Sałatka z brokułem
Pyszna i wyjątkowo kolorowa sałatka z brokułami to świetny pomysł na lunch, obiad lub na kolację. To przepis podstawowy i super uniwersalny. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem mojej sałatki brokułowej z jajkami.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania jajek: 10 minut
Czas gotowanie brokuła: 10 minut
Liczba porcji: 900 gramów sałatki
Kaloryczność kcal: 80 w 100 gramach sałatki
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 większy brokuł - 600 g
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- małe pomidorki typu cherry - 200 g
- sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, szczypta soli
- przyprawy i zioła: spora szczypta soli i pieprzu, garść siekanej natki pietruszki
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułami zawsze pięknie się prezentuje. Brokuły gotują się super szybko, więc są gotowe praktycznie w tym samym czasie co jajka na twardo. Wystarczy już tylko poczekać, aż jajka i brokuły lekko przestygną i w kilka minut skomponować cudną i pyszną sałatkę.
Aby zrobić sałatkę z brokułami należy zacząć od ugotowania brokuła oraz jajek. Możesz to robić jednocześnie. Dużego brokuła umyj dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odetnij różyczki a głąb wyrzuć. Mój brokuł ważył około 600 gramów. Otrzymałam z niego nieco ponad 400 gramów różyczek.
Do średniej wielkości garnka wlej wodę. Wodę zagotuj pod przykryciem. Wsyp łyżeczkę soli i włóż umyte różyczki z brokuła. Garnek przykryj przykrywką i zwiększ moc palnika, by woda ponownie zaczęła się gotować. Wyreguluj moc palnika, by woda tylko lekko mrugała. Gotuj tak brokuły do miękkości. Zajmie Ci to około 8-10 minut. Ugotowane brokuły od razu wyłóż na durszlak a następnie na salaterkę do przestudzenia.
W tym samym czasie ugotuj też na twardo cztery duże jajka. Duże jajka na twardo gotują się około 10 minut. Jajka umieszczasz w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno.
Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
Brokuły i jajka już się studzą. Pora zatem na resztę składników. Pomidorki umyj i pokrój na pół, na jeden kęs. Jeśli lubisz szykować barwne sałatki, to zachęcam do mieszania ze sobą różnych odmian pomidorów małych. Świetne będą pomidorki black cherry o bordowym kolorze oraz pomidorki violet jasper. Do tego może żółty akcent z pomidorów złoty ożarowski lub tych mniejszych - cytrynek groniasty.
Na koniec sałatkę polejesz lekkim sosem czosnkowym. Aby go zrobić wymieszaj w jednej miseczce jedną łyżkę majonezu, trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny lub limonki oraz szczyptę soli.
Sałatka z brokułami będzie łagodna. Jeśli więc wolisz, by była ostrzejsza to do sosu daj odrobinę więcej czosnku.
W wybranym naczyniu - miska lub półmisek - ułóż ugotowane różyczki brokuła. Na brokuły wyłóż jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki (w łódeczki). Wyłóż też pomidorki. Całość polej sosem czosnkowym. Sałatkę udekoruj siekaną pietruszką. Dodatkowo nie zaszkodzi jeszcze szczypta soli i świeżo mielony pieprz.
Co jeszcze możesz dodać do sałatki z brokułami?
- Sery: feta, mozzarella lub twaróg.
- Dodatki konserwowe: kukurydza z puszki lub małe korniszony
- Pestki i orzechy: słonecznik, dynia lub prażone płatki migdałów
- Sos: zamiast sosu czosnkowego sos koperkowy lub sos chrzanowy
Smacznego.