnych właściwości octu, w którym ryby są marynowane. Ocet, szczególnie ten naturalny, jak np. jabłkowy czy balsamiczny, ma liczne właściwości zdrowotne. Może działać przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także wspierać metabolizm. Na takie danie jak ryba w occie przepisy są tylko nieco różne. Bardzo dużo zależy od tego jakiej ryby użyjemy. Można sięgnąć zarówno po śledzie, jak i płotki, czy też większe ryby jak dorsz, szczupak, leszcz, czy okoń. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać do swojej zalewu więcej octu, płatki chili lub też pieprz świeżo mielony. Ryba w occie ma ciekawszy smak, gdy dodamy do niej np. koncentrat pomidorowy. Świetnym wyborem na Święta będzie zupa rybna

Ryba w zalewie octowej

Nie bez powodu ryba w occie króluje na wielu polskich stołach świątecznych, szczególnie w czasie Wigilii. Tradycja przygotowania ryby w ten sposób jest wpisana w kulturalne dziedzictwo Polski i symbolizuje wiele ważnych wartości, takich jak rodzinne ciepło i wspólne celebrowanie ważnych momentów. Ryba w occie do słoika to danie, z jego głębokim, wyrazistym smakiem, przypomina o historii oraz o znaczeniu zatrzymania się w codziennym pędzie i poświęceniu czasu na rodzinne obiady, rozmowy i radość ze wspólnego spożywania posiłku. Co więcej, ryba w zalewie octowej do słoika to również doskonała opcja na inne niż świąteczne, okazje. Jest to danie, które możemy przyrządzić z wyprzedzeniem, ponieważ marynowanie w occie pozwala na dłuższe przechowywanie i wydobycie pełni smaków. Rybę w occie można również traktować jako świetną przekąskę na przyjęcia lub jako element bufetu w formie zakąski. Szykując rybę w zalewie octowej, nie tylko pielęgnujemy polską tradycję, ale również dbamy o zdrowie, smakosze docenią głębię smaku tego tradycyjnego dania, a miłośnicy kuchni zdrowotnej – korzyści płynące z jego składników. Niezależnie czy przygotowujemy rybę w occie na święta, czy na co dzień, jest to danie, które każdorazowo przenosi nas w czasie i przestrzeni, przypominając o bogactwie polskiej kultury kulinarnej.