Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa zup. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domową pomidorówkę. Możesz ją zrobić i podać na kilka sposobów, a cały opis i porady znajdziesz w treści wpisu. 

- pomidorówka z ryżem lub makaronem
- kilka propozycji na bulion pod zupę
- uwielbiana przez dzieci

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania bulionu: 2 godziny
Liczba porcji: 1450 ml zupy

Kaloryczność kcal: 100 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki na bulion do zupy

  • 1 kg mięsa na rosół: u mnie 2 ćwiartki kurczaka i gicz wołowa z kością*
  • 2 średnie marchewki - około 280 g
  • 1 mały korzeń pietruszki - około 90 g
  • kawałek korzenia selera - około 80 g
  • 1 mała cebula - około 100 g
  • 1500 ml wody - z kranu lub filtrowana
  • przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % - około 80 g
  • do podania: natka pietruszki oraz makaron lub ryż

Pomidorowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum 2,5 litra.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci makaronu lub ryżu. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1450 ml zupy pomidorowej. 

Pomidorówkę możesz ugotować zarówno na drobiu, na wołowinie lub na bazie bulionu z samych warzyw. Wszystko szykujesz tak samo. Jedyna różnica polega na tym, że same warzywa oraz drób gotujesz około godziny do półtorej, wołowinę zaś od dwóch do trzech godzin. Zalecam też łączyć ze sobą kurczaka i wołowinę. 

Ważne: Nie trzeba gotować bulionu, który podałam w przepisie. Możesz użyć około 1200 ml wcześniej ugotowanego wywaru z warzyw, kurczaka, czy wołowiny. Jeśli dzień wcześniej ugotujesz dużo rosołu, to wystarczy, że odlejesz sobie 1200 ml rosołu i zostawisz do pomidorówki na następny dzień. 

Zupa pomidorowa, 1

Zupa pomidorowa przepis

Najpierw podam bardzo skróconą wersję przepisu:

1 - W jednym garnku umieść razem: około kilograma mięsa (tylko z kurczaka lub z dodatkiem wołowiny z kością); dwie obrane marchewki; korzeń pietruszki; cebulę; kawałek korzenia selera. Dodaj też dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Wlej 1500 ml wody. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa tylko mrugała i gotuj ją przez 90 minut - jeśli dodany był tylko kurczak, lub 120 minut - jeśli użyta była też wołowina z kością.

2 - Po dwóch godzinach z brzegów garnka usuń szumowiny. Przy pomocy cedzaka wyłów z zupy całe mięso, warzywa i przyprawy. Powinno zostać około 1200 ml bulionu. Jeśli odparowało więcej wywaru, to ubytek uzupełnij wrzątkiem. Warzywa i mięso z rosołu można zmielić i wykorzystać do zrobienia pasztetu, czy też jako farsz do pierogów lub naleśników. 

3 - Do bulionu dodaj mały słoik koncentratu pomidorowego o wadze 200 gramów. Zanim pomidorówka zacznie się ponownie gotować wlej cztery łyżki (lub więcej) śmietanki kremówki 30 %. Jeśli używasz śmietany kwaśnej 18 %, to przed dodaniem należy ja zahartować. Zamieszaj zupę i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dopraw ją solą, pieprzem, może odrobiną cukru.

4 - Pomidorową podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem oraz ze świeżą natką pietruszki, odrobiną świeżych listków lubczyku ogrodowego lub z koperkiem. 

Zupa pomidorowa, 2

Pomidorówka przepis

A teraz bardzo dokładna wersja przepisu ze zdjęciami krok po kroku:

Albo masz już około 1200 ml gotowego, esencjonalnego bulionu (warzywny, drobiowo wołowy, czy też odlany wcześniej rosół), albo szykujesz go razem ze mną. Ponieważ ma to być pomidorówka, to nie martwię się tym, czy wywar będzie klarowny, czy też nie. Warzywa i mięso z rosołu idą do zmielenia, więc mogą być bardzo miękkie, czy też (w przypadku mięsa wołowego) nawet lekko twarde. Najważniejszy jest dla mnie fajny, mocny bulion.

* Wiem, że daję sporo mięsa jak na taką ilość zupy. Ja tak lubię, ale od razu zaznaczam, że może być go też mniej (nawet o połowę mniej). Sama dałam dwie pałki z kurczaka (podudzia) i dwa udka, czyli jak by to połączyć, to będą to dwie nogi z kurczaka. Z kurczaka lub z indyka można też dać szyję lub skrzydełka. I na tym można by już zakończyć, jednak ja daję jeszcze wołowe z kością. Zazwyczaj udaje mi się kupić gicz wołową z kością, ale idealnie sprawdzi się też kawałek nie za tłustego szpondra z kością, czy też ogon lub inny fragment mięsa z kością. Zwróć uwagę na przygotowane mięso. Jeśli wydaje Ci się, że może się z niego wygotować za dużo tłuszczu, to zwyczajnie wytnij wcześniej  jego nadmiar. Dość tłuste bywają skrzydła z indyka oraz niektóre kawałki wołowiny. Gotowe mięso umieść w sporym garnku z grubym dnem.

W garnku lądują też obrane marchewki, korzeń pietruszki  (nie obieram), kawałek korzenia selera (nie obieram) oraz przekrojona na pół cebula (bez obierania). Jeśli mam jeszcze pod ręką seler naciowy, kawałek pora lub świeży lubczyk ogrodowy, to też dorzucam je do garnka. Następnie całość zalewam zimną wodą z kranu i przepłukuję. Do pomidorowej nie moczę wcześniej mięsa. Nie przelewam go też wrzątkiem, czy nie zagotowuję osobno. Szybkie płukanie i tyle 😀

Po przepłukaniu dodaję jeszcze listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego (może być jedno, ale lekko zmiażdżone), łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Wlewam 1500 ml zimnej wody z kranu (6 szklanek o pojemności 250 ml). Garnek przykrywam przykrywką. Ustawiam wyższą niż średnia moc palnika. Gdy zupa zacznie się gotować, redukuję moc do takiej, by tylko lekko mrugała. Jeśli gotujesz bulion tylko na drobiu, to  wystarczy około godziny do półtorej, od czasu zagotowania się zupy. Jeśli gotujesz wywar z dodatkiem wołowiny, to wydłuż ten czas do dwóch lub nawet trzech godzin. 

Zupa pomidorowa, 3

Bazę pod pomidorową gotowałam około dwóch godzin. Wyłączyłam zupę i odstawiłam całość na bok, na jakieś 30 minut, by całość lekko przestygła i zupa nie parowała tak mocno. Lepiej odcedza mi się wówczas bulion od mięsa, warzyw i przypraw. Najpierw jednak wycieram, przy pomocy kawałka ręcznika papierowego, brzegi garnka z osadzonych tam szumowin. Po długim gotowaniu ścięte białko ciemnieje, "wysusza się" i osadza na brzegach garnka. 

Odcedzone warzywa, mięso oraz przyprawy odkładam na bok. Mięso obieram z kości. Usuwam twarde warstwy z cebuli i ewentualnie zdejmuję skórkę z pietruszki, czy z selera. Wszystko zmielę po przestudzeniu i wykorzystam potem do upieczenia pasztetu, do farszu na pierogi lub na naleśniki lub kluski ziemniaczane. 
Zupa pomidorowa, 4

Ostatecznie wyszło mi 1200 ml bulionu. Jeśli u Ciebie odparowało więcej bulionu, to wystarczy uzupełnić ten brak wrzątkiem. Mój bulion wyszedł ciemniejszy, ponieważ gotowałam zupę z mięsem wołowym. Dając tylko mięso drobiowe wyjdzie jaśniejszy. Na tym etapie należy zwrócić uwagę na to, czy na powierzchni bulionu nie pływa zbyt dużo tłuszczu. Jeśli wywar przykrywa tafla tłuszczu, to zalecam usunąć jego nadmiar przy pomocy łyżki. Pomidorowa, zresztą tak samo jak rosół, nie powinna być zbyt tłusta. 
Zupa pomidorowa, 5

Aby zrobić zupę pomidorową wystarczy już tylko dodać koncentrat pomidorowy 30 % oraz śmietanę kwaśną lub śmietankę kremówkę. Zazwyczaj daję mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30 %, czyli 200 gramów. Używam Pudliszki i jak dla mnie zupa pomidorowa wychodzi idealnie kwaśna i słodka jednocześnie. Warto jednak za pierwszym razem najpierw wymieszać bulion z połową słoiczka, a następnie sprawdzić smak pomidorowej i ewentualnie dodać resztę koncentratu. 

Bulion nie musi być gotujący się, czy wrzący, gdy dodajesz do niego koncentrat. Wystarczy, że będzie bardzo ciepły lub gorący. Do ciepłego bulionu znacznie łatwiej i bezpieczniej dodaje się śmietankę kremówkę 30 % (wystarczą cztery łyżki). Przed podaniem, zupę trzeba jednak doprowadzić do wrzenia. Śmietanki nie trzeba hartować, jednak śmietanę kwaśną/homogenizowaną należy przed dodaniem do zupy zahartować. Do małej miseczki odlej zatem chochelkę wrzącego już bulionu wymieszanego z koncentratem i wymieszaj dobrze z czterema łyżkami śmietany 18 %. Dolej jeszcze wrzątku, wymieszaj a następnie całość wlej do garnka z wrzącą pomidorówką. Cały czas mieszaj zupę. Zagotuj i wyłącz. 

Zabielanie zupy pomidorowej nie jest konieczne i nie trzeba tego robić. Jeśli chcesz, by zupa była lekko zabielona, to wlej trochę zwykłego mleka. Pomidorówka jest zupą z lekko słodkim akcentem, dlatego też tak dobrze pasuje zabielanie jej śmietanką kremówką. Jeśli chcesz zaszaleć, to jest jeszcze możliwość zabielenia jej mleczkiem kokosowym. Trzeba jednak lubić takie smaki. 

Po wyłączeniu pomidorówki sprawdź jeszcze jej smak. Być może warto dodać do niej np. trochę pieprzu, soli, a może szczyptę cukru. Jeśli pomidorówka wydaje Ci się za "mocna" lub chcesz, by było jej trochę więcej, by była "lżejsza", dolej do niej przecier z pomidorów/passatę bez przypraw lub czysty sok z pomidorów. 
Zupa pomidorowa, 6

Na koniec odwieczny dylemat. Zupa pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Ja uwielbiam pomidorówkę z makaronem i podaję ją z najróżniejszymi makaronami. Nie zawsze jest to makaron do rosołu. Czasem podam pomidorową z makronem w kształcie muszelek, czy kokardek, a czasem użyję łamanego przed gotowaniem makaronu do spaghetti. Jak mam czas i ochotę, to ugotuję swój makaron, zacierki, czy też zrobię kluski lane.  

Makaron lub ryż i tak gotujemy osobno. Nie ma więc problemu, by każdy zjadł swoją pomidorówkę z tym, z czym lubi najbardziej. 

Zupa pomidorowa, 7

Zupa pomidorowa, 8

A Wy z czym jadacie pomidorówkę? Z makaronem, czy z ryżem?
Zazwyczaj szykujecie ją z odlanego rosołu, czy wszystko gotujecie specjalne do zupy "na świeżo"? Jestem też niezmiernie ciekawa, czy akceptujecie zupę pomidorową gotowaną na wywarze z wołowiną, czy jednak tylko wersję na drobiu.

Sprawdź też mój krupnikkapuśniak. Polecam wypróbuj także doskonały przepis zupa ogórkowa.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (78 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Zupa pomidorowa

Klasyczna pomidorówka, czyli zupa pomidorowa, to chyba obok rosołu najbardziej lubiana zupa polskich dzieci i dorosłych. Zupa pomidorowa to jedna z takich zup, które można przygotować na bardzo dużo sposobów i zawsze smakują rewelacyjnie. Klasyczna zupa pomidorowa z ryżem lub też zupa pomidorowa z makaronem pojawia się na naszych stołach przynajmniej raz z tygodniu. Zazwyczaj robimy ją na niedzielę lub na poniedziałek, ponieważ bardzo często jest to zwyczajnie pomidorówka z rosołu. Oznacza to, że jest to zupa pomidorowa na rosole. Jednego dnia gotujemy rosół, i gotujemy go specjalnie znacznie więcej, by z pozostałego rosołu przygotować przepis na pomidorową. Tak więc nie trzeba specjalnie gotować bulionu pod zupę pomidorową, ponieważ przepisy na zupę pomidorową mogą się bez problemu opierać na każdym bulionie i rosole. Moja ulubiona jest pomidorowa z rosołu, ale z dodatkiem wołowiny. Taka pomidorowa na rosole na bazie kurczaka i wołowiny jest dla mnie idealna. W wersji bezmięsnej możne być pomidorowa z bulionu warzywnego. Domowa pomidorówka z bulionu wołowego lub tylko drobiowego też jest przepyszna. A najlepsze jak dla mnie jest właśnie połączenie mięsa wołowego z kością z dodatkiem mięsa z kurczaka. 

Pomidorowa

Wśród przepisów, jakie znajdziesz na Blogu Kulinarnym AniaGotuje.pl znajdziesz przepis na rosół na kurze lub na kurczaku, na bulion warzywny oraz na bulion wołowy. Każdy z tych przepisów możesz śmiało wykorzystać jako bazę na przepis na zupę pomidorową. Potrzebujesz wówczas około 1200 ml dowolnego bulionu. czy będzie to pomidorowa z ryżem, czy z makaronem, ważne jest to, by użyty bulion był esencjonalny i miał bogaty smak. Domowa zupa pomidorowa kcal ma niewiele, jednak podajemy ją z ryżem lub z makaronem, więc kaloryczność z tymi dodatkami wzrasta. Jak już mamy zrobiony bulion, to dokończenie zupy jest banalnie proste. Aktualnie bowiem najbardziej popularna jest wersja z koncentratem pomidorowym. Zatem u mnie jest to też zupa pomidorowa z koncentratu. Dobrej jakości koncentrat pomidorowy jest idealny, ponieważ ma dużo pomidorów, a do tego jest odpowiednio kwaśny i słodki. Wpisując z wyszukiwarce hasło: zupa pomidorowa przepisy pokazuje się ogrom wyników oraz przepisów. Bardzo ciężko zdecydować się na jakiś przepis i tylko za nim podążać. Wiele osób powie, że przecież każdy zna przepis na zupę pomidorową i nikt nie szuka tego jak zrobić pomidorową. Nic bardziej mylnego. Faktycznie dużo osób umie gotować i zna przepis na pomidorową, jednak nie każdy. Młode Mamy i osoby, które dopiero uczą się gotować nie zawsze otrzymały na drogę notes z niezbędnymi przepisami. To co dla jednych wydaje się tak oczywiste, nie zawsze jest tak proste i intuicyjne dla innych. Do tego wiele osób zna jakiś przepis na pomidorówkę, a mino wszystko szuka czegoś nowego. Mam wiele Czytelniczek i Czytelników, którzy świetnie gotują, sale są nad otwarci na zmiany, na ulepszanie i urozmaicanie swojej kuchni. I takie nastawienie uwielbiam. Bo pomidorowa nie jedno ma oblicze i naprawdę można ją ugotować na wiele sposobów. 

Zupa pomidorowa przepis

Jak już wcześniej wspomniałam, zupa pomidorowa może być gotowana na wiele sposobów. Możesz bowiem ugotować pyszny krem z pomidorów, gdzie nie dajemy już koncentratu. Latem zaś najlepsza jest zupa pomidorowa z pomidorów świeżych. Poza sezonem jednak wygrywa klasyczna pomidorówka przepis z bazą w postaci rosołu lub bulionu, z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Taka zupa pomidorowa zazwyczaj zabielana jest z użyciem śmietany. Nie jest to jednak konieczne i można śmiało zostawić pomidorówkę bez zabielania. Wyjdzie wówczas zupa pomidorowa bez śmietany, czyli bez laktazy. A jak nie dasz mięsa, tylko bulion warzywny to będzie zupa pomidorowa wegetariańska. Moja zupa pomidorowa przepis z dodatkiem kwaśnej śmietany do zabielenia. Warto jednak wiedzieć, że pomidorowa jest zupą ze słodką nutą, więc można ją śmiało zabielać śmietanką kremówką. Jest to bardzo bezpieczny sposób na zabielenie pomidorowej zupy, ponieważ śmietanka słodka 30 % raczej się nie zwarzy podczas zabielania. Jeśli więc nie masz wprawy w zabielaniu zupy pomidorowej kwaśną śmietaną 18 %, którą trzeba najpierw zahartować z wrzącą zupą, to słodka śmietanka będzie super rozwiązaniem.  Domowa pomidorówka z rosołu może być tez szykowana z przecierem pomidorowym lub z passatą pomidorową, a nawet z pomidorami z puszki. Polecam Ci użyć mój przecier pomidorowy, lub właśnie passatę z butelki. Można wówczas dać nawet 500 ml takiego przecieru lub passaty i będzie zupa pomidorową z przecierem pomidorowym. Wyjdzie więcej zupy, a i tak można jeszcze dodać do niej trochę koncentratu. Zdarzyło mi się nawet ugotować zupę pomidorową w pięć minut z użyciem tylko soku z pomidorów oraz zamrożonego, esencjonalnego bulionu. Tak naprawdę, to dłużej zajęło mi gotowanie do niej ryżu lub makaronu. W moim domu rzadziej szykuje się zupa pomidorowa z ryżem. Znacznie częściej gotuje się pomidorówka z makaronem. Polecam Ci też zrobić domowy makaron. Na makaron przepisy są znacznie prostsze, niż Ci się wydaje. Domowe kluseczki lane to również coś pysznego, co można dodać do zupy pomidorowej zamiast ryżu i makaronu. U mnie nie ma ścisłej zasady, że jak już zupa pomidorowa to tylko z białym ryżem lub zupa pomidorowa z makaronem do rosołu lub też tylko z makaronem domowym. Zupa pomidorowa może być u mnie podana z makaronem świderki lub nawet z makaronem do spaghetti, które lubię wcześniej połamać na krótsze nitki. Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na pomidorówkę. W treści przepisu znajdziesz sporą garść najróżniejszych porada. Powodzenia i smacznego.