Sałatka z makaronem ryżowym
Super pyszna i super prosta do zrobienia sałatka z makaronem ryżowym. Dla uściślenia, jest to sałatka z makaronem pszennym w kształcie ryżu, orzo. Ten przepis to prawdziwy hit na każdej imprezie oraz na grillu.
- najlepszy przepis na imprezową sałatkę
- bardzo uniwersalny i sprawdzony skład
- garść cennych porad oraz dokładny opis
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania ryżu: 12 minut
Liczba porcji: 1500 g sałatki
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu orzo (przed ugotowaniem) - 230 g
- 200 g świeżych ogórków - 4 większe ogórki gruntowe
- 150 g ogórków konserwowych - 6 małych ogórków
- puszka kukurydzy konserwowej - 400 g
- 100 g sera żółtego
- 1 spory ząbek czosnku
- 3 łyżki dobrego majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: po sporej szczypcie soli i pieprzu
Sałatka z makaronem pszennym Orzo
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1500 gramów sałatki z z makaronem orzo. Będzie to śmiało sześć sporych porcji sałatki.
Makaron pszenny w kształcie ryżu Orzo to świetny makaron do wszelkich sałatek oraz zapiekanek. Taki makaron idealnie sprawdza się też jako składnik różnych farszy. Tym razem jednak zostajemy przy najbardziej uniwersalnej sałatce, zatem do dzieła :)
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
Tę sałatkę szykuje się w kilka minut. Jednak aby "poskładać" wszystkie składniki trzeba najpierw ugotować i przestudzić makaron pszenny Orzo.
Ugotuj zatem jedną szklankę (230 gramów) makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 230 gramów drobnego makaronu potrzebujesz niecałe 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak, by odlać całą wodę a następnie do miski. Zanim dodasz resztę składników, makaron powinien przestygnąć. Po ugotowaniu makaron waży do 600 gramów.
Porada: Zamiast makaronu Orzo możesz też ugotować inny drobny makaron pszenny lub też makaron ryżowy z mąki ryżowej. W obu przypadkach użyj po 100 gramów suszonego produktu i gotuj do miękkości zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu produktu.
W trakcie studzenia makaronu przygotuj pozostałe składniki. Ogórki świeże obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę bez obierania ich ze skórki. Kawałek ulubionego żółtego sera zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy. Po odsączeniu otrzymałam pełną szklankę kukurydzy, czyli około 220 gramów kukurydzy z puszki.
Porada: Do sałatki można też śmiało dodać jajka przepiórcze ugotowane na twardo lub też zwykłe jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki. Świetnym dodatkiem do sałatki będzie też ogórek kiszony. Można wówczas pominąć w przepisie sok z cytryny. Z dodatków mięsnych polecam smażone piersi z kurczaka lub też kawałki kurczaka pieczonego.
W jednej miseczce umieść razem trzy łyżki dobrego majonezu, cztery łyżki kremowego jogurtu naturalnego oraz trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz po sporej szczypcie soli i świeżo mielonego pieprzu.
Porada: Aby jeszcze wyostrzyć smak sałatki można też dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej ostrej lub delikatesowej oraz garść drobno siekanej cebulki lub szczypiorku.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w jednej misce i sprawdź smak. Być może wolisz dodać do niej więcej soli lub też pieprzu. Sałatkę warto udekorować świeżymi, siekanymi ziołami. Polecam cienki szczypiorek lub natkę pietruszki.
Smacznego.