Śledzie pod pierzynką
Pyszny śledź pod pierzynką, czyli sałatka śledziowa warstwowa. Składniki ułożone są warstwami, połączone majonezem. Najważniejsze w tej sałatce są śledzie, gotowane buraki, ziemniaki, cebula i jajka na twardo.
- rosyjska sałatka śledziowa Szuba
- pyszna i prosta do zrobienia
- najlepsza sałatka śledziowa warstwowa
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: 2000 g sałatki
Kaloryczność kcal: 160 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa
- 400 g śledzi z oleju - 6 pojedynczych filetów
- 2 średnie buraki ćwikłowe - około 300 g
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 średnie marchewki - 300 g
- 3 średnie ziemniaki - 400 g
- mała cebula - 100 g
- 10 cm kawałek pora
- 200 g ogórków kiszonych - 5 mniejszych
- 100 ulubionego żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- szczypiorek oraz natka pietruszki do dekoracji
Śledzie pod pierzynką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.
Do zrobienia sałatki Szuba użyłam dużego, szklanego naczynia o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm. Sałatę Szuba polecam podawać w szklanych, przezroczystych miskach. Wówczas najlepiej się prezentuje.
Z podanych składników otrzymasz minimum 8 porcji sałatki śledziowej.
Dodam, ze wszystkie warzywa gotuję osobno w małych garnuszkach. Warzywa do sałatki warto też ugotować wcześniej, by potem tylko ułożyć poszczególne warstwy sałatki śledziowej Szuba.
Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Smak sałatki będzie wówczas łagodniejszy a sama sałatka mniej kaloryczna. Polecam jednak sięgnąć po majonez. Najlepiej o wyraźnym smaku, np. majonez Kielecki. Majonez jest bowiem nieodłącznym, tradycyjnym składnikiem tej sałatki śledziowej warstwowej.
Fantastyczne śledzie pod pierzynką możesz też znać pod nazwą Szuba. Przepis na śledzia pod pierzynką pojawił się w radzieckich książkach kucharskich dopiero w końcu lat 60./70. Sałatka ta znana jest też dobrze na Ukrainie. Ciekawostką jest niepotwierdzona faktami historycznymi legenda, wedle której śledzia pod pierzynką wymyślił zaraz po rewolucji moskiewski kupiec Bogomiłow. Zaczął podawać go gościom w swoich zajazdach. Tak wyjaśniał znaczenie poszczególnych warstw:
śledź – miał symbolizować proletariat
marchewka i cebula – chłopów
czerwony burak ćwikłowy – rewolucję październikową
francuski sos majonezowy – wrogów ludu, czyli burżuazję
Określenie „szuba” (pol. futro, futerko) z rosyjskiej nazwy potrawy „sieledka pod szuboj” (dosłownie: śledź pod futerkiem) było rozszyfrowywane jako „Szowinizmu i upadku – bojkot i anafiema”.

Śledź pod pierzynką przepis
Do zrobienia sałatki śledziowej warstwowej możesz użyć filetów śledziowych solonych. Śledzie należy wymoczyć wcześniej w wodzie. (Moczenie trwa kilka godzin. Co godzinę polecam wymieniać wodę na nową).
Ja użyłam filetów śledziowych a'la Matjas z oleju. Filety osuszyłam z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Możesz też użyć filetów ze śledzia atlantyckiego z zalewy octowej, jednak według mnie smaczniejsze będą te z oleju. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Kawałki śledzia wyłóż na dnie naczynia, w którym planujesz podać sałatkę.

Cebulę oraz kawałek pora obierz i poszatkuj drobno. Wyłóż je na śledzie. Na całej powierzchni zaś rozsmaruj łyżkę majonezu.

Kolejną warstwą będą gotowane ziemniaki. Ziemniaki wcześniej obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki ugotują się po maksymalnie 30 minutach od umieszczenia ich w wodzie, w garnku. (Czas gotowania jest orientacyjny. Małe ziemniaki ugotują się znacznie szybciej. Te bardzo duże, jeśli nie będą krojone na mniejsze kawałki mogą gotować się dłużej).
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na warstwę z cebuli i pora. Dodaj łyżeczkę musztardy oraz łyżkę majonezu i rozprowadź je po całej powierzchni warstwy z ziemniaków. Ziemniaki oprósz solą i pieprzem.

U mnie kolejną warstwą są buraki. Tradycyjnie daje się je na samą górę sałatki Szuba. Ja jednak umieszczam je na środku, by jeszcze piękniej się prezentowały w przezroczystym naczyniu.
Buraki do sałatki możesz ugotować lub upiec. Jeśli chcesz je ugotować.. Buraki umyj i gotuj w całości, bez obierania. Umyte buraki umieść w szerszym garnku i zalej wodą. Ganek z burakami umieść na palniku i przykryj przykrywką. Buraki gotuj do miękkości. Małe buraki gotują się około 60 - 70 minut. Duże buraki gotujesz do 90 minut. Po ugotowaniu buraki od razu wyjmij z wody i odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Buraki można też upiec. Wówczas surowe buraczki osuszam ręcznikiem papierowym i każdą sztukę i zawijam w kawałek folii aluminiowej, spożywczej. Dla wygody umieszczam buraki w foremce do pieczenia/keksówce, czy też innym naczyniu zabezpieczającym piekarnik przed ewentualnym wyciekiem soku z buraka.
Tak przygotowane buraki piekę około 60-90 minut. Małe sztuki do godziny, zaś te duże nawet do 1,5 godziny. Umieszczam je na środkowej półce z opcją grzania góra/dół i temperaturą 200 stopni. Po upieczeniu ostrożnie zdejmuję folię a buraki odkładam na talerz do przestudzenia, by obrać je potem ze skóry.
Niezależnie od tego czy buraki były gotowane, czy też pieczone polecam obrać je ze skórki jeszcze dość ciepłe. Warto do obierania i tarcia założyć rękawiczki kuchenne, by nie zabarwić skóry sokiem z buraków. Skóra ugotowanych buraków schodzi sama przez lekkie zeskrobywanie jej nożem. Tylko oba końce buraków warto odciąć.
Buraki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na warstwę z gotowanych ziemniaków. Oprósz je solą i pieprzem. Po burakach rozprowadź cienką warstwę z łyżki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego.

Marchewki obierz i tak samo jak ziemniaki, gotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Marchewki gotują się trochę dłużej niż ziemniaki.. do około 40 minut. Marchewki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wyłóż je na burakach. Posmaruj łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego.

Kolejno dodaję tarte kiszone ogórki. Ogórki wcześniej obieram i odcinam im końce. Ogórki kiszone nie są konieczne w tej sałatce warstwowej śledziowej. Możesz je pominąć, zamienić na kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę lub też dodać do sałatki i jabłko i ogórki.

Na warstwę kiszonych ogórków wyłóż łyżkę majonezu. Rozprowadź ją po ogórkach. Pięć średniej wielkości jajek ugotuj na twardo. Jajka na twardo przygotujesz w kilka minut. Jajka powinny być idealne po około 8-9 minutach gotowania. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i lekko obtłucz a następnie obierz.
Lekko przestudzone jajka zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Na jajka wyłóż 100 gramów tartego, żółtego sera. Ser nie jest niezbędnym składnikiem tej sałatki, jednak ja go dodaję, ponieważ świetnie się w niej sprawdza i super smakuje.

Sałatkę szuba można udekorować na kilka sposobów. Możesz wyłożyć na górę ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i posypać całość koperkiem. Ja posypałam sałatkę siekanym szczypiorkiem i świeżą natką pietruszki.

Śledzia pod pierzynką można kroić i podawać na talerzu w taki sposób, aby warstwowa struktura została zachowana i była widoczna. Sałatka szuba najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Należy ją trzymać w lodówce.
Niektóre fragmenty tekstu dotyczące opisu i historii sałatki pochodzą z serwisu Wikipedia.
Inspiracja do przepisu na sałatkę szuba pochodzi ze strony Escapeintokitchen.